Firewire ή e-Sata;

Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι 2 SATΑ θύρες είναι πάντα διφορετικού χρώματος;
Τί διαφορά έχουν πχ από τις άλλες που είναι κίτρινες;

gigabyte_conroe_motherboard.jpg

Σωστά!
Επίσης πιθανά οι μεν να μπορούν να υποστηρίξουν συστοιχίες RAID ενώ οι άλλες όχι (βάσει δυνατοτύτων των διαφορετικών controllers).
Άρα με το διαφορετικό χρώμα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός των μεν από τις δε ακόμα και μέσω αναφορών του manual του motherboard.

Δηλαδή σε ένα τέτοιο motherboard αν θέλω να βάλω 2 μπράκετς για e-SATA που να τα βάλω; Στις κίτρινες ή στις μώβ;

Δηλαδή σε ένα τέτοιο motherboard αν θέλω να βάλω 2 μπράκετς για e-SATA που να τα βάλω; Στις κίτρινες ή στις μώβ;
Κατά βάση αυτό θα πρέπει να εξαρτηθεί από τα επιμέρους χαρακτηριστικά των controllers αυτών των υποδοχών καθώς και από το τι ακριβώς θες να πετύχεις με την προσθήκη των δύο δίσκων σου. π.χ. θα κατευθυνθείς σε RAID συστοιχία σε αυτούς ή όχι;

Κατά βάση αυτό θα πρέπει να εξαρτηθεί από τα επιμέρους χαρακτηριστικά των controllers αυτών των υποδοχών καθώς και από το τι ακριβώς θες να πετύχεις με την προσθήκη των δύο δίσκων σου. π.χ. θα κατευθυνθείς σε RAID συστοιχία σε αυτούς ή όχι;

Όχι, απλά θέλω να έχω 2 εξωτερικούς δίσκους αλλά πιό γρήγορους από την USB, ειδικά στην εγγραφή.

Όχι, απλά θέλω να έχω 2 εξωτερικούς δίσκους αλλά πιό γρήγορους από την USB, ειδικά στην εγγραφή.
Εννοείς να βάλεις δύο εξωτερικούς e-SATA δίσκους στις κλασικές SATA εσωτερικές υποδοχές; Όχι ότι δεν γίνεται αλλά δεν θα αρκεί να βγάλεις κάπως έξω από το κουτί σου μόνο τα SATA καλωδιάκια μιας και αυτά θα αφορούν μόνο τα δεδομένα των δίσκων. Θα χρειαστεί να προσαρμόσεις κάπως και τις τροφοδοσίες του μέχρι εκεί έξω. Εκτός κι αν συνοδευόταν το motherboard σου από κατάλληλα λαμάκια για το πίσω μέρος του κουτιού σου που πετυχαίνουν όλες αυτές τις συνδέσεις.

Αν τέλος πάντων το πετύχεις κάπως όλο αυτό, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παίξει ρόλο το που ακριβώς θα έπρεπε να τους συνδέσεις αφού δε πας τελικά για RAID συστοιχία σε αυτούς τους δίσκους.
Η μόνη επιφύλαξη είναι για το αν έχουν διαφορετικές επιδώσεις οι σχετικοί controllers πράγμα που θα το διαπιστώσεις από τις περιγραφές τους στο manual του motherboard σου, καθώς και το αν θες κάποιος από αυτούς τους δίσκους σου να είναι και bootable (πράγμα που δε το νομίζω δηλαδή) οπότε θα πρέπει και πάλι να διαπιστώσεις το αν επιτρέπεται boot και από τους δύο αυτούς controllers ή μόνο από τον έναν όπου, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει και να προτιμήσεις για τον bootable δίσκο σου.

Εννοείς να βάλεις δύο εξωτερικούς e-SATA δίσκους στις κλασικές SATA εσωτερικές υποδοχές; Όχι ότι δεν γίνεται αλλά δεν θα αρκεί να βγάλεις κάπως έξω από το κουτί σου μόνο τα SATA καλωδιάκια μιας και αυτά θα αφορούν μόνο τα δεδομένα των δίσκων. Θα χρειαστεί να προσαρμόσεις κάπως και τις τροφοδοσίες του μέχρι εκεί έξω. Εκτός κι αν συνοδευόταν το motherboard σου από κατάλληλα λαμάκια για το πίσω μέρος του κουτιού σου που πετυχαίνουν όλες αυτές τις συνδέσεις.

Αν τέλος πάντων το πετύχεις κάπως όλο αυτό, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παίξει ρόλο το που ακριβώς θα έπρεπε να τους συνδέσεις αφού δε πας τελικά για RAID συστοιχία σε αυτούς τους δίσκους.
Η μόνη επιφύλαξη είναι για το αν έχουν διαφορετικές επιδώσεις οι σχετικοί controllers πράγμα που θα το διαπιστώσεις από τις περιγραφές τους στο manual του motherboard σου, καθώς και το αν θες κάποιος από αυτούς τους δίσκους σου να είναι και bootable (πράγμα που δε το νομίζω δηλαδή) οπότε θα πρέπει και πάλι να διαπιστώσεις το αν επιτρέπεται boot και από τους δύο αυτούς controllers ή μόνο από τον έναν όπου, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει και να προτιμήσεις για τον bootable δίσκο σου.

