Φροντίζουμε τα εργαλεία μας;

Ειπα να ασχοληθω σημερα με τη σεγα μου. Επι ευκαιριας να καθαρισω το τσοκ αλλα και το εσωτερικο.

Ακολουθει ω γωνιακος τροχος της black&decker, αγορασμενος πριν 13-14 χρονια. Εχει δουλεψει παρα πολυ.

Εχει ενα προβλημα στο διακοπτη που κολλαει ανοιχτος μερικες φορες και με ενα χτυπημα συνερχεται.
Θα χρειαστει καθαρισμα και λιπανση.

Έχω και εγώ τον κατωτερω γωνιακό τροχό, ο οποίος πιθανόν να είναι το ίδιο μοντέλο με τον δικό σου Νεκταριε, αγορασμενος πριν 15 χρόνια περίπου από τον πατέρα μου και αρκετά ταλαιπωρημένος αφού όλα αυτά τα χρόνια έχει κόψει.....και δοθεισης της ευκαιρίας θα τον ανοιξω και εγώ να τον καθαρισω.

IMG_20160307_212620.jpg
[/url] how to screenshot on windows[/IMG]

Να τον ανοιξεις!
Ειναι ποιοτικος και αξιζει!
Ειναι αγγλικης κατασκευης, απο οτι καταλαβαινω ολοι οι πρασινοι και ο δικος μου ειναι του 2002 βαση μιας τυπωχαραξης που φανηκε μετα το καθαρισμα.

free picture upload

Ολοκληρωθηκε ο καθαρισμος και η συντηρηση! Σχεδον το διελυσα εκ των συνετεθεν κομματιων.
Τον ειχα ανοιξει και ποιο παλια αλλα μονο τη κεφαλι οπου ειχα βαλει γραςςο και το πιςω καπακι για καθαριςμο. Ειναι ομως η πρωτη φορα που ανοιγω ετσι εργαλειο ρευματος και ειχα μια αμφιβολια αν θα τον επαναφερω στη πρωτερη κατασταση. Εχοντας ομως τη καβατζα μου ομως, συνεχισα με συμμαχο το θαρρος! :grinning-smiley-043

Εδω ειναι ο διακοπτης, τον ανοιξα εντελως, το καθαρισα, ετριψα και τις επαφες που ειχαν λιγο καρβουνιασει, λιπανα τα κινουμενα πλαστικα μερη με σιλικονη σπρευ.

Εδω βλεπουμε τη κεφαλη με το τιγκα σε γρασο χωρο αλλα το γραναζι του αξονα σχεδον στεγνο!

Εδω ολα τα κομματια ετοιμα προς συναρμολογηση.

Ετοιμος και λειτουργικος.

Ολα πηγαν καλα με εξαιρεση μια βιδα απο το πλαστικο πισω καπακι που μεταναστευσε σε αγνωστη χωρα. Την αντικατεστησα με μια αλλη απο περιοχη...
Ξεκινησα με το σκεπτηκο να το καθαρισω, να φτιαξω το διακοπτη και να παραμεινει λειτουργικος ως δευτερος γωνιακος. Μετα ο ως απο ολη αυτη την εργασια, δεν θελω να τον δουλεψω και να λερωθει. Ισως τον κρατησω ως εκθεσιακο!

Πολύ ωραία δουλειά, πραγματικά αναστήθηκε! Θα χρησιμοποιησω το φωτορεπορτάζ σου ως οδηγό το σαβ/κο που θα βρω χρόνο να ανοιξω τον δικό μου. Πάντως είναι πλήρως λειτουργικός και το μόνο που του είχα κάνει όταν πέρασε στα χέρια μου ήταν να του αλλάξω το καλώδιο αφού το προηγούμενο είχε φθαρεί. Ως δεύτερος (έχω και του λιντλ τον 125αρι) είναι τέλειος!

Ωραια δουλεια Νεκταριε.

Η σιλικονη στα εξω πλαστικα,θα φυγει συντομα.Περασε τον με ένα διαφανες,ματ,σπρευ βερνικι μεταλλων.
Ετσι θα ομοφυνει και θα προστατευτεί από μελλοντικες φθορες.

Πολύ δουλειά πράγματι. Όπως είπε και ο προηγούμενος προλαλήσαντας πραγματικά αναστήθηκε. Αν μάλιστα σε ποιοτικά εργαλεία κάνουμε τέτοιες δουλειές (...αποσυμφόρησης κυρίως από την σκόνη και τον μποχό και γρασαρίσματος ή λαδώματος ανάλογα με την περίπτωση), θα μας συντροφεύουν στα μαστορέματα μας για μια ζωή, (.....ζωή να χουμε να μαστορεύουμε.....:joker:)

Βάλε και μια αγγελία, ταμπέλα... επισκευή ηλεκτρικών εργαλείων. Κάτι θα βγάλεις. Ωραίο το συναίσθημα της επισκευής-αποκατάστασης έτσι;
Μπράβο Νεκτάριε!

Βάλε και μια αγγελία, ταμπέλα... επισκευή ηλεκτρικών εργαλείων. Κάτι θα βγάλεις. Ωραίο το συναίσθημα της επισκευής-αποκατάστασης έτσι;
Μπράβο Νεκτάριε!

Πραγματι, περναει ευχαριστα η ωρα.
Κατι σαν παιζω και ανακαλυπτω.

Το πρωτο μου ηλεκτρικο εργαλειο, αγορασμενο το 2000 μαζι με μια βαλιτσα za 70-80 χιλιαδες δραχμες δωρο απο το πατερα μου.
Τα πρωτα τρυπηματα γιναν με αυτο σχετικα ομως δεν ειναι δουλεμενο πολυ. Εντελως ερασιτεχνικη χρηση στο περασμα των χρονων και κυριως σε δευτερευουσες εργασιες ή κατεργασια μεταλλων.

Εδω βλεπουμε το μηχανισμο του τσοκ πισω απο τις "καμερες".

Γενικοτερα το εργαλειο φωναζει ποιοτητα! Ελβετικης κατασκευης, με στιβαρο διακοπτη που μετα το καθαρισμα εγινε σαν καινουργιος σε εμφανιση αλλα και αισθηση.

Εδω φαινεται το καλλυμα του μηχανισμου των γραναζιων. Πολυ μακα πανω του μιας και ο παρακειμενος ανεμιστηρας τραβαγε την σκονη απο τα υπο τρυπημα υλικα.

Εδω εχω ανοιξει το μηχανισμο γραναζιων και φαινονται τα δυο τμηματα που εφαπτονται οταν το επιλεξουμε και "εμφανιζεται" η κρουστικη λειτουργια.

MgAl9Zn1 το κραμα κατασκευης εν ετη 09. Τα ρουλεμαν Germany αναγραφουν επανω και ακομη γυαλιζουν μετα το καθαριςμα. Λεπτομερειες αλλα αν ειχε ανατολικη προελευση κατασκευης ισως εγραφε το scrap factory που προερχονται αυτα :chinese::em04special_8: και να ηταν μεταξυ φθορας και αφθαρσιας.

Φαινεται το τσουνι με το ελατηριο που σμπρωχνεται απο το κουμπι αποτροπης περιστροφης οταν θελουμε να αλλαξουμε τρυπανι. Αυτο μπαινει στις κυκλικες εγκοπες του διπλανου τμηματος.

Το μικρο εξαρτημα ειναι αυτο που " φρεναρει" τον αξονα οταν κινητε ο επιλογεας κρουστικης λειτουργιας. Μικρο αλλα κανει σημαντικη δουλεια.

Προχθες που εκανα συντηρηση τη σεγα, μετα που την εβαλα σε λειτουργια μου ηρθε μια μυρουδια καινουργιλας. Δεν το ανεφερα ομως μιας και δεν το θεωρησα σημαντικο.
Σημερα ομως που εκλεισα το δραπανο και το εβαλα στο ρευμα ταξιδεψα στο χρονο.
Μου ηρθε μια μυρουδια παλι, ποιο εντονη που μου θυμισε ενα καινουργιο εργαλειο. Και οχι οποιοδηποτε. Ενα bosch ηλεκτρικο εργαλειο που πρωτοδουλεψε πριν 15 χρονια! Δεν ξερω πως γινετε αυτο, ισως κατι εχουν τα bosch τα πρασινα!:idea:

photo share

Re: Απάντηση: Φροντίζουμε τα εργαλεία μας;

Το πρωτο μου ηλεκτρικο εργαλειο, αγορασμενο το 2000 μαζι με μια βαλιτσα za 70-80 χιλιαδες δραχμες δωρο απο το πατερα μου.
Τα πρωτα τρυπηματα γιναν με αυτο σχετικα ομως δεν ειναι δουλεμενο πολυ. Εντελως ερασιτεχνικη χρηση στο περασμα των χρονων και κυριως σε δευτερευουσες εργασιες ή κατεργασια μεταλλων.

Εδω βλεπουμε το μηχανισμο του τσοκ πισω απο τις "καμερες".

Γενικοτερα το εργαλειο φωναζει ποιοτητα! Ελβετικης κατασκευης, με στιβαρο διακοπτη που μετα το καθαρισμα εγινε σαν καινουργιος σε εμφανιση αλλα και αισθηση.

Εδω φαινεται το καλλυμα του μηχανισμου των γραναζιων. Πολυ μακα πανω του μιας και ο παρακειμενος ανεμιστηρας τραβαγε την σκονη απο τα υπο τρυπημα υλικα.

