Φώτα για Avensis 2004

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Εχω ένα Avensis του 2004. Τον τελευταίο χρόνο είχα προσέξει οτι η φωτεινότητα της μεσαίας σκάλας (της "κανονικής") έχει πέσει αρκετά. Προχτές πήγα κάπου και στην επιστροφή που είχε βραδιάσει, συνειδητοποίησα οτι ενώ τα φώτα ανάβουν κανονικά... δεν "έβλεπα" στον δρόμο... Ο φωτισμός απο την μεσαία σκάλα και στα δύο φανάρια ήταν τόσο αδύναμος που έπρεπε να έχω αναμένη την μεγάλη σκάλα. Ευτυχώς η διαδρομή ήταν μικρή και ανάβοντας/σβήνοντας την μεγάλη σκάλα, κούτσα-κούτσα έφτασα στο σπίτι χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα. Μιλάμε οτι όταν ερχόταν απο απέναντι αυτοκίνητο κι έσβηνα την μεγάλη σκάλα, σχεδόν ακινητοποιούσα το αυτοκίνητο γιατί δεν έβλεπα τίποτα μπροστά μου. Ευτυχώς εδώ οι δρόμοι είναι φαρδείς με τεράστιες ευθείες, με χωράφια αριστερά-δεξιά και ξέρω κάθε σημείο τους. Πραγματικά φοβήθηκα γιατί πρώτη φορά βρέθηκα σ'αυτήν την κατάσταση - την τελευταία φορά δεν ήταν τόσο χάλια...

Οι λάμπες είναι οι εργοστασιακές οι δικές του (κίτρινο φως) και δεν θυμάμαι πότε (και αν) αλλάχθηκαν. Η μπαταρία είναι Bosch S5 και καινούργια.
To φανάρι το έχω ξεθολώσει απ'έξω μόνος μου απο την κιτρινίλα - σίγουρα είναι πιο διαφανές απ'ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, άρα δεν φταίει αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Δεν έχω ιδέα απο φώτα αυτοκινήτου.
Εφόσον λογικά θα αλλάξω λάμπες, αντι να βάλω τις εργοστασιακές αυτού του μοντέλου, ποιές άλλες λύσεις (πχ. LED) υπάρχουν που να ταιριάζουν στα φανάρια μου?
Και για τι τιμές μιλάμε ? Ποιά είναι η "χρυσή τομή" κόστους/αποτελεσματικότητας ?

Απ ότι θυμάμαι ανεβάζουν αρκετά μεγάλες θερμοκρασίες ,οπότε χρειάζονται άλλα φανάρια .
Το πιό απλό είναι να αντικαταστήσεις τις υπάρχουσες με νέες γιατί το σίγουρο είναι ότι πλέον δεν φωτίζουν καλά .

Καλησπέρα. Ίσως θα ήταν καλύτερα να το πας σ' ένα ηλεκτρολόγο να σου μετρήσει την τάση που πάει στις λάμπες. Λογικό είναι αυτό που γράφεις ότι τόσα χρόνια χρήσης μπορεί να έχουν «πέσει» οι λάμπες, αλλά αφού σε κάθε περίπτωση αφού θα το κάνεις το έξοδο, ας το κάνεις με κάποιον ειδικό που αν μη τι άλλο θα έχει ξαναδεί παρόμοια περίπτωση. Το ίδιο μου συνέβη κι εμένα με το Yaris το οποίο όμως έδωσα και δεν πρόλαβα ν' ασχοληθώ. Δεν είχε και το μέγεθος προβλήματος που περιγράφεις.. Ο άνθρωπος που το πήρε μου είπε ακριβώς το ίδιο. "θα το πάω σ' ένα ηλεκτρολόγο να το μετρήσει" . Επίσης θα σου προτείνει ενδεχομένως και την καλύτερη , ανάλογα το κόστος, λύση για σωστά φώτα. Λέω εγώ τώρα...

