Fuji X-E5

Παρα πολυ ακριβη μηχανη για αυτο που ειναι. Καπου στο χιλιαρικακι θα την θεωρουσα μια τιμια μηχανη και καπου στο 800-900 ευκαιρια. Καθιερώθηκαν ομως τετοιες τιμες παντου δυστηχως και οι μισθοι δεν ακολουθησαν την ανοδο.

Χιλιάρικο με 40mp, IBIS και κάπως παραπάνω από το μέσο όρο ποιότητα κατασκευής είναι απελπιστικά αισιόδοξο εώς ανέφικτο, μη φτάνουμε στο άλλο άκρο. Στα 1.200 - 1.300€ δε θα έλεγε κάποιος κάτι. Βέβαια παρατηρώντας πως λειτουργεί η εδώ αντιπροσωπεία τόσα χρόνια τη βλέπω να έρχεται πάνω από 1.600€ αλλά οκ.

Μόλις τώρα αυτό έλεγα σε ένα thread στο dpreview. Η Χ-Τ5 ήρθε στην Ελλάδα στα 2.100€ και έχει μείνει εκεί από την αρχή. Καμία έκπτωση οποιασδήποτε μορφής. Και δε φταίει φυσικά ο ΦΠΑ κλπ στην Πολωνία από 1.850€ που είναι η τρέχουσα τιμή παίζει σε έκπτωση στα 1.600€. Για μένα όποιος θέλει να αγοράσει οτιδήποτε Fujifilm εκτός Instax δεν έχει νόημα να τα πάρει από Ελλάδα, πλην 3rd party φακών. Σίγουρα θα μπορέσει να βρει την Χ-Ε5 σε καλύτερη τιμή από άλλη χώρα της Ε.Ε. απλώς ας ελέγξει σίγουρα πρώτα τι ισχύει για την εγγύηση. Στην Πολωνία π.χ. ήδη σε ένα κατάστημα τη βλέπω στα 1.500€

Last edited:
Εμένα η τιμή της πάντως σύμφωνα με τον ανταγωνισμό μου φαίνεται φυσιολογική, εντάξει ίσως θα μπορούσε να είναι 100-200 ευρώ πιο κάτω αλλά βλέποντας τι υπάρχει εκεί έξω ακριβή δεν την λες με αυτά που προσφέρει.

Τα έχουμε πει οι τιμές έχουν πάει στον θεό, αντίστοιχες μηχανές crop π.χ. Canon R7 και Sony A6700 στα 1.700 ευρώ ξεκίνησαν αρχική τιμή…εδώ πουλάει η Olympus την OM3 στα 2Κ…κορόιδο είναι η Fuji να την δώσει στα 1.000 ευρώ την στιγμή μάλιστα που οι Fuji μηχανές έχουν τεράστιο hype και ζήτηση….

1549 ευρώ για το σώμα της XE5 μου φαίνεται πολύ καλή τιμή, τη στιγμή που όλα πάνε σε θεό. Δηλαδη αν είχε και την αδιαβροχοποίηση θα ήταν και αυτή στα 1800-2000;

Μια παρατήρηση για τις fuji είναι οτι Ελλάδα η αρχική τιμή μένει πάντα αρχική μεχρι τελειώσουν τα αποθεματα, χωρίς να πέφτει η τιμή με cashback. Όταν πήρα την ΧΤ30 περίμενα να πέσει μερικους μήνες, δεν έπεφτε, την πήρα, και τελικά δεν άλλαξε ποτέ η τιμή της (διορθώστε με αν κάνω λάθος, αυτά έβλεπα όσο χάζευα άλλες fuji).
Ενώ πχ η Olympus ξεκινάει με μια φουσκωμένη τιμή που την ρίχνει 300-500 στους 6-8 μήνες με τα cashback. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η λογική με τις φουσκωμένες τιμές και τα cashback. Όλοι περιμένουν μόνο chasback.

