Fuji X-T1

Re: Fuji X-T1 ?

EVF
Το μεγάλο πλεονέκτημα της μηχανής είναι αυτό.
Το σκόπευτρο της Χ-Τ1 είναι μία εμπειρία που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.
Είναι το καλύτερο ηλεκτρονικό σκόπευτρο που έχω δει ποτέ με τη μικρή μου εμπειρία.
Ο ρυθμός ανανέωσης είναι φοβερός,το κάδρο που βλέπεις μέσα του είναι τεράστιο
και πεντακάθαρο δεν υπάρχει lag ή θολούρα ούτε στο ελάχιστο.
Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι αυτό που βλέπεις μέσα από το ματάκι
το ίδιο ακριβώς αποτυπώνεται και στο jpeg που βλέπεις μετά στη οθόνη.
Κάθε αλλαγή στη έκθεση και όχι μόνο είναι άμεσα ορατή στο οφθαλμοσκόπιο
και δεν απέχει από την πραγματικότητα που βλέπει το γυμνό μάτι.
Όπως σωστά παρατήρησε η γυναίκα μου: "Βλέπεις πιο καθαρά από ότι με το μάτι"
Και μόνο το EVF της Χ-Τ1 αποτελεί λόγο αγοράς.

A, μπράβο, τώρα καταλαβαίνεις αυτό που έλεγα τον Μάιο, ότι δεν είναι ο ίδιος αισθητήρας η ομοιότητα των δυο μηχανών, αλλά το σκόπευτρο (και η θέση των χειριστηρίων), που δημιουργούν εντελώς άλλες συνθήκες για φωτογράφιση. Και στο τέλος ότι παύεις να αντιμετωπίζεις τη φωτογράφιση ως κάτι περιστασιακό, και πλέον έχεις απαιτήσεις κορυφής από τον εαυτό σου.

υστ. Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω τη σύζυγό σου. Σπάνια βρίσκεις κανείς άτομο τόσο συγκροτημένο και με την αίσθηση του μέτριου, του καλού και του κάλιστου στη φωτογραφία.

υστ.2 Εσύ είσαι φωτογράφος πλεον, άρα είσαι μέσα στο χώρο, άρα δεν μετράς...

Σε ευχαριστώ Βλάση για τα καλά σου λόγια.
Η αξία της κριτικής πάντα έχει άμεση συνάρτηση με τον κριτή.
Μετά από 17 χρονιά κοινής πλεύσης με τη σύζυγο μου τολμώ να πω ότι έχει αναπτυχθεί ένας κοινός τρόπος σκέψης και έκφρασης.
Της αρέσει η φωτογραφία και εκείνης αλλά δεν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί παραπάνω.
Φωτογράφος δεν μπορώ να πω ότι είμαι και δεν το γράφω από μετριοφροσύνη αλλά με γνώση της φωτογραφικής μου ένδειας.
Αν τώρα μένουμε απλά στο χαρακτηρισμό ναι είμαι φωτογράφος γιατί στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

D-Pad και διακόπτες της Χ-Τ1
Ένας από τους κύριους λόγους που ήθελα να έχω στα χέρια μου την Χ-Τ1 είναι ο ντόρος που έχει γίνει για τα πλήκτρα της.
Λόγω του σταυρού των τεσσάρων πλήκτρων (d-pad) η μηχανή σταυρώθηκε στην κυριολεξία από site και χρήστες.
Έχοντας τη μηχανή αρκετές μέρες και με αρκετές λήψεις και όχι με εμπειρία λίγων λεπτών θα έλεγα με σιγουριά ότι δε βρήκα κάτι αρνητικό για το συγκεκριμένο θέμα.
Ναι δεν κάνουν κλικ τα κουμπιά και είναι μικρά αλλά ποτέ δεν με ενόχλησε αυτό.
Το σώμα της μηχανής είναι μικρό και τα κουμπιά και οι διακόπτες είναι σε αυτή τη φιλοσοφία.
Υπάρχουν πάρα πολλά χειριστήρια στο σώμα και έπρεπε να βρουν ένα τρόπο να τα χωρέσουν.
Επίσης η αδιαβροχοποίηση δημιουργεί αυτήν την διαφορετική αίσθηση στο πάτημα που τη έχω ξανασυναντήσει μερικώς και στη nikon d7000.
Είναι κρίμα μία τόσο καλή μηχανή να αποτρέψει κάποιον από την αγορά της μόνο λόγω της αίσθησης των πλήκτρων.
Τα ίδια ισχύουν και για την πίσω ροδέλα που έχει μία διαφορετική αίσθηση από τα συνηθισμένα αλλά όχι ενοχλητική.
Πιο εκνευριστικό θα έλεγα ότι είναι το κατά λάθος πολλές φορές γύρισμα του διακόπτη που βρίσκεται κάτω από την ροδέλα της ταχύτητας και αφορά τη φωτομέτρηση.
Έχοντας στο μάτι μου τη μηχανή μετά από λίγο χρόνο χρήσης έβρισκα τα κουμπιά χωρίς να κοιτάξω αν και τα μισά είχαν άλλη θέση από την Χ-Μ1.
Το on/off δεν είναι τόσο χάλια όσο της Χ-Μ1 αλλά εξακολουθεί να μην μου αρέσει σαν αίσθηση σε αντίθεση με το κουμπί της λήψης που έχει πολύ ωραία αίσθηση.
Δε θέλω να σκέφτομαι ότι ο πόλεμος που έγινε στο συγκεκριμένο θέμα ήταν σκόπιμος για να χτυπηθεί μία τόσο καλή μηχανή αλλά δεν τον δικαιολογώ.

Απάντηση: Re: Fuji X-T1 ?

Οπως λάθος έκανες με το EVF που σου τονιζαμε πολλοι οτι ειναι σουπερ απαραιτητο ετσι πιστευω πως κανεις λάθος και για τα κουμπια, μικρα και δυσχρηστα είναι ειδικα της πρωτης γενιάς (γιατι έγινε κρυφή αναβαθμισή τους) αλλα αυτο σιγουρα δεν αποτελεί λογο να μην παρει κανεις την μηχανή, κανεις δεν κάνει πόλεμο αν γραφει την αληθεια, μην ξεχναμε οτι η μηχανη απευθυνεται και σε επαγγελματιες που έχουν δουλεψει με πληθωρα premium μοντέλων και όχι με 2-3 consumer μοντέλα.

Δεν παραγνώρισα ποτέ την αξία του EVF,μακάρι η Χ-Μ1 να είχε και αυτή.
Η μηχανή κυρίως απευθύνεται σε ενθουσιώδεις ερασιτέχνες, ο επαγγελματίας θέλει και κάποια άλλα που η fuji δεν μπορεί να του τα δώσει ακόμη.

Απάντηση: Fuji X-T1 ?

Οπως λάθος έκανες με το EVF που σου τονιζαμε πολλοι οτι ειναι σουπερ απαραιτητο ετσι πιστευω πως κανεις λάθος και για τα κουμπια, μικρα και δυσχρηστα είναι ειδικα της πρωτης γενιάς (γιατι έγινε κρυφή αναβαθμισή τους) αλλα αυτο σιγουρα δεν αποτελεί λογο να μην παρει κανεις την μηχανή, κανεις δεν κάνει πόλεμο αν γραφει την αληθεια, μην ξεχναμε οτι η μηχανη απευθυνεται και σε επαγγελματιες που έχουν δουλεψει με πληθωρα premium μοντέλων και όχι με 2-3 consumer μοντέλα.

Μεχρι στιγμης κατοχοι της fujifilm Xt 1 λενε οτι η μηχανη δεν αντιμετωπιζει καποιο προβλημα κολημα απ οσα εχεις γραψει, εσυ ομως μιλας για κρυφες αναβαθμισεις και προσπαθεις να τους βγαλεις ολους λαθος επειδη δεν γουσταρεις την fujifilm γενικα, πες μας τελικα να την αγορασουμε η μηπως ειναι ελατωματικη; Στο εξωτερικο την χρησιμοποιουνε πολλοι επαγγελματιες παντως

Είμαι εμπρηστής πάει και τελείωσε.
Όπου γράφω ξεκινά πόλεμος.
Χωρίς να είναι και απαραίτητα κακό αυτό άλλωστε και ο Ηράκλειτος το έχει πει χρόνια τώρα:
"Πόλεμος πάντων μέν πατήρ ἐστι"

Τώρα να σε δω να κάνεις τον πυροσβέστη ...!!!!!! Ο φίλτατος kbouk έχει να επιδείξει ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ήθος, αντικειμενικοτητα, καθώς και νηφαλιοτητα, τουλάχιστον για όσο εγώ ακολουθώ αυτό το forum.
Γι αυτό το λόγο θεωρώ πως υφίσταται άδικη "επίθεση" πιθανότατα λόγω παρεξήγησης.
Διορθώστε με όπου λανθανω.

Μεχρι στιγμης κατοχοι της fujifilm Xt 1 λενε οτι η μηχανη δεν αντιμετωπιζει καποιο προβλημα κολημα απ οσα εχεις γραψει, εσυ ομως μιλας για κρυφες αναβαθμισεις και προσπαθεις να τους βγαλεις ολους λαθος επειδη δεν γουσταρεις την fujifilm γενικα, πες μας τελικα να την αγορασουμε η μηπως ειναι ελατωματικη; Στο εξωτερικο την χρησιμοποιουνε πολλοι επαγγελματιες παντως

Εννοείται να την αγοράσεις, ελλατωματικη δεν ειναι η μηχανη επειδή έχει μικρα πληκτρα χωρίς εξογκωματα που ειναι απαραιτητα για την ψηλαφηση τους βραδυ ή με το EVF στο μάτι, ή με γαντια στις χωρες που εχουν χειμωνα περισσοτερο απο καλοκαιρι, ξαναλεω ΔΥΣΧΡΗΣΤΗ ειναι και το μεγεθος της ειναι αρκετο για να γινοταν καλυτερη ακομη, αυτη ειναι η αποψή μου, την εγραψα την πρωτη ημερα που την επιασα και μετα γραφτηκε σχεδόν σε καθε review που διαβασα, εξαρταται ομως με τι την συγκρινεις και τι βιώματα έχει ο καθενας μας απο τις μηχανες του, αν την συγκρινω με την πραγματικά ΜΙΚΡΗ GM1 ή με pocket τότε είναι άκρως λειτουργική και ευχρηστη.

η μηχανη έχει αλλα πλεονεκτήματα και αρετες που τις έχουμε γραψει με πρωτη και καλυτερη το τεραστιο EVF και την ποιοτητα εικονας, οι κρυφες αναβαθμισεις γραφτηκαν απο αλλους - δεν ξερω αν εγιναν γιατι η Fuji δεν τις παραδεχθηκε ποτε, η χρήση της μηχανης ειναι κυρίως απο προχωρημενους ερασιτεχνες αλλα αν διαβασεις προσεκτικα τι έγραψα θα δείς ότι η λέξη ΚΑΙ επαγγελματιες της προσδιδει κυρος δεν της αφαιρεί.

την Fuji την λατρευω μιας και μαζι με την Oly ειναι φωτογραφικες εταιρίες με συγκεκριμένο και φανατικο πελατολογιο, δίνουν μεγαλη σημασια στο χρώμα προσφέροντας τα καλυτερα JPEG, εχω δηλωσει πολλες φορες οτι αν δεν ειχα τοσο εξοπλισμο Olympus θα αγοραζα Fuji

τελος να θυμίσω στον πυροσβεστη-εμπρηστη Παναγιώτη ότι έχουμε επι προσωπικου ανταλλαξει αποψεις και του τονισα ότι ειναι καθαρα η προσωπικη μου γνωμη και ότι με την πρωτη ευκαιρια να την πιασει και να δει ο ιδιος αν συμφωνει, με τα δικα του στανταρ λοιπον δεν υπαρχει κανενα προβλημα αυτο δεν αλλαζει κατι, όπως δεν αλλάζει θεση και το κλειστρο στην A7s παρα μόνο με καινουργια μηχανή την Α7 ΙΙ.

και για να δώσω και δικιο στον Παναγιώτη θα πώ ότι ο Βλάσσης (που αν μη τι αλλο ειναι πολυ έμπειρος και απο εμενα) αν θυμαμαι σε ενα συντομο συναπαντημα μαζι της στο εξωτερικο δεν ειχε συμφωνησει μαζί μου

Last edited:

Στα γραφόμενα μου παραπάνω δεν αναφέρομαι πουθενά στο Κώστα όπου έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο και συνυπογράφω για το ήθος του και όχι μόνο.
Έγραψα αυτά που αντιλήφθηκα από τη μηχανή και μπορεί και να κάνω λάθος αλλά αυτή είναι η γνώμη μου.
Δεν είμαι fanboy της fuji μου αρέσει μέχρι να βρω κάτι καλύτερο,αν αύριο η sony μου δώσει πραγματικά χρώματα και σοβαρό jpeg κουνάει μαντήλι στη Fuji.
Θα γράψω στο μέλλον και άλλα για την Χ-Τ1 απλά τα γράφω λίγα λίγα για να τα παρουσιάσω πιο πιστά στην πραγματικότητα.

Εννοείται να την αγοράσεις, ελλατωματικη δεν ειναι η μηχανη επειδή έχει μικρα πληκτρα χωρίς εξογκωματα που ειναι απαραιτητα για την ψηλαφηση τους βραδυ ή με το EVF στο μάτι, ή με γαντια στις χωρες που εχουν χειμωνα περισσοτερο απο καλοκαιρι, ξαναλεω ΔΥΣΧΡΗΣΤΗ ειναι και το μεγεθος της ειναι αρκετο για να γινοταν καλυτερη ακομη, αυτη ειναι η αποψή μου, την εγραψα την πρωτη ημερα που την επιασα και μετα γραφτηκε σχεδόν σε καθε review που διαβασα, εξαρταται ομως με τι την συγκρινεις και τι βιώματα έχει ο καθενας μας απο τις μηχανες του, αν την συγκρινω με την πραγματικά ΜΙΚΡΗ GM1 ή με pocket τότε είναι άκρως λειτουργική και ευχρηστη.

η μηχανη έχει αλλα πλεονεκτήματα και αρετες που τις έχουμε γραψει με πρωτη και καλυτερη το τεραστιο EVF και την ποιοτητα εικονας, οι κρυφες αναβαθμισεις γραφτηκαν απο αλλους - δεν ξερω αν εγιναν γιατι η Fuji δεν τις παραδεχθηκε ποτε, η χρήση της μηχανης ειναι κυρίως απο προχωρημενους ερασιτεχνες αλλα αν διαβασεις προσεκτικα τι έγραψα θα δείς ότι η λέξη ΚΑΙ επαγγελματιες της προσδιδει κυρος δεν της αφαιρεί.

την Fuji την λατρευω μιας και μαζι με την Oly ειναι φωτογραφικες εταιρίες με συγκεκριμένο και φανατικο πελατολογιο, δίνουν μεγαλη σημασια στο χρώμα προσφέροντας τα καλυτερα JPEG, εχω δηλωσει πολλες φορες οτι αν δεν ειχα τοσο εξοπλισμο Olympus θα αγοραζα Fuji

τελος να θυμίσω στον πυροσβεστη-εμπρηστη Παναγιώτη ότι έχουμε επι προσωπικου ανταλλαξει αποψεις και του τονισα ότι ειναι καθαρα η προσωπικη μου γνωμη και ότι με την πρωτη ευκαιρια να την πιασει και να δει ο ιδιος αν συμφωνει, με τα δικα του στανταρ λοιπον δεν υπαρχει κανενα προβλημα αυτο δεν αλλαζει κατι, όπως δεν αλλάζει θεση και το κλειστρο στην A7s παρα μόνο με καινουργια μηχανή την Α7 ΙΙ.

και για να δώσω και δικιο στον Παναγιώτη θα πώ ότι ο Βλάσσης (που αν μη τι αλλο ειναι πολυ έμπειρος και απο εμενα) αν θυμαμαι σε ενα συντομο συναπαντημα μαζι της στο εξωτερικο δεν ειχε συμφωνησει μαζί μου

Προσωπικα γουστα ειναι τελικα, κερνω ρακι!👍

Απάντηση: Re: Fuji X-T1 ?

οκ μεςα οι ξιφολόγχες, διευκρινίστηκε η λέξη Πόλεμος δεν αφορούσε εμενα,

Παναγιώτη περιμένουμε πιο αναλυτικά όλες τις εντυπωςεις σου απο την μηχανή !

Υ.Σ.
σε ρακί δεν λέω ποτε οχι και αν ειναι και τσίπουρο ακομη καλυτερα , αυτός ο άχρηστος ο πατριώτης μου σου έστειλε την μηχανή χωρις καύσιμο :fahne90:

Re: Απάντηση: Re: Fuji X-T1 ?

ειρήνη υμίν φίλοι αγαπητοί. Ας μην κάνουμε πεδίο αντιπαράθεσης ένα ακόμη νήμα. Ο Παναγιώτης, κάτοχος Fuji και αρνητής της post processing επεξεργασίας, έγραψε ότι είναι κουμπωμένος απέναντι στην Xt1. Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό. Άλλωστε η συγκεκριμένη μηχανή, έχει ένα διαφορετικό user interface σε σχέση με τις άλλες Fuji, σε τέτοιο βαθμό, που μάλλον δημιουργεί επιπλέον προβλήματα χειρισμού σε κατόχους Fuji σε σχέση με τους χειριστές επαγγελματικών μηχανών των canon/nikon. Μέχρι εκεί.

Κι αν δούμε τη μηχανή από τη σκοπιά του αναγνώστη ίσως νομίσουμε ότι είναι εύκολη μηχανή για να σεταριστεί και να γίνει εύκολα εκμεταλλεύσιμη. Μάλλον δεν εισχύει αυτό, όπως στις περισσότερες σύγχρονες κορυφαίες μηχανές. Θυμάμαι πόσες εβδομάδες δοκιμές έκανε ο kbouk για να σετάρει σωστά την ΕΜ1 και να προτείνει αξιόπιστες λύσεις για κάθε περίπτωση. Ο Γιάννης ο Σπύρου μπορεί να έχει μεγάλη πείρα στις ακάθρεφτες, αλλά και πάλι πλακώνεται στις δοκιμές (try and error).

Κι όχι μόνο στις κορυφαίες. Ο Κώστας από τη Νάουσα έκανε πολλές δοκιμές με τη μικρή ΟΜΔ10 κι εγώ το ίδιο με την PANASONIC G5, αν και μάλλον έχει λιγότερες επιλογές σε σχέση με τις νεότερες μηχανές.

Ας μην τα ξεχνούμε αυτά. Ειδικά όταν κάποιος έχει διαβάσει πολλά και ξαφνικά έχει μπροστά του ένα τέτοιο εργαλείο αρρύθμιστο...

Οτι θα γινόταν αντικείμενο αντιπαράθεσης η Fuji ........ποιός θα το φανταζόταν.:flipout:
Ίσως απο τους παλαιότερους κατόχους στο φόρουμ, δεν το περίμενα!!

Όπως είπαν οι καλοί φίλοι ας τελειώσει εδώ, μη χαλάμε τις καρδές μας μέρες που είναι!

Εξ άλλου

όπου να 'ναι ανακοινώνεται η SONY A7 MCXIIV οπότε ιδού πεδίον δράσης λαμπρόν!! :flipout::flipout:

Last edited:

θυμάμαι όταν ο Κώστας δοκίμασε την fuji στην Αθήνα- όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα- και έγραψε αυτά που έγραψε (εγώ τον διάβασα τότε στο dpgr,οπου ήμουν μέλος πριν με ξαποστείλουν) σίγουρα δημιουργήθηκαν πολλές λάθος εντυπώσεις, από τα γραφόμενα, μάλιστα θυμάμαι παλαιό μέλος στο dpgr με πάνω από 2500 ποστ να βγάζει άχρηστη την xt1 μόνο και μόνο γιατί διάβασε τα γραφόμενα του Κώστα:flipout:

η ότι η Fuji ακόμα και στο raw χρησιμοποιεί ….αποθορυβοποίητη!:helmet:

