Flac 24bit/192KHz το "σωστότερο" playback;

Re: Απάντηση: Re: Flac 24bit/192KHz το "σωστότερο" playback;

Το HDMI δεν έχει γίνει ακόμα μέρος της ζωής του επαγγελματία στον ήχο.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με άλλους τρόπους διασύνδεσης...

Άστα... Κάνε λίγο googling και θα δεις!:smile:

Θα μου άρεσε η ιδέα να καταργηθούν οι δεκάδες-δεκάδων καλώδια που χρησιμοποιύμε, το πλήθος των διαφορετικών βυσμάτων και τύπων συνδέσεων και να αντικατασταθούν από ένα μόνο ταπεινό καλωδιάκι και βυσματάκι!

Δεν το βλέπω όμως για το προσεχές μέλλον. Κι' επίτρεψε να έχω πολλές αμφιβολίες ότι θα γίνει...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Flac 24bit/192KHz το "σωστότερο" playback;

Θα μου άρεσε η ιδέα να καταργηθούν οι δεκάδες-δεκάδων καλώδια που χρησιμοποιύμε, το πλήθος των διαφορετικών βυσμάτων και τύπων συνδέσεων και να αντικατασταθούν από ένα μόνο ταπεινό καλωδιάκι και βυσματάκι.

Προς το παρόν το κάθε ένα κάνει καλύτερα την δουλίτσα για την οποία είναι φτιαγμένο. Και το HDMI είναι, (ας το βάλουμε σε υγιή βάση), για εικόνα και για πολυκάναλο ήχο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει! Αυτό τους ενδιέφερε όταν το έφτιαξαν! Τα υπόλοιπα φαντάζουν σαν εφιάλτης για αυτούς!
Βέβαια ίσως υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις! Η SONY με το HATS λέει ότι ξεπέρασε αυτό το πρόβλημα!

:smile:

Μάλιστα. Ενδιαφέρον το τεστ.
Μιας και transport=pc εκεί πήγαινε και η πρόταση μου για πιθανή ελλιπή ισχύ σε CPU/RAM ( Όχι ότι χρειάζονται υψηλές απαιτήσεις… ) Επίσης εξίσου σημαντική η παραμετροποίηση του η/υ.

Να συνεχίσω με τις ερωτήσεις μου εφόσον δε σε ενοχλεί.

Σε vista χρησιμοποίησες wasapi? Ή κάποιο asio interface?
O Player (foobar) χρησιμοποίησε τα παραπάνω μονοπάτια (asio / wasapi) ?
Η εκτίμηση της ποιότητας έγινε από την αναλογική έξοδο της κάρτας απευθείας ή από εξωτερικό dac?

Μετα τον μαραθωνιο HDMI, να απαντησω κι εγω στις ερωτησεις σου(φυσικα και δε μ ενοχλει)
Κατ αρχην το πισι ειναι σε αριστη κατασταση απο τροφοδοσια, οπως και απο επεξεργαστικη ισχυ κλπ, οποτε δεν εχουμε θεμα εκει. Βεβαια, και να υπηρχε θεμα, θα υπηρχε και στη αναπαραγωγη και των 2 τυπων μιας και τα παιζει ο ιδιος player.
Οι δοκιμες, ναι, εγιναν σε vista Ultimate, και με χρηση στον player του Wasapi,(2.1) και επισης wasapi στο output του Foobar.
Asio δεν δοκιμασα καθολου γιατι δεν πιστευα σε κατι καλυτερο και ουτε καν εγκατεστησα το πλαγκιν του foobar. Λες να δοκιμασω???
Η εκτιμηση της ποιοτητας εγινε δοκιμαζοντας και τις αναλογικες εξοδους και των 2 καρτων δινοντας τις στον pro, αλλα και τις ψηφιακες δινοντας τις σε ενα Casablanca μετα.
Και το καλυτερο αποτελεσμα παρθηκε απο την ψηφιακη, μεσω του dsp. Με επισης αισθητη διαφορα θα ελεγα...
Για οτι αλλο θελεις, ρωτα. Η αν εχεις καποιοα προταση δοκιμης διαφορετικου στησιματος, επισης με ενδιαφερει...

