First Watt F5 by Nelson Pass

πριν φτάσω εκεί βλέπω ότι στις κλεμες στα δυό καναλια έχω 21.2 στο αριστερό κανάλι και στο ζαβό δεξί 16.1.....

Επιβεβαιώνεται προβληματικό / λάθος εξάρτημα ή βραχυκύκλωμα που συνδέεται με το (+) leg και που προκαλεί ΜΕΓΑΛΟ ρεύμα που υπερθερμαίνει το καλώδιο...

Προφανώς το πρόβλημα αυτό το είχες εξ' αρχής...

οι μτς έχουν 17.4 ο αριστερός και 16.9 ο δεξιός.
τί βραχυκύκλωμα ?
πριν απ αυτούς μετρημένα πράγματα είναι. (βέβαια υπάρχει ένα κουφό φίλτρο)...
μήπως τα έπαιξε η μια γέφυρα?

και επανέρχομαι...
από όσο έλεγε ο αρχικός κατασκευαστής είναι 2 300ρηδες.
υπάρχει περίπτωση να είναι πρόβλημα από τον παραλληλισμό των δευτερευόντων?

το ποιο πιθανό ειναι να έχει θέμα το κανάλι με τον βόμβο αποσύνδεσε το καλό από την τροφοδοσία και ψάξε το βλαμμένο κανάλι πιθανό να έχει εκεί κάποιο προβλημα σε κάποιο υλικό μπορεί και να ταλαντώνει

κοιτά και το τροφοδοτικό για προβλημα εκεί όπως και για θα λάθος συνδεσμολογια του καναλιού που έχει το θέμα δεν όλα τα καλώδια του πως πάνε

η πτώση τάσεως που παρουσιάζει ειναι πάρα πολύ μεγάλη κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει καθόλου η απειροελαχιστη πτώση

Δημήτρη, άσε τι είναι δεδομένο - μετρημένο.

Έχεις σοβαρό πρόβλημα που ενδεικνύεται από την ΜΕΓΑΛΗ πτώση τάσης στο προβληματικό κανάλι.

Επειδή τα εξαρτήματα στο κανάλι είναι λίγα μπορείς να βρεις σχετικά εύκολα την αιτία του προβλήματος.

Τι dc offset έχεις στις εξόδους με ηχεία ασύνδετα?

Δημήτρη, ξεκίνα βήμα-βήμα από τους Μ/Τ, ξεσύνδεσέ τους, μέτρα πρώτα άνευ φορτίου τι βγάζουν εάν είναι όμοιοι προχώρα σε μέτρηση μετά τη γέφυρα.
Δεν μπορεί να φταίει ο παραλληλισμός, γνωρίζεις πολύ καλά ότι το ρεύμα το τραβά το φορτίο.

Από τις φώτο τα καλώδια πρέπει να είναι πολύ λεπτά από τις κλέμες στις γέφυρες, εκτός και εάν η εσωτερική διατομή είναι ίδια και αλλάζει μόνο η μόνωση.

Εάν όλα πάνε καλά και με το φορτίο συνδεδεμένο συνεχίζει να ρίχνει την τάση, ψάξε αυτό το κανάλι σχολαστικά - μάλλον τραβά πολύ ρεύμα και γονατίζει είτε γέφυρα είτε Μ/Τ.

αν τραβάει πολύ ρεύμα η αρρύθμιστο ειναι η έχει προβλημα αλλά πάλι κάτι θα είχε φανεί και στο τυπωμένο αλλά και ο βόμβος κάτι λέει ίσως έχει και κάποια λούπα που δεν φαίνεται

το καλώδιο πάλι για να αρπάξει πρέπει να έχει που μεγάλη καταναλωσει ρεύματος

οι φαστον φαινονται να έχουν πιεστεί απλά με μια πένσα και σε λεπτό καλώδιο άρα έχει χαθεί η επαφή μεγάλη αντισταση... Στις δικούς μου ακροδέκτες φαστον πάντα βάζω καλάι! Το πρόβλημα σου μάλλον βρίσκεται στα φαστον και στις πράσινες κλέμες! Το τροφοδοτικό είναι κοινό και για τα δυο κανάλια άρα κάπου χάνεται το ρεύμα στο ένα κανάλι...

Υποψιάζομαι λάθος / προβληματική(?) αντίσταση που καθορίζει το bias στο προβληματικό κανάλι.

