Φωτογραφία της σελήνης

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Σήμερα το απόγευμα την τράβηξα. Με μια compact ψηφιακή και μέσω τηλεσκοπίου. Αν είναι καθαρός ο ουρανός θα προσπαθήσω να στείλω καμια ακόμη όσο το φεγγάρι θα γεμίζει.

Attachments

• half_moon.jpg
    half_moon.jpg
    67.7 KB · Views: 407
Πολυ ωραια φωτο.

Να σε ρωτησω, ειναι γυρισμενη αναποδα ?
(το πανω --> κατω?)

Ευχαριστώ παιδιά, χαίρομαι που σας άρεσε.
Το τηλεσκόπιό μου είναι ένα κατοπτρικό 8ιντσο με στήριξη Dobson. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά κάνει τη δουλειά του αρκετά καλά και είναι φτηνό. Είναι μόνο για αστρονομική παρατήρηση, άρα προβάλλει το είδωλο αναστραμμένο.

Το μειονέκτημά του είναι ο μεγάλος όγκος του. Όπως είναι τώρα, χωρίς μηχανισμό ισημερινής καθοδήγησης, (μηχανισμός που αντισταθμίζει την κίνηση της γης) προσφέρεται μόνο για φωτογράφηση της σελήνης αλλά για απλή παρατήρηση είναι άψογο και για πολύ μακρινά ουράνια σώματα.

Όσο για την φωτογραφική μηχανή, δεν έκανα καμιά πατέντα, την έβαλα στο μάκρο για να εστιάζει από κοντά και ακούμπησα το φακό της πάνω στον προσοφθάλμιο χωρίς ειδικές στηρίξεις βιδώματα και τέτοια και δούλεψε μια χαρά. Πολύ απλά δηλαδή έβαλα το φακό της μηχανής εκεί που θα βάζαμε το μάτι μας.

Μπορείτε να το δοκιμάσατε και με κιάλια αφού τα στηρίξετε σε τρίποδο, δεν το έχω κάνει αλλά πιστεύω θα δουλέψει. Το πιο σημαντικό είναι ο καθαρός ουρανός χωρίς αραιή συννεφιά ή πάχνη. Καλύτερα να υποφωτίσετε λίγο για να φανούν οι λεπτομέρειες στην επιφάνεια της σελήνης και να μην καούν τα φωτεινά της τμήματα. Προσέξτε επίσης τη στήριξη να είναι σταθερή, σε τέτοιες μεγεθύνσεις ακόμα και τα ελαφρά ανεπαίσθητα κουνήματα κατεβάζουν πολύ την ευκρίνεια της φωτογραφίας.

Πολυ καλη Φωτογραφια !! μου αρεσε πολυ και με εβαλες φωτια να παρω τηλεσκοπιο .....

το LIDL εδω ειχε ενα προσφορα περιπου 150 ευρω δεν θυμαμε τι μαρκα ....
αλλα αν βρω κανενα στο Εβαυ θα το τσακωσω ......

με ενδιαφερει πολυ να βγαζω τετοιες φωτος αλλα και να κοιταω το Φεγγαρι απο πιο κοντα....

Βαγγέλη αυτά του Lidl είναι για πέταμα. Μην πάρεις θα χάσεις τα λεφτά σου.
Πήρε ένας φίλος ένα φτηνό του Carrefour με 70 ευρώ πολύ μάπα και μετά πήρε από το Lidl άλλο πιο ακριβό αλλά εξίσου μάπα.
Αν είναι να πάρεις, πάρε κάτι καλό να σου μείνει και να κάνεις τη δουλειά σου.

Εγώ προτίμησα αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1074
Είναι για ουράνιες αλλά και επίγειες παρατηρήσεις.
Είναι ρομποτικό δηλ. ακολουθεί την τροχιά των ουράνιων σωμάτων.
Στις επίγειες παρατηρήσεις είναι φανταστικό. Μπορείς να δεις μια μύγα σε έναν τοίχο 500 μέτρα μακρυά.
Δεν είναι βέβαια και τόσο τρομερό όταν μπορεί να βλέπει πλανήτες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά.
Αλλά είναι εντυπωσιακό πως εστιάζει από πολύ κοντά μέχρι το άπειρο.
Ότι πρέπει και για μπανιστήρι!!

για μπανιστηρτζίδες ποιό κάνει?
συγγνωμη, για επίγειες παρατηρήσεις ήθελα να πω
γιατι απέναντι από το σπίτι μου, υπάρχει ένα ξενοδοχείο το οποίο κλείνουν πρακτορεία μοντέλων.... (δεν κάνω πλάκα)
μην ξεχάσω ότι κανουν ηλιοθεραπεία στο ρουφ γκάρντεν (φάτσα κάρτα από το μπαλκόνι μου)
Όσοι κάτοχοι super zoom μηχανών ας προσέλθουν....
Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ως πριν 2 χρόνια έκαναν τόπλες ώσπου κάποιος γείτονας βγηκε σε μία μεσημεριανάδικη εκπομπή και έκανε θέμα... γιατί τα παιδιά του είχαν γουρλώσει τα μάτια τους....