Εδω εχω ανοιξει το μηχανισμο γραναζιων και φαινονται τα δυο τμηματα που εφαπτονται οταν το επιλεξουμε και "εμφανιζεται" η κρουστικη λειτουργια.

MgAl9Zn1 το κραμα κατασκευης εν ετη 09. Τα ρουλεμαν Germany αναγραφουν επανω και ακομη γυαλιζουν μετα το καθαριςμα. Λεπτομερειες αλλα αν ειχε ανατολικη προελευση κατασκευης ισως εγραφε το scrap factory που προερχονται αυτα :chinese::em04special_8: και να ηταν μεταξυ φθορας και αφθαρσιας.

Φαινεται το τσουνι με το ελατηριο που σμπρωχνεται απο το κουμπι αποτροπης περιστροφης οταν θελουμε να αλλαξουμε τρυπανι. Αυτο μπαινει στις κυκλικες εγκοπες του διπλανου τμηματος.

Το μικρο εξαρτημα ειναι αυτο που " φρεναρει" τον αξονα οταν κινητε ο επιλογεας κρουστικης λειτουργιας. Μικρο αλλα κανει σημαντικη δουλεια.

Προχθες που εκανα συντηρηση τη σεγα, μετα που την εβαλα σε λειτουργια μου ηρθε μια μυρουδια καινουργιλας. Δεν το ανεφερα ομως μιας και δεν το θεωρησα σημαντικο.
Σημερα ομως που εκλεισα το δραπανο και το εβαλα στο ρευμα ταξιδεψα στο χρονο.
Μου ηρθε μια μυρουδια παλι, ποιο εντονη που μου θυμισε ενα καινουργιο εργαλειο. Και οχι οποιοδηποτε. Ενα bosch ηλεκτρικο εργαλειο που πρωτοδουλεψε πριν 15 χρονια! Δεν ξερω πως γινετε αυτο, ισως κατι εχουν τα bosch τα πρασινα!:idea:

photo share

Άσε τα περί καινουργίλας, μήπως σου έφυγε καμία?

Congratulations
Πολυ καλη δουλεια Νεκ,εκτος απο πιστολι αερα και πινελο,τι υλικο χρησιμοποιης για να βγαζεις την μακα απο το μεταλο ;
Συμπληρωνεις νεο γρασσο παντα στα γραναζια η δεν χρειαζεται ;

Απάντηση: Re: Φροντίζουμε τα εργαλεία μας;

Congratulations
Πολυ καλη δουλεια Νεκ,εκτος απο πιστολι αερα και πινελο,τι υλικο χρησιμοποιης για να βγαζεις την μακα απο το μεταλο ;
Συμπληρωνεις νεο γρασσο παντα στα γραναζια η δεν χρειαζεται ;

Πιστολι αερα, wd 40 για τη μακα στα μεταλλικα μερη και mx 14 για πλυσιμο των πλαστικων.
Σπρευ επαφων οπου χρειαστει και σπρευ σιλικονης οπου εχει κινουμενα πλαστικα καθως και τα καλλυματα.
Αν βγαλω γρασσο απο καπου, προσθετω παλι.

Έχω 3-4 πολύ ωραία πριονάκια κήπου της Topman, όπως επίσης και 1-2 για ίσια κοπή ξύλου, τα οποία έχουν σκουριάσει επιφανειακά. Έκανα ένα πρώτο βήμα με βουρτσάκι στο κάθετο δράπανο (της Parkside, ναι) , αλλά σίγουρα θέλει κι άλλο. Τι προτείνουν τα μαστόρια μας? Αξίζει να ασχοληθώ ή τα αντικαθιστώ με καινούρια?

και τι ενοχλεί η επιφανειακή σκουριά στα πριόνια κήπου?
κόβουν ή δεν κόβουν?

εάν παρόλα αυτά τα αλλάξεις μην τις πετάξεις τις λάμες.

Ε δεν ενοχλεί και πολύ, αλλά όσο να'ναι δε θα βοηθάει κιόλας κατά την κοπή.

Ομολογώ πως δε τα δοκίμασα τελευταία για να δω πώς κόβουν.

H σκουρια νομιζω μπορει να εει φθειρει τα δοντια.

Γιατι να μην πεταξει τις λαμες?

και τι ενοχλεί η επιφανειακή σκουριά στα πριόνια κήπου?
κόβουν ή δεν κόβουν?

εάν παρόλα αυτά τα αλλάξεις μην τις πετάξεις τις λάμες.

Για να τις χαρίσει σε κάποιον που θα τις θέλει, είπε ότι είναι 4-5 λάμες.... τις παίρνεις φτιάχνεις με 2 ξύλα την λαβή, είναι κρίμα να πεταχτούν.

πατινα με τετλαχλωριοχο σιδηρο ύ ξύδι....

αλλα οτι και να κανεις απο εδω και πρα καθαρισμα και ελαφρο λαδακι