Έλεγξε τα παθητικά εξαρτήματα (trimmer, resistors) ένα προς ένα χωρίς να είναι ο ενισχυτής στο ρεύμα.

ΔΕΝ είναι πρόβλημα τα καλώδια. Είναι πολύ κοντά για να προβληματίσουν στα <2 Α συνολικού ρεύματος (κανονική λειτουργία).

Θεώρησε το "καλό" κανάλι ως κανάλι αναφοράς για τη διερεύνηση...

σταυρο για να ξεκινησει σωστα πρωτα κοιταει το τροφοδοτικο αποσυνδεδεμενο βεβαια απο τα δυο καναλια αν εκει ειναι ολα καλα και βαζοντα και κολησει στα φυσακια για σιγουρια ( δεν υπαρχει καλυτερη επαφη) μετα συνδεει το καναλι μετο προβλημα και βλεπει τι γινεται αν ειναι προβλημα επαφης ολα οκ ,αν συνεχιζει τοτε ψαξιμο τα υλικα και μετρησει σε dc offset kai bias

αν και κατι μου λεει οτι το προβλημα σχετιζεται με τον βομβο που εχει το καναλι

Φοβάμαι Τάκη ότι αν αποσυνδέσει κλέμες / φαστόν θα έχει ατύχημα (βραχυκύκλωμα) κατά τη μέτρηση.

Εγώ θα μέτραγα αντιστάσεις / τρίμμερς με σβηστή τη συσκευή.

Σίγουρα το πρόβλημα σχετίζεται με τον ακουστό βόμβο!

δεν καταλαβαίνω τι εννοείς να αφήσω τι είναι μετρημένο ή δεδομένο...

πάντως το offset είναι 0.012 στο αριστερό και 0.010 στο δεξί.
Φυσικά μετρημένα στα πρώτα 10 το πολύ δευτερόλεπτα γιατί σε λίγο θα καεί όλη η μόνωση του καλωδίου.
Πρέπει να το αντικαταστήσω ώστε να μπορώ να κάνω πιό χρονοβόρες μετρήσεις.

Δεν είναι λογική αυτή Δημήτρη.

Αν βάλεις άλλο καλώδιο, μπορεί να προκαλέσεις μεγαλύτερη ζημιά. ΔΕΝ ευθύνεται το καλώδιο αλλά κάποια σύνδεση / εξάρτημα προβληματική/ό από τη γέφυρα και μετά!

Δοκίμασε να μετρήσεις αντιστάσεις αριστερό - δεξί κανάλι για αποκλίσεις με σβηστό το ρεύμα...

Σε πρώτη φάση, αποσύνδεσε από την τροφοδοσία τις πλακέτες ενίσχυσης για να δεις αν το πρόβλημα είναι από την τροφοδοσία ή όχι.

Για τον τρόπο σύνδεσης, είναι λίγο ριψοκίνδυνος... Γιατί δεν παραλληλήστηκαν απλά τα δευτερεύοντα κάθε μετασχηματιστή ξεχωριστά για κάθε κανάλι?

Βρε Σταύρε δεν είπα να βάλω πιό χοντρό καλώδιο.
Ίδιο είπα να βάλω. Κάθε φορά που το βάζω στο ΟΝ καίγεται και από λίγο.
Ούτε να μετρήσω δεν προλαβαίνω.
Και υποψιάζομαι ότι κάτι σιγά σιγά χειροτέρεψε, διότι στους 5-6 μήνες που τον έχω δεν μπορεί να καίγονταν με το ρυθμό αυτό το καλώδιο. Θα είχε εξαφανιστεί μέχρι τώρα. Και αυτό με προβληματίζει περισσότερο.

Στο σημείο αυτό να σας ευχαριστήσω όλους όσους σπεύσατε και θα σπεύσετε να με βοηθήσετε, αλλά να ξεκαθαρίσω - υπενθυμίσω τα εξής:

