Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

το photoshop καποια στιγμη θα κοιταξω να το μαθω.επισης καποια στιγμη θα παρω και ενα slot-in graduated ND φίλτρο.

για το 1/3 και το κανονα των τριτων τα ειχα λιγο μπερδεμενα.νομιζω με την βοηθεια σου ξεκαθαριζεται σιγα σιγα το τοπιο...

σε ευχαριστω και παλι Θοδωρη που μοιραζεσαι τις γνωσεις σου!

Re: Απάντηση: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

το photoshop καποια στιγμη θα κοιταξω να το μαθω.επισης καποια στιγμη θα παρω και ενα slot-in graduated ND φίλτρο.

για το 1/3 και το κανονα των τριτων τα ειχα λιγο μπερδεμενα.νομιζω με την βοηθεια σου ξεκαθαριζεται σιγα σιγα το τοπιο...

σε ευχαριστω και παλι Θοδωρη που μοιραζεσαι τις γνωσεις σου!
Καλά το Photoshop δεν το ξέρουν πλήρως ούτε αυτοί που το έφτιαξαν!
Όσο για το φίλτρο, γνώμη μου είναι καλύτερα να κάνεις 2 λήψεις. Έτσι θα "αναγκαστείς" να εμπλακείς με το Photoshop. Επίσης, μην ξεχνάς πως βάζοντας ένα graduated ND φίλτρο πάνω στο κλασσικό ND, μειώνεις την ποιότητα γιατί προσθέτεις και δεύτερο εμπόδιο μεταξύ του φακού και του κάδρου. Φυσικά αποτελεί και πρόσθετο έξοδο. Θεωρώ πάντως πως μπορεί να δουλέψει μόνο σε ιδεώσεις συνθήκες όπου ο ορίζοντας είναι μια ευθεία γραμμή (σκέψου ότι στο Photoshop μπορείς να αποκαλύψεις ή να αποκρύψεις μόνο τα κομμάτια που θέλεις).

ουσιαστικα με τις 2 ληψεις βαζω τον ουρανο της μικρης ληψης στη δευτερη φωτο μακρας ληψης ετσι?αυτο γινεται σε περιπτωση που εχω θεμα με το εντονο φως αν καταλαβα καλα?
σε πρωτη φαση ομως θα ξαναβγαλω σε καλυτερες συνθηκες φωτισμου..

Και χωρίς φίλτρο στο PS, μπορείς να κάνεις dodge & burn για να σώσεις επιλεκτικά σε μεγάλο βαθμό τα καμένα... ...και ναι όταν λέμε PS έστω μόνο φωτογραφικά (γιατί κάνει και πάρα πολλά άλλα), μιλάμε για χάος...

Μπράβο Τεο, είναι πολύ σημαντικό οι πιο έμπειροι να κάνουν την κριτική τους και να συμβουλεύουν τους νεότερους στο χώρο! Άλλωστε όπως έχω μάθει εγώ, η κρυφή γνώση που δεν διαδίδεται, είναι στειρα γνώση!
Φυσικά αυτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκαλυπτουμε όλα τα μυστικα μας, αλλά είναι σπουδαίο να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και στους άλλους. Δεν χρειάζεται να απολογείσαι λοιπόν, είναι αυτονόητο ότι η κάθε κριτική εδώ γίνεται καλοπροαίρετα. :a0210:

Όσο για τους τόνους και τα χρώματα. Ένα καλό πάνελ είναι το Α και το Ω κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Η δικιά μου οθόνη πχ δεν είναι και η καλύτερη αλλά σε σχέση με το παλιό μου laptop φαίνεται αρκετά πιο ακριβής στα χρώματα και την αντίθεση.
Επίσης μεγάλη είναι και η διαφορά στα προγράμματα προβολής. Για παράδειγμα εμένα ο Chrome μου δείχνει όλους τους σκουρους τόνους ως μαύρο, σε αντίθεση με το Mozilla (που χρησιμοποιώ σπανιότερα βέβαια) που έχει μεγαλύτερο βάθος στους σκουρους τόνους. Ενδεχομένως να το έχουν παρατηρήσει και άλλοι αυτό.

Και χωρίς φίλτρο στο PS, μπορείς να κάνεις dodge & burn για να σώσεις επιλεκτικά σε μεγάλο βαθμό τα καμένα...
Ή είναι καμμένα, ή δεν είναι. Καμμένα σημαίνει μηδέν πληροφορία, ο αισθητήρας δεν έγραψε τίποτε από τη συγκεκριμένη περιοχή. Επομένως δεν μπορείς να επαναφέρεις κάτι που εξ αρχής δεν υπήρχε...

Συμφωνώ, αλλά πολλές φορές το μάτι ξεγελάει - οπότε μπορεί να υπάρχει πληροφορία και να μην την βλέπεις. Άλλες φορές δουλεύει και άλλες όχι.

χμμ κατά τη γνώμη μου το κάδρο είναι κάπως "αγχωτικό" και δεν αφήνει τη θάλασσα να έχει παρουσία, ειδικά το πάνω μέρος του βράχου. Νομίζω πως καλύτερο αποτέλεσμα θα είχες αν έβγαζες τα βράχια πίσω από το εμπρός κομμάτι που βλέπουμε.

Ευχαριστώ για το σχόλιο Παναγιώτη.
Φίλε Τέο, καταγράφω την εισήγηση σου. Τράβηξα και όπως αυτή που λες και θα την ανεβάσω και αυτή.
Ήθελα όμως να αποδώσω το μεγαλείο της φυσικής δύναμης. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα, αλλά ο βράχος αυτός είναι απίστευτο φυσικό στοιχείο που δημιουργήθηκε από τη φθορά της στεριάς από τα κύματα.
Είναι το σημείο που φαίνεται στο τέλος της στεριάς στην πιο κάτω φωτογραφία.
(Υ.Γ Διαφορετικό White Balance γιατί η σκόνη σήμερα με δυσκόλεψε πολύ)

Sea Caves (2)
by Iosif Michael, on Flickr

Εξαιρετικες κ οι 2 Ιωσηφ! Στην πρωτη ειναι νομιζω δυσκολο καδρο αλλα περασες αυτο που ηθελες!

Φίλε Ιωσήφ κατά τη γνώμη μου στο συγκεκριμένο κάδρο ο φακός δεν σε βοηθάει. Τα 35mm δίνουν στενό κάδρο και τέτοιες λήψεις συνήθως πρέπει να δίνουν την αίσθηση της ανοιχτωσιάς. Επίσης είδα ότι δούλεψες με ISO50 για να πάρεις έστω 30" λήψης, οπότε έχασες ένα μέρος της δυναμικής περιοχής. Δεν ξέρω τι άλλους φακούς έχεις αλλά εδώ σίγουρα πρέπει να πέσεις τουλάχιστον στα 24mm και να βάλεις και κάποιο δυνατό φίλτρο ND. Επίσης, νομίζω πως ο ορίζοντας θέλει μεγαλύτερη παρουσία, τουλάχιστον να καλύπτει το 1/3 του κάδρου. Αν κατάλαβα καλά από τον φωτοσμό στα βράχια, είχε αρκετή ηλιοφάνεια όταν έβγαζες τις φωτογραφίες. Μία μέρα με συννεφιά ή γενικά διάχυτο φως θα βοηθούσε περισσότερο.
πάντα καλοπροαίρετα :)