Φωτογραφία "δρόμου"

Re: Street Photography

ενα παραδειγμα για το τι θεωρειται μοντερνα φωτογραφια δρομου εχουμε σε αυτο το group στο flickr

http://www.flickr.com/groups/onthestreet/

δεν μου αρεσουν ολες που εγκρινουν αλλα τουλαχιστον εχει ενα σκεπτικο που ειναι σεβαστο...

εχουμε επισης και τα εξης sites:

http://www.in-public.com/photographers

http://www.streephers.com/

http://photographytrain.blogspot.com/

http://2point8.whileseated.org/2006/05/18/the-phylums-of-street-photography/

θα προσπαθησω να βρω κι ενα αρθρο απο τον Patchinko του dpgr που εχει ενδιαφερον για να μπορεσουμε να εχουμε μια βαση στην συζητηση...

το street ειναι καπια στηγμη η καπια εκφραση στο δρομο οποία εχει ενδιαφερον, με λιγα λογια

Tο συγκεκριμενο θεμα με ενδιαφερει και εμενα, ποιες φωτογραφιες χαρακτηριζονται, εστω και σε ευρυτερο πεδιο, δρομου και ποιες οχι... πχ. την δευτερη φωτο του Ιασονα, που αρεσε σε πολλους ως δρομου, εγω δεν θα την ελεγα ετσι... σιγουρα κατι θα μου διεφυγε στο θεμα της, αλλα θα ηθελα να μου πει ο Τασος τι ακριβως ειδε σε αυτην και τη χαρακτηρισε ως δρομου...

Χοντρικα (και προσωπικα), επειδη δεν εχω ασχοληθει πολυ, θεωρω πως μια φωτογραφια δρομου πρεπει να...

...ειναι τραβηγμενη απο κοντινη αποσταση (εγω αποκλειομαι αυτοματως δηλαδη :afro:)

...να εχει ανθρωπινη παρουσια και δραση (εδω ειναι το ευκολο σχετικα μερος)

...η δραση να αλληλεπιδρα με καποιο αλλο στοιχειο της φωτο (εδω ειναι το δυσκολο μερος και στο φωτογραφο αλλα και στον θεατη)

Τα βλεπω καπως σωστα ή ειμαι σε εντελως λαθος δρομο??

Δεν μπορώ να πω πως ξέρω να ορίσω με τόσο σαφή κριτήρια τι είναι φωτογραφία δρόμου, και δεν ξέρω εάν έβαζα τόσο αυστηρούς όρους όπως αυτοί που αναφέρεις.

Σίγουρα όμως μπορώ να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βλέπω στο νήμα ΔΕΝ είναι δρόμου. Όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλλα νήματα. Λέμε τοπίο και βγάζει ο άλλος τον κήπο του. Λέμε πορτραίτο και βγάζει πχ τα παιδιά του έτσι όπως είναι σε ένα πάρτυ μια εκδήλωση κλπ

Η θεματολογία ενός νήματος δεν περιχαρακώνεται (από τους χρήστες εννοώ, δεν μπορεί η διαχείριση να βάζει πόρτα σε φωτογραφίες) ούτε σε γενικές έστω γραμμές, για να πάμε σε αυστηρούς ορισμούς όπως το θέτεις.

Εγω μολις ακουω φωτογραφια δρομου κατευθειαν παει το μυαλο μου σε ασπρομαυρη φωτογραφια που απεικονιζει ενα στιγμιοτυπο στο δρομο με τιποτα γερους,ζητιανους,φτωχους αστεγους ανθρωπους,underground dark ψυχολογια,πολλες φορες παραξενες γωνιες ληψης,στραβα καδρα,καμια φορα και λιγο φλου ισως,καποιος σκυλος να περναει,καποια σκια σε καποιο τοιχο,καποιος να περναει μπροστα απο καποια παλια σπιτια/χαλασματα ξερω γω και τετοιες φασεις :D

Σοβαρα τωρα,φωτογραφια δρομου ειναι πιστευω η φωτογραφια που απεικονιζει καποια στιγμιοτυπα που λαμβανουν χωρα εξω στους δρομους,να "πιασεις" ενα στιγμιοτυπο,κατι το οποιο να εχει ενα ενδιαφερον σαν τελικο αποτελεσμα οταν το δεις,ειτε αυτο ειναι κατι συγκεκριμενο και εχει καποιο ενδιαφερον,ειτε κατι πολυ απλο,πχ ενας ανθρωπος να περναει απλα απο ενα σημειο πχ,και απλα το στησιμο της φωτο,ο φωτισμος,τα διαφορα στοιχεια καδραρισματος κτλ να δημιουργουν ενα ενδιαφερον τελικο αποτελεσμα.

Απάντηση: Re: Street Photography

Γενικά με τον όρο φωτογραφία δρόμου εννοούμε σκηνές καθημερινότητας που εξελίσσονται σε εξωτερικους χώρους, συνήθως πόλεων. Αναπόσπαστο κομμάτι τους η ανθρώπινη παρουσία. Σκοπός της φωτογραφίας δρόμου είναι να διηγείται απο μόνη της μια μικρή ιστορία.
Θα πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στις πρώτες σελίδες αυτου του νήματος.