1549 ευρώ για το σώμα της XE5 μου φαίνεται πολύ καλή τιμή, τη στιγμή που όλα πάνε σε θεό. Δηλαδη αν είχε και την αδιαβροχοποίηση θα ήταν και αυτή στα 1800-2000;

Μια παρατήρηση για τις fuji είναι οτι Ελλάδα η αρχική τιμή μένει πάντα αρχική μεχρι τελειώσουν τα αποθεματα, χωρίς να πέφτει η τιμή με cashback. Όταν πήρα την ΧΤ30 περίμενα να πέσει μερικους μήνες, δεν έπεφτε, την πήρα, και τελικά δεν άλλαξε ποτέ η τιμή της (διορθώστε με αν κάνω λάθος, αυτά έβλεπα όσο χάζευα άλλες fuji).
Ενώ πχ η Olympus ξεκινάει με μια φουσκωμένη τιμή που την ρίχνει 300-500 στους 6-8 μήνες με τα cashback. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η λογική με τις φουσκωμένες τιμές και τα cashback. Όλοι περιμένουν μόνο chasback.
Και η Nikon στην Ελλάδα έτσι δουλεύει περιμένουν όλοι τις εκπτώσεις στο Black Friday…..καλά οι Olympus είναι οι πρώτες που πέφτουν οι τιμές τους καθώς βάζουν υπερβολικά φουσκωμένες αρχικές τιμές και όποιον πιάσουν…

• Like
Reactions: isin

Έτσι ακριβώς είναι. Αυτό λέω και στο ποστ παραπάνω. Δεν πέφτουν ποτέ οι τιμές, δε γίνονται εκπτώσεις πότε και είναι οι υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Δεν αξίζει γενικά η αγορά εντός Ελλάδας εκτός αν κόβεται το ΦΠΑ το οποίο αφορά επαγγελματίες.

Και για την εγγύηση που ανέφερα παραπάνω θεωρώ πως δεν υπάρχει θέμα, απλώς απευθύνεται στο κατάστημα του εξωτερικού από το οποίο την αγόρασε.

Πολύ όμορφη αλλά πολύ ψηλά η τιμή της.
Με τον 23 pancake θα φτάσει την τιμή της Χ100vi

πολυ ομορφη, ειναι η αγαπημενη μου σειρα της fuji.
σε αυτα τα λεφτα καλυτερα να πας σε ΦΦ της νικον η σονυ, εγω πηγα στην ζ5 αλλα τελικα το μεγεθος/βαρος ειναι μεγαλο ακομα και με τον 28/2.8 για μενα σε σχεση με την ΕΧ2 που εχω.
θα περιμενο να χτυπησω καμια μεταχειρισμενη ΕΧ3/ΕΧ4 μπας και πεσουν τιμες σε αυτες

Last edited:
πολυ ομορφη, ειναι η αγαπημενη μου σειρα της fuji.
σε αυτα τα λεφτα καλυτερα να πας σε ΦΦ της νικον η σονυ, εγω πηγα στην ζ5 αλλα τελικα το μεγεθος/βαρος ειναι μεγαλο ακομα και με τον 28/2.8 για μενα σε σχεση με την ΕΧ2 που εχω.
θα περιμενο να χτυπησω καμια μεταχειρισμενη ΕΧ3/ΕΧ4 μπας και πεσουν τιμες σε αυτες

Χλωμό το βλέπω να πέφτουν καθώς 1) είναι αρκετά δημοφιλείς οι πιο μαζεμένες μηχανές πλέον, 2) με την τιμη που εχει η Χ-Ε5 δεν υπάρχει λόγος να ρίξουν τις τιμές οι έμποροι μεταχειρισμένων. Ίσως από κάποιον ιδιώτη που δεν ασχολείται πολύ με την αγορά και τις τιμές ή που βιάζεται να την πουλήσει.

Τα πιο μαζεμένα full frame σώματα που θα κοιτούσα αν υπάρχει τέτοια επιθυμία είναι η Lumix S9 (που για τα δικά μου γούστα δε με καλύπτει το εύρος των φακών του συστήματος) και η Sony A7C που με κάποιον από τους τελευταίους μικρούς 24, 40, 50 αλλά και τον παλιότερo 35 ρίχνουν πάρα πολύ το βάρος και το μέγεθος. Όχι σε επίπεδα Χ-Ε σειράς αντίστοιχα για Fujifilm αλλά σίγουρα σε επίπεδα Χ-Τ σειράς.

Τα πιο μαζεμένα full frame σώματα που θα κοιτούσα αν υπάρχει τέτοια επιθυμία είναι η Lumix S9 (που για τα δικά μου γούστα δε με καλύπτει το εύρος των φακών του συστήματος) και η Sony A7C που με κάποιον από τους τελευταίους μικρούς 24, 40, 50 αλλά και τον παλιότερo 35 ρίχνουν πάρα πολύ το βάρος και το μέγεθος. Όχι σε επίπεδα Χ-Ε σειράς αντίστοιχα για Fujifilm αλλά σίγουρα σε επίπεδα Χ-Τ σειράς.
αν κανεις την μεγαλη παραχωρηση στο θεμα του σκοπευτρου η S9 ειναι μια πληρης FF - στο χιλιαρικο πλεον - με εξαιρετικο ibis και Jpeg , ποιος φακος σου λειπει και δεν καλυπτεσαι ?