γι αυτό χρειάζεται προσοχή τι γραφούμε και πως το γράφουμε

όμως... κάποιος που παρακολουθεί χρόνια τα τεκταινόμενα μιας -οποιαδήποτε - φωτογραφικής εταιρίας, ξέρει και πότε αυτή η εταιρία κάνει bingo!
πχ η fuji με την xt1 η η nikon με την df μιας και ασχολούμαι χρόνια και με τις δυο εταιρίες

με το που παρουσιάστηκε η xt1 κατάλαβα ότι όλο το ζουμί είναι εδώ, σ αυτή την φωτογραφική μηχανή!
Φοβερό evf , πολλές χειροκίνητες επιλογές – η χαρά του φωτογράφου- και φυσικά ο xtrans να τα δίνει όλα, σε συνδυασμό με τους πολύ καλούς φακούς τις fuji!

… η αλήθεια είναι ότι γενικά η fuji μετά τον xtrans αισθητήρα χτυπήθηκε πολύ και τις περισσότερες φορές άδικα...:furious3:

ps 1 φυσικά αυτό έλειπε να μιλάμε και για ήθος η να ζητάμε σε λίγο και πιστοποιητικό φρονιμίτων γιατί δεν μας άρεσε η άποψη κάποιου
ps 2 τι νατον κάνω Κώστα ,ούτε καφέ πίνει , ούτε καπνίζει..... εξάλλου το τσιπουράκι θέλει παρέα
Ps 3 Γιώργο και βέβαια να την αγοράσεις την xt1, μην ακούς τίποτα…. κερί στα αυτά και βουρ!

Πάντως με κάθε επιφύλαξη και με σημαντική πιθανότητα να κάνω λάθος, θεωρώ ότι η xt1 είναι μια "αργή" μηχανή. Τί εννοώ με αυτό; Μου δίνει την εντύπωση (από τη χρήση της όψι από τη θεωρία) ότι είναι μηχανή που απευθύνεται στον ιδιοκτήτη κι όχι στον πρόσκαιρο χρήστη. Ότι θέλει να τη δουλέψει κάποιος για να τη φέρει στα ίσια του. Και να μάθει το δικό της τρόπο, κι όχι να της επιβάλλει το δικό του τρόπο δουλειάς, όπως κάνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες με τις canon/ nikon. Και ότι όταν βγει για φωτογράφιση, θέλει περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις άλλες φωτογραφικές επιλογές για να συνθέσει και να δημιουργήσει. Μπορεί να δώσει και καλύτερο αποτέλεσμα και σίγουρα δεν θα έχει πρόβλημα στο καδράρισμα με αυτό το τεράστιο σκόπευτρο. Αλλά συνολικά, μου δείχνει ότι σου ζητά να κινείσαι πιο αργά σε σχέση με τις canon/nikon.

Αναφέρομαι στις canon/nikon διότι δεν έχω εμπειρία από τις κορυφαίες λύσεις των sony/oly. Τώρα θα μου πεις ότι έχεις σοβαρή εμπειρία από την xt1; όχι βέβαια, κι αυτό το λέω παραπάνω, αλλά τουλάχιστον έχω εμπειρία. Αλλά μου δίνει την αίσθηση ότι είμαι "επάνω" στη μηχανή, κι όχι "μέσα". Όσοι ασχολήθηκαν στις προηγούμενες δεκαετίες με τις sport και τις εντούρο μηχανές καταλαβαίνουν τί θέλω να πω.

ετσι... δεν ειναι ουτε εντουρο (αν και αδιαβροχη) ουτε σπορτ (αν και το af τις ειναι γρηγορο -οχι το πιο γρηγορο),εγω θα την ελεγα of-road, θελει τον χρονο τις να την ευχαριστηθεις ,και φυσικα με μια xt1 δεν πας για -birds fly in the air:flipout:
καπου ομως διαβασα οτι ενας φωτογραφος γαμου και λοιπον συναφων-ακους Πανο-
οταν η νυφη βγηκε απο το σπιτι δεν μπορουσε με την xt1 να εστιαση στην νυφη!:7SFGSFG:
μαλλον κανενας ιντερνιτακιας θα το εγραψε, απο αυτους που δουλευουν για εταιριες κολοσους......
:BDBDG54: