λοιπν, το θεμα με τα πορτραιτα, επειδη εχει αναφερθει και σε αλλα φορουμ , απλα δεν υφισταται.
ΚΑτω απο προυπουθεσεις φυσικα.
Ο αισθητηρας ειναι ικανος για το καλυτερο (οπως και καθε αισθητηρας) αν τον "ταισεις" σωστα.
Χωρις να εχω δει ολη τη φωτο του φιλου μας, και απο το exif, καταλαβαινω καποια πραγματα.
Πρωτον, πρεπει να εκθετουμε σωστα και αναλογα το θεμα (ETTR) .
Αν δω ολη τη φωτο αναλυτικα θα μπορεσω να πω αν εχει γινει σωστη εκθεση (παιζει μεγαλο ρολο)
Επισης, εδω εχεις ενα φακο 90mm , που ειναι ισοδυναμος με 135mm ΧΩΡΙΣ σταθεροποιηση σε ταχυτητα κλειστρου 1/70 !
Πολυ χαμηλη ταχυτητα και το θεμα δεν μπορει να ειναι εξ ορισμου sharp.
Αρα, πας στο LR και προσπαθεις να "βγαλεις" λεπτιομερεια και οξυτητα που δεν υπαρχει.
Το ειπες αλλωστε οτι το δειγμα σου δεν ειναι απο τα εστιασμενα σημεια.... αρα προσπαθεις να βγαλεις λεπτομερεια απο τις ανεστιαστες περιοχες ?
Αν δεις τα δικα μου προτραιτα , το ανεφερα ξεκαθαρα με τι συνθηκες τραβαω , ακριβως για να βγει απο τη μεση ο παραγοντας "κακη" ληψη (ταχυτητα κλειστρου, εκθεση, κλπ)
Τραβα ενα δειγμα πχ με f/4-5.6 (για να εχεις επαρκες DOF ), με καλο φωτισμο ή flash se ταχυτητα "σωστη" (για το φακο σου τουλαχιστον 1/180) , ISO 200 , και τσεκαρε μετα τα σημεια που θες (πχ στα ματια , που φανταζομαι εστιαζεις).
Το να εχεις υποεκθεση και τοσο μικρη ταχυτητα κλειστρου σε τετοιο φακο, το μονο που κανεις ειναι να "υποβαθμιζεις" τη δυνατοτητα της μηχανης-φακου....
Δεν εχει να κανει με το θεμα, τοπια - πορτραιτα κλπ ειναι απολυτα ικανος ο αισθητηρας αλλα και η μηχανη jpg, ειναι καλυτερη (ή ισοδυναμη) με οτι υπαρχει εκει εξω , και νομιζω φανηκε στα δικα μου δειγματα.
Προφανως και μπορει να δεις χειροτερα αποτελεσματα , αλλα μονο αν δεν τραβας "σωστα" και δε "ταιζεις" την jpg μηχανη της καμερας σωστα.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
για να τοθεσω κι αλλιως, εδω πρεπει να τσεκαρουμε τι γινεται, οταν εχεις το καλυτερο δυνατο δειγμα (φωτο) και οχι το χειροτερο....
Εκει φαινεται η δυναμη του RAW converter και αν μπορει οντως να βγαλει καλυτερο αποτελεσμααπο το jpg της μηχανης.
Δε ψαχνουμε δηλ. το "λιγοτερο" κακο... αλλα το καλυτερο δυνατο .
αλλωστε ειναι προφανες απο το γεγονος οτι ολοι οι "επαγγελματιες" τραβανε πορτραιτα με καλο φωτσιμο (ή φλας) , αλλιως δε προκειται να παρουνε το μεγιστο της μηχανης.
Εγω εχω το nissin i40 για τη fuji και μαζι με ενα Difusser κανω τη δουλεια μου οταν προκειται για πορτραιτα.