Κατατοπιστικότατος.... :worshippy:
Με τέτοια λαμάκια που λές έχω σκοπό να τους βάλω.

Να προσθέσω βέβαια πως αν καταλήξεις σε τέτοιου τύπου σύνδεση, θα πρέπει να ξεχάσεις την σχετική ευκολία σύνδεσης / αποσύνδεσης των εξωτερικών δίσκων, όπως δηλαδή θα γινόταν σε USB σύνδεση χωρίς να πρέπει πριν να κλείσεις τελείως τον υπολογιστή.

Να προσθέσω βέβαια πως αν καταλήξεις σε τέτοιου τύπου σύνδεση, θα πρέπει να ξεχάσεις την σχετική ευκολία σύνδεσης / αποσύνδεσης των εξωτερικών δίσκων, όπως δηλαδή θα γινόταν σε USB σύνδεση χωρίς να πρέπει πριν να κλείσεις τελείως τον υπολογιστή.

Αυτό λίγο με απασχολεί, αν και κάποιος μου είπε οτι κι αυτό μπορεί να γίνει αρκεί στο Bios να ορίσεις..... χμμμμμ... δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα..
icon10.gif

Αυτό λίγο με απασχολεί, αν και κάποιος μου είπε οτι κι αυτό μπορεί να γίνει αρκεί στο Bios να ορίσεις..... χμμμμμ... δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα..
icon10.gif
Αν τυχαίνει να πρέπει συχνά να βγάζεις / βάζεις αυτούς τους δίσκους εδώ κι εκεί, θα πρέπει να σε απασχολεί πολύ περισσότερο! Πίστεψε με!

Μήπως σου ανέφερε κάτι σχετικά με "hot swap";
Αυτό πάλι θα πρέπει να υποστηρίζεται και από τις δύο πλευρές και μάλιστα πολύ σωστά αλλιώς άστο καλύτερα!
2 πλευρές = Controller & σκληροί δίσκοι.

Αν τυχαίνει να πρέπει συχνά να βγάζεις / βάζεις αυτούς τους δίσκους εδώ κι εκεί, θα πρέπει να σε απασχολεί πολύ περισσότερο! Πίστεψε με!

Μήπως σου ανέφερε κάτι σχετικά με "hot swap";
Αυτό πάλι θα πρέπει να υποστηρίζεται και από τις δύο πλευρές και μάλιστα πολύ σωστά αλλιώς άστο καλύτερα!
2 πλευρές = Controller & σκληροί δίσκοι.

Όχι, δεν θα χρειάζεται συχνό βάλε/βγάλε... Υπάρχουν άλλου γι' αυτή τη δουλειά με σύνδεση USB.

Για hot swap μου μίλησε αλλά για να γίνει αυτό κάπως ορίζεις τις SATA από το Bios. Αυτό δεν θυμάμαι.

Για hot swap μου μίλησε αλλά για να γίνει αυτό κάπως ορίζεις τις SATA από το Bios. Αυτό δεν θυμάμαι.
Πράγματι κάτι πρέπει να ορίσεις εκεί που θα αφορά τον SATA controller ως προς το να μπορεί να συνεργαστεί με hot swaping δίσκους. Όμως όπως λέω και εδώ και οι σχετικοί δίσκοι πρέπει να το υποστηρίζουν αυτό το χαρακτηριστικό. Δεν το υποστηρίζουν όλα τα μοντέλα ξέρεις.
Οι δικοί σου;
Αν και αφού λες ότι δε σε πολυενδιαφέρει σα ζήτημα, τσάμπα η κουβέντα!

χμμμ... εγώ καλά είπα πως θα γίνει η αρχή από τον δίσκο

--> μετά στο MotherBoard

----> μετά στον AVR ο οποίος δεν θα παίζει σωστά με το νέο ΜοtherBoard

-------> μετά στον προβολέα ο οποίος δεν θα συνχρονίζει σωστά με τον νέο AVR

-----------> Μετά τί ? :smile:

=================

Λοιπόν επί της ουσίας τώρα : ή κάποιος που να ξέρει τι κάνει να ασχοληθεί με το σύστημά σου και τον υπάρχοντα δίσκο ή πέρα από την λύση του προβλήματος με τον eSATA να δείς και ένα NAS.

Εγώ προσωπικά δεν θα άλλαξα MotherBoard μόνο και μόνο επειδή δεν παίζει το eSata, αν το θές αλλιώς, η φασαρία της αλλαγής του Board, πέρα από το κόστος, οι νέοι Driver που θα πρέπει να εγκατασταθούν, η πιθανή ασυμβατότητα με άλλα υλικά που έχει τώρα το PC σου κλπ δεν θα με έκανα να το αλλάξω μόνο γ' αυτόν τον λόγο. Για σένα βέβαια μπορεί να είναι πολύ σημαντικό οπότε ... ( αρκεί στο νέο Board να παίζει ο Seagate σωστά )

Πιστεύω πως η λύση ενός NAS μάλλον θα σε βόλευε περισσότερο σαν χρήστη, όχι πως δεν έχουν και αυτά τα προβλήματά τους ή δεν θέλουν τις αναβαθμίσεις τους, αλλά είναι ποιό "ετοιματζίδικες" λύσεις από ένα Server και ποιό μαζεμένα. Ενα Thecus των 5 θέσεων ( Ν5200Β ) νομίζω πως στοιχίζει γύρω στα 800 ευρώ με τον ΦΠΑ.

