Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Pier_Agia_Marina_B_W_1_of_1.jpg

Πολύ ωραία σκέψη, η υλοποίηση κυρίως σαν γωνία λόγω του ανθρώπου νομίζω μπορούσε να ήταν καλύτερη

?????
τα 1/3 επανω δεν προσφερει κατι στην φωτογραφια
Εδώ συμφωνώ. Πολλές φορές έχω παραβεί τον συγκεκριμένο κανόνα τοποθετώντας τον ορίζοντα στο κέντρο αν η αισθητική του κάδρου το "απαιτεί".

Είναι η φωτο του Ιωσήφ απο το http://avclub.gr/forum/showthread.p...osure)?p=1057567059&viewfull=1#post1057567059

απλά μου έκανε εντύπωση ποσο ακριβώς στον κανόνα των τρίτων στοιχησε οριζοντα και φάρο.

τα 1/3 επανω δεν προσφερει κατι στην φωτογραφια

Εδώ συμφωνώ. Πολλές φορές έχω παραβεί τον συγκεκριμένο κανόνα τοποθετώντας τον ορίζοντα στο κέντρο αν η αισθητική του κάδρου το "απαιτεί".

Αν δίνει την άδεια ο Ιωσήφ θα με ενδιέφερε να δώ διαφορετικής αισθητικής κροπ :)

Βεβαίως και δίνω την άδεια. Όποιος θέλει μπορεί να δοκιμάσει.
Και εμένα θα με ενδιέφερε να δω την ματιά κάποιου άλλου.
Εξάλλου είμαστε εδώ και για να μαθαίνουμε.

το θεμα δεν ειναι το ραβε-ξηλωνε αλλα απο τι γωνια ληψης εχεις το καδρο σου
αν εισαι τοσο αψογος με τους κανονες...
απλα η δεν βγαζεις φωτο η αλλαζεις την θεση σου
αλλα το να λεω οτι τεχνικα ειναι 100% οκ ,επειδη την τραβολογαμε στον κανονα των 3? (εμενα παντος αυτος ο κανονας δεν μου λεει κατι)
δεν την κανει νομιζω καλυτερη

εαν σωνει και καλα επρεπε να ειμαι οκ με τους κανονες, θα πηγαινα πιο δεξια

το θεμα δεν ειναι το ραβε-ξηλωνε αλλα απο τι γωνια ληψης εχεις το καδρο σου (1)
αν εισαι τοσο αψογος με τους κανονες... απλα η δεν βγαζεις φωτο η αλλαζεις την θεση σου (2)
αλλα το να λεω οτι τεχνικα ειναι 100% οκ (3) ,επειδη την τραβολογαμε στον κανονα των 3? (εμενα παντος αυτος ο κανονας δεν μου λεει κατι)
δεν την κανει νομιζω καλυτερη

εαν σωνει και καλα επρεπε να ειμαι οκ με τους κανονες, θα πηγαινα πιο δεξια(2)

(1) η λήψη έγινε .. πάει αυτό .. προφανώς το αυθεντικό καδρο θα ήταν λιγο πιο φαρδύ απότι βλέπουμε .. δεν παίζει με κροπάρισμα να διορθωθεί κατι ?

(2) Τι εννοείς αλλαγή θέσης λήψης στην συγκεκριμένη ? Πιο δεξιά ? γιατί ?

(3) Εγω δεν έγραψα οτι είναι 100% ΟΚ τεχνικά (αλλά οτι συμφωνεί 100% με τον κανόνα των τρίτων και τα !! ήταν για το 100%) .. ουτε κοβει η ματιά μου και το μυαλό μου για να κρίνω αν γινόταν αλλιώς και καλύτερα, ουτε αν ο κανόνας των τρίτων είναι για τα μπάζα.

εγω ειπα οτι ο κανονας των 3 ειναι για τα μπαζα???:shot:

πεσμας εσυ τοτε γιατι μια φωτογραφια πρεπει να κροπαριστη και μαλιστα ετσι ωστε να ειναι μεσα στον κανονα

θα γινει καλυτερη???

Παρακολουθώντας τελευταία σεμινάριο φωτογραφίας θα έλεγα με σιγουριά ότι οι κανόνες των τρίτων κτλ
δεν είναι ευαγγέλιο απλά υπάρχουν και υπάρχουν πιο πολύ για να σπάνε.
Ας μην εγκλωβιζόμαστε σε νόρμες, η φωτογραφία είναι κάτι προσωπικό πάνω από όλα.
Είναι η σύνδεση του εσωτερικού μας κόσμου με τον εξωτερικό.

Σχετικά με τους "νόμους" ή όπως θέλετε πείτε τους, να θυμάστε ότι κατ' ουσίαν εκφράζουν αυτό που θεωρείται πλειοψηφικά ως αισθητικά καλό. Δηλαδή με απλά λόγια, όταν κάτι κάθεται καλά στο μάτι και ως pattern επαναλαμβάνεται σε διάφορα κάδρα, τότε το μετονομάζουν σε "κανόνα", "νόμο" κλπ. Βλέπουν δηλαδή ότι πχ ένα δέντρο από αισθητικής άποψης συνήθως είναι καλύτερα να το βάζεις στο αριστερό ή το δεξί 1/3 του κάδρου και αυτή η "συνήθεια", ως μέρος ενός κάδρου ταιριάζει σε πολλά θέματα, οπότε το όρισαν ως "νόμο". Όλα αυτά βέβαια αγχώνουν ή περιορίζουν κάποιους φωτογράφους και προσπαθούν ντε και καλά να έχουν το θέμα τους σε κάποιο τρίτο.

Για εμένα ο μοναδικός κανόνας είναι το "if it works, don't fix it". Οπότε δεν θα χαλάσω την αισθητική του κάδρου επειδή πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσω πχ τον κανόνα των τρίτων. Παράδειγμα η προ-τελευταία μου φωτο στις ασπρόμαυρες (the relic) όπου παραβαίνω τον κανόνα 2 φορές! (τόσο στην τοποθέτηση του θέματος, όσο και στην τοποθέτηση του ορίζοντα).

Νομίζω ότι εαν τους όρους 'κανόνας', 'νόμος', 'συνήθεια', 'αισθητική του κάδρου' .. τις αντικαταστήσουμε ή καλύτερα τους συνδιάσουμε στον φωτογραφικό όρο "φόρμα" θα ήταν ποιό κατανοητή η δημιουργική έμπνευση και διαφορετική καταγραφή που προτιμά ο καθένας μας