Φωτογραφία πορτρέτου

Re: Πορτρέτο

Χτες έπαιζα με την fz1000 με επιλογή στο Δυναμικό Ασπρόμαυρο.
Ανεβάζω εδώ κάποια δείγματα για σχολιασμό τεχνικό.
Δεν θέλω μπράβο και γλυκόλογα αν δεν τα αξίζουν.
Θέλω κριτική για να το δουλέψω παραπάνω την επόμενη φορά.

Μαίρη by Panos Tiniakos, on Flickr

Κοσμάς by Panos Tiniakos, on Flickr

Μαριάννα by Panos Tiniakos, on Flickr

Βαγγελίτσα by Panos Tiniakos, on Flickr

Εμένα πάντως μου αρέσουν και τα κάδρα και οι τόνοι.
Ίσως στην πρώτη και την τελευταία να ήθελα ένα κλικ πιο ανοιχτό το κάδρο.Ίσως, δεν είμαι σίγουρος..

Για τον Παναγιώτη :

Θεωρώ ότι τα κάδρα σου πολύ σφηκτά. Ως προς το Α/Μ νομίζω ότι πρέπει να βρείς κάτι ποιό soft και με ακόμα καλύτερα μαύρα. Ως προς το θέμα νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να επενδύσεις : α) στο βλέμα & β) στην έκφραση. Θα σου πρότεινα να μελετήσεις έναν φωτογραφικό φίλο που έχει εξειδικευτεί στα ΑΜ πορτρέτα και έχει κερδίσει το concept επειδή έχει δουλέψει πολύ καλά το βλέμα, τα χέρια και την έκφραση.

https://www.flickr.com/photos/nikosaliagas

Μπράβο. Πολύ καλό!
Το ασπρόμαυρο πορτραίτο είναι γενικά πιο εύκολο γιατί γλυτώνεις όλο το χρωματικό θόρυβο από κοκκινηλες και γενικότερα αλλαγές χρώματος στο δέρμα. Ταυτόχρονα τονιζονται έτσι οι ακμες π.χ. Ρυτίδες και αποκτά μεγαλύτερη δυναμική. Γλύτωσες έτσι από ανάγκη για βοήθεια μέσα από retouching.
Retouching γίνεται και στα μάτια που εδώ όμως είναι κρυμμένα.

Απώλεια μεγάλη η έλλειψη ματιών καθώς αποκαλύπτουν πολλά και για αυτό μας καθηλωνουν στις φωτογραφίες. Επιτυχία όμως ότι καλύφθηκε κάπως αυτή η έλλειψη από τις αντανακλασεις στα γυαλιά.

Καλή η δυναμική που βγαίνει από την κλίση στους ώμους αναφορικά με το κεφάλι. Γενικότερα πολλοί κόβουν τους ώμους και είναι λάθος.

Για το άνοιγμα ή όχι του καδρου δεν είμαι σίγουρος. Μου αρέσουν τα στενά.επίσης η εμφάνιση αυτιού στην άκρη μπορεί και να αποσπάσει την προσοχή. Ίσως στην τελευταία να ήθελε αέρα κάτω και πάνω και αριστερά.

Μου άρεσε περισσότερο το τρίτο και μετά το τέταρτο, διότι αυτά τα δύο έχουν πιο πολύ αντίθεση χάρη στα highlights. Ειδικά στην τρίτη που ο ήλιος εγκλωβιζεται στα μαλλιά είναι πολύ ωραία. Παρα πολύ ωραία.

Στην πρώτη με χαλάει το χέρι που κρύβει το πιγουνι. Σαν δαγκάνες από εξωγήινο καβουρα που κυνηγάει το μοντέλο σου. Ξένο στην εικόνα.

Στην τελευταία κόβεις και μέτωπο αρκετά και πιγουνι... Και βασικά το πιγουνι κόβεται σε περίεργη κλίση. Το σώζει η δυνατή αντανάκλαση στα γυαλιά που τραβά το βλέμμα.

Τέλος, παίξε λίγο παραπάνω. Τέσσερις φώτο σερί σχεδόν με το ίδιο στυλ - στάση ακριβώς; Είναι σαν να βλέπω τέσσερις προσπάθειες για την ίδια φωτογραφία. Ούτε μία δεν γυρισες να κοιτάζει έστω δεξιά το μοντέλο;

Δηλαδή μου αρέσουν, με κορυφαία την τριτη, και σου έκανα και σχολιασμό για βελτίωση. Το σχολιασμό τον κάνω για να τα ακούω και εγώ.
Μπράβο και πάλι :-)

Για επαγγελματική γνώμη περίμενε μπας και δει τις φωτογραφίες ο paulmarinis ή κάποιος άλλος. Εγώ ερασιτεχνικά...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για τον Παναγιώτη :

Θεωρώ ότι τα κάδρα σου πολύ σφηκτά. Ως προς το Α/Μ νομίζω ότι πρέπει να βρείς κάτι ποιό soft και με ακόμα καλύτερα μαύρα. Ως προς το θέμα νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να επενδύσεις : α) στο βλέμα & β) στην έκφραση. Θα σου πρότεινα να μελετήσεις έναν φωτογραφικό φίλο που έχει εξειδικευτεί στα ΑΜ πορτρέτα και έχει κερδίσει το concept επειδή έχει δουλέψει πολύ καλά το βλέμα, τα χέρια και την έκφραση.

https://www.flickr.com/photos/nikosaliagas

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα ο τύπος. Τόσα χρόνια στο θέαμα έχει εξασκηθει το μάτι του στις πόζες. Μπράβο του. Δεν το ήξερα ότι είναι τόσο καλός πορτραιτακιας.

μια χαρα τις σχολιασες Δημητρη:))
εγω θα ελεγα να δοκιμασεις και καθετο καδρο
και ειναι λιγο δυσκολο να κοβεις το πιγουνι και να βγαινει καλη φωτογραφια οποτε καλητερα να το εχεις ολο στο καδρο.....
και εγω την 3η επιλεγω σαν την πιο ενδιαφερον....αν και θα διαλεγα το φοντο να ειναι λιγοτερο busy

οχι εντελως νετ αλλα στα 6400 με κινουμενο θεμα...
11226056_10207277621276081_2774386049480254463_o.jpg

Τα ασπρομαυρα του Tiniakos μου άρεσαν.
Ξεχωρισα τη Μαιρη.

+1 στην Μαριαννα απο μενα. Ισως φταιει το μαλλι που δινει την αισθηση της κινησης.

Last edited:

+1 στην Μαριαννα απο μενα. Ισως φταιει το μαλλι που δινει την αισθηση της κινησης.

Άλλη η Μαριάννα... αλλη η Μαίρη... :)
Όλες ωραιες κ πολυ χρησιμα τα σχολια των παιδιων παραπανω. Κ εμένα η Μαίρη θα μου άρεσε αν δεν υπήρχε το χέρι.

Θα ηθελα να δω τη Μαιρη στη μεση του καδρου με μποκεχ αμφιπλευρα του προσωπου.
Κατα την αποψη μου το χερι κρυβει το σαγωνι, και βοηθαει να τονισθει η περιοχη
απο τα πολυ ωραια χειλη μεχρι τα μισοκρυμενα απο τα γιαλια
αλλα ευδιακριτα φρυδια.

Πολύ καλά τα ασπρόμαυρα, μου άρεσε και το κορίτσι που ξεδίνει αλλά αυτός ο κούκλος που πζάρσε με το γυαλί στον Apollwnάκο μας είναι όλα τα λεφτά! :flipout:

Απορια. Σε τετοια πορτραιτα αν το πεδιο ειναι πολυ ρηχο μπορει να εχουμε επιλογη για εστιαση στα γυαλια που ειναι πρωτο πλανο ή στα ματια. Τι επιλεγουμε; Στην παραπανω ισως φταιει το σκουρο ματι , αλλα μου αποσπα την προσοχη ως ανεστιαστο. Σε αντιθεση με το σκελετο των γυαλιων που ειναι καθαροτατος.

στα ματια πρεπει να ειναι η εστιαση συνηθως, εκτος και αν θες επιτηδες να εστιασεις καπου αλλου...
εγω στο ματι εστιαζα παντως:)
μπορει να παιζει ρολο και ο φακος στα γυαλια...

Απάντηση: Πορτρέτο

Λίγο αέρα τον ήθελε , ευτυχώς της έχουν φύγει πόντοι από το καλσόν και το μάτι πάει εκεί 😃