Ολα έχουν τα υπέρ και τα κατά όμως. Πάντως μια ερώτηση που έκανα ποιό πάνω είναι :

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ τόσα ΤΒ να είναι OnLine ? ή κάποιο υλικό μπορεί να είναι σε αποθηκευμένους δίσκους και να παίζουν με κάτι σαν το Docking Station που έβαλα στο άλλο νήμα.

Αν θές ότι έχεις από ταινίες και τραγούδια κλπ ανα-πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμο τότε δεν έχεις άλλη λύση.

Βρε Μπάμπη, γιατί το κουράζεις, αφού τελικά θα πάρεις αυτό:

3-4view.jpg

Και eSATA είναι, και δικό του controller έχει, και 5 δίσκους παίρνει, και - το βασικότερο - είναι κουκλί.

Πόσα τέτοια λές να πάρει ? Εγώ λέω 4 είναι καλά για αρχή..

Αλλά μιά και μάλλον γνωρίζεις τον Μπάμπη, εγώ δεν τον γνωρίζω, θα πεί ΠΩΣ ΠΟΛΥ ΦΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ DISPLAY ....

ΥΓ.

Το αγοράζει, βάζει και 5 νέους δίσκους των 2TB που θα βγάλει η Seagate το συνδέει με το PC και παίζει .... όπως ο Seagate που έχει σήμερα .. αργα .. .αργαααα.. με το πασοοο τουυ :) :) :)

Last edited:
Re: Απάντηση: Firewire ή e-Sata;

Όχι, δεν θα χρειάζεται συχνό βάλε/βγάλε... Υπάρχουν άλλου γι' αυτή τη δουλειά με σύνδεση USB.

ACHI (πρέπει να ξαναεγκαταστήσεις τα Windows Vista αν τα είχες σε IDE mode πάνω στον Sata ή να κάνεις κάτι άλλο που θα το βρεις στο link ή αν googlάρεις)
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Host_Controller_Interface

Αν πάρεις το κουτί της Silverstone πες μου αν γίνετε να βλέπεις 1-1 τον δίσκο και όχι όλους μαζί σε 1 RAID γιατί με ενδιαφέρει. Το support της Silverstone ακόμη να μου απαντήσει.

Ευχαριστώ

ΥΓ: Η Seagate 1.5TB θα βγάλει.

icon10.gif

Ο μυστηριωδης αγνωστος, σου ειπε να ορισεις το AHCI,(Advanced Host Controller Interface ) ωστε να εκμεταλλευτεις τις παραπανω δυνατοτητες του Intel ICH8R controller που διαθετεις.
Βεβαια, αυτο μπορει να αποδειχθει ελαφρως περιπλοκο, αλλα καλο ειναι να το δοκιμασεις :BDGBGDB55:

Αν πάρεις το κουτί της Silverstone πες μου αν γίνετε να βλέπεις 1-1 τον δίσκο και όχι όλους μαζί σε 1 RAID γιατί με ενδιαφέρει. Το support της Silverstone ακόμη να μου απαντήσει.QUOTE]

Οχι, δεν γινεται...
Ασε που εχει παραξενιες στισ συνεργασιες με controllers και προτιμα Silicon image...τρελλα πραγματα...:ridinghorse:

Εγώ μιλάω για αυτό

Seagate CEO Bill Watkins announced this week that the hard drive giant will release enterprise SSDs and a 2TB hard disk next year. No release dates, specs, or prices were announced.

===================

Αναφορικά με το παραπάνω σύστημα διαβάζω τα :

Not exactly the fastest setup, but acceptable for its primary use. In this particular setup, we were looking at roughly 45-50MB/s. The access times were fairly low and about average for this kind of implementation

Και ελπίζω ότι αν αγόραζε αυτό ο Μπάμπης να μην του συμβεί αυτό :

Now, one of the two major issues I had with this product was the fact that one of the channels, SATA port 1, was faulty. It took me forever to figure this out! With that said, make sure you have a clean connection to each drive and that all drives are recognized every time you power the unit. In my case, it would not always pick up the first drive due to the faulty connection. This caused quite a number of issues, including multiple failed attempts at creating this large array. It was only after careful inspection that I found that the status LED on channel one would not also remain on.

http://www.extrememhz.com/ds351-p1.shtml

=====================

Μάνο πιστεύω ότι αν δείς από το παραπάνω άρθρο τον Controller που έχει και ψάξεις λίγο κάποιος θα λέει αν γίνεται αυτό που ζητάς ή όχι.

Μιας και χρησιμοποιεί το SATARAID5 της siliconimage από εκεί θα βγούν τα περισσότερα συμπεράσματα.