Φωτογραφία τοπίου

Re: Landscape Photography

Έχω ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για το κάδρο και το σχήμα του. Αν βρώ χρόνο μέσα στην εβδομάδα θα το μεταφέρω σε γραπτό και θα το ποστάρω.

Το δοκίμασα τώρα, δίνει λίγο περισσότερο αέρα πάνω και κάτω σαν κάδρο. Ειδικά από πάνω θα μπορούσα να δώσω αέρα έτσι και αλλιώς κόβοντας το κάτω που δεν "δείχνει" κάτι.

Δεν το έχω δοκιμάσει πολύ το 3/4 σαν ενδιάμεσο είναι ενδιαφέρον. Thanks για την πρόταση λόγω ιώσεων πέρασα αρκετό καιρό κλεισμένος μέσα τις τελευταίες εβδομάδες και δοκίμασα αρκετά αλλαγές σε crop και σχήματα καδρου σε παλιές φωτογραφίες

Last edited:

Δοκιμάζοντας τετραγωνο κάδρο
attachment.php

Υπάρχει λόγος για την κίτρινη τίντα και τη ματζέντα χροιά στα σκιερά;
Σαν εκτύπωση του '80 μοιάζει.

Το δοκίμασα τώρα, δίνει λίγο περισσότερο αέρα πάνω και κάτω σαν κάδρο. Ειδικά από πάνω θα μπορούσα να δώσω αέρα έτσι και αλλιώς κόβοντας το κάτω που δεν "δείχνει" κάτι.

Δεν το έχω δοκιμάσει πολύ το 3/4 σαν ενδιάμεσο είναι ενδιαφέρον. Thanks για την πρόταση λόγω ιώσεων πέρασα αρκετό καιρό κλεισμένος μέσα τις τελευταίες εβδομάδες και δοκίμασα αρκετά αλλαγές σε crop και σχήματα καδρου σε παλιές φωτογραφίες

Το κάτω μην το κουτσουρεύεις πολύ, δίνει βάθος, βελτιώνει την προοπτική.

Γούστα είναι βέβαια αυτά αλλά σχεδόν πάντα προτιμώ το 3/4 απο το 2/3 σε πορτραιτ. Σε όρθιο κάδρο δείχνει πιο στενό οχι τόσο κοντόχοντρο οσο το 4/3 σε landscape. Και μιας και έχω μηχανή με φορμάτ 4/3 πολλές φορές (σε κτίρια π.χ.) το όρθιο μου αρέσει πιο πολύ ... αρκεί να χωράει το πλάτος στον ευρυγώνιο.
Ενω το ορθιο 2/3 μου φαίνεται σαν "ορθια λωρίδα".

@send ενώ ήταν φωτεινή μέρα υπήρχε αυτή η "μουνταμαρα" στον ουρανό που στο φυσικό δεν μου άρεσε. Χωρις καθόλου επεξεργασία μόνο resize
attachment.php

Βασικά κάτι τέτοιο που λες είχα στο μυαλό σαν επεξεργασία. Σου φαίνεται υπερβολική? Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο απλώς την ανέβασα περισσότερο για να ακούσω απόψεις περί γεωμετρίας του καδρου μια και όπως είπα είχα από την αρχή στο μυαλό μου το τετράγωνο

@Ηλία επειδή τις περισσότερες που επεξεργάζομαι τις τυπώνω τα default μεγέθη από τα οποία συνήθως ξεκινάω είναι σε 2/3 τα περισσότερα οπότε σπάνια δοκιμάζω 3/4

Attachments

• IMGP6330orig_up.jpg
    IMGP6330orig_up.jpg
    112 KB · Views: 187
Last edited:

Αν και κάτι δε μου αρέσει στο κάδρο.. σαν να ήθελα λίγο πιο πολύ χώρο από αριστερά. Λέω να ξαναπάω αύριο στο ίδιο σημείο με τον Tokina 12-24. Αυτή είναι με τον Sigma 10-20 του γομάρ :p.

DSC_0105X.jpg

Racer, θα προτιμησω την εγχρωμη εκδοση... δεν ξερω, αλλα νομιζω σε τοπιο, δυσκολα να κατσει ασπρομαυρο... θα πρεπει να ειναι κατι πολυ ιδιαιτερο... ειτε το τοπιο ειτε η επεξεργασια του ασπρομαυρου...

Κανενας γνωστης εχει αποψη επ αυτου?

δεν εχεις ανεβασει παρομιες πριν κανα χρονο?:)
γενικα για να ειναι πετυχημενο το landscape θελει πολυ προσπάθεια IMHO, για αυτο και τα αποφευγω :)

Σαφώς η έγχρωμη αν και υπάρχουν landscape που το ασπρομαυρο ταιριάζει δεν είναι εδώ η περίπτωση. Θα έλεγα μάλιστα εν'αναμονή και του κειμένου του Alex για το κάδρο και το σχήμα ότι αν δεν υπάρχει κάτι περίεργο ενοχλητικό δεξια-αριστερά δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί το portrait κάδρο

Εδώ όχι, νομίζω στο HDR thread έχω βάλει κάποιες. Αυτές είναι HDR από 9 λήψεις. Νομίζω όμως τώρα πλέον πως οι 9 λήψεις δε μου δίνουν κάποιο κέρδος σε σχέση με 5 πχ και προκαλούν και προβληματάκια, πχ τα νερά να μη γράφουν τόσο καλά. Θα δοκιμάσω να δω πως βγαίνουν με 3 ή 5 λήψεις.

Ανέβασα κι' αυτές αλλά δε μου αρέσουν.. ]

Ουτε σε μενα τοσο πολυ... αν ειναι και αυτες HDR κατι κανεις με τα χρωματα, που... δεν υπαρχουν (πχ στα βραχια)... αλλα αν τραβαμε με το σουρουπο ή με την αυγη τοπια, το κανουμε για να εχουμε τα καλυτερα δυνατα χρωματα (νομιζω....). Αν δεν ειναι HDR πρεπει να βρισκεις τοπια που να τα χτυπαει καταλληλα το φως ωστε να περνουν χρωμα...

Δηλαδη, αλλο να μας αρεσει ενα τοπιο και αλλο τι ωρα (σε σχεση με το φως) θα το φωτογραφισουμε...

Επισης και το φοντο, μεγαλο και αδιαφορο... :drummer:

Αααα... καλημερα ειπα...? :flipout::grinning-smiley-043

Επειδή μου είπε ο Ηλίας για έγχρωμες, δεν τις είχα ανεβάσει από την αρχή :p

πολυ καλες ειναι racer, παρατηρω ομως στη δευτερη μια μικρη βαρελοειδη παραμορφωση...Σωστα?