Fuji X-T1

Αδικεί και τις δύο μηχανές μου φαίνεται,συγκρινοντας πορτοκαλια και λεμονια, αν και έχει και τα δίκια του όμως σε κάποια σημεία . Προσωπικά βλέπω με πολύ συμπάθεια την εξέλιξη της Sony καθώς και τη συνεργασία της με τη Zeiss(ζηλεύω που δεν έχει πολλούς Zeiss η Fuji ) , αλλά ταυτόχρονα και μία ανακούφιση που δεν είμαι κάτοχος.
Μερικές παρατηρήσεις : τα 16mp του xtrans sensor στην x-t1 συγκεκριμένα, σε συνδυασμό με κάποιους φακούς κάνουν τη μηχανή να φαίνεται σαν 24mp+,είχε αναφερθεί και κάτι παρόμοιο σε βίντεο στο dpreview, ειδικά σε high frequency objects, όχι μόνο με τον 56αρη. Επίσης, η ποιότητα κατασκευής για τους κατόχους fuji παίζει μεγάλο ρόλο και γι αυτό μάλλον ξενέρωσε μετά την 3η μέρα και την πήρε την a7 με κακό μάτι.
Τελείως αντίθετη φιλοσοφία οι δύο εταιρείες, αλλά κάπου και η Fuji, αδυνατεί (?) να προχωρήσει στην κατασκευή νέου σενσορα, ειδικά αν βγει με 16mp η xpro 2,πλήρης απογοήτευση, για τόση αναμονή . Από την άλλη, αν βελτιώσει βίντεο, βγει με παραπάνω megapixels και ibis η τιμή θα ανέβει επικίνδυνα.

εννοείτε οτι συγκρίνουμε πορτοκαλια με λεμονι...
η σονυ ειναι μια καλη βιντεοκάμερα που βγαζει και καλες φωτογραφιες (λογικα το νήμα με τις σονυ επρεπε να μπει στις βιντεοκαμερες) και η φουζι απο τις καλυτερες φωτογραφικες μηχανες
δλδ ,αν ορισουμε φωτογραφικά τον ορο "φωτογραφία" η φουτζι κερδίζει σε πολλα σημεία οπως αλλωστε μας λεει και ο συγγραφέας του άρθρου

το οτι η σονυ τραβαει στα 25000 ισο (τυπογραφει) η η αναλυση τις συγκρίνετε με το πείραμα του αιώνα - CERN- δεν την κάνει "σονυ" και καλα καλυτερη φωτογραφικη μηχανη

Res, non verba!:ernaehrung004:

edit: τωρα αυτο με την zeiss....(piasokole??

Βασικα εγω που απλως διαβαζω χωρις να εχω ιδεα απο αυτες τις μηχανες, ξερω απο πριν ποιος θα υποστηριξει ποια μηχανη... ;) :p

Το μόνο φωτογραφικό σημείο πάντως στο οποίο από ότι διάβασα υπερτερεί η Fuji είναι ότι ο 56 φ1.2 έχει καλύτερο bokeh από τον zeiss 85 f1.8. To εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι ενώ η συγκριση αφορά την A7RII στις φωτογραφίες του zeiss έχουν τραβηχτεί με τη Α7ΙΙ. Σε ολα τα υπόλοιπα αυτό που λέει είναι ότι εντάξει η sony έχει περισσότερα mp, καλύτερο αισθητήρα, καλυτερη συμπεριφορά σε iso, και τόσα άλλα αλλά αυτά είναι απλά specs που αυτός (και πιθανότατα και οι περισσότεροι από εμάς) δεν τα χρειάζεται.
Sorry αλλά αυτό δεν είναι συγκριση με βάση φωτογραφικά χαρακτηριστικά είναι οπαδισμός οπότε μπορούσε να πει από την αρχή ότι ακόμα και αν η sony είναι καλύτερη μηχανή σε όλα
[h=4]I LOVE FUJI COLORS[/h]

Καταλαβαινω τον ερωτα με τις φουτζι, και μενα μου αρεσουν και σαν μηχανες και τα χρωματα που αποτυπωνουν, αλλα το raw της sony (α7) ειναι αλλο πραμα.. Αν υποθετικα ειχαν ιδιες τιμες τα σωματα και οι φακοι που θελω, δεν θα ειχα κανενα διλημμα για το ποια θα παρω λογω αυτης της διαφορας στο raw.. Και για να ειμαι απολυτως δικαιος, το raw της φουτζι ερχετε πιο ετοιμο απο της σονυ, αλλα αν πας να τα πειραξεις και να τα σκαψεις, τοτε η σονυ ξεφευγει. Αυτα εχω δει εγω με τα ματια μου. Τωρα για το ποια ειναι πιο "fun" και εγω πιστευω οτι η φουτζι ειναι πιο αγαπησιαρικη.. Μακαρι να υπηρχε η τελεια μηχανη να παμε να την παρουμε χθες. :p

ισως δεν εγινα κατανοητός... οπως νομιζω και ο τυπος που μας έδωσε ο Πανος με το λινκ
τι ειναι τελικα σημαντικό, μια φωτοσουπια που θα δωσει ενα τελειο, πλαστικο αποτελεσμα η το "ιδιαίτερο" γράψιμο, αυτο το μαγευτικό αμάλγαμα που κυνηγάμε οι περισσότεροι στις φωτογραφιες μας....

