Φωτογραφία υψηλού δυναμικού εύρους - HDR photography

Σε ευχαριστω για την πληρη απαντηση σου.Με καλυψες πληρως....Μονο μια ερωτηση:οταν λες κοντραστ-saturnation-sharpening να ειναι στο 0,εννοεις στις ρυθμισεις της μηχανης?

Πολλες φορες κανω αυτο που λες,βαζω ετοιμα presets στα raw και μετα ρυθμιζω οτι δεν μου αρεσει.
Επισης,με τα raw διορθωνονται τα κλιπαρισμένα μαυρα-λευκά απ'οτι σε jpg,σωστα?

Ναι στη μηχανή. Μηδέν το πολύ. Αποφεύγεις τα αδικα κλιπαρίρματα.
Ακόμη και αν αποθηκεύεις RAW βοηθάει ελαφρά στο ότι έχεις πιο σωστη εικόνα στο ιστόγραμμα και σωστότερη αυτόματη έκθεση.

Ναι, σε RAW έχεις μεγαλύτερα περιθώρια - λιγότερα κλιπαρισμένα.

Canon δεν έχεις ??. Ποιά ??

Κραταω σε σημειωσεις ολα αυτα που μου λες Ηλια, χεχε....

Ναι,εχω την 500d με τον 18-55 ΙS και τον 50mm 1.8.Για το τσιπακι ρωτας?

Σωστα θυμασαι!Εχω μεινει εκπληκτος απο τη μνημη σου...Πρεπει να ψαξω στον εξωτερικο σκληρο να την βρω για να δω αν ηταν raw...
Η διορθωση που ειχα κανει ηταν στο προσωπο,που εγινε λιγο πιο φωτεινο αν θυμαμαι καλα.

Αφού βρε την είχα ξεψαχνίσει μέρχι τις ρίζες.
Raw ηταν γιαυτό και διορθώθηκε. Το ενσωματομένο jpeg ήταν για πέταμα (καρακλιπαρισμένο)

Μπραβο ναι! Κανω export σε jpg με το lightroom και βγαινει κλιπαρισμενο...Τι κανω λαθος?

στα raw της νικον , ειτε 0 το εχεις ειτε 1 ειτε -1 μπορεις να το αλλαξεις μετα
δεν ξερω για τα raw της canon

αναφερομαι για το color profile
που ρυθμιζεις saturation , brightness , contrast , sharpen klp
αυτα μπορεις να τα αλλαξεις κ μετα στο raw της νικον σα να τα αλλαζες πανω στην μηχανη.Αυτο εννοω..Για κανον δεν ξερω αν γινεται.
Αλλα συνεχιζω και δεν καταλαβαινω γιατι δε τραβας σε raw.(εστω γιατι υπαρχει αυτη η συγκριση με το jpg)
Εννοω οτι πριν κανεις HDR ενα τοπιο η whatever μια φωτογραφια (γτ δεν ειναι ολα για HDR), πεφτει μελετη για το που θα κανεις την φωτομετρηση ,τριποδο , να βρεις καδρο , θερμοκρασια κλπ.
Γιατι λοιπον σε απασχολει για το jpg οταν ειναι τοσο ευκολο να επιλεξεις raw ?
Θα μου πεις οτι μια φωτογραφια τυχαια που εχω στο αλμπουμ θα σαρεσε σε HDR.
Τοτε ομως θα αρκεστεις σε παραπανω θορυβο κ οχι τοσο καλα αποτελεσματα σε δυναμικο ευρος

Και στην canon το ιδιο ισχυει gomar.
Εννοειται οτι η καλυτερη επιλογη ειναι το raw, απλα κουβεντα να γινεται. Οπως ειπες, μπορει να εχεις μια jpg τυχαια και να θες να την κανεις HDR. Ο θορυβος ειναι αναποφευκτος...

απλως ξεκινησε η κουβεντα ρωτωντας για αν πρεπει παντα σε raw..Αυτο εννοειται.Δε νομιζω να θελει να βγαλει καποιος μια hdr και συνηδειτα να επιλεξει jpg

2562%20hdrefex%20forum.jpg

Ευχαριστώ...

Είναι one shot, εξαγωγή με -4, -2, 0, +2, +4 από το ACR σε τιf 16bit...

Εισαγωγή στο ΗDR efex pro με αρκετό παιχνίδι και μετά μικροδιορθώσεις στο ps...

Εχει βγει και ανακοινωση, οτι καπου τα χαλαει με το φωτοσοπ... δεν γνωριζω αν διορθωθηκε, γι αυτο και ρωτησα...