Fuji X-T10

Οι καιροι ειναι δυσκολοι.... ας μην τους κανουμε δυσκολοτερους!

Το χομπυ μας κανουμε , για την ευχαριστηση μας κυριως . Δεν χρειαζεται οπαδισμος και φανατισμος.
Ας συνεχισουμε με καλη διαθεση και ορεξη για κουβεντα και ανταλλαγη αποψεων.

Συνυπογραφω Γιαννη με χερια και με ποδια..
Μακαρι να αλλαξει αυτη η κατασταση γιατι δεν παλευετε. Αυριο δουλευουμε και καθομαστε ξημερωματα να λεμε τα αυτονοητα..
Καλο βραδυ και καλα μυαλα σε ολους.

Όντως έχει ο αισθητήρας fuji ιδαιτεροτητα λογω διαφορετικης υλοποιησης με το πράσινο χρώμα,άλλωστε ο Tom Hogan επισημαίνει τα συν καί τα πλην του X-TRANS στην κριτική του για την X-T10 καλό θα ήταν για όσους θέλουν να εμβαθυνουν να ρίξουν μια ματιά καί για την x-pro1 αλλά και την x-t1 στην ίδια ιστοσελίδα του,αν καί κριτικός της Nikon πρωτίστως δεν παύει να έχει άποψη καί για άλλες μηχανές σε όλα τα φορματ και διαφορετικές μάρκες στην ιστοσελιδα του http://www.sansmirror.com/cameras/a...ilm-camera-reviews/fujifilm-x-t10-review.html εξαιρετική ανάλυση αναφορικά με τούς αισθητήρες τηςfuji προτείνει πάλι ο ίδιος λόγω τής γνώσης τού πολύ καλού αναλυτή για το θέμα σε τρεις ενότητες http://chromasoft.blogspot.gr/2012/05/demosaicing-fuji-x-pro1-and-its-x-trans.html καλή ανάγνωση.

Last edited:
Πέρα από τα γραφήματα και τούς αριθμούς καί τις διάφορες μετρήσεις αν καί η FUJI δεν αποτυπώνει τα πιο ακριβή χρώματα δεν πάει να είναι ίσως η κορυφαία εταιρία στο φωτογραφικό κομμάτι με την τεράστια τεχνογνωσία της που έχει αναπτύξει από την εποχή τού φιλμ και ναι δίνει τα πιο ευχάριστα χρωματα στο μάτι όπως βγαίνει από τους σοβαρούς κριτικούς και στην μεγάλη επιτυχία της καί στην κινηματογραφικη βιομηχανία που είναι περιζήτητη η τεχνογνωσια σε φακούς και όχι μόνο, http://www.fujifilm.com/innovation/achievements/4k-lens/ απολαύστε και μια ιστοσελίδα με μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες από όλες τις μηχανές της εταιρείας που έχουν αναρτηθεί ποτέ...είναι χάρμα οφθαλμών και ειναι παρα πολλές. http://fujifilm-x.com/photographers/en/index.html#main

Last edited:
Να συνεχίσουμε ομαλά παρακαλώ. Όπως είπε και ο Γιάννης, ανταλλαγή απόψεων κάνουμε, κάθε μηχανή έχει υπέρ και κατά - ευτυχώς! Αν ήταν όλες ίδιες θα είχαμε πεθάνει από την βαρεμάρα...

Ισως εχει γινει και μια παρεξηγηση...

Το εχω αναφερει ξανα σε αλλα νηματα και η αποψη μου, ακομα και μετα την αποκτηση της Fuji οχι μονο δεν αλλαζει, αλλα ισχυροποιειται.

αυτη ειναι οτι αν τραβας RAW οι διαφορες ειναι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ !

Ενας λογος ειναι οτι και η Fuji , φοραει αισθητηρα SONY (αυτο αναφερεται σε πολλα review - αλλα το διαπιστωνω κι εγω τωρα)
Tραβοντας με RAW μερικες φωτο διαπιστωνω, οπως και στο περελθον, οτι αυτο που αλλαζει ειναι ειτε στο μικρο "μαγειρεμα" των RAW ειτε στην μετα-επεξεργασια για τη παραγωγη των JPG.

Στη Fuji φυσικα υπαρχει αυτη η παραξενη υλοποιηση XTRANS για την αποφυγη κυριως του moire-aliasing (οι fuji δεν εχουν AA filter) kai gi ayto υπαρει καποια δυσκολια στην επεξεργασια των RAW.

Η γνωμη μου ειναι λοιπον, οτι αν καποιος τραβαει κυριως RAW ,δεν εχει να ψαξει και πολυ.... παιρνει αυτου που του αρεσει και τον βολευει .

Αν φυσικα τραβαει κυριως JPG επιλεγει αυτην που τον "εκφραζει" καλυτερα.

ΥΓ... Nα πω επισης οτι το Lightroom στις τελευταιες εκδοσεις του , εχει βελτιωθει σημαντικα, εχει αποκτησει τα χρωματικα προφιλ της Fuji για RAW->jpg(μαλλον μετα απο συνεργασια μαζι τους) , εχει λυσει τοθεμα με το color smearing-bleeding , κι εχει βλετιωθει και στο θεμα της ευκρινειας .

Το τελευταιο ισως ειναι και το μονο που ακομα εχει μικρο προβλημα, κι εκει το Iridient εχει μικρο προβαδισμα.

Last edited:
Για του λογου το αληθες, δειτε ενα μικρο δειγμα-τεστ που εκανα μολις (δυστυχως στο σπιτι μου, ας με συγχωρεσει η γειτονισσα!) .

Τα RAW απο fuji XT10 - sony a6000 , η fuji με τον 18-55 και η σονυ με τον 18-105 , f/8 στα 35mm (50mm eq) και αυτοματη λειτουργια.
Χωρις OSS φυσικα, με χρονοκαθυστερηση σε τριποδι.
ISO 100 sony - ISO 200 Fuji (το μικροτερο σε RAW)

Αν εξαιρεσεις τη λιγο μεγαλυτερη αναλυση της α6000 , δε θα μπορεσει καποιος να ξεχωρισει τις φωτο (RAW παντα)..
Επισης, δε βλεπω κανενα θεμα στη fuji στη "πρασιναδα" οσο και αν προσπαθησα.

Αυτο που ειδα ειναι :

1) Tο LR εχει μια ταση να "θερμαινει" λιγο τα χρωματα
2) Το Iridient εχει καλυτερη-περισσοτερη λεπτομερεια και σαφως παιρνει προβαδισμα εναντι του LR.
Eπισης το Iridient εχει σωστοτερο Auto WB , με τα χρωματα να ειναι εκει που πρεπει ακριβως.

Αυτα φυσικα σε μεγεθυνση 200% !

Οπως ειπα, αν καποιος λοιπον τραβαει RAW λιγο τον απασχολει η μηχανη οσον αφορα τον αισθητηρα και τις επιδοσεις (μεταξυ ιδιου μεγεθους αισθητηρα φυσικα) , κοιταει κυριως τι του αρεσει και τι τον βολευει.

Πρωτα η διαφορα μεταξυ LR - Iridient..
δειτε τις φυσικα στο Flickr σε Full screen

LR centre 200%

LR_centre by John Spirou, on Flickr

IRIDIENT CENTRE

irid_centre by John Spirou, on Flickr

LR _FOLIAGE

LR_foliage by John Spirou, on Flickr

IRIDIENT_FOLIAGE

irid_foliage by John Spirou, on Flickr

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

κι εδω , σε ιδιο μεγεθος (διαφορετικη μεγεθυνση, για να εχουμε καποια συγκριση ) RAW μεταξυ Sony kai Fuji...

