Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία?

Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Τον όγκο του gimbal τον λαμβάνεις υπόψη;
Όπως έμενε σπίτι σε αχρησία η dslr, το ίδιο κινδυνεύει να μένει σπίτι και το gimbal για την RX100V.

Πέρα από αυτό, τα σταθερά πλάνα θα είναι αυτά που θα αναδείξουν τη λεπτομέρεια του 4Κ στην 4K TV σου.
Απλά πρέπει να μάθεις να κάνεις σύντομες λήψεις μερικών δευτερολέπτων και να μην την αφήνεις να γράφει ανούσια.

Απάντηση: Re: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Χωρις gimbal για περπάτημα γνώμη μου ότι πρέπει να πάει σε σωμα με καλή σταθεροποίηση πενταξονική, για 4K το φθηνότερο σώμα που το κάνει είναι η GX80 , τσιμπάει και 1-2 μικρά φακουδακια (12-32/35-100f4 και ένα μικρό φωτεινό prime 12/2) καί έχει ένα πολύ καλό φορητό σύστημα μαζί του και για φωτό (καλύτερο απο της 1") και για βίντεο 4K που δεν έχει θέμα υπερθέρμανσης. Σύνολο περίπου 1200-1300
Η άλλη λύση η 6500 που μόνο το σωμα θα στοιχίσει 1500 ...

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Πάντως παιδιά κατά τα ψέμματα, αν θες να είσαι on the move, τότε χρειάζεσαι gimbal. Ακόμα και για στατικά πλάνα, αν δεν έχεις τρίποδο/μονοποδο, με το gimbal θεωρώ πως έχεις καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με μηχανές με ibis (άντε ισάξια με τις πολύ καλές αλλά με πολύ λιγότερο κόπο).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πχ. Τραβούσα χθες την κόρη μου σε χορωδία του σχολείου και ήμουν όρθιος και απλά κρατούσα το gimbal ψηλά πάνω από τα κεφάλια του κόσμου. Βγήκε μια χαρά σταθεροποιημένο το πλάνο και μάλιστα με φακό χωρίς σταθεροποίηση.

Συνεχώς όχι , αλλά θέλω όταν το χρειάζομαι να μπορω να το χρησιμοποιήσω... Πχ σε ταξίδια που μου αρέσει να τραβάω βίντεο όπως περπατάω το gimbal θα μου είναι απαραίτητο για να μην βγαίνουν κουνημενα τα βίντεο και να εχει αυτήν την ωραία αίσθηση σαν να είναι η κάμερα πάνω σε μαγικό χαλί...

υπάρχει και το dji osmo που είναι gimbal & camera μαζί, φοβερή σταθεροποίηση γι'αυτό που θέλεις, αλλά δεν κάνει για low light.. μόνο σε καλό φως

Ένα gimbal κατάλληλο για την RX100V είναι το Crane-M, που μόνο του έχει βάρος 740 γραμμάρια.
+300γρ. η μηχανή ξεπερνάμε το κιλό.

Πέρα από το βάρος, είναι και άχαρος ο όγκος. Θέλει σακίδιο ειδικά για το σετ. Και τις στιγμές που θέλεις να βγάλεις φωτογραφία ή να τσεκάρεις τι έχεις βγάλει και θες να πιάσεις τη μηχανή στα χέρια σου, τι κάνεις; Την ξεμοντάρεις από το gimbal και ξανά-μανά μετά;

Και στα ταξίδια που λέει ο φίλος, σιγά μην βγαίνει στη βόλτα με το gimbal στο χέρι και να περπατά σαν σημαιοφόρος.

wjnms4.jpg

Από m4/3 δυστυχώς δεν υπάρχει μηχανή στις διαστάσεις της RX100V με τόσες δυνατότητες στο βίντεο. Εδώ ακόμη και κορυφαία μοντέλα m4/3 δεν έχουν καν 100fps.

Στις βόλτες στα ταξίδια εγώ κουβαλάω σε μια τσέπη την RX100V και στην άλλη την FDR-X3000R.
RX100V για φωτογραφίες και στατικά πλάνα βίντεο και FDR-X3000R για βίντεο εν κινήσει.
Το gimbal Pilotfly Action1 με την Χ3000 επάνω έχει αστείο βάρος και όγκο. Λυγίζει και οριζόντια η χειρολαβή, και μπαίνει και μέσα στο μανίκι έτσι όπως την κρατάω κατά τη λήψη.
Κρεμάω το gimbal στη θήκη στη ζώνη του παντελονιού ή στην εσωτερική τσέπη του μπουφάν και χρησιμοποιώ όποτε θέλω την RX100V.
Mπαταρίες όπως και app για μεταφορά των αρχείων ίδια και στις δύο μηχανές.
Θεωρώ τον συνδυασμό ιδανικό για ταξίδια, καθώς η μία μηχανή συμπληρώνει την άλλη, και κάνεις τις βόλτες σου χωρίς καν φωτογραφικό τσαντάκι.