Μετα τον μαραθωνιο HDMI, να απαντησω κι εγω στις ερωτησεις σου(φυσικα και δε μ ενοχλει)
Κατ αρχην το πισι ειναι σε αριστη κατασταση απο τροφοδοσια, οπως και απο επεξεργαστικη ισχυ κλπ, οποτε δεν εχουμε θεμα εκει. Βεβαια, και να υπηρχε θεμα, θα υπηρχε και στη αναπαραγωγη και των 2 τυπων μιας και τα παιζει ο ιδιος player.
Οι δοκιμες, ναι, εγιναν σε vista Ultimate, και με χρηση στον player του Wasapi,(2.1) και επισης wasapi στο output του Foobar.
Asio δεν δοκιμασα καθολου γιατι δεν πιστευα σε κατι καλυτερο και ουτε καν εγκατεστησα το πλαγκιν του foobar. Λες να δοκιμασω???
Η εκτιμηση της ποιοτητας εγινε δοκιμαζοντας και τις αναλογικες εξοδους και των 2 καρτων δινοντας τις στον pro, αλλα και τις ψηφιακες δινοντας τις σε ενα Casablanca μετα.
Και το καλυτερο αποτελεσμα παρθηκε απο την ψηφιακη, μεσω του dsp. Με επισης αισθητη διαφορα θα ελεγα...
Για οτι αλλο θελεις, ρωτα. Η αν εχεις καποιοα προταση δοκιμης διαφορετικου στησιματος, επισης με ενδιαφερει...
Παλαιότερο τεστ:
(πάντα Wav/flac from Ethernet/Network)
Διάφορα pc με vista onboard toslink ->dac1
Linux stb, custom compiled flac, toslink ->dac1
καμία διαφορά ποιότητας

Χρησιμοποιώντας το pc που έχω για transport…
(Wav/flac from Ethernet/Network ή και σε hdd)
HW: Mobo 780G + athlon x2 low voltage + 2Gb ram
SoundCard: esi Julia analog/digital
DACs: benchmark via spdif/optical, buffalo32 via spdif (/ i2s)
SW: foobar – wasapi

Πέραν του όποιου υποκειμενικού (λ.χ. ενθουσιασμού) της στιγμής, έκαμα κάποια τυφλά τεστ. Μπαρμποούτσαλα… δεν δίνω καμία πιθανότητα να αναγνωρίσω διαφορές μεταξύ flac/wav. Μη με παρεξηγήσεις χρυσά αυτιά δεν έχω. Βάση του παραπάνω παραξενεύτηκα που υπάρχουν κατά την άποψή σου διαφορές στο σύστημά σου ανάμεσα σε flac/wav.

Φυσικά το συνηθέστερο στα φόρα είναι να βρίσκεις περιπτώσεις που ο ήχος έχει διαφορά λόγο ανεπαρκούς pc (cpu, ram etc.) ή και σφαλμάτων configuration. Οπότε για αυτό κατευθείαν σε ρώτησα τα παραπάνω.

Από όλα όσα λες παραπάνω, μεγαλύτερη εντύπωση μου κάνει που έχει διαφορά σε ακροάσεις από την αναλογική έξοδο της lynx. Καθώς αποκλείουμε όλα τα περιττά προβλήματα Interconnects. Θεωρώ ότι εάν παρατηρήσεις πάλι διαφορές τότε σίγουρα οφείλονται αποκλειστικά στον Player(foo)/OS(vista). Απλά συνεχίζει να μου κάνει εντύπωση.

Όπως και να έχει ελπίζω στο επόμενο σου workstation να μην υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δυο. Μη με παρεξηγήσεις δε τα ρίχνω ούτε στο Hardware ούτε στο Software συγκεκριμένα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι σταδιακά ακόμα και εάν στην υπάρχουσα γενιά pc υπάρχουν διαφορές… Στην επόμενη δε θα υπάρχουν…

(ΥΓ… IMHO μη δοκιμάζεις asio, άδικος κόπος / vista+wasapi rocks)

Last edited:
Ακόμα, Stratos, σε ποια lynx αναφέρεσαι? (έχεις εμπειρία κατά τύχη από την pci-e AES16e?)

Ακόμα, Stratos, σε ποια lynx αναφέρεσαι? (έχεις εμπειρία κατά τύχη από την pci-e AES16e?)

Η καρτα που χρησιμοποιειται για τις εγγραφες ειναι η TWO.

Pci-e, οχι, δεν εχω δοκιμασει(ακομα...:chinscratch::chinscratch:)

Παλαιότερο τεστ:
(πάντα Wav/flac from Ethernet/Network)
Διάφορα pc με vista onboard toslink ->dac1
Linux stb, custom compiled flac, toslink ->dac1
καμία διαφορά ποιότητας

Χρησιμοποιώντας το pc που έχω για transport…
(Wav/flac from Ethernet/Network ή και σε hdd)
HW: Mobo 780G + athlon x2 low voltage + 2Gb ram
SoundCard: esi Julia analog/digital
DACs: benchmark via spdif/optical, buffalo32 via spdif (/ i2s)
SW: foobar – wasapi

Πέραν του όποιου υποκειμενικού (λ.χ. ενθουσιασμού) της στιγμής, έκαμα κάποια τυφλά τεστ. Μπαρμποούτσαλα… δεν δίνω καμία πιθανότητα να αναγνωρίσω διαφορές μεταξύ flac/wav. Μη με παρεξηγήσεις χρυσά αυτιά δεν έχω. Βάση του παραπάνω παραξενεύτηκα που υπάρχουν κατά την άποψή σου διαφορές στο σύστημά σου ανάμεσα σε flac/wav.