Aν και αυτο ειναι μονο μια μικρη γευση , ενα μικρο δειγμα, ακραδαντα πιστευω οτι οι διαφορες ειναι ελαχιστες και ειναι κυριως λογω αναλυσης (24 Mp vs 16 Mp) .
Παντα σε RAW φυσικα.

FUJI vs SONY (centre) (το iridient ειναι DEMO version)
αριστερα FUJI , δεξια SONY

fuji_sony_centre by John Spirou, on Flickr

Foliage

αριστερα SONY , δεξια FUJI

fuji_sony_foliage by John Spirou, on Flickr

Μπράβο Γιάννη.
Αυτό με τα raw το έχει δει και εγώ, ότι δηλαδή η διαφορά με το jpeg δεν είναι εύκολα ορατή.
Μα για αυτό είναι η fuji "Πατάς, τραβάς, τελειώνεις".

Να συνεχίσουμε ομαλά παρακαλώ. Όπως είπε και ο Γιάννης, ανταλλαγή απόψεων κάνουμε, κάθε μηχανή έχει υπέρ και κατά - ευτυχώς! Αν ήταν όλες ίδιες θα είχαμε πεθάνει από την βαρεμάρα...

+1 Ας συνεχισουμε ηρεμα χωρις οπαδιστικες συμπεριφορες απο ορισμενους λες και βλεπουν ματς του γαυρου. ελεος

μενει να δω τι ακριβως συμβαινει (αν συμβαινει κατι) σε ειδικες περιπτωσεις που εχουν αναφερθει, οπως σε γρασιδια κλπ, σαν αυτα που τραβηξα στη Καισαριανη.
Δυστυχως εκει τραβηξα μονο JPG (:slapface:) , αλλα αν ξαναπαω , θα κανω τα ιδια τεστ για να ξεκαθαρισει μια και καλη το τοπιο.

Πιστευω οτι η fuji αδικα εχει κριθει σαν "προβληματικη" για τοπια με εντονη λεπτομερεια σε "πρασιναδες" λογω του θεματος αυτου .

Oι διαφορες ΧΤ10 με α6000 ειναι μικρες οντως αλλά στην τιμη όχι και τοσο η ΧΤ10 κοστιζει +200 ευρώ παραπανω, οντας βεβαια και ενα χρονο νεοτερο μοντελο, αν και απο specs δεν τεκμιριώνεται αυτά περι πιο φρεσκου μοντελου, αποδεικνύοντας για μια ακομα φορα ποσο vfm ειναι η α6000 η οποια θα πουλαει ακομα όσο η α6300 ειναι στον θεο..

Καποιες ακομα διαπιστωσεις απο τη συγκριση.

Το EVF της χτ10 ειναι πιο μεγαλο, εχει μικροτερο lag και καλυτερη αναλυση.
Αλλα ειναι λαθος ρυθμισμενο και "καει" τα higlights χωρις μαλιστα να μπορεις να το διορθωσεις , σε σχεση μ αυτο της σονυ που ειναι πιο ακριβες.

Η ταχυτητα εστιασης σε καλο φωτισμο ειναι σε παραπλησια επιπεδα , σε SAF (single point) .

Σε CAF η σονυ εχει μια μικρη υπεροχη, αλλα θελει να το ψαξω αρκετα πριν βγαλω συμπερασμα.

Οσοι φακοι εχουν LM (Linear motor) ,οπως ο Fuji 18-55 ειναι σφαιρα στην εστιαση σε καλο φωτισμο.

Οι prime ομως , οπως και ο 35mm f/2.0 ειναι πιο αργος , γιατι δεν εχει LM (ο μονος prime που εχει ειναι ο 90mm f/2).

Θα ερευνησω τι γινεται και σε χαμηλο φωτισμο...

Με λιγα λογια, σε καλο φωτσιμο , οι mirroless πια ειναι πολυ καλες και δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα απο DSLR .
Οι κορυφαιες m4/3 εχουν ενα μικρο προβαδισμα σε SAF , αλλα οχι κατι που θ απασχολησει τους περισσοτερους.

