Φωτογραφία τοπίου

Re: Landscape Photography

Ο Θερμαικος κολπος, οπως φαινεται απο το χορτιατη.

Δευτερη αποτυχημενη αποπειρα σε raw. Η ατμοσφαιρα ηταν πολυ θολη, και ειχα κοντρα τον ηλιο (ε δε θελει και πολυ για εναν απειρο, να βγαλει κακιες φωτογραφιες:p)

Φυσικα με επεξεργασια, για να δωσω εναν τελειως αλλο τονο:p

imgp1680fo3.jpg

Απάντηση: Landscape Photography

ποταμός στην ευρυτανία

Attachments

• potamos.jpg
    potamos.jpg
    214.5 KB · Views: 44

Ποταμός Δημοσάρης,Ν.Εύβοια.
F90x, Nikkor 17-35 f/2,8 Fuji Velvia

attachment.php

Attachments

• platan1.jpg
    platan1.jpg
    139.7 KB · Views: 168
Απάντηση: Re: Landscape Photography

Πήλιο το καλοκαίρι. Απο το Velvia pου μόλις εμφάνισα επιτέλους.

Άλεξ η φωτογραφία σου όπως και η άλλη με τη θάλασσα στο άλλο πόστ, έχουν έντονο cyan. Δοκίμασε να διορθώσεις τις ρυθμίσεις στο σκάννερ.

Τα πρωτότυπα σλάιντς είναι κι αυτά cyan?

Δεν τα σκάναρα εγώ. Τα έδωσα για εμφάνιση στον Ρεπέλλα και του είπα να μου τα σκανάρει κιόλας. Τελευταία όμως δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος απο το σκανάρισμά του. Πρώτα απο όλα δίνει μικρα αρχεία, μετά σε μερικά υπάρχουν σημάδια κλπ (θα ανεβάσω ένα ασπρόμαυρο που εδωσα επίσης που είναι σε απαράδεκτη κατάσταση...) ενώ πολλές φορες εμφανίζονται τέτοιες αποχρώσεις.
Δες στο Photostream μου στο flickr έχω ανεβάσει κιάλλες άν έχουν την ίδια απόχρωση. Σε μία διόρθωσα τα levels απο μόνος που. Για τα πρωτότυπα δεν μπορώ να διακρίνω άν έχουν όλες τόσο έντονο cyan, αλλά μπορεί να οφείλετε οτι δεν έβαζα φίλτρα διόρθωσης...

Δε χρειάζονται φίλτρα διόρθωσης για φωτογράφηση την ημέρα, στον τεχνητό φωτισμό είναι απαραίτητα. Ο φωτισμός το βράδυ είναι συνήθως κίτρινος και το φίλμ που έχει φτιαχτεί για φως ημέρας δίνει αφύσικα στο ματι αποτελέσματα. Με ένα μπλέ φίλτρο (ανάλογα με την περίπτωση) το φέρνεις στα ίσα του.
Το σημαντικό είναι να δεις αν τα θετικά όπως τα προβάλλεις στο χώρο σου έχουν και αυτά πολύ κυάν. Από πείρα θα έλεγα ότι είναι μια χαρά και την κάνανε στο σκάνερ την πατάτα. Την έχω πατήσει έτσι πολλές φορές. Δες τα όμως πρώτα.
Στο photoshop πάντως μπορείς να το διορθώσεις αυτό. Πήγαινε στο image/adjustment/color balance και ανέβασε το δείκτη στο κόκκινο. Ξεκίνα από τα mid tones και βλέπεις, αν χρειάζεται κάνε το ίδιο και στα φωτεινά και τα σκοτεινά μέρη της φωτογραφίας.

Να επισημάνω εδώ ότι το Velvia ανήκει στην κατηγορία των professional films που σημαίνει πως είναι πολύ ευαίσθητα στο θέμα της εμφάνισης. Τέλεια απόδοση εγγυώνται μόνο όσα εργαστήρια χρησιμοποιούν χημικά Fuji ή είναι πιστοποιημένα με το πρότυπο Kodak Qlab. Δεν ξέρω πόσα απ αυτά έχουν απομείνει σήμερα...

Η μετάβαση απο πράσινο σε κίτρινο στα χορτάρι μου αρέσει πάρα πολύ.

ΥΓ. Μία μικρή απόχρωση έχουν και τα πρώτότυπα slide νομίζω. Δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν έχω προβολέα ή τπτ άλλο και για να τα δώ τα κοιτάω σε μιά λευκή σελίδα στο PC... Αλλα θα πάρω τον προτζέκτορα την μητέρας μου επάνω μιας σε καμια βδομάδα και θα τα βλεώ εκεί...

Last edited:
Re: Απάντηση: Landscape Photography

untitled-1.html

Mια προσπαθεια σε HDR , μηπως το παρακανα ?
http://www.odontiatrika.gr/untitled-1.html

Ενδιαφέρουσα η φωτογραφία απ' το Μοναστηράκι!
Δες αν μπορείς να ρυθμίσεις να μην σου εμφανίζει φωτεινά σύννεφα δίπλα σε σκούρες επιφάνειες.
Από RAW η μετατροπή, ή με πολλαπλές λήψεις;

Αλήθεια, γιατί HDR? Δεν φαίνεται να το απαιτούσαν οι συνθήκες, πλην ενδεχομένως της εισόδου της στοάς η οποία σίγουρα φωτίστηκε, αλλά με μειωμένο κόντραστ.