Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

Re: Φιλτρα CP,ND

Καλημέρα.
Σήμερα παρήγγειλα από Αθήνα (μένω Θεσσαλονίκη) το Hoya HD 67mm για να το χρησιμοποιώ με τον Nikon 85mm f/1.8 G που έχω. Ασχολούμαι κυρίως με πορτραίτα σε εξωτερικούς χώρους (ιδίως παραλίες, ξενοδοχεία κλπ). Πριν λίγες μέρες είχα τη δυνατότητα να δω πόσο βοηθάει και γι' αυτό και προχώρησα στην παραγγελία. Ίσως ανεβάσω δείγματα σε λίγες μέρες.
Αν κάποιος έχει το συγκεκριμένο φίλτρο και θέλει να γράψει κάτι, θα ήταν πολύ πολύ χρήσιμο.

Προφανώς μιλάς για το CP το ποιό και έχω στα 67 όπως και το αντίστοιχο UV . Mια χαρά είναι και δεν έχω παρατηρήσει να μου δημιουργεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα . Μάλιστα θα δεις αν ψάξεις οτί σε σχέση με τα B+W (που είναι και αρκετά πιο αλμυρά) καθαρίζει αρκετά πιο εύκολα . Αν θυμάμαι καλά 50-60 πρέπει να πήρες και έρχεται και σε σκληρή πλαστική θήκη .

EDIT : η τιμή είναι για ebay , στα 67mm οταν κοίταζα πέρυσι στα ελληνικά καταστήματα πρέπει να παίζανε +20-30

Παρέλαβα Cokin p στα 67 χιλ δαχτυλίδι και βάση για 3 φίλτρα . Αν και τα είχα παραγγείλει ebay κινεζικα με κόστος 5 δυστυχώς δεν ήρθανε ποτέ και επειδή την άλλη εβδομάδα φεύγω για κάνα μηνά αναγκαστικά τα παράγγειλα γνήσια από κάποιο μαγαζί στην Θεσσαλονίκη . 27 εβρουλίνια . Πληροφοριακά για όποιον ενδιαφέρεται , το σύστημα p παίρνει φίλτρα 85χ85 (εγώ παράγγειλα την βάση για τρία φίλτρα ,υπάρχει και για wide φακούς με θέση για ένα φίλτρο ). Στον 10-18 ef-s is stm για τον οποίο και αγόρασα το σύστήμα στα 10 χιλ φαίνεται καθαρά το τελάρο . Από τα τα 12 και μετά , αν και βινιετάρει το τελάρο εξαφανίζεται .

10mm

12mm

κρίνοντας απο την φωτογραφία στα 10 χιλ θα έλεγα ότι πιθανότατα με μια wide βάση η εμφάνιση της στο κάδρο θα εξαφανιστεί .

γι αυτο ειχαμε προτεινει το συστημα με τα 100mm ...

Σίγουρα τα 100ρια είναι πιο σίγουρη λύση . Αν θυμάμαι καλά όμως σε σχέση με τα 85αρια στα 50 που πήρα της hitech τα 100αρια είχανε διπλάσιο και βάλε κόστος (130 ). Κάποια στιγμή θα παραγγείλω μια κινέζικη βάση και θα πριονίσω την μία θέση μήπως και καταφέρω στα δέκα χιλιοστά να βολέψω τουλάχιστον δύο φίλτρα . Οπως και να έχει για την περιστασιακή χρήση που θα κάνω εγώ ακόμα και τα 12 χιλιοστά μια χαρά είναι . Αλλώστε πολλές φορές κουβαλάω μόνο τον 18-135 stm που αν και δεν δοκίμασα λογικά δεν θα έχει θέμα ...

Re: Απάντηση: Re: Φιλτρα CP,ND

Έχω 85ρι σύστημα, και δυστυχώς σε 82ρι σπείρωμα και υπερευρυγώνιο πιθανότατα θα δεις βινιέτα, ακόμη και με την (ούτως ή άλλως αυτονόητη) χρήση του ευρυγώνιου φορέα (με 2 μόνο θέσεις). Όχι κυκλικά, αλλά δεξιά και αριστερά θα δεις την άκρη του ίδιου του φορέα -εκτός εάν κάνεις δικό σου φορέα-πατέντα φαντάζομαι. Για 77ρι σπείρωμα τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά κι εκεί μπορεί να εμφανίσει θέμα κάποιος συγκεκριμένος φακός, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Ας πούμε με τον Nikkor 17-35/2.8 (77ρης) δεν συνάντησα πρόβλημα με το 85ρι μου σύστημα. Αυτά όμως για FF σύστημα.
Δεν νομίζω πως σε κροπ χρειάζεσαι το 100ρι σύστημα, μιλάμε και για 2.5x φορές κόστος.

Τα Hitech είναι πολύ καλά, έχω καλές εμπειρίες με όλα ΠΛΗΝ του 10-στοπ ND, εκεί οι τσιμούχες του αποδείχθηκαν απλά ΤΡΑΓΙΚΕΣ, με light leaking στον Θεό, απλά avoid. Τα ντεγκραντέ τους πολύ καλά και ουδέτερα μέχρι το 0.9 (3 στοπ), έχω και ένα 1.2 το οποίο βγάζει βέβαια κάποιο ελαφρύ καστ (όχι τίποτα που δεν διορθώνεται βέβαια). Το καλύτερο από όλα τους είναι το ανάποδο ντεγκραντέ (Reverse ND το μαρκετάρουν), στο οποίο το σκούρο αρχίζει από τη μέση του φίλτρου και σβήνει προς τα επάνω. Εξαιρετικό για ηλιοβασιλέματα όπου ο ήλιος είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα και επάνω έχεις σύννεφα. Αυτές εάν θυμάμαι έχουν βγει με τέτοιο reverse:

seascape by S_end, on Flickr

Ioannina-Winter-Panorama by S_end, on Flickr

Επειδή με το σετ 1,2 και 4 στοπ προκοπή δεν είδα δυστυχώς , καθώς μέρα μου δίνανε πολύ σύντομους χρόνους ακόμα και το 4 με το 2 μάζι για 10ρι που κοιτάζω σε 85αρι ? Περισσότερο φιλολογικό είναι το ενδιαφέρον μια και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες αλλά να έχω ένα μπούσουλα .

Ευχαριστώ

Καλημέρα παιδια
Σκέφτομαι να αγοράσω ενα nd filter για τον Nikon 18-140 που εχω και επειδή ο επόμενος φακός που θα αγοράσω θα ειναι ο tokina 11-16 λεω μήπως ειναι καλύτερα να πάρω το φίλτρο σε 77μμ διάσταση και με ενα step up ring(έτσι δεν λέγετε; ) να το βάζω και στον 18-140.
Κανω καλα η λεω βλακίες;

Σωστά, για τον φακό με τη μεγαλύτερη διάμετρο πάντα αγοράζεις φίλτρα, και για τους μικρότερους χρησιμοποιείς step-up.

6 στοπ από την φετινή πικρή μου εμπειρία , ειδικά μέρα δεν νομίζω πως δεν φτάνουν .Ισως στο σούρουπο . Κανε μια δοκιμή αν δεν βαριέσαι φωτομετρώντας και κάνοντας τα μαθηματικά .

Ποιο nd φίλτρο για m4/3 και daylight καταστάσεις?

Έχω ένα φίλτρο nd μεταβλητό της fotga το οποίο θέλω να χρησιμοποιήσω για ημερήσιες long shutter λήψεις.
Δηλαδή να είναι ο ήλιος ντάλα και να μπορώ να έχω το κλείστρο ανοιχτό καμιά 10ριά δευτερόλεπτα τουλάχιστον.
Ο φακός είναι ο 12-32 της panasonic, βάζω τέρμα το f, χαμηλώνω όσο πάει το iso αλλά οι φωτό μου βγαίνουν καμένες ακόμα και στα 3 δευτερόλεπτα.
Μάλλον το φίλτρο δεν είναι αρκετά σκούρο υποθέτω, τι προτείνετε να πάρω για να καταφέρω επιτέλους αυτό το εφέ???

ο 12-32 είναι Φ37 αλλά έχω step up rings οπότε η διάμετρος δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα.

ευχαριστώ.

Re: Ποιο nd φίλτρο για m4/3 και daylight καταστάσεις?

Πόσα στοπ max είναι το φίλτρο που έχεις?

Re: Ποιο nd φίλτρο για m4/3 και daylight καταστάσεις?

10 sec με ντάλα ήλιο θες πολλά φίλτρα stacked.
Αν π.χ. έχεις αρχική ταχύτητα 1/1000s... με ~15 stop θα έχεις τα 10 δευτερόλεπτα που θες.

Απάντηση: Φιλτρα CP,ND

Έχει κανεις υποψην του κάποιο φθηνό αλλα αξιοπρεπες variable ND filter;
Χρήση κυρίως video σε φωτεινη μέρα με κάμερα Sony a6300 και φωτεινούς φακούς (zeis 24 1.8, sony 50 1.8).
Βρήκα αυτό αλλα δεν έχω ιδέα αν είναι καλο.
Επίσης το amazon έχει διαφορους.

Πιστευω οτι θα απογοητευτείς απο την χρηση τους ... ακόμη και καλό έως πολϋ καλό να πάρεις θα δείς μικρή μείωση της ποιότητας εικόνας ή κάποιο cast , που να πάρεις φθηνιάρικο ...

Εχω ένα καλής ποιότητας Genius 72mm (αμερικανικής εταιρίας), για φωτό δεν με βολευει (ρίχνει την ποιοτητα λιγο και σε αυτά είμαι ψείρας) αλλά για βϊντεο είναι ιδανικό για να ρυθμίζει έκθεση (δεν τραβώ όμως βίντεο), αν παρεις καποιο αγόρασε λιγο πιο ποιοτικό και το μεγαλύτερο σε διασταση για τους φακούς σου (ή τους μελλοντικούς) και με ανταπτοράκια step down το προσαρμόζεις σε όλους ... αν βρεθείς νότια προάστεια μπορείς να το δοκιμάσεις να παρεις μια γεύση ...

Last edited:

Χμ, thanks. Το genius απο που το πηρες και ποσο;

Ειχα διαβασει ενα παλιο συγκριτικό εδω: http://www.learningvideo.com/variable-nd-filter-shootout/ και τοψαξα στο eBay και το πήρα απο Αμερικάνο πωλητή, εδώ δεν υπηρχε, τοχει χρησιμοποιησει ο υιός μου δυο φορες σε βαπτιση που τράβηξε βιντεο δοκιμαστικά και βοήθησε πολύ, απο τοτε καθεται .. σε φωτό χρησιμοποιώ οποτε χρειάζομαι ND σταθερής μεταβλητότητας.

Thanks! Βλέπω ότι είναι discontinued αλλα το tiffen υπάρχει. Θα δω μηπως το παραγγειλω μεσω ενος φιλου Αμερικη.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα φίλτρα και τις μακρές εκθέσεις , η παρουσίαση γίνεται με εξοπλισμό OLYMPUS αλλά τα περισσότερα ισχύουν κατα αναλογία σε όλα τα φορμά: http://www.olympuspassion.com/2017/02/17/nd-filters-and-long-exposures-with-olympus-cameras/. Χρήσιμο θα ήταν σε όποιον έχει χρόνο και έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα να προσθέσει και τις δικές του απόψεις.