Φυσικά το συνηθέστερο στα φόρα είναι να βρίσκεις περιπτώσεις που ο ήχος έχει διαφορά λόγο ανεπαρκούς pc (cpu, ram etc.) ή και σφαλμάτων configuration. Οπότε για αυτό κατευθείαν σε ρώτησα τα παραπάνω.

Από όλα όσα λες παραπάνω, μεγαλύτερη εντύπωση μου κάνει που έχει διαφορά σε ακροάσεις από την αναλογική έξοδο της lynx. Καθώς αποκλείουμε όλα τα περιττά προβλήματα Interconnects. Θεωρώ ότι εάν παρατηρήσεις πάλι διαφορές τότε σίγουρα οφείλονται αποκλειστικά στον Player(foo)/OS(vista). Απλά συνεχίζει να μου κάνει εντύπωση.

Όπως και να έχει ελπίζω στο επόμενο σου workstation να μην υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δυο. Μη με παρεξηγήσεις δε τα ρίχνω ούτε στο Hardware ούτε στο Software συγκεκριμένα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι σταδιακά ακόμα και εάν στην υπάρχουσα γενιά pc υπάρχουν διαφορές… Στην επόμενη δε θα υπάρχουν…

Τωρα τι να σου πω, μου βαζεις ιδεες...
Μαλλον σαββατοκυριακο θα κανω νεες εγγραφες και θα τα προσεξω ολα ακομη περισσοτερο.
Το παραξενο ειναι οτι καναμε και blind test σε 4 ατομα και την διαφορα την ακουσαν ολοι...
Nα επισημανω οτι οι εγγραφες και τα τεστ δεν γινονται στο δικο μου συστημα, αλλα σε φιλου με εξαιρετικο συστημα...
Να υποθεσω οτι τις εγγραφες που εκανες τις εκανες σε 24/192 ετσι?
Να ρωτησω κι εγω μερικα...αν και μαλλον βγαινουμε ελαφρως οφ τοπικ μιας και συζηταμε την εγγραφη, αλλα εχει αμεση σχεση και με την αναπαραγωγη...
Εγγραφη:
Τι πηγη χρησιμοποιησες??
Τι software χρησιμοποιησες για τις εγγραφες? Εκανες καποια επεμβαση στο αρχειο?

Μετα, την μετατροπη σε flac, πως ακριβως την εκανες? Με το ιδιο το foobar2k?
Πες μου αν δε βαριεσαι και λιγο το συστημα που το ακουσες, απο προ, τελικο και ηχειο μηπως βγαλουμε καμμια ακρη..
Εχει δρομο η συζητηση...αλλα ενα εχω να πω...μην εισαι απολυτος για τιποτα...:smile:

.................................................. το συνηθέστερο στα φόρα είναι να βρίσκεις περιπτώσεις που ο ήχος έχει διαφορά λόγο ανεπαρκούς pc (cpu, ram etc.) ή και σφαλμάτων configuration. ......................................................................
μεγαλύτερη εντύπωση μου κάνει που έχει διαφορά σε ακροάσεις από την αναλογική έξοδο της lynx. Καθώς αποκλείουμε όλα τα περιττά προβλήματα Interconnects. Θεωρώ ότι εάν παρατηρήσεις πάλι διαφορές τότε σίγουρα οφείλονται αποκλειστικά στον Player(foo)/OS(vista). Απλά συνεχίζει να μου κάνει εντύπωση............................................................................. ..................................................................................................

1. Το σφάλμα στις ρυθμίσεις του Software είναι ο κυριώτερος ύποπτος κατα 99%. Μαθηματικά τα FLAC με τα WAV είναι ταυτόσημα.
  2. Δε συμφωνώ γισ τους ASIO. Και εξηγούμαι: Αν διαθέτετε "κάρτα ήχου" -interface που διαθέτει δικούς της ASIO drivers, (όχι ASIO4all) ρυθμίστε το Foobar2000, ώστε να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο αυτούς.
Αν η ρύθμιση γίνει σωστά, τότε το Foobar, η κάρτα και οι DAC's που χρησιμοποιείτε θα παρακολουθούν με ακρίβεια την ανάλυση και το ρυθμό δειγματοληψίας του αναπαραγομένου μουσικού υλικού. Πλήρης Bit transparency. Η προηγούμενη έκδοση του Foobar2000 παρουσίαζε κάποιες αστάθειες, αλλά η τελευταία v0.9.6.9 δουλεύει άψογα. Αναμίξτε στο ίδιο playlist υλικό με διαφορετικά Sample Rates και αναλύσεις. Θα εκπλαγείτε. Το έχω ήδη δοκιμάσει με 4 διαφορετικά Audio interfaces, σε όλες τις κατηγορίες τιμών και δουλεύει υποδειγματικά, (EMU 404USB, EMU 1820m, Prism Sound Ορφεύς σε περιβάλλον Windows XP Professional SP2 σε desktop και τη μικρή Behringer σε laptop με Vista).

