Ο σωστός χρόνος έκθεσης εξαρτάται από τις ρυθμίσεις στη μηχανή και τα στοπ του φίλτρου. Πρέπει να ξαναβγούμε με τον Τέο, να έχουμε την ίδια φωτομέτρηση χωρίς φίλτρο και να δούμε το αποτέλεσμα μετά.
Την επομενη φορα

Ο σωστός χρόνος έκθεσης εξαρτάται από τις ρυθμίσεις στη μηχανή και τα στοπ του φίλτρου. Πρέπει να ξαναβγούμε με τον Τέο, να έχουμε την ίδια φωτομέτρηση χωρίς φίλτρο και να δούμε το αποτέλεσμα μετά.
Η γωνια του teobolt.
Την επομενη φοραΙσως παιζει ρολο κ ο τροπος που κανει averaging η καθε μηχανη
Κάποιο ρόλο παίζει και το transmission του φακού, το πόσο γρήγορα ταξιδεύει το φως μέσα στα κρύσταλλα.
Μπορεί να γίνει και με καθαρό καιρό με ένα μεγάλο φίλτρο (πχ έχω το Formatt-Hitech Firecrest 13 που είναι για 13 stops).Ναι καλα θα ηταν να δοκιμασουμε ενα πανομοιοτυπο καδρο την ιδια στιγμη αλλα πρεπει να μας κανει την χαρη κ ο καιρος![]()
Εγώ πάντως βλέπω διαφορές στη συμπεριφορά των αισθητήρων. Δεν ξέρω αν είναι θέμα γενικά full frame vs crop η αν αφορά στις δύο συγκεκριμένες μηχανές αλλά θεωρώ ότι επειδή τότε που έγιναν οι λήψεις το φως ήταν λίγο-πολύ σταθερό, η αρχική φωτομέτρηση έδωσε το ίδιο αποτέλεσμα. Από εκεί και μετά, τα φίλτρα έδωσαν άλλη συμπεριφορά στον κάθε αισθητήρα. Φυσικά, η ταχύτητα κίνησης στα σύννεφα παίζει σημαντικό ρόλο αλλά δε νομίζω να είχαμε τόσο έντονες διαφορές στις δύο λήψεις.
Είχατε ίδια φίλτρα ?? !! Διότι f16-50sec vs f11 120sec είναι πάνω απο 2 στοπ διαφορά .. οι διαφορές αισθητήρων αντε να δώσουν 1/3 - 1/2 στοπ διαφορές
Η μήπως δεν ειναι μονή λήψη του teobot (play memories ?)
Όχι μόνη λήψη έκανα Ηλία αλλά γιατί μιλάμε για διαφορά στοπ; Η απορία έχει να κάνει με το πως γράψανε τα σύννεφα. Ή όχι; εγώ αυτό κατάλαβα
Ο Τεο έγραψε για διαφορά στη συνεργασία ND-αισθητήρων παρόλο που η αρχική φωτομέτρηση ήταν ίδια .. και δεν μου έκατσε καλά αυτή η υπόθεση με δεδομένα τα στοιχεία έκθεσης.
Eσυ έγραψες οτι "δεν κάνουν ίδιο averaging οι αιθητήρες". Ουτε αυτο μου κάθεται καλά .. εκτός και άν είναι πολλαπλές εκθέσεις, διότι μόνο τότε κάνουν averaging οι αισθητήρες.
Αρα κλίνω προς την μαντεψια οτι τα φίλτρα ήταν διαφορετικα ..
Επίσης η αγριάδα στα συννεφα μπορεί να προέκυψε απο την επεξεργασία (local contrast ?)
Πάντως είναι αρκετα διαφορετικά τα κάδρα ώστε να μορέσουμε να συγκρίνουμε απλά με τα στοιχεία έκθεσης .. τίποτα στον ουρανο δεν μοιάζει ..
Τι φίλτρα (στους φακοϋς εννοώ) και τι επεξεργασία χρησιμοποιήθηκαν ? Παρόμοια ή τελείως διαφορετικά ?
τα ίδια ρώτησα και εγώ αλλά δεν πήρα απάντηση οπότε υπέθεσα ότι έχουν κάνει παρόμοια επεξεργασία και είχαν φορεμένα ίδια ακριβώς φίλτρα.
Αν ειναι θεμα φωτομετρησης τοτε δεν χρειαζεται να ψαχνουμε, οπως ειπα κ στην προηγουμενη μου βαρκα τραβηξα στα 119 χωρις να βασιζομαι σε καποια φωτομετρηση. Απλα μετρησα το 2λεπτο μου κ μου βγηκε με αρκετη υπερεκθεση (σχεδον ολος ο ουρανος καμενος στο ιστογραμμα) τον οποια κ επανεφερα στο LR. Για την αγριαδα ναι ισως να ευθυνεται η επεξεργασια :2thumb22sup:
Για το averaging ειχα την εντυπωση οτι γινεται real time κατα την διαρκεα της εκθεσης.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.