αν κανεις την μεγαλη παραχωρηση στο θεμα του σκοπευτρου η S9 ειναι μια πληρης FF - στο χιλιαρικο πλεον - με εξαιρετικο ibis και Jpeg , ποιος φακος σου λειπει και δεν καλυπτεσαι ?
Η S9 είναι κουκλίτσα, άλλα δυστυχώς ότι δεν έχει σκόπευτρο την καταδικάζει άσχημα....μια S9ii με ένα έστω μικρό σκοπευτράκι όπως έχουν κάτι compact sony Rx100 θα ήταν super!!

Να πω την αλήθεια μάλλον πατάτα έγραψα ή τέλοσπαντων είχα στο μυαλό μου κυρίως τους first party φακούς από Panasonic αγνοώντας τους Sigma. Αλλά θεωρητικά λόγω της φύσεως του mount θεωρούνται και αυτοί ως first party αναφορικά με την εστίαση, ταχύτητα, fps κλπ μάλλον ε ;

Αν ναι τότε είναι λανθασμένο το post μου παραπάνω καθώς η μικρή σειρά της Sigma καλύπτει και αυτό το πεδίο. Αν όχι και λογίζονται ως third party, όχι πως έχω κάποιο θέμα (ίσα ίσα κοιτάω τους Tamron - Sigma για τη Sony μου) απλώς επειδή έχω μέτρια εμπειρία για όσο ήμουν σε Fujifilm σχετικά με την εστίαση για αυτό.

Ανεξαρτήτως της παραπάνω απορίας, σίγουρα θα μου έλειπε πλέον ένας 24-50mm. Δεν περίμενα να με ενθουσιάσει τόσο. Το ξέρω πως προσφάτως ανακοινώθηκε ένας 24-60mm για L-mount και μάλιστα σε εξαιρετική τιμή, αλλά παραμένει 100γρ βαρύτερος, εύρος που δε θα χρησιμοποιούσα και χωρίς δαχτυλίδι διαφράγματος. Είναι εντελώς προσωπικοί οι λόγοι για τον συγκεκριμένο και σίγουρα μπορεί να ακούγονται αστείοι για κάποιον. Απλώς θεωρώ πως το σετ A7C + 24-50mm είναι πιο μαζεμένο και εύκολο να χρησιμοποιηθεί από το σετ S9 + 24-60mm.

Δεν είναι του νήματος να επεκταθουμε αλλά υπάρχουν λύσεις και σε L ζουμ και σε L prime σε αυτές τις εστιακές native και σε Lumix και σε Sigma

Last edited:
Μια ερώτηση επειδή δεν έχω πιάσει τελευταίες Fuji, υπάρχει επιλογή στην XE5,XT50,XT5 να μπορείς να βγάλεις μειωμένη ανάλυση σε JPG? Δηλαδή να βγάζεις πχ 16mp JPG και κανονικά 40mp RAW. Στο google βγάζει κάτι για FINE+RAW και NORMAL + RAW αλλά εγώ θέλω FINE 16-20mp + RAW. Το Fine και Normal καταλαβαίνω έχει σχέση με την ποιότητα του JPG.

για ποιο λογο, ποτε δεν το εχω κοιταξει.... οι σημερινες καρτες και δισκοι ειναι φτηνοι πια.
Εγω τραβαω raw+jpg fine , terrabytes εχουμε! :p

YG... τωρα το ειδα στην χτ5 μου, εχει επιλογη (L)arge 40Mp (M)edium 20Mp kai (S)mall 10Mp
και φυσικα για ποιοτητα συμπιεσης (Fine kai Normal)

Ευχαριστώ Γιάννη για τις πληροφορίες. Έχω φουλάρει 2x4ΤΒ μικρούς WD και πάει να φουλάρει και το NAS με τα 18TB που είναι 70% αυτή τη στιγμή.
Σε μερικές βόλτες που απλά θέλω να χαζέψω στο tablet ή ακόμα και δουλειές (φωτορεπορτάζ) θέλω να στείλω γρήγορα εικόνες σε λίγα mp για δημοσίευση σε internet. Χρήσιμα τα 40mp αλλά μόνο όταν τα χρειάζομαι.