Last edited:
Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Αν είναι να πάρει το osmo , γιατί να μην πάρει ένα smartphone gimbal; Με καλά smartphones η εικόνα είναι παραπλήσια.

Ευχαριστω για ολες τις απαντήσεις ... απο οτι καταλαβαίνω η τέλεια λύση δεν υπάρχει κάπου χάνεις κάπου κερδίζεις... μαλον υπαρχει και ειναι η 6500 αλλα + φακους + gimbal θα φτασω παλι στα 3000 + οτι παλι θα εχω το θεμα του ογκου...

Απο την αλλη διαβαζω τον φιλο tzo που γραφει οτι με FDR-X3000R για 4Κ βιντεο ειναι ευχαριστημενος, αλλα ποσο παραπανω ποιοτικο να ειναι το 4Κ βιντεο μιας action cam οσο καλη και αν ειναι σε σχεση με ενα smartphone? γιατι αν ειναι μικρες οι διαφοερες, αγοράζω ενα iphone 7 plus πχ η ενα galaxy s7 και εχω και τηλέφωνο μαζι...

ειναι καλη λυση ενα τηλεφωνο με ποιοτικο βιντεο + gimbal (που ειναι σαφως πιο μικρο και ελαφρυ) και μια καλη mirrorless για φωτο .

Αν είναι να πας από την D600 σε κινητό νομίζω ότι δεν έχει νόημα η κουβέντα μας.

η κουβεντα μας εχει να κανει με 4Κ βιντεο + φορητοτητα κυρίως... οποτε ετσι και αλλιως η D600 δεν χρειάζεται να παιζει ρολο στην κουβεντα ,περα απο το λαθος που εκανα στην αγορα της ,οταν υπηρχαν καλύτερες λυσεις οσον αφορα το βιντεο που με ενδιαφερει περισσοτερο εμενα...

για το βιντεο 4Κ προτιναμε και το κινητο Παναγιωτη... για γενικης χρησης φυσικα βιντεο.,
Δε μπορεις να εχεις ομως καλο αποτελεσμα το βραδυ , δεν εχεις ζοομ και bokeh.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

θα μπορουσα να σου προτεινω και τις panasonic, Πχ μια gx80 που εχει καλη εικονα συνολικα , καλη σταθεροποιηση και σχετικα οικονομικη.
Με ενα ευρυγωνιο κιτ φακο θα σε καλυψει μαλλον στο βιντεο, και μ,ε 1-2 primes φωτεινους θα σε καλυψει και το βραδυ .
Μειονεκτημα ειναι η μετρια εστιαση στο βιντεο, αλλα σε gimbal δεν εχουμε συνηθως τη μηχανη σε CAF.
Βαζουμε τον ευρυγωνιο σε ενα μικρο διαφραγμα (πx 8-11) και τραβαμε με σταθερη εστιαση.

Ακομα και με το gimbal δε ξεπερνας τα 2000 .

Σκεψου το...

Η GX80 είναι συγκριτικά ογκώδης. Και με φακούς και φακουδάκια, το συνολικό φωτογραφικό τσαντάκι θα το αφήνει πάλι στο σπίτι ο φίλος.

Συν του ότι η RX100V υπερτερεί σε βίντεο δυνατότητες. Μόνο την καλύτερη εστίαση με το Phase Detection Continuous AF της RX100V να σκεφτείς, φτάνει.

Βασικά ένα καλό κινητό με ένα gimbal σου λύνει τα χέρια σε βίντεο 4κ (και έχεις και καλό τηλέφωνο)....παίρνεις και μια μικρούλα m4/3 για φώτος και είσαι μια χαρά...ή αν θες μεγαλύτερο αισθητήρα υπάρχουν και καλές λύσεις όπως η Sony A6000, Fuji Xt10 κλπ..που δεν θα στοιχίσουν μια περιουσία...

Υ.Γ. Γιατί δεν κοιτάς και καμιά βιντεοκάμερα 4κ από sony και panasonic...έχουν τρομερή σταθεροποίηση και σε τιμές δεν είναι απαγορευτικές (κάτω από 1.000 ευρώ)
http://www.skroutz.gr/s/6802752/Sony-FDR-AX33-4K.html

ε οχι και ογκωδης η gx80... ισοδυναμη σε ογκο με α6000 , ΠΟΛΥ μικροτερη απο τη νικον.

Δεν εχει προβλημα υπερθερμανσης σε σχεση με τις σονυ ρχ 100 που θα τραβαει μικρα κλιπ μονο.

Δεν μπορεις να τα εχεις ολα ...
Μαζι με τον κιτ φακο η GX80 Μπαινει σε τσεπες μπουφαν , εγω την εχω συνεχως μαζι μου.

κανενα τσαντακι δε θες.
Το πρωι με τον κιτ φακο εισαι μια χαρα, το βραδυ με 1-2 primes που ειναι πολυ μικροι , τους βαζεις στη τσεπη σου ανετα...αυτο κανω εγω αλλωστε.
Δεν θα επαιρνα την rx100 V σε τετοια τιμη με τιποτα....

Βασικά ένα καλό κινητό με ένα gimbal σου λύνει τα χέρια σε βίντεο 4κ (και έχεις και καλό τηλέφωνο)....παίρνεις και μια μικρούλα m4/3 για φώτος και είσαι μια χαρά...ή αν θες μεγαλύτερο αισθητήρα υπάρχουν και καλές λύσεις όπως η Sony A6000, Fuji Xt10 κλπ..που δεν θα στοιχίσουν μια περιουσία...

Υ.Γ. Γιατί δεν κοιτάς και καμιά βιντεοκάμερα 4κ από sony και panasonic...έχουν τρομερή σταθεροποίηση και σε τιμές δεν είναι απαγορευτικές (κάτω από 1.000 ευρώ)
http://www.skroutz.gr/s/6802752/Sony-FDR-AX33-4K.html

Η FDR-AX33 είναι υποδεέστερη της action cam FDR-X300R, τόσο σε σταθεροποίηση όσο και σε αισθητήρα, παρά τη χαοτική διαφορά όγκου-βάρους.

Εφόσον ο φίλος θέλει μηχανή 4Κ με το ελάχιστο δυνατό βάρος-όγκο, η περίπτωση 'smartphone με 4Κ + φωτογραφική χωρίς 4Κ' πάλι σε αχρησία θα οδηγήσει τη φωτογραφική.
Η άμεση σκέψη πριν την έξοδο θα είναι: "Να πάρω και το τσαντάκι με τη φωτογραφική; Μπα, άστο, θα θελήσω να τραβήξω 4Κ κι αυτή δεν τραβάει. Έχω το smartphone".

Με την RX100V δεν υπάρχει δίλημμα. Ούτε ειδικό φωτογραφικό τσαντάκι, ούτε τίποτα. Την πετάς στην τσέπη και είσαι έτοιμος.

μονο που πρεπει να εχεις συνεχεια στο μυαλο σου το οριο υπερθερμανσης βρε Γιαννη.
Δεν ειναι ολοι σα κι εμας ...που τραβαμε μικρα κλιπακια, κανουμε μονταζ κι editing μετα για να εχουμε το τελικο αποτελεσμα.

Ο περισσοτερος κοσμος θελει να τραβαει μεγαλες ληψεις, σε μια συναυλια, σε ενα θεατρικο των παιδιων του, σε μια βολτα σ ενα παρκο κλπ

Εκει τι να τη κανεις τη sony rx100 me ta 5 λεπτα μονο 4K ?

Καλο ειναι να κοιταμε και τις αναγκες των αλλων, οχι τις δικες μας, οταν προτεινουμε κατι ....

Τελικα, την απαντηση θα τη δωσει ο ιδιος.
Αν θελει μεγαλα κλιπ, χωρος αγχος υπερθερμασνης και μικρης μπαταριας , δεν του κανει η sony rx100.
Αν παλι μπορει να συμβιβαστει μ αυτα... καλοριζικη !

Να προσθέσουμε ότι και η Gx80 έχει και πολύ καλύτερη σταθεροποίηση από την rx100, και ο μεγαλύτερος αισθητήρας ειδικά με μερικά prime φακουδάκια θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και σε βράδυ, ενώ η οθόνη touch βοηθάει και σε αρκετά πράγματα....
Από την άλλη για να είμαστε δίκαιοι η rx100 προσφέρει κανονικό 4κ και όχι κροπαρισμένο, απείρως καλύτερη εστίαση σε βίντεο, είναι αισθητά ποιο μαζεμένη και έχει και slowmotion σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι....είναι όλα θέμα αναγκών......

συμβιβασμοι θα γινουν με οποιαδηποτε αποφαση παρει... ο ιδιος πρεπει να τα βαλει κατω και να δει τι ακριβως χρειαζεται περισσοτερο.

To 4K της RX100V προκύπτει από 5K oversampling.

Σχετικά με το μέγεθος, φυσικά και είναι ογκώδης η GX80 σε άμεση σύγκριση. Αν είναι να κουβαλάω GX80, προτιμώ α6500 για να έχει και περισσότερο νόημα στην ποιότητα εικόνας.

mNfdK8.jpg

Καλο ειναι να κοιταμε και τις αναγκες των αλλων, οχι τις δικες μας, οταν προτεινουμε κατι ....

To τόνισα εξαρχής το θέμα της υπερθέρμανσης, όπως και ότι δεν είναι κατάλληλη μηχανή για 4Κ σε gimbal, λόγω ακριβώς της υπερθέρμανσης.

Aκόμη σπουδαιότερο όμως για κάποιους είναι το θέμα της φορητότητας. Δεν υπάρχει μηχανή με εναλλάξιμους φακούς με τις δυνατότητες της RX100V στο ίδιο μέγεθος.

Δεν θα την άλλαζα την RX100V με καμία m4/3 μικρομεσαίου μεγέθους και σίγουρα όχι με την GX80.