αυτο που για σενα ειναι μαγευτικο, για καποιον αλλον μπορει να ειναι αδιαφορο και το αντιστροφο .....

Πχ δες εδω καποιον που εφυγε απο canon και πηγε σε sony .
Tραβαει RAW και κανει τα "μαγικα" του στο LR με 2 κλικ.

http://quinnmattingly.com/a-day-on-the-coast-with-sony-a7rii/

Last edited:
ισως δεν εγινα κατανοητός... οπως νομιζω και ο τυπος που μας έδωσε ο Πανος με το λινκ
τι ειναι τελικα σημαντικό, μια φωτοσουπια που θα δωσει ενα τελειο, πλαστικο αποτελεσμα η το "ιδιαίτερο" γράψιμο, αυτο το μαγευτικό αμάλγαμα που κυνηγάμε οι περισσότεροι στις φωτογραφιες μας....
Καθαρά φωτογραφικά για καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν χρειαζόμαστε ούτε τη μία, ουτε την άλλη. Από εκεί και περα λοιπόν ο "φωτογράφος" που θα βγάλει μαγευτική φωτογραφία με Fuji θα βγάλει πιθανότατα την ίδια και καλυτερη με Sony A7RII απλώς θα χρειαστεί ίσως να πειράξει το χρωματικό προφιλ στο raw αν κάτι δεν του αρέσει. Το ίδιο και το πλαστικό αποτέλεσμα δεν φταίει η Sony για αυτό όπως δεν θα έφταιγε και η Fuji. Από εκεί και πέρα εφόσον παραδεχόμαστε ότι σε επίπεδο μετρήσιμων χαρακτηριστικών (και αυτό δεν είναι το καλύτερο bokeh με άλλη μηχανή) η Sony είναι καλύτερη και εφοσον δεν υπάρχουν θέματα που δυσκολεύουν την λειτουργικότητα της (που τέτοια δεν διαβασα) το να λες ότι η fuji υπερτερεί γιατί τα καλύτερα χαρακτηριστικά δεν τα χρειάζομαι ή it's not fun to use them δεν ονομάζεται κριτική ή συγκριση
Αφήνω απ'εξω τις παπαρολογίες του στυλ δεν δειχνουν τα mtf chart πόσο καλός είναι ενας φακός ή δεν υπάρχει σε FF το DOF του 56αρη (που αναγκάστηκε να διορθώσει)

Καθαρά φωτογραφικά για καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν χρειαζόμαστε ούτε τη μία, ουτε την άλλη. Από εκεί και περα λοιπόν ο "φωτογράφος" που θα βγάλει μαγευτική φωτογραφία με Fuji θα βγάλει πιθανότατα την ίδια και καλυτερη με Sony A7RII απλώς θα χρειαστεί ίσως να πειράξει το χρωματικό προφιλ στο raw αν κάτι δεν του αρέσει.

Αυτό ακριβώς βλέπουμε από τον Κώστα που ενώ έχει αρκετές μηχανές (fuji,nikon,ricoh,sony) παρόλα αυτά πάντα στεκόμαστε στη φωτογραφική του ματιά σε αυτά που μας δείχνει εδώ μέσα και όχι στον εξοπλισμό του.

Το θεμα δεν ειναι να την κανεις πλαστικη την φωτογραφια ή να την υπερεπεξεργαστεις, απλα να εχει ανοχες το αρχειο σε σκαψιματα που τυχον θα κανεις εφοσον ασχολειτε καποιος με τα raw. Εκει υπαρχει διαφορα Κωστα, τσεκαρε το αν θες. Απο την αλλη, σου ειπα, μου αρεσουν οι φουτζι.. Στο flickr με πιανω πολλες φορες να μου αρεσουν περισσοτερο οι φωτογραφιες απο φουτζι μιας και μου αρεσει πολυ το χρωμα οποτε και μου κανουν click στον εγκεφαλο οι φουτζι μπαμ μπαμ. Αυτο ομως εχει να κανει στο οτι οι σονακιδες δεν καταφερνουν παντα να φερνουν τα χρωματα οπως πρεπει, κατι που οι φουτζακιδες το εχουν ετοιμο χωρις να πειραξουν πολλα πολλα. Αν ομως ο σονακιας ειναι μανουλα, τοτε μπορει να νομιζεις οτι βλεπεις φουτζι αλλα να βλεπεις σονυ.. Τωρα για το γραψιμο που λες, μαλλον πρεπει να φαω περισσοτερα ψωμια ακομα για να το εμπεδωσω.. Προς το παρον μονο το γραψιμο απο zeiss με το γνωστο microcontrast μου βγαζει το ματι και μου τρεχουν τα σαλια, αλλα που λεφτα...