Μιλάμε για ένα μηχάνημα που δεν το συναρμολόγησα εγώ, το συναρμολόγησε άλλος (με imho αρκετά προβλήματα υλοποίησης, όπως φαίνεται, αν και με την από μακρυά καθοδήγηση του Σάκη) και μάλιστα με σημαντικές και άγνωστες αποκλίσεις από την αρχική σχεδίαση.
Δεν έχει ακολουθηθεί το αρχικό σχέδιο, έχουν γίνει τροποποιήσεις, αφαιρέθηκαν θερμίστορ (και σχετικά εξαρτήματα), μπήκαν από όσο καταλαβαίνω άλλα τρανζίστορ και συνοδευτικά, μπήκε ένα φίλτρο στο ρεύμα για να αντιμετωπιστούν, από όσο έμαθα προβλήματα ρεύματος δικτύου, μπήκαν αρκετές ομορφιές (άχρηστες κατά τη γνώμη μου), ενώ από όσα έμαθα από τον Ζ ζορίστηκε αρκετά στη μεταφορά.
Το θέμα είναι ότι εγώ σήμερα θέλοντας να τον συμμαζέψω ή να διορθώσω αυτά που παρατηρώ, ΔΕΝ έχω πρόσβαση σε κανένα βοήθημα σχετικά με το ποιό σχέδιο υλοποιήθηκε ή τι μπορεί να μετρηθεί και πού. Τόσο μάλιστα που έχω αρχίσει να σκέφτομαι αν πρέπει να το ξαναστήσω εξ αρχής καθώς δεν είμαι καλός στις μαντεψιές.
Αυτά τα ολίγα και πάω να μελετήσω τις προτάσεις σας, μέχρι να αρχίσω να συμμαζεύομαι για την εβδομάδα που ξημερώνει.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

τί βραχυκύκλωμα ?

Δημήτρη, άσε τι είναι δεδομένο - μετρημένο.

κατάλαβα την παρεξήγηση περι μετρημένου.
Εγώ εννοώ ότι πριν (τοπολογικά) από τους μτσ... Δηλαδή λίγα πράγματα. Πως λέμε μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πριν τους μτς είναι μόνο ο διακόπτης ασφάλεια και το TDK ! φίλτρο.
Αυτό εννοώ μετρημένα. (όχι ότι κάποιος μέτρησε κάτι)

Δημήτρη, είναι απλά τα πράγματα.

Βγάλτο από την πρίζα και μέτρα διάφορα σημεία του κυκλώματος ως προς (-) και ως προς δυναμικό σασί.

Θεώρησε σαν αναφορά το "καλό" κανάλι.

Αν σε κάποια μέτρηση έχεις σημαντική απόκλιση μεταξύ των καναλιών τότε το πρόβλημα σχετίζεται με το συγκεκριμένο σημείο / εξάρτημα!

Για να βγάζεις νορμάλ dc offset, σημαίνει ότι πολύ πιθανό κάποιο καλώδιο, μεταξύ γέφυρας και mosfet εξόδου, να ακουμπά σε σημείο που ΔΕΝ θα έπρεπε!

η αλλαγή των φετ (201/1530) και των αντιστάσεων σε 0,22 υπάρχει στο ποστ 189
οπότε εκεί μετράς 0.425 ή αναλόγως το bias (εκεί δλδ που στο original σχέδιο θα έπρεπε να μετρά 0,6V για 1,3Α bias) ....

τί βραχυκύκλωμα ?

και επανέρχομαι...
από όσο έλεγε ο αρχικός κατασκευαστής είναι 2 300ρηδες.
υπάρχει περίπτωση να είναι πρόβλημα από τον παραλληλισμό των δευτερευόντων?

η αλλαγή των φετ (201/1530) και των αντιστάσεων σε 0,22 υπάρχει στο ποστ 189
οπότε εκεί μετράς 0.425 ή αναλόγως το bias (εκεί δλδ που στο original σχέδιο θα έπρεπε να μετρά 0,6V για 1,3Α bias) ....
αυτό το έχω σημειώσει Μήτσο.
όμως έχουν αφαιρεθεί και τα θερμίστορ και από όσο θυμάμαι η αναφορά στο λινκ που έλεγε ότι τα αφαίρεσε είναι ανενεργή.

πάντως κοίταξα τα mail μου με τον Μανώλη από τότε
και είδα οτι στο τροφοδοτικό μέτραγα 22,2-22,3 σταθερά και στα δύο κανάλια ...

δεν θα έβγαζε 3+ χρόνια έτσι ... θα είχε καεί το σύμπαν εκεί μέσα ....

προφανώς κάτι έχει ζοριστεί.
Μην ξεχνάμε ότι σε μένα έχει τραβήξει κατι 15ωρα σερί....

θα αρχίσω σιγά σιγά αποσυναρμολόγηση μου φαίνεται. Διότι έτσι όπως είναι νομίζω μου μένουν γύρω στα 100-120 δευτερόλεπτα μετρήσεων...:grandpa: