Φίλτρα φακών , τύποι και χρήσεις τους .

τεστ σε καταστημα τοτε .....
Δεν υπάρχει κάτι νομίζω στην Ελλάδα
Και αυτό το cokin από Πολωνία είναι

Υπάρχουν και κινέζικα filter holder οικονομικά κλπ αλλά και πάλι... Είναι ακόμα περισσότερο πιθανό να μην κάνουν ..

Είναι αρκετά ευρυγώνια τα 14μμ.
Με 16mm ίσως ήταν μια διαφορετική ιστορία ..

• Wow
  • Like
Reactions: LongTom and Kosh
Πρέπει να αλλάξω τα φτηνά (και ψιλοχάλι K&F που κολλάνε στη σπείρα του φακού) CPL καταρχήν τα 77mm/82mm και έπειτα τα λοιπά (62mm και κάτω).
Τις προάλλες έφτυσα αίμα να βγάλω το 77αρι από τον 24-120 και δεν λέει να χαλάσω καλό φακό για μάπα CPL.

Τι προτείνει ο λαός;
Τι μάρκες χρησιμοποιείτε και έχετε τίποτα περίεργα κόλπα με μαγνητικά;

Πρέπει να αλλάξω τα φτηνά (και ψιλοχάλι K&F που κολλάνε στη σπείρα του φακού) CPL καταρχήν τα 77mm/82mm και έπειτα τα λοιπά (62mm και κάτω).
Τις προάλλες έφτυσα αίμα να βγάλω το 77αρι από τον 24-120 και δεν λέει να χαλάσω καλό φακό για μάπα CPL.

Τι προτείνει ο λαός;
Μαγνητικά ?

Edit: α το έγραψες και το μαγνητικά..
Προσωπικά δεν βιδωτά δεν τα πάω ως τέρμα σφίξιμο και είμαι οκ.

Μαγνητικά ?

Edit: α το έγραψες και το μαγνητικά..
Προσωπικά δεν τα βιδωτά δεν τα πάω ως τέρμα σφίξιμο και είμαι οκ.
Αυτό κάνω και εγώ, αλλά μια με την συνεχή περιστροφή που χρειάζεται το CPL όταν έχεις τη κάμερα στο χέρι (ιδίως για αντανακλάσεις) και μια να το κάνεις αρκετά σφιχτά ώστε να μην πέσει, με τα K&F είναι 50/50 να κολλήσουν.

Δεν είναι τόσο επίμονο όπως τα no name που είχα αρχικά, αλλά έφτασα στο σημείο που δεν μπορώ να το αγνοήσω άλλο.
Φοβάμαι ότι θα χαλάσω κάποιον καλό φακό και δεν λέει.

• Like
Reactions: stratigos24

Τι προτείνει ο λαός;

Δε μου αρέσει σαν εταιρεία για τέτοια πράγματα η K&F να πω την αλήθεια, παρόλο που ένα CPL που ήταν δώρο με τον Tamron 17-28mm δεν προκαλεί κάποια σοβαρή χρωματική απόκλιση συγκριτικά με άλλα φθηνά φίλτρα δε μου αρέσουν σαν αίσθηση. Για κανέναν αντάπτορα ή τσαντάκι είναι μια χαρά.

Έχω 3 φίλτρα της IRIX 4-5 χρόνια τώρα (ND 10stop, ND 5stop, CPL) και είναι μια χαρά, δεν είχα κάποιο θέμα ούτε οπτικά ούτε ως προς το κόλλημα σε σπείρες.

Πιθανόν να έπαιρνα κάποιο μαγνητικό πλέον για λόγους ευκολίας αλλά και πάλι στο στυλ που τα χρησιμοποιώ δε με ενοχλεί σημαντικά. Αν αρχίσω να βγάζω περισσότερο βίντεο παράλληλα με φωτογραφίες τότε είναι που βολεύουν πάρα πολύ τα μαγνητικά.

Βλέπω είναι ακόμα φθηνότερα από όσο τα είχα πάρει τότε με την τρέχουσα έκπτωση. Δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει κάτι ποιοτικά.

• Like
Reactions: LongTom
Το φιλτρο μπροστα απο τον φακο ειναι πολυ σημαντικο να μην ειναι "δευτερο"

Αν δεν φτανει το μπατζετ καλυτερα μην βαλετε τιποτα.

• Like
Reactions: karamela
Δε μου αρέσει σαν εταιρεία για τέτοια πράγματα η K&F να πω την αλήθεια, παρόλο που ένα CPL που ήταν δώρο με τον Tamron 17-28mm δεν προκαλεί κάποια σοβαρή χρωματική απόκλιση συγκριτικά με άλλα φθηνά φίλτρα δε μου αρέσουν σαν αίσθηση. Για κανέναν αντάπτορα ή τσαντάκι είναι μια χαρά.

Έχω 3 φίλτρα της IRIX 4-5 χρόνια τώρα (ND 10stop, ND 5stop, CPL) και είναι μια χαρά, δεν είχα κάποιο θέμα ούτε οπτικά ούτε ως προς το κόλλημα σε σπείρες.

Πιθανόν να έπαιρνα κάποιο μαγνητικό πλέον για λόγους ευκολίας αλλά και πάλι στο στυλ που τα χρησιμοποιώ δε με ενοχλεί σημαντικά. Αν αρχίσω να βγάζω περισσότερο βίντεο παράλληλα με φωτογραφίες τότε είναι που βολεύουν πάρα πολύ τα μαγνητικά.

Βλέπω είναι ακόμα φθηνότερα από όσο τα είχα πάρει τότε με την τρέχουσα έκπτωση. Δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει κάτι ποιοτικά.

@LongTom Σε συνέχεια της απάντησης αυτής ορίστε η διαφορά ανάμεσα σε 2 ND. Με Sony A7IV σε σταθερό white balance, σε aperture priority. Παρόλο που δεν είναι τελείως ίδια η φωτεινότητα ανάμεσα στις συγκρίσεις νομίζω είναι επαρκείς για τις διαφορές σε χρώμα/οξύτητα.

Οι πιο τέλε είναι με τον 85mm f/1.8 και ένα 5άρι στοπ ND της IRIX.

Με ND

DSC02657.JPG

Χωρίς ND

DSC02658.JPG

Οι επόμενες δύο είναι με τον 40mm f/2.5 και ένα HOYA PROND EX 64 θεωρητικά όχι κακό φίλτρο. Ωστόσο, νομίζω είναι εμφανής η χρωματική διαφορά, με το φίλτρο υπάρχει μια κιτρινοπρασινίλα διάχυτη.

Με ND

DSC02660.JPG

Χωρίς ND

DSC02659.JPG

Διαφορά σε οξύτητα/λεπτομέρεια δε βλέπω ιδιαίτερα, ίσως ελαφρώς ένα τσακ πιο κάτω με το HOYA αλλά αμελητέο, ενω με το IRIX δεν παρατηρώ τίποτα. Δε με απασχολεί κιόλας τόσο σα ζήτημα οπότε κάποιος πιο λεπτολόγος μπορεί να δει ίσως κάποια διαφοροποίηση.

Όχι πως χαίρομαι κιόλας με τη χρωματική απόδοση του HOYA, αλλά και πάλι μου είναι ψιλοαδιάφορο καθώς σε RAW βγάζω έτσι και αλλιώς θα τις επεξεργαστώ χρωματικά μετά, απλώς προσθέτει λίγο παραπάνω χρόνο στην επεξεργασία. Μιλάω για φωτογραφίες πάντα, για βίντεο δεν έχω ιδέα αν γίνεται πιο βαβούρικη η δουλειά. Αν μπορούσα πάντως θα χρησιμοποιούσα μόνο τα IRIX αλλά επειδή τα έχω σε 77mm διάμετρο είναι κάπως γελοία σε φακούς με διάμετρο φίλτρου 49mm.

Αν θες να ανεβάσω και με το CPL που είναι πιο μπελαλίδικο ή με το ND1000 μου λες.

Δεν μπορώ να κάνω edit στο παραπάνω, άμα θέλει κάποιος admin να τα συμπτύξει ας το κάνει. Για κάποιον λόγο είχα κατά νου ότι ενδιαφέρεσαι για ND, τώρα παρατήρησα πως είχες αναφέρει μόνο CPL. Να πω την αλήθεια αν και ευχαριστημένος από το CPL της IRIX, αν ήταν ένα είδος φίλτρου που θα χρησιμοποιούσα συχνά μάλλον θα έπαιρνα είτε της Breakthrough Photography (αισθητά ακριβότερο αν πάρεις το Χ4 που είναι brass) είτε το True Color της Nisi.