δεν μίλησα για καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλα για -γράψιμο- αποτύπωση- αυτο που ενδιαφέρει μονο τον φωτογράφο ,
και οχι τι θα δειξει στο -κοσμο εξω

δλδ οταν γυρνω σπιτι μου και δω, οτι για να αποκτήσω το συναίσθημα τις ικανοποίησης,
ναι , το "εργαλειο" εκανε σωστα την δουλεια του - και δεν χρειαζετε να καθίσω μιση ωρα στο pc για να "δωσω"κατι αλλο, ωστε να νιώσω "πλήρες"

Πανο, η ricoh μου τρώει πολυ χρονο , γιατι το raw ειναι χάλια και το jpg λιγες φορες ειναι αξιοποιησιμο λογο μη σωστου καδραρισματος (φωτ. δρομου) dr κ.α

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

edit: φακοί πολυ καλοί υπαρχουν πλεον σε καθε σύστημα, ωστε η zeiss πλέον να ειναι πολυτέλεια η -ειδικοί στο ειδος τους:drummer:

Ξεχνας οτι καποιοι απολαμβανουν και το σταδιο της επεξεργασιας.. Αν παλι σε καποιον δεν του αρεσει να τρωει το χρονο του εκει, τοτε η φουτζι ειναι σοβαρη λυση σαφως.

Αν νομίζετε ότι πάντα με τα raw της fuji βγαίνουν ψιλοέτοιμα ,πρέπει να δείτε με τον 56άρη πόσο σκάψιμο μπορεί να δώσει και να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα σε σχέση με το αντίστοιχο jpeg ... και κατά τη γνώμη μου δεν είναι ο καλύτερος φακός της fuji ,για μένα προηγούνται 50-140, 16-55 και μάλλον 90 ,θα μάθω φέτος για τον τελευταίο.Σε γενικές γραμμές όμως ισχύει αυτό με τα έτοιμα raw . Τέλος , αυτοί που προτιμούν τα χρώματα της fuji νομίζω είναι γιατί οι sony zeiss βγάζουν κυριώς ψυχρά χρώματα .

Καλημέρα. Γνωρίζετε εάν υπάρχει Θεσσαλονίκη κατάστημα που να νοικιάζει την XT1; Εναλλακτικά, εάν υπάρχουν καταστήματα όπου θα μπορέσω να την δω ως εκθεσιακό κομμάτι?

δεν μίλησα για καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλα για -γράψιμο- αποτύπωση- αυτο που ενδιαφέρει μονο τον φωτογράφο ,
και οχι τι θα δειξει στο -κοσμο εξω

δλδ οταν γυρνω σπιτι μου και δω, οτι για να αποκτήσω το συναίσθημα τις ικανοποίησης,
ναι , το "εργαλειο" εκανε σωστα την δουλεια του - και δεν χρειαζετε να καθίσω μιση ωρα στο pc για να "δωσω"κατι αλλο, ωστε να νιώσω "πλήρες"

Πανο, η ricoh μου τρώει πολυ χρονο , γιατι το raw ειναι χάλια και το jpg λιγες φορες ειναι αξιοποιησιμο λογο μη σωστου καδραρισματος (φωτ. δρομου) dr κ.α

edit: φακοί πολυ καλοί υπαρχουν πλεον σε καθε σύστημα, ωστε η zeiss πλέον να ειναι πολυτέλεια η -ειδικοί στο ειδος τους:drummer:

Καλημέρα Κώστα,
για να μαθαίνουμε οι νέοι στην φωτογραφία τι εννοείς λέγοντας γράψιμο?

... κάποτε ήταν τα φιλμ που αφήναν την υπογραφή τους τώρα οι αισθητήρες (sic)
αυτη η ιδιαιτεροτητα στον τρόπο γραψιματος του φως, κυνηγά η κάθε εταιρια, ωστε να αφήσει το "στίγμα" τις
η fuji το εχει πετυχει απο την εποχη του φιλμ και συνεχιζει και τωρα με τον -xtrans sensor
φυσικα για να δεσει το γλυκο ,ενας αξιολογος φακος θα κανει την διαφορα

...περισσοτερα, στα τσιπουρα-bye-