Φωτογραφία "δρόμου"

Re: Street Photography

Πολλές φορές η αντίδραση μας σαν γονείς σε θέματα που αφορούν τα παιδιά μας έχει να κάνει με την κτητικότητα που θέλουμε να έχουμε.
Είναι αγάπη,βιολογική εξάρτηση,εγωισμός,αναγνώριση της συνέχειας μας ή μία αφορμή αυτοπροβολής αλλά όπως και να το κάνουμε τα παιδιά μας είναι κάτι το διαφορετικό.
Το βιώνω συχνά στο χώρο που εργάζομαι και ίσως πια έχοντας παιδιά να δικαιολογώ την αγωνία,την ακρότητα συχνά και το παραλογισμό των γονιών για τα παιδιά τους.
Ναι για τους περισσότερους γονείς τα παιδιά τους στα μάτια τους είναι πάνω από όλα και είναι αδιαπραγμάτευτοι σε αυτό.
Ομολογώ ότι δεν με πείραξε όταν οι γονείς στο παιδικό σταθμό έβγαζαν φωτογραφία και το δικό μου παιδί αλλά θύμωσα όταν τις έβαλαν στο facebook.
Πιστεύω ότι δεν υπήρχε λόγος, δεν έπαθε κάτι το παιδί μου από την ανάρτηση αλλά δεν κέρδισε ούτε θα κερδίσει κάτι από αυτό.
Υ.Γ.1
Μεγάλο θέμα και το αναφέρομαι για αυτούς που θέλουν και το θεολογικό του θέματος:
Όταν στα 18 μου χρόνια πέθανε ξαφνικά ο καλύτερος μου φίλος ένας γνωστός μου ιερέας μου έδωσα μία απάντηση που με προβληματίζει ακόμη και τώρα,
μου είπε "Μην στεναχωριέσαι δεν ορίζουμε εμείς το πότε θα έρθουμε και θα φύγουμε από τη ζωή,γιατί και στη βάφτιση το παραδεχόμαστε λέγοντας: Βαφτίζεται ο δούλος του Θεού"
Πόσο "δικά μας" είναι τα παιδιά μας αφού δεν μπορούμε να ορίσουμε τη διάρκεια της ζωής τους?
Υ.Γ.2
Και μόνο που προκάλεσαι αυτή τη κουβέντα η φωτογραφία είναι επιτυχημένη

Ακόμη και σε αυτό, εξαρτάται από τις περιστάσεις!
01_00141661.jpg

θα μου πείτε, το παραπάνω είναι ρεπορτάζ, είδηση. Υπάρχουν όμως όντως αλήθεια τέτοια όρια στην καταγραφή της καθημερινότητας; Αλλάζει το αντικειμενικό γεγονός αναλόγως του ποιος το παρατηρεί;

Ενταξει στις μερες μας τουλαχιστον το φιλι δεν προκαλει καθολου.. Σιγουρα δεν μπαινει στην σεξουαλικη κατηγορια.
Εδω την τηλεοραση να ανοιξεις ή ακομα καλυτερα μια βολτα στο μετρο να κανεις, σου φτανει το αιμα στο κεφαλι.. τι να συγκρινουμε τωρα.
Αλλα εδω που τα λεμε, ποιος θα φταιγε αν καποια τα εχει ολα εξω (σπανιο ε? :P ) και ο αλλος απλα την φωτογραφισει? Επιλογη της δεν ειναι να βγει ετσι σε δημοσια θεα ή παλι φταιει ο φωτογραφος? Γνωμη μου ειναι οτι ο φωτογραφος σε τετοια περιπτωση δεν φταει σε τπτ...Δεν φταινε παντα οι αλλοι! Και φυσικα δεν λεω για περιπτωση να πας στα κρυφα και να την τραβιξεις κατω απο την φουστα προφανως!! Για νορμαλ φωτογραφια μιλαω.

Εγώ προσωπικά θεωρώ πολύ περισσότερο κατακριτέο το να φωτογραφίζει ο "wannabe street photographer" αστέγους, εξαρτημένους πάσης φύσεως και γενικά "προβληματικής" (κατά την εκτίμησή του) εμφάνισης ανθρώπους, μόνο και μόνο επείδη τον ξενίζει η εικόνα και πιστεύει οτι θα κερδίσει η φωτογραφία του από το ιδιαίτερο του θέματος. Αυτό συνήθως συμβαίνει χωρίς την συγκαταθεσή τους, επιβαρύνοντας την ψυχολογική τους κατάσταση και καταστώντας τους "θέαμα". (Εξαιρουμένων αυτών που το κάνουν με σκοπό να αναδείξουν κάποιο πρόβλημα, που συνήθως γίνεται στα πλαίσια κάποιου project/φωτορεπορτάζ)

Όσον αφορά το παιδάκι, εκτός του ότι εδώ έχουμε φωτογραφία, από την στιγμή που κάποιος δεν μπορεί να ταυτοποιήσει ποιό είναι, πιστεύω ότι είμαστε οκ. Μαζί με όσα πρόσθεσε ο Send και την προσέγγιση του Partisan, εγώ είμαι υπερκαλυμμένος.