Ολ αυτα φυσικα με τους "καταλληλους" φακους σε καθε συστημα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ενα αρνητικο της ΧΤ10 ειναι η μικρη διαρκεια μπαταριας , ειδικα με τα PRE AF kai to High Performance ON.

Αλλα ειναι λαθος ρυθμισμενο και "καει" τα higlights χωρις μαλιστα να μπορεις να το διορθωσεις , σε σχεση μ αυτο της σονυ που ειναι πιο ακριβες.

αλλο παλι και τουτο....
υπαρχει γενικο προβλημα??
το εχεις διαβασει σε καποιο φορουμ??
ειναι σοβαρο αυτο που λες...

ο μονος prime που εχει ειναι ο 90mm f/2
αυτός ο φακός είναι ο μόνος λόγος που έχω κρατήσει σώμα Fuji. Είναι ο μόνος φακός που έχει περάσει από τα χέρια μου που αποδίδει τόσο καλά τέρμα ανοιχτός

τη μηχανη την εχω μπροστα μου... δε χρειαζεται να το διαβασω καπου.
Kai to LCD το κανει .

Βλεπω και τα 2 eve - lcd (sony kai fuji) και της fuji καιει ελαφρως τα λευκα (με preview pictures effects ON kai OFF).

Δεν μιλαμε για μεγαλη διαφορα, μικρη ειναι (1/3 στοπ περιπου) , απλα την ειδα τωρα και ειπα να το αναφερω.
Eτσι κι αλλιως το live histogram πρεπει να το εχουμε παντα ανοιχτο για να βλεπουμε τι ακριβως συμβαινει πραγματικα, οχι με το ματι.

Last edited:
περιεργο παντος,
οσες φουτζι ειχα , δεν ειδα τετοιο θεμα με το evf, και νομιζω οτι η παλια προ1 εκανε το αντιθετο, πολυ ελαχιστα ομως.....

αυτο το βλεπεις an εχεις μονο 2 EVF-LCD διπλα-διπλα.

Μιλαμε για μικρη διαφορα αλλα υπαρκτη.

Ειναι περιπου ετσι.... δες στο παραθυρο τις φυλοσεις και πισω απ αυτες.

Ειναι δυσκολο να το αποτυπωσω εδω , μιας και τραβηξα με iphone , αλλα περιπου καταλαβαινεις τι λεω.
Σε LCD - EVF ειναι το ιδιο.

Αριστερα η fuji .

IMG_1243.jpg

IMG_1244.jpg

Last edited:
+1 Ας συνεχισουμε ηρεμα χωρις οπαδιστικες συμπεριφορες απο ορισμενους λες και βλεπουν ματς του γαυρου. ελεος

Δεν χρειάζονται όπως λες χαρακτηρισμοί σε γαυρους και βαζελους αφού όλοι ξέρουμε ότι ειδικά στους καφρους οπαδούς δεν υπάρχει καμία διαφορά ανεξάρτητα από τη φανέλα που φορούν.

Απάντηση: Re: Fuji X-T10

τη μηχανη την εχω μπροστα μου... δε χρειαζεται να το διαβασω καπου.
Kai to LCD το κανει .

Βλεπω και τα 2 eve - lcd (sony kai fuji) και της fuji καιει ελαφρως τα λευκα (με preview pictures effects ON kai OFF).

Δεν μιλαμε για μεγαλη διαφορα, μικρη ειναι (1/3 στοπ περιπου) , απλα την ειδα τωρα και ειπα να το αναφερω.
Eτσι κι αλλιως το live histogram πρεπει να το εχουμε παντα ανοιχτο για να βλεπουμε τι ακριβως συμβαινει πραγματικα, οχι με το ματι.