Last edited:
Βαγγέλη αυτά του Lidl είναι για πέταμα. Μην πάρεις θα χάσεις τα λεφτά σου.
Πήρε ένας φίλος ένα φτηνό του Carrefour με 70 ευρώ πολύ μάπα και μετά πήρε από το Lidl άλλο πιο ακριβό αλλά εξίσου μάπα.
Αν είναι να πάρεις, πάρε κάτι καλό να σου μείνει και να κάνεις τη δουλειά σου.

Εγώ προτίμησα αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1074
Είναι για ουράνιες αλλά και επίγειες παρατηρήσεις.
Είναι ρομποτικό δηλ. ακολουθεί την τροχιά των ουράνιων σωμάτων.
Στις επίγειες παρατηρήσεις είναι φανταστικό. Μπορείς να δεις μια μύγα σε έναν τοίχο 500 μέτρα μακρυά.
Δεν είναι βέβαια και τόσο τρομερό όταν μπορεί να βλέπει πλανήτες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά.
Αλλά είναι εντυπωσιακό πως εστιάζει από πολύ κοντά μέχρι το άπειρο.
Ότι πρέπει και για μπανιστήρι!!

Βρε συ Μιχάλη,τι είναι όλα αυτά τα κουμπιά στα πλευρά του;
Πρέπει να διαβάζεις το manual για κανένα μήνα πριν ή απλά το στήνεις και βλέπεις;
Ρωτάω γιατί είμαι έτοιμος να το αγοράσω από εδώ:
http://www.astroshop.de/en/telescopes/celestron/nexstar-se/celestron-nexstar---se-4

Re: Απάντηση: Φωτογραφία της σελήνης

για μπανιστηρτζίδες ποιό κάνει?
συγγνωμη, για επίγειες παρατηρήσεις ήθελα να πω
γιατι απέναντι από το σπίτι μου, υπάρχει ένα ξενοδοχείο το οποίο κλείνουν πρακτορεία μοντέλων.... (δεν κάνω πλάκα)
μην ξεχάσω ότι κανουν ηλιοθεραπεία στο ρουφ γκάρντεν (φάτσα κάρτα από το μπαλκόνι μου)
Όσοι κάτοχοι super zoom μηχανών ας προσέλθουν....
Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ως πριν 2 χρόνια έκαναν τόπλες ώσπου κάποιος γείτονας βγηκε σε μία μεσημεριανάδικη εκπομπή και έκανε θέμα... γιατί τα παιδιά του είχαν γουρλώσει τα μάτια τους....

Πόσο το πουλάς το σπίτι σου? cash!

τωρα ειμαι μεταξυ panasonic FZ18 ή Fuji Fd8000, αυτές με το 18χ, αν και δεν ξερω πόσο αρκετό θα ειναι..... το ζουμ !!!

παντως τα τηλεσκοπια ειναι μεγαλη ιστορια. Διοπτρικα, κατοδιοπτρικα, ρομποτικα, και παει λεγοντας. Θελει πολυ διαβασμα.
Ειχαμε ανοιξει καποτε ενα θεμα γι αυτα.
Γενικα αν καποιος θελει να ασχοληθει με την αστροφωτογραφια πρεπει να παει σε μια συγκεκριμενη κατηγορια απ' αυτες?
Υπαρχει καποιος που να γνωριζει, ωστε να μας δωσει καποιες αρχικες κατευθηντηριες γραμμες?

Νομίζω οι slr's προσαρμόζονται δίχως να φορούν φακό, με αντάπτορα στη μοντούρα απευθείας στο προσοφθάλμιο των τηλεσκοπίων. Φαίνεται ενδιαφέρον "άθλημα", τώρα για το κόστος του εξοπλισμού... φαντάζομαι με κόστος αντίστοιχο ενός καλού φακού για τη μηχανή μας, θα είναι δυνατό να έχουμε κάποιο τουλάχιστον σοβαρό αποτέλεσμα. Εάν δεν κατοικούσα σε πόλη με τόση φωτοχυσία, ίσως το δοκίμαζα.

Επειδή και εγώ είχα φαγωθεί πρίν 1-2 χρόνια και αγόρασα, τελικά έχει καταλήξει σε μιά ντουλάπα γιατί δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πραγματα.

Στην πόλη εχει τοσο φωτορύπανση που μονο το φεγγάρι μπορείς να δεις (άντε και κανένα μεγάλο δικό μας πλανήτη).

Δεν ξέρω τι τηλεσκόπια έχει το Lidl αλλά μάλλον ο Μιχάλης έχει δίκιο, το πιθανότερο είναι να είναι κακής ποιότητας και να μην αξίζουν τα λεφτά τους. Εγώ στην πρώτη μου αγορά την πάτησα κάπως έτσι, πήρα ένα της σειράς (νομίζω tasco) Ήταν άβολο, δύσχρηστο, πολύ κακή ποιότητα οπτικών και καθόλου σταθερό, απογοήτευση σκέτη. Στα εξειδικευμένα μαγαζιά έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις κάτι καλύτερο και θα σε πληροφορήσουν καλύτερα για τα χαρακτηριστικά των προιόντων τους. Τα 150 ευρώ δεν είναι και λίγα, για κοίτα και αυτό της celestron

Όσον αφορά στην αστροφωτογραφία δεν είναι απαραίτητο το τηλεσκόπιο. Μόνο με τους φακούς που συνήθως έχουμε από τις φωτογραφικές μηχανές μπορούμε να βγάλουμε καταπληκτικές φωτογραφίες του νυχτερινού ουρανού. Το πρόβλημα με την αστροφωτογραφία είναι άλλο, λόγω του ελάχιστου φωτισμού των ουράνιων σωμάτων (εκτός της σελήνης) χρειάζονται μεγάλες σε χρόνο εκθέσεις. Το τρίποδο δεν λύνει το πρόβλημα αφού η γη κινείται σε σχέση με το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε οπότε το κούνημα δεν το γλυτώνουμε.
Αυτό που είναι απαραίτητο για νυχτερινή φωτογράφηση του ουρανού είναι ένα μοτέρ που αντισταθμίζει την κίνηση της γης και κρατάει σταθερή τη μηχανή σε σχέση με το αντικείμενο. Είναι απίστευτο το πόσες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται στον σκοτεινό με γυμνό μάτι ουρανό όταν αφήσουμε ανοιχτό το φωτοφράκτη για 10 - 20 ή και περισσότερα λεπτά ανοικτό, δεν πιστεύουμε τα μάτια μας. Και επειδή μια φωτογραφία είναι όσο χίλιες λέξεις δείτε εδώ
και άλλη μία εδώ και προσέξτε με τι μηχανή και φακούς και σε τι χρόνους τραβήχτηκαν. Ακόμα μια με ευρυγώνιο.

Ωπα εδω είμαστε, φίλε Ηλια μας ερχεσαι απο το astrovox?
Και εγώ τον ίδιο εξοπλισμό παρατήρησης έχω.

Γενικα για φωτογραφία πέρα της σελήνες και πλανήτες γίγαντες με την φωτορύπανση της μεγαλούπολης είναι δυσκολη.
Επίσης για φωτογράφηση χρειάζεσαι ισημερινή βάση ή ρομποτική για ενα decent απότέλεσμα. Τώρα διοπτρικό η καταδιοπτρικό ειναι θέμα τι ποσό μπορει κανεις να δαπανήσει...

Εμεις με τα dob περιοριζόμαστε σε σελήνη αν και με υπομονή και τύχη μπορεις και κανενα πλανήτη με στακάρισμα φωτογραφιών.

slr, d-slr προσαρμόζονται με αντάπτορες κατευθειαν επάνω στο τηλεσκόπιο η επάνω σε προσοφθάλμιο (με αντάπττορα πάλι) οπως και compact μηχανές με Universal στηρίξεις.

Αμα πάμε και σε ειδικές astro κάμερες CCD το κόστος εκτοξέυεται στο διάστημα :) ...

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται πολλες λήψεις δοκιμές πειραματισμοί ξενύχτια και σκοτεινός ουρανος για σοβαρή δουλειά.

Το τηλεσκόποιο του LIDL καθως και τα συναφή "φτηνά" αποτελουν μια απλη αρχη για να κολλήσει κανεις το μικρόβιο αλλα και να πάρει πανεμορφες φωτο την σελήνη. Αργότερα με την αγορά ενος ποιο μεγάλου μπορεις να το χρησιμοποιήσεις και σαν κατευθυντικό. Επισης λόγω μικρου όγκου μπορει ευκολα να μπει με τις αποσκευες καλοκαιρινων διακοπών σε καποιο μακρινό μέρος οπου ο ουρανός θα ειναι τόσο θαυμάσιος και κανεις θα δει πράγματα που κοντα στην πόλη με ενα πολλαπλάσιας αξίας τηλεσκ. δε θα δει ποτέ.
"Το καλύτερο τηλεσκ. ειναι αυτο που χρησιμοποιείς ποιο συχνά"

Last edited:
Γειά σου Φραγκίσκο,
όχι, δεν έχω σχέση με το astrovox αν και το επισκέπτομαι συχνά εδώ και χρόνια...
και μια και έχεις το ίδιο τηλεσκόπιο τι προσοφθάλμιους χρησιμοποιείς;