ΠΟΛΥ σωστος ο drek. Συμφωνω απολυτα για τους αστεγους, εξαρτημενους κλπ!!
Την ωρα που τον φωτογραφιζεις εχει αναρωτηθει κανενας πως νιωθει αυτος και τι σκεφτετε? Αυτος πειναει και πας εσυ με την μηχαναρα σου και του τραβας φωτο.. Τι να πω δλδ.. 1% πιθανοτητα να υπαρχει ωστε να νιωσει ασχημα για 1 sec εκεινη την στιγμη, για μενα ο φωτογραφος θα ειναι για μπατσες. Αυτες οι περιπτωσεις θελουν σεβασμο και προσοχη. Πολυ περισσοτερο σεβασμο απο το παιδι του καθενα που απλα του φωτογραφισες μια ωραια εκφραση στο προσωπο του και τπτ το τοσο ιδιαιτερο που να προσβαλει.

Φυσικα υπαρχουν και οι εξερεσεις που ο αστεγος θα χαμογελασει αυθορμητα, αλλα πιστευω οτι ειναι πολυ λιγες αυτες..

Last edited:

Ενδιαφέρουσα συζήτηση αν και "χαλάει" το θέμα

Αν κάποιος θέλει να δει τα παιδιά σαν θέμα στην καλλιτεχνική φωτογραφία και δεν φοβάται αν σοκαριστεί να προτείνω 2 αλμπουμ της βραβευμένης Sally Mann , το Immediate Family και το What Remains (Η candy cigarette είναι από τα πολύ αγαπημένα street πορτρέτα).

Για κάτι πιο κλασσικό και λιγότερο σοκαριστικο το εξώφυλλο και δεκάδες φωτογραφίες από το The Americans του Robert Frank, ισως το σημαντικότερο φωτογραφικό αλμπουμ του 20ου αιώνα

Δεν ειμαι φωτογραφος, ουτε και θα γινω προφανως ποτε.

Νομιζω ομως οτι η γραμμη(-ες) που χωρίζει την φωτογραφια δρομου απο το ρεπορταζ (αν υπαρχει τετοιος ορος στην φωτογραφια), και απο τη καλλιτεχνικη φωτογραφια ειναι πολυ αχνη

Γενικά στη φωτογραφία που εχει σαν θέμα τον άνθρωπο (ανεξάρτητα θα έλεγα την ηλικία) αν δεν είναι "στημένο" πορτρέτο υπάρχει πάντα η αμφιβολία μήπως προσβάλει τον πρωταγωνιστή και πολύ περισσότερο όταν αυτός είναι μικρής ηλικίας. Από την στιγμή που ζούμε σε μια εποχή που η φωτογραφία είναι ψηφιακή, εμφανίζεται συνήθως στην οθόνη και εχουν την δυνατότητα να την δουν εκατομύρια άνθρωποι νομίζω ότι είτε μιλάμε για απλά αναμνηστικές φωτογραφίες μια σχολικής εκδήλωσης είτε για καλλιτεχνική προσπάθεια ίσως θα πρέπει να χαλαρώσουν μέσα μας οι κανόνες περί προστασίας της ιδιωτικότητας.

Τι κακό έχει για παράδειγμα να εμφανιστούν φωτογραφίες μια σχολικής γιορτής?

Αν ρωτας εμενα, δεν ξερω τι να σου απαντησω. Δεν το εχω "κατασταλλαξει" μεσα μου το θεμα

Δεν ήξερα που να ποστάρω την συγκεκριμένη,την βάζω εδώ μιας και μου ταιριάζει περισσότερο!

Μικροπωλητής στα σοκάκια του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κατασκευάζει μαγνήτες και άλλα,από πέτρα και paper prints...

Istanbul Peddler on duty!
by Doc1355, on Flickr

(Ισως να έχεις δίκιο, θα έδειχνε καλύτερα από το flickr)

Την ίδια ημέρα, προχώρησα μέχρι τον Ποταμό (Καταράκτες) , όπου μετά από σύσταση φίλου "ανακάλυψα" το μαγικό αυτό μέρος για μπάνιο.

DSC_0655_zps82597d27.jpg

Όμορφο κάδρο μπράβο !

(Ισως να έχεις δίκιο, θα έδειχνε καλύτερα από το flickr)

Την ίδια ημέρα, προχώρησα μέχρι τον Ποταμό (Καταράκτες) , όπου μετά από σύσταση φίλου "ανακάλυψα" το μαγικό αυτό μέρος για μπάνιο.

DSC_0655_zps82597d27.jpg

Ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι εγώ! Από τις πιο ωραίες που έχω δει στο φόρουμ!

Πολύ ωραία Παυλο
Και μια δικια μου από τη τζαμαρία (πειραματισμός περισσότερο δεν είμαι σίγουρος ότι ανήκει εδώ)

Last edited: