Φωτογραφία της σελήνης

να και μια δική μου με μπόλικη πειραματική επεξεργασία...

15654792ss5.jpg

στακαρισμα 4 φωτογραφιών, 100% crop, resize, unsharp mask, διορθώση brightness & contrast, noise reduction κα..
Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή

Last edited:
Εντυπωσιακό πραγματικά θέμα, μπορεί να κολλήσεις (με την καλή έννοια) πάρα πολύ άσχημα. Όντας επηρεασμένος και καθώς χάζευα τον βραδινό ουρανό (τώρα πριν από δέκα λεπτά) είδα αυτό το φαινόμενο. Δεν ξέρω πως το ονομάζουν ή γιατί συνέβη απλά μου έκανε εντύπωση κι έκανα μια πρόχειρη απόπειρα. Iso 400, χωρίς τρίποδο...

Attachments

• feggari.jpg
    feggari.jpg
    49.8 KB · Views: 48
...ε τότε ας πάρουμε μια ακόμη φωτογραφία.
Μόνο που στην Αθήνα ο ουρανός απόψε έχει μια πάχνη και θολώνει λίγο το φεγγάρι αλλά δεν πειράζει, πανσέληνος είναι αυτή.

Attachments

• fullmoon.jpg
    fullmoon.jpg
    33.2 KB · Views: 41
Φραγκίσκο, πολύ καλή μεγέθυνση. Εκτός από την επεξεργασία πες μας και για τη λήψη, την πήρες με τον ίδιο τρόπο; Δηλαδή φωτογράφησες μέσα από τον προσοφθάλμιο;
soichiro επίσης πολύ καλή η στιγμή που φωτογράφησες με το φως του φεγγαριού να διαχέεται μέσα από τα σύννεφα, αν κάνεις crop και αφήσεις έξω το σκοτεινό χωρίς λεπτομέρεια κομμάτι της φωτογραφίας νομίζω ότι θα γίνει πολύ καλύτερη.

παιδια ερωτηση κρισιμη. Επειδη επικειται ταξιδι την αλλη εβδομαδα και επειδη ο ουρανος εκει μπορει και να ειναι ιδανικος (μακρια απο πολεις, φωτα κλπ) ειχα ψηθει να δοκιμασω μερικα σταρ τρειλς. Μαλλον ομως κατι τετοιο ειναι πολυ δυσκολο να παιξει με την nikon d40.

Διορθωστε με αν κανω λαθος. Η μηχανη εχει bulb που σημαινει οτι μπορει να εχω μεγαλο χρονο εκθεσης (30-40 λεπτα ??) αλλα απο οτι οτι μου ειπαν στην νικον που ρωτησα δεν υπαρχει cable release με remote γι αυτην την μηχανη. Δεν γινεται φυσικα να περιμενεις πανω απο την μηχανη μιση ωρα, αρα τζιφος?

Επειδη το πρωι θα κατεβω στα μαγαζια για να κοιταξω για καμια backbag (παπαδακη, γεραμα) θα τους ρωτησω και για το θεμα αλλα ελεγα μηπως οι ειδικοι εδω εχετε καμια ιδεα.

Τι λετε γινεται κατι ή το ξεχναω?

παιδια ερωτηση κρισιμη. Επειδη επικειται ταξιδι την αλλη εβδομαδα και επειδη ο ουρανος εκει μπορει και να ειναι ιδανικος (μακρια απο πολεις, φωτα κλπ) ειχα ψηθει να δοκιμασω μερικα σταρ τρειλς. Μαλλον ομως κατι τετοιο ειναι πολυ δυσκολο να παιξει με την nikon d40.

Διορθωστε με αν κανω λαθος. Η μηχανη εχει bulb που σημαινει οτι μπορει να εχω μεγαλο χρονο εκθεσης (30-40 λεπτα ??) αλλα απο οτι οτι μου ειπαν στην νικον που ρωτησα δεν υπαρχει cable release με remote γι αυτην την μηχανη. Δεν γινεται φυσικα να περιμενεις πανω απο την μηχανη μιση ωρα, αρα τζιφος?

Δοκίμασε μήπως σου δουλεύει και μέσω του χρονοδιακόπτη αυτοφωτογράφησης. Αν μένει στο builb mode μετά και δεν κλείνει αλλά χρειάζεται πάτημα κλείστρου, θα έριχνα προσεκτικά ένα μαύρο πανάκι στον φακό και θα πλησίαζα να πατήσω το κλείστρο να σταματήσει, ή ότι άλλο απαιτεί για να βγεί από το builb mode.
Δεν το έχω κάνει σε τέτοια μηχανή, απλά μια σκέψη...

Γιατί, πόσο θα επηρεάσει ένας κραδασμός από το πάτημα του κουμπιού του κλείστρου μία έκθεση αρκετών λεπτών? Θα κουνηθεί το σχεδόν μαύρο?

Γιατί, πόσο θα επηρεάσει ένας κραδασμός από το πάτημα του κουμπιού του κλείστρου μία έκθεση αρκετών λεπτών? Θα κουνηθεί το σχεδόν μαύρο?

Μπορεί να κάνουν καμία λεπτή κατσαρή γραμμούλα ίδιου σχήματος σε όλα τα αστεράκια!
Θωρητικά! ;)

Δεν ξέρω την d40 αλλά μου φαίνεται δύσκολο μια dslr να μην έχει αυτή τη δυνατότητα. Ελπίζω κάτι να βρήκες από το σημερινό ψάξιμο…

Πάντως η ιδέα του συνονόματου Ηλία φαίνεται καλή, αρκεί να δουλέψει σε Β η αυτοφωτογράφηση.

Αν όχι, μπορείς να δοκιμάσεις (λέμε τώρα) και με πολλαπλές εκθέσεις στην ανώτερη ταχύτητα που σου δίνει η μηχανή. Είναι φυσικά εντελώς άβολο αλλά αν δεν υπάρχει άλλη λύση και θέλεις οπωσδήποτε να πάρεις τη φωτογραφία δε χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις. Δηλαδή στήσε το κάδρο σου με το τρίποδο, σφίξε βίδες, και κάνε φωτογράφηση στην ανώτερη ταχύτητα πχ 30sec. Μετα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μην υπάρχουν κενά χωρίς να κουνήσεις τη μηχανή ξανά άλλα 30 sec και ξανά μέχρι να φτάσεις στον επιθυμητό χρόνο. Εντάξει, είναι πακέτο αλλά αντί να τα παρατήσεις ίσως αξίζει να δοκιμάσεις. Τέλος, όλες ή μερικές από αυτές τις φωτογραφίες θα τις ενώσεις στο PS και θάχεις ένα αποτέλεσμα.

Καλή τύχη πάντως ότι και να κάνεις. Όσον αφορά στον χρόνο έκθεσης θα πρότεινα να κάνεις μια δυο ολιγόλεπτες λήψεις, 5-10 λεπτά. Αν δεν έχεις την πείρα να διακρίνεις πότε ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός για μακρόχρονες εκθέσεις ίσως πέσεις έξω. Εγώ την πρώτη φορά που το δοκίμασα στην Τζιά, ήμουν σε μια εντελώς ερημική παραλία, δεν φαινόταν τεχνητό φως πουθενά. Σε φωτογραφία έκθεσης 10 λεπτών είδα στον ορίζοντα απέναντι μια κορυφογραμμή που προφανώς ήταν από άλλο νησί στο βάθος και δε φαινόταν με γυμνό μάτι ούτε την ημέρα!

καταρχην ευχαριστω για τις απαντησεις.
Βρεθηκε η λυση. Πηγα σ ενα γνωστο μαγαζι του χωρου, τους εξηγησα το θεμα και αφου πρωτα υπξρξαν μεταξυ των υπαλληλων καποιες αντιπαραθεσεις για το αν υποστηριζει η καμερα remote, ενας εξυπηρετικοτατος υπαλληλος μου ειπε οτι για να δουμε τι ακριβως ισχυει υπαρχει μια δοκιμασμενη λυση. Ειναι γνωστη και λεγεται RTFM.
Τον ρωτησα τι ακριβως ειναι αυτη και μου απαντησε , ειναι πολυ απλο¨"Read The Fucking Manual"....μας ξερανε!

εκει ομως βρηκαμε και την λυση. Η καμερα δεχεται remote, το αγορασα και τωρα που γραφω αυτα την εχω ηδη εξω κανα 20λεπτο και τραβαει.

Τελος καλο ολα καλα λοιπον...χμ λαθος, μαλλον τωρα αρχιζει....

την Πέμπτη το lidl έχει το ΕΤΧ-70 της Meade στα 199 ευρώ. Κομπλέ με το τρίποδο (μάλλον έχει και autostar). Τι λέτε, είναι καλή περίπτωση για ξεκίνημα?

Μια χαρά είναι, καλά που τό γραψες, ίσως χτυπήσω και εγώ ένα. Είναι σε όλα τα λιντλ;

Μην το απαξιώνετε επειδή είναι μικρό, το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ σε ένα τηλεσκόπιο είναι το μεγεθός του και το βάρος του, όσοι έχουν κουβαλήσει βαρύ εξοπλισμό (φωτογραφικό ή άλλο) ξέρουν καλά τι εννοώ. Ακόμα και μεγαλύτερο τηλεσκόπιο να πάρεις ένα μικρό-ελαφρύ είναι πάντοτε χρήσιμο και είναι αυτό που θα χρησιμοποιείς περισσότερο.

επειδή έχω και εγώ ένα αντίστοιχο goto της tasco, θα σας πω ένα πραγμα: Η όλη εμπειρία που θα έχετε στον ουρανό με αυτά τα τηλεσκόπια και γυμνό μάτι θα είναι: κρόνος που θα φαίνονται λίγο οι δακτύλιοι και το φεγγάρι! τίποτα άλλο!

Σε μία κριτική του στο νετ, ένας έγραφε ότι μπορούσε να δει τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, αλλά τα φεγγάρια του μόνο ως κουκίδες. Επίσης ότι μπορούσε να ξεχωρίσει κάποιες λεπτομέρειες στον Δία. Καλά, η Σελήνη είναι προφανώς κάτι εύκολο για τηλεσκόπια σαν αυτό. Τώρα για φωτογράφηση δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει.