Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Ιωσήφ βλέπω πολύ ωραία πράγματα τελευταία!

"twelve apostles"
Μϊα φωτογραφία από το Δέλτα Αξιού, απομεινάρια μιας ψαροκαλύβας. Πιθανότητα ενδιαφέροντος μόνο με μακρά έκθεση και μόνο με συγκεκριμένη γωνία λήψης και ύψος κάμερας. Νομίζω βασικό στοιχείο της λήψης είναι η γραμμικότητα-ροή των στοιχείων και η ομαδοποίησή τους σε 3 γκρουπ.

Εξαιρετική η λήψη! Και ο αρνητικός χώρος ολοκληρώνει κατ εμέ τις δυναμικές γραμμές που δίνουν τα πασαλακια.

Ευχαριστώ πολύ, Θοδωρή!
Εξαιρετική όπως πάντα η δική σου! Θα σταθώ σε εκείνο που τόνισες, τη γωνιά λήψης, που αναδεικνύει το θέμα σου.

Καλά στημένο κάδρο, ίσως λίγο υποφωτισμένο, κάτι που θα μπορούσε να γίνει και επιλεκτικά στην περιφέρεια παράλληλα με προσθήκη contrast. Νομίζω κεντρικά με περισσότερο φως θα κέρδιζε περισσότερα σε ενδιαφέρον και ατμόσφαιρα. Επίσης στο βράχο μπροστά ίσως βοηθούσε ένα dodging στις χαμηλές συχνότητες.

Ιωσήφ ωραία λεπτομέρεια και με καλή χρήση της έντασης. Η "εισβολή" του βράχου στο κάδρο ταράζει την ηρεμία του αρνητικού χώρου. Ίσως τη βοηθούσε ένα μέτριο S curve...

"rain bird"
Μια minimal σκηνή από το Δέλτα Αξιού, η μοναδική φορά εδώ και 6 χρόνια που κατάφερα να βρω κορμοράνο πάνω σε αυτό το δέντρο και μάλιστα υπό βροχή. Από τις πιο αγαπημένες μου από το Δέλτα Αξιού.

rain bird by Teo Kefalopoulos, on Flickr​

Ιωσήφ καλή, αλλά βλέπω κάτι (μάλλον ξεχασμένη απόχη?) στον βράχο δεξιά που δεν ταιριάζει με το ύφος της φωτογραφίας.

Θοδωρή, επίσης καλή αλλά ο κορμοράνος φαίνεται κάπως της προκοπής μόνο στην μεγένθυση στο flickr. Κλασσική περίπτωση φωτογραφίας που πρέπει να τυπωθεί σε σχετικά μεγάλο μέγεθος για να αναδειχθεί!

Σ' ευχαριστώ πολύ Δημήτρη! Είναι όντως σχετικά μικρός αναλογικά με το δέντρο αλλά δεν θα έκανα ένθεση με ψεύτικο/μεγενθυμένο κορμοράνο για να δείξει μεγαλύτερος. Είμαι όπως γνωρίζεις κατά του compositing, οπότε ό,τι βλέπεις είναι αυτό που δίνει το κάδρο. Δεν θα έλεγα ότι με στεναχωρεί, δουλεύω με ό,τι υπάρχει.

Ευχαριστώ για τα σχόλια! Θοδωρή, δοκίμασα το S curve κι όντως τη βοηθάει πολύ!
Δημήτρη, εσκεμμένα κράτησα την απόχη στο κάδρο ... στα δικά μου μάτια βοηθούσε ... δείχνει ότι από εδώ πέρασε ο άνθρωπος. Έτσι το είδα τουλάχιστον εγώ.
Θοδωρή, μου αρέσει πολύ! Ίσως ατύχησες μόνο στο κλαδί που κάθησε ο κορμοράνος.

Θοδωρή συμφωνώ απολύτως, το ανέφερα γιατί με όλες αυτές τις οθόνες γύρω μας, έχουμε ξεχάσει τι θα πει εκτύπωση. Προσωπικά, που και που τυπώνω (έστω σε Α4) μερικές φωτογραφίες για να "παίρνω την δόση μου"...

Ιωσήφ, σεβαστή η ματιά σου...

"long transience"
Άλλο ένα θέμα από το Δέλτα Αξιού. Ένας ανήσυχος κορμοράνος εν μέσω βροχής. Εκείνη την ημέρα το φως ήταν τόσο ποιοτικό που κάθε φωτογραφία ήταν keeper!

Nice one!
Περιττό να πω πως ζηλεύω που είσαι στα μέρη εκεί και εγω σχεδόν σε πόλη :( [ πάει και η ιδέα της εκδρομής στα Μετέωρα... αχ ρε Covid ]

Ναι, η αλήθεια είναι ότι στο Δέλτα έχει πολύ ενδιαφέρον για μακρά έκθεση και για φωτογράφους πουλιών. Το θεωρώ μεγάλο προνόμιο που ζω εκεί κοντά και σίγουρα η σχέση μου με τη φωτογραφία θα ήταν διαφορετική αν ζούσα σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα και θέματα κατάλληλα για ΜΕ. Το άλλο καλό που έχουμε σαν τόπος διαμονής είναι ότι το 80% των καλών θεμάτων για ΜΕ βρίσκονται στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια έχω κάνει ιδιαίτερα εκτενή λίστα με τα διαθέσιμα θέματα ανά τον κόσμο. Ακτές Η.Β., Λονδίνο, Βενετία, Βρεττάνη, νότια Γαλλία, Ελλάδα κλπ. κατέχουν τα σκήπτρα στα καλά θέματα για ΜΕ. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά και καλά μέρη και θεωρώ ότι έχω καταγράψει το 95% αυτών.

Σίγουρα λόγω Covid έχω αφήσει πίσω αρκετά φωτογραφικά ταξίδια και για Ελλάδα ο λόγος είναι κυρίως ότι δεν θέλω να μπλέκω με ξενοδοχεία κλπ. Επαγγελματικά μπορώ να ταξιδέψω οπουδήποτε. Ελπίζω από Οκτώβριο και μετά να ξεμπλοκάρουμε...

Απάντηση: Re: Φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure)

Της παει πολύ το ευρύ κάδρο Θοδωρή. Έχεις δουλεψει το φως υπέροχα !