Διορθωστε με αν κανω λάθος αλλα νομίζω ότι το live histogram ειναι αναπαρασταση του jpeg και οχι του RAW (τουλαχιστον ετσι ειναι στις Ολυ), οποτε οτι επιπλεον ρυθμιση για το DR υπαρχει (GRadation, τονικες καμπυλες, wide gamut προφιλ κλπ θα επηρεαζουν και το ιστογραμμα και την απεικονηση στο EVF,LCD οποτε μπορει οντως να μην εχεις τις 2 μηχανες αναλογα σεταρισμενες (χωρις καν να το ξερεις).

Τωρα στα RAW δειγματα που εβαλες (ευγε Γιαννη για την προσπαθεια) ειδα διαφορα υπερ της Fuji ΧΤ10 σε σχεση με της 6000 και στο LIghtroom και στο Irident, οχι μεγαλη αλλα υπαρχει.
Περιεργο αυτο που εγραψες εδώ :
Σε CAF η σονυ εχει μια μικρη υπεροχη, αλλα θελει να το ψαξω αρκετα πριν βγαλω συμπερασμα.
, θα περιμενα χτυπητη διαφορα (βαση οσων γραφτει για την 6000), που δεν θα οδηγουσε σε περαιτερω ψαξιμο.

Επισης περιεργο για εμενα και μονο αυτο που εγραψες εδώ :
Η ταχυτητα εστιασης σε καλο φωτισμο ειναι σε παραπλησια επιπεδα, σε SAF (single point) .
σε συνδιασμό με αυτο :
Οι κορυφαιες m4/3 εχουν ενα μικρο προβαδισμα σε SAF , αλλα οχι κατι που θ απασχολησει τους περισσοτερους.

Τυχαια βρεθηκε στα χερια μου ΧΤ10+Fuji 18-55 ενός φίλου και σε SAF με παρα πολυ καλο φως η διαφορα εστιασης με τις δικες μου m43 ήταν πολυ εμφανης (και με ενα σημειο και με περισσοτερα), η μηχανη ηταν ρυθμισμενη απο γνωστη Fuji μηχανων οποτε δεν νομιζω να ετρεχε καμια περιεργη ρυθμιση, μάλιστα χαριτολογωντας του έριξα και το ανάλογο δουλεμα ... βρε σαν την πρώτη Ολυμπους Ε-P1 εστιαζει ... :smash: φυσικα και ηταν πιο γρήγορη αλλά όχι όσο περίμενα μετα απο οσα ειχα διαβασει και περιεργως την βρισκεις ισοδυναμη με την εστίαση της 6000,
θα συμφωνήσω όμως μαζί σου ότι δεν είναι κατι που θ απασχολησει τους περισσοτερους και ειδικα όσους δεν θα έρθουν ποτε σε επαφή με το m43 ή με μια DSLR

Last edited:
Οσον αφορά την εστίαση και σε συνέχεια αυτών που λέει ο Κώστας θα συμφωνήσω και εγώ, σαν κάτοχος της Α6000, τώρα της Em10II και έχοντας δουλέψει αρκετά την xt10 και σε σύγκριση με τις άλλες μηχανές θα έλεγα σαν ταχύτητα εστίασης τα παρακάτω πολύ πρόχειρα και βάση των δικών μου εμπειριών:

SAF Μέρα.

EM10II 10
A6000 8
XT10 7,5

SAF low light

EM10II 8,5
A6000 7
XT10 6

CAF

EM10II 6,5
A6000 9
XT10 7,5

Χοντρικά αυτά τα συμπεράσματα είχα βγάλει....φυσικά ανάλογα με τον φακό, τεχνική κλπ... τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν...π.χ. με τον φακό panasonic 12-32 στην em10II έχω θέματα σε low light και θα βαθμολογούσα την εστίαση με 6...
Συνολικά η εστίαση της xt10 είναι πλέον αξιοπρεπής σχεδόν παντού και δεν θα προβληματίσει, άλλα απέχει ακόμα από τις άλλες εταιρίες....