Φωτογραφία υψηλού δυναμικού εύρους - HDR photography

Re: Απάντηση: HDR photos

Εντάξει τα έχω κάνει αυτά.

Δηλαδή θα επιστρέψω από εκδρομή με 500-1000 φωτογραφίες και θα ψάχνω τις τριάδες για να τις κάνω μία; :flipout::flipout::flipout:

Με τη 40d δεν μου πάει κάτι άλλο στο μυαλό χωρίς computer...

Δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα πάντως. Απ' τις 1000 της εκδρομής, λίγες θα χρειάζονται πραγματικά HDR για να αναδείξουν κρυμένη λεπτομέρεια.
Κι αν τραβάς raw μπορείς να το πλησιάσεις και με επεξεργασία μίας λήψης.

καλά καλά....
εγώ θέλω να γυρίσω από τις διακοπές τον Αύγουστο και να τις δω τις φωτογραφίες τον Αυγουστο.
Αν είναι να τις δω μαζί με τον Αη-Βασίλη ζήτω που καήκαμε... :flipout:
κάτσε να βγάλει η Canon αντίστοιχη NEX και θα δεις τα "βαρίδια" για πότε φεύγουν....

Κι εμένα μ' αρέσουν οι ιδέες της ΝΕΧ, αλλά κάτι μου λέει ότι όλο και περισσότερες dslr θα αποκτήσουν τέτοιες δυνατότητες. Και φυσικά δεν θα μας τις δώσουν με αναβαθμισμένο firmware σε ότι ήδη έχουμε, αλλά με πανάκριβα νέα μοντέλα...

Διαβασα χτες, ενα tutorial για επεξεργασια HDR. Ο συγκεκριμενος, μετα το photomatix, οταν περνουσε στο φωτοσοπ, επεξεργαζοταν συνδυασμενα το αρχειο απο το φωτοματιξ και τα 3 ή 5 αρχικα του αρχεια απο τα οποια προηλθε αυτο... επισης με αυτο τον τροπο εξαφανιζε -κατα το δυνατον- οποιες θολουρες απο κινουμενα αντικειμενα, πχ κοσμο...πολυ εντυπωσιακο και αρκετα αποτελεσματικο με την καταλληλη προσοχη...!!!

Εσεις που ασχολειστε, τη γνωριζετε αυτη τη τεχνικη/επεξεργασια ή να ψαξω να βρω το αρθρο? (ηταν αργα και δεν το κρατησα)...

Προϋποθέτει να έχεις πάρει πτυχίο πρώτα ή και μετά πιάνεται; :flipout:

Μπαααα.... οπως το διαβασα, αν ξερεις να ανοιγεις το φωτοσοπ, κατι θα κανεις...:BDGBGDB55:

Απλα με παραξενεψε, το γεγονος οτι επανεπεξεργαζεται το αρχειο του φωτοματιξ σε συνδυασμο με τα αρχικα... δεν το ειχα δει/ακουσει/διαβασει πουθενα... και εχει βαση (ετσι οπως τα ελεγε αυτος)...

...απο οτι καταλαβα, δεν εμπιστευεται (να το πω ετσι) την επεξεργασια του φωτοματιξ και επεμβαινει με μασκες...-bye--bye- για ενα touch of magic οπως εγραφε...:operator:

Στην ουσια, ανοιγει στο φωτοσοπ ταυτοχρονα ολα τα αρχεια σε ενα, σε layers και δημιουργωντας μια μασκα, με τη χρηση βουρτσας, ψιλοδιορθωνει αυτο του φωτοματιξ....

...ειναι πιο ευκολο απο ....οπως το γραφω...:grandpa: θα το κοιταξω να το βρω

Εεε ... δεν ακούγεται και τόσο έυκολο.

Εγω πάντως υποστηρίζω οτι για τέλειο αποτέλεσμα καλύτερα να γίνει το μπλεντάζ με τις μασκες στο Φωτοσιοπ πρώτα και μετά αν θέλεις πας στο φωτοματιξ (ή sns-hdr καλύτερα) για tone mapping.

Δεν ξέρω η στοιχηση των καρέ αν γίνεται σωστά και εύκολα με τα layer, πάντως πριν καιρό που δοκίμασα, την καλύτερη στοίχηση (οχι το μπλενταζ) την έκανε το PhotoacuteStudio.

Τον βρηκα... την παλιομαιμου...:slapface: λοιπον κατι παρομοιο κανει και αυτος με τις μασκες του Kuyper...

http://www.stuckincustoms.com/hdr-tutorial/

ειναι λιγο κουραστικος στον τροπο που γραφει, προσπαθωντας να κανει και χιουμορ, αλλα εχει ενα σχετικο ενδιαφερον...

Προϋποθέτει να έχεις πάρει πτυχίο πρώτα ή και μετά πιάνεται; :flipout:

Kάπως πιο αυτοματοποιημένο μπλενταζ μόνο για RAW κανει το Zeronoise.

http://translate.google.com/transla...noise/index.htm&langpair=es|en&hl=EN&ie=UTF-8

Αντε τυχερε... καλα που ειναι ο Λιακος και μας βαζει ευκολα....:BDGBGDB55:

Εντάξει τα έχω κάνει αυτά.

Δηλαδή θα επιστρέψω από εκδρομή με 500-1000 φωτογραφίες και θα ψάχνω τις τριάδες για να τις κάνω μία; :flipout::flipout::flipout:

Εσυ μου φαινεται θελεις μια μηχανη μικρη , να παιρνει φωτογραφιες και βιντεο, εξαιρετικη και στα δυο.

Να εχει ροδες, να σηκωνεται να τραβαει φωτογραφια μονη της, και να ξαναμπαινει σε τροχια να σε ακολουθει...Εννοειται οτι θα κανει επεξεργασια μονη της, HDR, Α/Μ, κτλ.αναλογα την περιπτωση....

-bye--bye--bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: HDR photos

Εσυ μου φαινεται θελεις μια μηχανη μικρη , να παιρνει φωτογραφιες και βιντεο, εξαιρετικη και στα δυο.

Να εχει ροδες, να σηκωνεται να τραβαει φωτογραφια μονη της, και να ξαναμπαινει σε τροχια να σε ακολουθει...Εννοειται οτι θα κανει επεξεργασια μονη της, HDR, Α/Μ, κτλ.αναλογα την περιπτωση....

-bye--bye--bye-

Εννοείται! Διαφωνείς ότι αν υπήρχε τέτοιο προϊόν θα μοσχοπουλούσε;

Εγώ ξέρω ότι πλέον αυτά που κάνουν οι "παρακατιανές" και καλά μηχανές που ζυγίζουν κάτω από ένα κιλό, πρέπει να κάνεις μεταπτυχιακά για να τις κάνεις στις "σοβαρές".

Πάντως όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα σε διάφορα άλλα πράγματα, αυτό που επικρατεί στο τέλος είναι η πρακτικότητα/φορητότητα και ειδικά όταν αυτά κοντράρουν ποιοτικά στα ίσα τα μεγαθήρια και τα οποία άνετα καλύπτουν το 99% των περιπτώσεων π.χ. NEX

Σίγουρα θα υπάρχουν πάντα και οι λάτρεις του κουβαλήματος , όπως υπάρχουν οι λάτρεις του βινυλιου, των crt κλπ.

Αλλά εγώ επιμένω ότι η ψαλίδα στην ποιότητα έχει κλείσει πάρα πολύ και έχουμε πλέον ποιότητα με συνδυασμό ευχρηστίας.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: HDR photos

Σίγουρα θα υπάρχουν πάντα και οι λάτρεις του κουβαλήματος , όπως υπάρχουν οι λάτρεις του βινυλιου, των crt κλπ.

Αλλά εγώ επιμένω ότι η ψαλίδα στην ποιότητα έχει κλείσει πάρα πολύ και έχουμε πλέον ποιότητα με συνδυασμό ευχρηστίας.

Συμφωνω. Για τη ΝΕΧ.

Οσο για το κουβαλημα, δεν εχει σχεση με το βινυλιο και τις τηλεορασεις. Γιατι πολυ απλα οσα κανεις με μια βαλιτσα φακους, ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ προς το παρον με μικροτερη συσκευη. Γινονται καποια, αλλα οχι ολα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: HDR photos

Συμφωνω. Για τη ΝΕΧ.

Οσο για το κουβαλημα, δεν εχει σχεση με το βινυλιο και τις τηλεορασεις. Γιατι πολυ απλα οσα κανεις με μια βαλιτσα φακους, ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ προς το παρον με μικροτερη συσκευη. Γινονται καποια, αλλα οχι ολα.

Ολα εξαρτώνται από τις απαιτήσεις και τις γνώσεις του καθενός. Για μένα όπως έγραψα (και πιστεύω ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία) άνετα σε καλύπτει στο 99% των περιπτώσεων. Για το 1% δεν κουβαλάω καμιά βαλίτσα. Ούτε ακόμα και για 10%. Ξαναλέω, εγώ.

Αλλά έχω περιέργεια και θέλω να το ρωτήσω: εντάξει να βγείτε για καλλιτεχνική φωτογράφιση αντροπαρέα το καταλαβαίνω να κουβαλήσετε βαλίτσες.

Οταν πηγαίνετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό κουβαλάτε βαλίτσες με συλλογή φακών;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: HDR photos

Οταν πηγαίνετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό κουβαλάτε βαλίτσες με συλλογή φακών;

Φυσικα.

Γιατι αμα σου κατσει αυτο και δεν εχεις τον καλο φακο τι κανεις?

4114614786_9ed6038eda_b.jpg

Δηλαδή δεν βγαίνει αυτό π.χ. με μια Nex + έναν 18-200 και μετά μερικά κλικ στο photoshop;
Χρειάζεται βαλίτσα γι αυτό;

Κι αν δεν βγαίνει 100% θα βγει 99% .

αλλά το δέχομαι. Οι "πορωμένοι" θα κουβαλήσουν ακόμα και για 0.01% διαφορά.

Δηλαδή δεν βγαίνει αυτό π.χ. με μια Nex + έναν 18-200 και μετά μερικά κλικ στο photoshop;
Χρειάζεται βαλίτσα γι αυτό;

Κι αν δεν βγαίνει 100% θα βγει 99% .

αλλά το δέχομαι. Οι "πορωμένοι" θα κουβαλήσουν ακόμα και για 0.01% διαφορά.

Ο καλος φακος δεν υποκαθισταται. Μονο με ενα αλλο καλο. Οι καλοι φακοι δεν ειναι 18-200, αλλα 17-40, 24-70, 70-200 κτλ. Και ειναι μεγαλοι και βαρεις. Τι να κανεις.