Αξίζει να πληρώσω ένα ποσό παραπάνω και να πάω σε LED λάμπες ? Η δεν θα χωράνε στα φανάρια μου ?

s-l1600.jpg

Προσοχή με λάμπες διαφορετικές απ' τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου. Δεν είναι απλά "βάζω άλλη λάμπα για καλύτερη φωτεινότητα". Θέλει σωστή τοποθέτηση για να μη στραβώνεις τους υπόλοιπους (η οποία τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να γίνει, άσχετο τι θα πει ο μάστορας). Δε σας έχει τύχει πολλές φορές να σας ενοχλούν τα φώτα του πίσω αυτοκινήτου; Σπάνια είναι επειδή τα ξέχασε στη μεγάλη σκάλα. Οπότε μήπως ν' αλλάξεις πρώτα τις υπάρχουσες λάμπες με εργοστασιακές; Νομίζω είναι μικρό το έξοδο. Αν δε λύσει αυτό το πρόβλημά σου κοιτάς και άλλες λύσεις.

Re: Απάντηση: Φώτα για Avensis 2004

Αξίζει να πληρώσω ένα ποσό παραπάνω και να πάω σε LED λάμπες ? Η δεν θα χωράνε στα φανάρια μου ?

Mιλουσα με μηχανικο τις προαλλες που τυχαινει να εχει ακριβως το ιδιο αυτοκινητο με εμενα.

Του κανω την ιδια ερωτηση....και μου λεει αν θες το κεφαλι σου ησυχο βαζε τις μαμισιες και ασε τις πατεντες.

Αν βαλεις αλογονου θα σου καιγονται καθε τοσο, αν βαλεις led θαχεις αλλα θεματα. Γενικα με τα φωτα μεινε με οτι σχεδιασε ο κατασκευαστης. Ειναι ατιμο πραγματα τα φορτια του ρευματος και πως κουμπωνουν αυτα μεταξυ τους.

Καθαρισε τα φωτα σου εσωτερικα αν μπορεις και εισαι καινουργιος.

Να πας στον Αλέκο παραδίπλα απο το Ζ .. θα σου λύσει κάθε απορία και θα σου προτείνει πολλές και διάφορες λύσεις. Είναι εγγύηση.

Να πας στον Αλέκο παραδίπλα απο το Ζ .. θα σου λύσει κάθε απορία και θα σου προτείνει πολλές και διάφορες λύσεις. Είναι εγγύηση.

Ξέχασα, να πας μετά τις 11:00 αν τον προτιμήσεις.

Εχω ΔΥΟ κολλητους φιλους μηχανικους και γνωστους στον χωρο!
Και οι ΔΥΟ ,οταν τους ειπα για καλυτερο φωτισμο μου ειπαν....."κατσε στ αυγα σου αν θες να εχεις το κεφαλι σου ησυχο"
Τα καινουργια αυτοκινητα ειναι πολυ "μυστηρια" με τα ρευματα.
Κανονικα, μεχρι και μπουζι απαγορευεται να αλλαζεις με αλλα "καλυτερα"
Να σκεφτεις οτι το Fazer που εχω αν εχει εστω και ενα βολτ παρακατω απο αυτο που οριζει το εργοστασιο , δεν παιρνει μπροστα με τιποτα!!!
Γυρναει η μιζα δουλευουν ολα μια χαρα κσι ΔΕΝ δινει ο εγκεφαλος σημα, για να παρει μπροστα.
Αν εχεις δικο σου μηχανικο ή σου φορτιζει την μπαταρια ή στην (χειροτερα) σου αλλαζει μια μπαταρια και καθαρισες.
Αν μας σε κανενα μαγκακο ......σε εσκισε....αρχιζει τα παραμυθια περι ηλεκτρονικης κλπ και αντε να βγαλεις ακρη.

Μα λάμπες πρέπει να αλλάξει. Φθηνή και σίγουρη λύση. Απλά θα βάλει εμπορίου (osram phillips κλπ) που αποδίδουν καλύτερα απο τις μαμά.

Re: Απάντηση: Φώτα για Avensis 2004

Μα λάμπες πρέπει να αλλάξει. Φθηνή και σίγουρη λύση. Απλά θα βάλει εμπορίου (osram phillips κλπ) που αποδίδουν καλύτερα απο τις μαμά.
Λάμπες ήθελα να αλλάξω και εγώ (piaa) αλλά ήταν πολύ πιο δυνατές (άρα μεγαλύτερη θερμοκρασία=έως και λειώνουμε κάνα καθρέφτη) και τραβανε άλλο ρεύμα απο τις εργοστασιακές = καίμε και καμμιά ηλεκτρονική άμα λάχει!!)
Υποψην ότι το ,ίσως,τραβηγμένο αυτό σενάριο αφορά γαλλικό αυτοκινητο και δεν είναι καθόλου απίθανο να μην συμβει!
Απλά οποίος έχει θάρρος, ας κάνει το πειραματόζωο:flipout:

Θα σου πρότεινα να μη ρωτάς εμάς αλλά να πας σε κάποιον που να το πάρει πάνω του, δίνοντάς σου και μια σχετική εγγύηση (έστω άτυπα δια χειραψίας) ότι θα είναι εκεί να σε βοηθήσει αν οτιδήποτε δε δουλέψει σωστά. Είναι μυστήρια υπόθεση τα φώτα, όπως σωστά ανέφεραν αρκετοί παραπάνω.

Ενα παράδειγμα: όταν είχαμε πάρει ένα Focus το 2007, καινούριο, του κουτιού, η αντιπροσωπία η ίδια 'προσφέρθηκε' να αλλάξει τα φώτα σε Xenon after market (με το αζημίωτο βέβαια, κάτι σαν 180-200 ευρά, πολύ φτηνά βέβαια σε σχέση με τα εργοστασιακά). Ε λοιπόν, παρόλο που το έκανε η ίδια η αντιπροσωπία της Ford, προφανώς επιλέγοντας ένα σετ που είχε δοκιμάσει ότι δουλεύει σωστά με την υποδομή του Focus, ΠΟΤΕ δε δούλεψαν σωστά αυτά τα φώτα. Το δεξί έσβηνε όποτε γούσταρε, και ξανάναβε μόνο του μετά από 2-3 μέρες, ενώ 1-2 φορές εσβησαν και τα δυο και βρέθηκα νύχτα χωρίς μεσαία σκάλα, και αναγκάστηκα να πηγαίνω με τα μεγάλα. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι 4-5 φορές που έγινε δοκίμασα να πάω στην αντιπροσωπία (εγγύηση γαρ) και με το που εφτανα εκεί δούλευε κανονικά. :D

Τελικά αυτή η αστεία ιστορία έληξε καμιά 10ριά χρόνια μετά, όπου, η μάνα μου πλέον που οδηγεί τ'αμάξι αφού μετανάστευσα, πήγε στην αντιπροσωπία και τα άλλαξε σε κανονικά κλασσικά μαμίσια "κίτρινα" και βρήκε την υγειά της.

Ηθικό δίδαγμα.... μην αλλάζετε τα φώτα χωρίς ΠΟΛΥ ψάξιμο και καλή τεχνογνωσία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φώτα για Avensis 2004

Mιλουσα με μηχανικο τις προαλλες που τυχαινει να εχει ακριβως το ιδιο αυτοκινητο με εμενα.

Του κανω την ιδια ερωτηση....και μου λεει αν θες το κεφαλι σου ησυχο βαζε τις μαμισιες και ασε τις πατεντες.

Καθαρισε τα φωτα σου εσωτερικα αν μπορεις και εισαι καινουργιος.

Εξωτερικά τα καθαρίζω μόνος μου αν χρειστεί, (το έχω κάνει ήδη μια φορά, πέρισυ). Εσωτερικά δεν ξέρω αν γίνεται, φαίνονται σφραγισμένα. Αλλά θα το ρωτήσω στην αντιπροσωπία εδώ... Και σίγουρα η original λύση είναι η πιο φτηνή. αλλωστε 14 χρόνια μ'αυτά τα φώτα ήμουν.

Ξέχασα, να πας μετά τις 11:00 αν τον προτιμήσεις.

Πετράν, σε έχασα... Ποιόν Ζ ? Που ?.. :))

Σιγουρα ειναι ρυθμισμενα σωστα τα φωτα?
Τα έλεγξε ο ηλεκτρολογος με φωτόμετρο?

Oχι. Εκτός απο τον τελευταίο καιρό που επιδεινώθηκε η ορατότητα δεν είχα χρειαστεί κάτι ιδιαίτερο. Στο γενικό σέρβις ότι κοίταζαν οι μηχανικοί, στα κτεο, κλπ...

Εχω ΔΥΟ κολλητους φιλους μηχανικους και γνωστους στον χωρο!
Και οι ΔΥΟ ,οταν τους ειπα για καλυτερο φωτισμο μου ειπαν....."κατσε στ αυγα σου αν θες να εχεις το κεφαλι σου ησυχο"
...

Nαι, δεν έχω πρόβλημα να κάτσω κι εγώ στ'αυγά μου. Απλά επειδή δεν έχω ιδέα απο φώτα, σκέφτηκα μήπως έχω έναν βαθμό επιλογής, όπως πχ. στα ελαστικά... :)

Απάντηση: Re: Φώτα για Avensis 2004

Θα σου πρότεινα να μη ρωτάς εμάς αλλά να πας σε κάποιον που να το πάρει πάνω του, δίνοντάς σου και μια σχετική εγγύηση (έστω άτυπα δια χειραψίας) ότι θα είναι εκεί να σε βοηθήσει αν οτιδήποτε δε δουλέψει σωστά. Είναι μυστήρια υπόθεση τα φώτα, όπως σωστά ανέφεραν αρκετοί παραπάνω.
...

Απ'αυτά που διαβάζω, θα κάνω μια βόλτα απο 1-2 ηλεκτρολόγους αλλά θα περάσω και απο την αντιπροσωπεία εδώ, να δω τι θα να μου πουν αυτοί και θα τους λάβω ιδιαίτερα υπόψιν μου. Απλά με την αντιπροσωπεία σκέφτομαι οτι θα μου προτείνουν μόνο την εργοστασιακή λύση, όπως όταν χρειάστηκα αμορτισέρ - δεν μου άφηναν περιθώριο επιλογής ούτε σ'αυτά, ανάμεσα σε τόσες εταιρίες που κατασκευάζουν αμορτισέρ...

Bios, νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος ,αλλά η θερμοκρασία .

Γι'αυτό είχα σκεφτεί τα led - επειδή δίνουν άσπρο φως και (σύμφωνα με άλλες εφαρμογές) δεν ανεβάζουν ιδιαίτερες θερμοκρασίες καθώς μεγάλο τμήμα του μπλόκ είναι έξω απο τα φανάρια...

... Δε σας έχει τύχει πολλές φορές να σας ενοχλούν τα φώτα του πίσω αυτοκινήτου; Σπάνια είναι επειδή τα ξέχασε στη μεγάλη σκάλα...

Μου έχει τύχει αρκετές φορές, όντως. Ευτυχώς γι'αυτήν την περίπτωση ο καθρέπτης μου είναι ηλεκτρονικός κι όταν είχα ρωτήσει την αντιπροσωπία, ο μηχανικός μου είχε πει να προσέχω μην χαλάσει γιατί κοστίζει 700 Ε... Ζαλίστηκα, lol

Αλέκος Τσαρμαντίδης «Αλέκος αξεσουάρ αυτοκινήτων»
Παραδίπλα από το Ζ palace και δίπλα από το πλυντήριο αυτοκινήτων “bubbles” στην Ξάνθη.
Είναι ηλεκτρολόγος.
Πολύ ενημερωμένος και πολύ καλός στην δουλειά του.

Αλέκος Τσαρμαντίδης «Αλέκος αξεσουάρ αυτοκινήτων»
Παραδίπλα από το Ζ palace και δίπλα από το πλυντήριο αυτοκινήτων “bubbles” στην Ξάνθη.
Είναι ηλεκτρολόγος.
Πολύ ενημερωμένος και πολύ καλός στην δουλειά του.

Θα περάσω τότε οπωσδήποτε να ακούσω την γνώμη του. thx :)