Σε επόμενο μήνυμα θα παραθέσω τις ρυθμίσεις.:grandpa:

Η καρτα που χρησιμοποιειται για τις εγγραφες ειναι η TWO.
Pci-e, οχι, δεν εχω δοκιμασει(ακομα...:chinscratch::chinscratch:)
Η Lynx είναι στην κορυφή, ότι "κάρτα" και άν βγάλει.

Καλές δοκιμές!:smile:

................................................................
Το παραξενο ειναι οτι καναμε και blind test σε 4 ατομα και την διαφορα την ακουσαν ολοι...
Ακουστές διαφορές μεταξύ FLAC και WAV είναι από τα πιό παράξενα πράγματα που έχω ακούσει. Ψάξτε για ρυθμίσεις σε Buffers κλπ, αν έχετε τη δυνατότητα. Αλλά και πάλι... Δε μου φαίνεται πιθανόν:confused:
Nα επισημανω οτι οι εγγραφες και τα τεστ δεν γινονται στο δικο μου συστημα, αλλα σε φιλου με εξαιρετικο συστημα...
Σε τι σύστημα; Με ποιές συνθήκες ακριβώς έγιναν εγγραφή, μετατροπή και σύγκριση; Και μιά ερώτηση ακόμα: :idea:Εισαι απολύτως σίγουρος, ότι μετέτρεψες WAV σε αντίστοιχο FLAC?:stupid:
Να υποθεσω οτι τις εγγραφες που εκανες τις εκανες σε 24/192 ετσι? ...................................................... Τι πηγη χρησιμοποιησες?? Τι software χρησιμοποιησες για τις εγγραφες? Εκανες καποια επεμβαση στο αρχειο?
Μετα, την μετατροπη σε flac, πως ακριβως την εκανες? Με το ιδιο το foobar2k?
Αληθεια, είμαι κι' εγώ περίεργος, μα πάρα πολύ περίεργος!
Πες μου αν δε βαριεσαι και λιγο το συστημα που το ακουσες, απο προ, τελικο και ηχειο μηπως βγαλουμε καμμια ακρη..
Εχει δρομο η συζητηση...αλλα ενα εχω να πω...μην εισαι απολυτος για τιποτα...
Σωστά! Ο δρόμος του High End είναι πολύ γοητευτικός, αλλά και γεμάτος πλάνες, όπου όλοι πότε-πότε υποκύπτουμε.

Καλές δοκιμές παιδιά!:smile:

Re: Flac 24bit/192KHz το "σωστότερο" playback; -Το πείραμα!

Το πείραμα είναι απλό:
Λαμβάνουμε ένα μουσικό ψηφιακό αρχείο. Χρειάζόμαστε ένα αρχείο σε WAV και ακριβώς το ίδιο σε FLAC. Για να μην μπλέξουμε προς το παρόν με εγγραφές και υψηλές αναλύσεις κλπ, θα ξεκινήσουμε με την απλή και ταπεινή ανάλυση CD. (44.1 KHz/16 Bits)

Παίρνουμε λοιπόν το αγαπημένο μας CD με την καταπληκτική ηχογράφηση και την αγαπημένη μας μουσική, το βάζουμε στο συρταράκι του υπολογιστή μας και ανοίγουμε το αγαπημένο προγραμματάκι, που τα ριπάρει και "όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει", το Exact Audio Copy (EAC) και "ριππάρουμε" ένα, το αγαπημένο μας κομμάτι.

Πριν ριππάρουμε θα πούμε στο αγαπημένο μας EAC να μας φτιάξει το κομμάτι μας και στα δύο φορματ και WAV και FLAC. Ιδού πως:

Πάμε Exact Audio Copy ==> (EAC) ==>Compression Options

Επειτα πάμε External Compression και βεβαιωνόμαστε ότι είναι τσεκαρισμένο το κουτάκι που λεέι:
Use external program for compression.

Το άλλο κουτάκι με τις αναδυόμενες επιλογές πρέπει να λεει:
User Defined Encoder

Η επιλογή που λέει:
Program, including path used for compression,

να είναι κάπως έτσι:
C:\Program Files\Exact Audio Copy\FLAC\FLAC.EXE

Κατόπιν κάνουμε κλικ στο κουτάκι που λέει:
Delete wav after compression

και το ξεμαρκάρουμε, το αφήνουμε κενό. Έτσι το EAC θα κρατήσει και το WAV και το FLAC που θα φτιάξει.

Δεν πειράζουμε τίποτ' άλλο, πατάμε OK, και στη συνέχεια προχωράμε και ριπάρουμε το κομμάτι μας. Το EAC θα βάλει και τα δύο κομμάτια WAV και FLAC στο φάκελλο που έχει προεπιλεγεί γι' αυτή τη δουλειά.

Ανοίγουμε τώρα τον αγαπημένο μας player, -κατά τη δική μου προτίμηση Foobar2000 τελευταία έκδοση- ελπίζω ρυθμισμένο σωστά.
Του ρίχνουμε μέσα στο playlist τα δυό αρχεία, που έχουμε φτιάξει. Αφαιρούμε οτιδήποτε άλλο για να μη μας μπερδέψει.

Attachments

• EAC_Set1.jpg
    EAC_Set1.jpg
    53.5 KB · Views: 18
  • EAC_Set2.jpg
    EAC_Set2.jpg
    77.7 KB · Views: 13
  • EAC_Set3.jpg
    EAC_Set3.jpg
    78.2 KB · Views: 14
  • EAC_Set4.jpg
    EAC_Set4.jpg
    77.9 KB · Views: 11
Το πείραμα είναι απλό (συνέχεια):
Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Βάζουμε το κομμάτι μας να παίξει. Γυρνάμε από το ένα στο άλλο χωρίς να κοιτάζουμε ποιό είναι WAV και ποιό FLAC.
Ακούμε Διαφορές;
Αν ναι, τότε δε γίνεται, στείλτε μου τα αρχεία ως έχουν να ακούσω κι' εγώ και παρακαλώ φωνάξτε με να παραστώ στις δοκιμές...

Αν όχι, τότε πάμε παρακάτω.
Συνεχίζουμε το πείραμα με αρχεία υψηλής ανάλυσης αυτή τη φορά. Ας πάμε τώρα στα 96 KHz/24 Bits. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα από κάποια καλή ηχογράφηση, κάτεβάστε αυτά που δίνει δωρεάν η Hdtracks.com
https://www.hdtracks.com/index.php?file=register

Τα αρχεία έρχονται σε FLAC. Θα πρέπει τώρα να τα μετατρέψουμε και σε WAV, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση. Αυτή τη φορά τη δουλειά μπορεί νσ την κάνει ο καλός μας Foobar.
(Αν δεν του έχουμε επιστοσύνη κατεβάζουμε κι' εγκαθιστούμε τον FLAC Encoder-Decoder από εδώ: http://downloads.sourceforge.net/flac/flac-1.2.1b.exe)

Ρίχνουμε τα αρχεία που θέλουμε να μετατρέψουμε από FLAC σε WAV στο playlist του Foobar2000 και τα μαρκάρουμε. Με δεξί κλικ πάμε στην επιλογή Convert και προχωράμε στο επόμενο μενού.

Επόμενη επιλογή:
==> Output.
Ο Foobar μας ρωτάει που θέλουμε να τοποθετηθούν τα αρχεία που θα εξαχθούν σε WAV. Μπορούμε να επιλέξουμε
Source track folder

ή να ορίσουμε κάποιον άλλο φάκελλο.

Επόμενη επιλογή:
==> Other

Προσοχή: Στο αναδυόμενο μενού
Convert lossless formats to

αφήνουμε
same as source

Προσέχουμε να μην είναι τσεκαρισμένη καμμία άλλη επιλογή.

Δίνουμε OK και σε λίγο τα WAV μας είναι έτοιμα.
(Το ίδιο μπορεί να γίνει και αντίστροφα από WAV σε FLAC).

Συνεχίζουμε το πείραμα με τον ίδιο τρόπο, όπως και πριν. Βάζουμε τα κομμάτια μας στον player, σε ζευγάρια FLAC-WAV, εναλλάσσουμε στα τυφλά και ψάχνουμε για διαφορές.
Λογικά δεν πρέπει να ακουστεί καμμία διαφορά.

Αν δεν ακουστεί διαφορά συνεχίζουμε με την ίδια μεθοδο, αλλά τώρα πιά ανεβαίνουμε ψηλότερα, στα 192 KHz/24 Bits, προκειμένου να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα.

Η μεθοδολογία αυτή ακολουθείται για δύο λόγους:
  1. Να εξασφαλισθεί ότι τα αρχεία (FLAC-WAV) είναι πράγματι μαθηματικά ταυτόσημα και δεν έχει εμφιλοχωρήσει άθελα μας και κάποια άλλη μετατροπή από εσφαλμένη παράμετρο που έχουμε ορίσει στο πρόγραμμα μετατροπής και δεν την είδαμε. (Π.χ. περικοπή Bits).
  2. Να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προβλήματα κατά την αναπαραγωγή που οφείλονται στον υπολογιστή. Π.χ. κάποια επιβάρυνση κατά την αποκωδικοποίηση των FLAC σε πολύ ψηλές αναλύσεις. Όμως αυτό είναι μάλλον απίθανο για τους σημερινούς υπολογιστές.

Καλές ακροάσεις και
Καλά πειράματα!

Attachments

• Foobar_Convert_1.jpg
    Foobar_Convert_1.jpg
    75.2 KB · Views: 15
  • Foobar_Convert_2.jpg
    Foobar_Convert_2.jpg
    79.4 KB · Views: 13
  • Foobar_Convert_3.jpg
    Foobar_Convert_3.jpg
    75.8 KB · Views: 12
Τα flac που χρησιμοποιώ δεν είναι από ηχογραφήσεις δικές μου. Είναι από μεταφορά cd και κάποια αγορασμένα από το νετ.
Όσο για τον εξοπλισμό (γράφω και πιο πάνω), για να μη πλατύνουμε, αρκεί το dac-1 και ένα ζευγάρι καλά ακουστικά.

Το asio στα ΧΡ είναι μονόδρομος. Για vista / win7 είναι που λέω ότι αρκεί το wasapi. Επίσης οι ημι-επαγγελματικές και πάνω έχουν συνήθως software όπου είναι εμφανές το clock που χρησιμοποιούμε, ο χρονισμός όσο και το master/slave mode. (και για επιβεβαίωση καλό είναι πάντα να έχουμε κάποιο εξωτερικό dac με ένδειξη – για ψυχολογικούς λόγους έστω)

Θεωρώ λοιπών πιθανότατο να καταφέρετε και εσείς να πάρετε ταυτόσημο ήχο μεταξύ wav/flac – και πιθανότατο να φταίει κάποια παραμετροποίηση. Λ.χ. συμφωνώ με την επιλογή διαφορετικού buffer σε επίπεδο οδηγού που προτείνει και ο sonus naturalis. IMHO, τα μικρά buffer δεν είναι τόσο απαραίτητα για Playback όσο κατά την εγγραφή / monitor.

Re: Flac 24bit/192KHz το "σωστότερο" playback; -Χρειάζονται και σωστά τεστ!

.......................................................................
Το asio στα ΧΡ είναι μονόδρομος. Για vista / win7 είναι που λέω ότι αρκεί το wasapi. Επίσης οι ημι-επαγγελματικές και πάνω έχουν συνήθως software όπου είναι εμφανές το clock που χρησιμοποιούμε, ο χρονισμός όσο και το master/slave mode. (και για επιβεβαίωση καλό είναι πάντα να έχουμε κάποιο εξωτερικό dac με ένδειξη – για ψυχολογικούς λόγους έστω)

Θεωρώ λοιπών πιθανότατο να καταφέρετε και εσείς να πάρετε ταυτόσημο ήχο μεταξύ wav/flac – και πιθανότατο να φταίει κάποια παραμετροποίηση. Λ.χ. συμφωνώ με την επιλογή διαφορετικού buffer σε επίπεδο οδηγού που προτείνει και ο sonus naturalis. IMHO, τα μικρά buffer δεν είναι τόσο απαραίτητα για Playback όσο κατά την εγγραφή / monitor.
Πολύ σωστά φίλε tmjuju,
icon7.gif

Θα παρακαλούσα ωστόσο να δοκιμάσεις Foobar τελευταία έκδοση με το ASIO plugin (λειτουργεί άψογα και portable, ώστε να μην χρειαστεί ν' αλλάξεις το παραμικρό στο σύστημα σου).

Απενέργοποίησε κάθε DSP διεργασία και ρύθμισε το να χρησιμοποιεί τους αποκλειστικά τους ASIO drivers της κάρτας σου. Στο configuration θα πρέπει κανονικά να δει όλες τις αναλογικές και ψηφιακές εξόδους της κάρτας. Εσύ ορίζεις τι θα χρησιμοποιηθεί και πως.

Έπειτα τροφοδότησε το με μικτό μουσικό υλικό διαφόρων αναλύσεων και προπαντός με διαφορετικά sample rates. Αν όλα έχουν γίνει σωστά, θα βλέπεις τις αλλάγές και στην κάρτα και στους DAC's που χρησιμοποιείς. Μπορείς τότε να είσαι σίγουρος, πως παίζει ακριβώς ό,τι του δίνεις με πλήρη bit transparency, χωρίς resampling, bit truncating, dithering κλπ. Ένα πολύ κριίσιμο τεστ θα ήταν, αν μπορούσες να του δώσεις το ίδιο μουσικό υλικό και σε υψηλή και σε στανταρ ανάλυση και να παρατηρήσεις για ακουστές διαφορές. Αν δείς, ότι τελικά σου αρέσει κράτα τον ASIO, αλλοιώς ξαναγύρνα στο wasapi.

Είναι πολύ σημαντικό, να μάθουμε πως λειτουργούν τα διάφορα plugins κάτω από διαφορετικά συστήματα Hardware και Software. Δεν υπάρχει καμμία εγγύηση, ότι αφού δούλεψε σε μένα θα δουλέψει και σε σένα! Γι' αυτό η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των χρηστών είναι πολύτιμη...

Να περνάτε καλά!-bye-

Πολύ σωστά φίλε tmjuju,
icon7.gif

Θα παρακαλούσα ωστόσο να δοκιμάσεις Foobar τελευταία έκδοση με το ASIO plugin (λειτουργεί άψογα και portable, ώστε να μην χρειαστεί ν' αλλάξεις το παραμικρό στο σύστημα σου).

Απενέργοποίησε κάθε DSP διεργασία και ρύθμισε το να χρησιμοποιεί τους αποκλειστικά τους ASIO drivers της κάρτας σου. Στο configuration θα πρέπει κανονικά να δει όλες τις αναλογικές και ψηφιακές εξόδους της κάρτας. Εσύ ορίζεις τι θα χρησιμοποιηθεί και πως.

Έπειτα τροφοδότησε το με μικτό μουσικό υλικό διαφόρων αναλύσεων και προπαντός με διαφορετικά sample rates. Αν όλα έχουν γίνει σωστά, θα βλέπεις τις αλλάγές και στην κάρτα και στους DAC's που χρησιμοποιείς. Μπορείς τότε να είσαι σίγουρος, πως παίζει ακριβώς ό,τι του δίνεις με πλήρη bit transparency, χωρίς resampling, bit truncating, dithering κλπ. Ένα πολύ κριίσιμο τεστ θα ήταν, αν μπορούσες να του δώσεις το ίδιο μουσικό υλικό και σε υψηλή και σε στανταρ ανάλυση και να παρατηρήσεις για ακουστές διαφορές. Αν δείς, ότι τελικά σου αρέσει κράτα τον ASIO, αλλοιώς ξαναγύρνα στο wasapi.

Είναι πολύ σημαντικό, να μάθουμε πως λειτουργούν τα διάφορα plugins κάτω από διαφορετικά συστήματα Hardware και Software. Δεν υπάρχει καμμία εγγύηση, ότι αφού δούλεψε σε μένα θα δουλέψει και σε σένα! Γι' αυτό η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των χρηστών είναι πολύτιμη...

Να περνάτε καλά!-bye-

IMHO δεν υπάρχουν ακουστές διαφορές μεταξύ asio & wasapi κάτω από windows vista (για τα 7 δεν έχω κάνει δοκιμή αλλα περιμένω το ίδιο).
Για αυτό το λόγο προτείνω σε όλους το wasapi που είναι λίγο πιο εύκολο στον τελικό χρήστη. Θεμα απλότιτας δηλαδή και εύκολης χρήσης.
Για το sample rate η juli@ έχει ένδειξη από μόνη της στο driver (την οποία και επιβεβαίωσα εξωτερικά όταν την πρώτο-δοκίμαζα).

IMHO δεν υπάρχουν ακουστές διαφορές μεταξύ asio & wasapi κάτω από windows vista (για τα 7 δεν έχω κάνει δοκιμή αλλα περιμένω το ίδιο).
Για αυτό το λόγο προτείνω σε όλους το wasapi που είναι λίγο πιο εύκολο στον τελικό χρήστη. Θεμα απλότιτας δηλαδή και εύκολης χρήσης.
Για το sample rate η juli@ έχει ένδειξη από μόνη της στο driver (την οποία και επιβεβαίωσα εξωτερικά όταν την πρώτο-δοκίμαζα).
Αυτό ακριβώς θέλω να επαληθεύσω, μιας και εγώ δεν χρησιμοποώ Vista. (Επικίνδυνο για μένα, αφού τα διάφορά επαγγελματικά Software που δουλεύω είναι προηγούμενες εκδόσεις και δεν συμφέρει να μετακινηθώ). Vista έχω δοκιμάσει με laptop φίλου, αλλά όχι τόσο ώστε να εξάγω ασφαλή συμπεράσματα.

Θα ήθελα να μάθω, αν γίνεται, το εξής:
Αν τροφοδοτήσεις το playlist σου με μικτό υλικό με διαφορετικά sample rates, χρησιμοποιώντας το wasapi, αλλάζει αντίστοιχα και η αντίστοιχη ένδειξη του driver της Juli@; Αν ναι, τότε έχει περάσει το πιό κρίσιμο τεστ και μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το player που χρησιμοποιείς διαθέτει bit transparency και δεν επιφέρει αλλοιώσεις στη διαδρομή του έως τους DAC's (της κάρτας, ή έξωτερικούς). Και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε για πραγματική audiophile αναπαραγωγή...

Ευχαριστώ για τη συνεργασία... :smile:

Αυτό ακριβώς θέλω να επαληθεύσω, μιας και εγώ δεν χρησιμοποώ Vista. (Επικίνδυνο για μένα, αφού τα διάφορά επαγγελματικά Software που δουλεύω είναι προηγούμενες εκδόσεις και δεν συμφέρει να μετακινηθώ). Vista έχω δοκιμάσει με laptop φίλου, αλλά όχι τόσο ώστε να εξάγω ασφαλή συμπεράσματα.

Θα ήθελα να μάθω, αν γίνεται, το εξής:
Αν τροφοδοτήσεις το playlist σου με μικτό υλικό με διαφορετικά sample rates, χρησιμοποιώντας το wasapi, αλλάζει αντίστοιχα και η αντίστοιχη ένδειξη του driver της Juli@; Αν ναι, τότε έχει περάσει το πιό κρίσιμο τεστ και μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το player που χρησιμοποιείς διαθέτει bit transparency και δεν επιφέρει αλλοιώσεις στη διαδρομή του έως τους DAC's (της κάρτας, ή έξωτερικούς). Και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε για πραγματική audiophile αναπαραγωγή...

Ευχαριστώ για τη συνεργασία... :smile:

Επιβεβαιώνω ότι τα πάντα δουλεύουν ορθά.
Θα δεις θα σου αρέσουν τα vista … win7 :-)

Επιβεβαιώνω ότι τα πάντα δουλεύουν ορθά.
Θα δεις θα σου αρέσουν τα vista … win7 :-)
Φίλε tmjuju,
Αληθινά ενδιαφέρον! Εφ' όσον είναι έτσι, τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο για την Computer Audio audiophile αναπαραγωγή, που κατ' εμέ αποτελεί το μέλλον.

Τα Vista? Σβήστα τα Vista, που έγραφε και το RAM. Τα Win7? Δεν έχω αντιρρήσεις. Για μένα νωρίς ακόμα, θα δούμε...

Ευχαριστώ για τη γρήγορη ανταπόκριση... -bye-

Τα έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν. Θα βρω και μερικά link να σου στείλω.
Και ας μη ξεχνάμε ότι μεγάλες εταιρίες είδη έχουν πάρει το δρόμο του flac, σε Music servers / network transports and dacs.
Σημαντικότερο ΙΜΗΟ, συναντάμε και δισκογραφικές που ασχολούνται σοβαρά.
Δε θα υπήρχε τέτοια εμπλοκή τους εάν δεν υπήρχε τρόπος να τα ακούσεις ορθά σε consumer-grade εξοπλισμό.

Φίλε tmjuju,
Αληθινά ενδιαφέρον! Εφ' όσον είναι έτσι, τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο για την Computer Audio audiophile αναπαραγωγή, που κατ' εμέ αποτελεί το μέλλον.

Τα Vista? Σβήστα τα Vista, που έγραφε και το RAM. Τα Win7? Δεν έχω αντιρρήσεις. Για μένα νωρίς ακόμα, θα δούμε...

Ευχαριστώ για τη γρήγορη ανταπόκριση... -bye-

(Αν ξεχάσουμε λίγο την κόντρα xp vs vista)
ότι νέο υ/η και να αγοράσεις με vista έρχεται. Είναι πιο εύκολο για τον καταναλωτή απλά να βάλει ένα wasapi plugin, παρά να κάνει downgrade σε xp.
Γι αυτό το λόγο και μόνο αξίζει να προτείνεις σε νέους χρήστες/χομπίστες να δοκιμάσουν τα vista για ήχο.

το ένα laptop στο σπίτι είναι vista. Εχει 4 γίγα.
Το άλλο laptop εχει xp με 1 μόνο γίγα και είναι 3 χρόνων και.
Η αίσθηση ταχύτητα είναι σαφής υπέρ του δεύτερου. Και ο δίσκος φαίνεται να δουλεύει μόνιμα...

Στον ήχο δεν το δοκίμασα το vista.