Up!!

θα μπορουσε καλλιστα να μεταφερονται οσες φωτογραφιες δεν ανηκουν στην πραγματικοτητα στα νηματα - ετσι οπως αυτα εχουν αρχικα χαρακτηριστει - ωστε να τα αφησουμε καθαρα γιατι πλεον εχουν χασει το ενδιαφερον, που θα επρεπε να εχουν, με τοσες ασχετες φωτογραφιες...

ας ανοιξουμε κι ενα νημα "Φωτογραφιες στον δρομο" και ας μπαινουν οι ασχετες με την "Φωτογραφια Δρομου" εκει...

το ιδιο και στα τοπια που λεει παρπανω ο Τασος... το ιδιο και στα πορτραιτα...

paИ-baL;1056083174 said:
ας ανοιξουμε κι ενα νημα "Φωτογραφιες στον δρομο" και ας μπαινουν οι ασχετες με την "Φωτογραφια Δρομου" εκει...

Να τις πετάξουμε στον δρόμο δηλαδή :Banane0:

Λοιπον, ανεβασα την παραπανω φωτογραφια ως δρομου, θελοντας να δειξω μια αντιστροφη ρολων, στο ποιοι συνηθως κοιμουνται στα παγκακια και ποιοι περνανε χαζευοντάς τους... αυτο ηταν το θεμα που θελησα να αποτυπωσω.
Δεν ξερω αν σας αρεσει, αν το καταφερα ή οχι, εγω ομως, βλεποντας την ξανα, διαπιστωνω οτι δεν στεκει, ακομα και με τα δικα μου κριτηρια, που εγραψα παραπανω...

Πρωτα πρωτα ειναι με τηλεφακο, αυτο ειναι το λιγοτερο, μπορει να μη μετραει κα καθολου.

Επειτα ειναι το θεμα, αυτο κατι λεει.

Τελος ειναι το βασικο σημειο, το deceisive moment που ειπε και καποια ψυχη... το οποιο δεν υπαρχει... δηλαδη, υπαρχει αδειο παγκακι διπλα, αρα ο τιτλος "καταληψη" που εδωσα δεν ισχυει και τοσο.
Επειτα ο περαστικος, παραειναι αδιαφορος, δεν φαινεται καν ενοχλημενος ή ξαφνιασμενος.
Για το φοντο πισω με τις πλατες, ας πουμε οτι ειναι δευτερευων ή οτι με λιγη παραπνω επεξεργασια το καλυπτα.

Κοινως, περασε και δεν ακουμπησε... νομιζω :twoguns:

το παγκακι μου θυμησε μια που ειχα τραβηξει και εγω:Banane0:
attachment.php

Attachments

• _MG_4529.jpg
    _MG_4529.jpg
    65.6 KB · Views: 149

το παγκακι μου θυμησε μια που ειχα τραβηξει και εγω:Banane0:

δεν ειναι φωτογραφια δρομου...

ειναι μια φωτογραφια ΣΤΟΝ δρομο...

ενας ξυπολητος μεταναστης με βρωμικη πατουσα... και μετα???

(αχ, αυτο το "και μετα"...)

paИ-baL;1056087195 said:
δεν ειναι φωτογραφια δρομου...

ειναι μια φωτογραφια ΣΤΟΝ δρομο...

ενας ξυπολητος μεταναστης με βρωμικη πατουσα... και μετα???

(αχ, αυτο το "και μετα"...)

μαλλον δεν καταλαβες οτι ηταν αστειο
εξου και το :Banane0:

παντως για το τι ειναι εμενα με καλυπτει αυτο

Street photography often means somewhat different things to different photographers, but in essence street photography involves wandering the streets and making photographs of daily life as it unfolds before your eyes and camera.

Απο παγκακια, εχω να φανε οι κοτες κι εγω... :afro:

Ο σιγμα 8-16 πως παει Beavis? Συνηθιζεται ή τον βαρεθηκες?

paИ-baL;1056087192 said:
συμφωνουμε...

Εχεις κατι κατα νου που να την διορθωνε? Κατι απο αυτα που λεω εγω θα εδινε αλλο αποτελεσμα ή γενικως δεν...

Απάντηση: Street Photography

Eδώ μια άποψη για την φωτογραφία δρόμου απο τον Γιάννη Κάφκα που χαροπαλεύει στο Νοσοκομείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του απο τα ΜΑΤ.
http://diffusedlight.blogspot.com/
Το link έχει ανέβει και στο νήμα "Που πάει η χώρα" από τον Θ.Νίκο http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1056088050&postcount=24068 και τον ευχαριστούμε για την επισήμανση!!

Τις είχα δει στο dpgr τις προηγούμενες εβδομάδες και ειδικά αυτή με το σπασμένο τζάμι στο καφέ ήταν μια από αυτές που μου είχαν αρέσει πολύ. Δυναμη να έχει