Fuji X-T10

Ναι, αυτο το γνωρίζουμε, το θέμα αν υπαρχει διαφορά πραγματική στο αποτέλεσμα οταν κ ο φακός της Fuji εχει σταθεροποίηση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δηλ. την ώρα που βγάζεις φωτο,με την Fuji, εξαντλείς τις δυνατότητες της μηχανής για εκπληκτικό JPEG κ καλύτερο αντικειμενικά απο την Oly ή η φημιςμενη σταθεροποιηση της Oly εξισορροπει το αποτέλεσμα (αν βέβαια, δεν σε βοηθάει τελικα μονο η σταθεροποίηση του φακού της Fuji)
Ελπίζω να καταλάβατε τον ποιητη

Με βάση την προσωπική μου εμπειρία, η σταθεροποίηση της Oly δουλεύει καλύτερα, γενικώς το IS αυτής της εταιρίας είναι κορυφαίο

Δηλ. αν φωτογραφίζεις χερατα, πας καρφί για Oly;όσα καλούδια κι αν εχει η fuji

Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, το κάθε σύστημα έχει τα καλά και τα κακά του, αλληλοσυμπληρώνονται θα έλεγα

λοιπν, το θεμα με τα πορτραιτα, επειδη εχει αναφερθει και σε αλλα φορουμ , απλα δεν υφισταται.
ΚΑτω απο προυπουθεσεις φυσικα.

Ο αισθητηρας ειναι ικανος για το καλυτερο (οπως και καθε αισθητηρας) αν τον "ταισεις" σωστα.

Χωρις να εχω δει ολη τη φωτο του φιλου μας, και απο το exif, καταλαβαινω καποια πραγματα.

Πρωτον, πρεπει να εκθετουμε σωστα και αναλογα το θεμα (ETTR) .
Αν δω ολη τη φωτο αναλυτικα θα μπορεσω να πω αν εχει γινει σωστη εκθεση (παιζει μεγαλο ρολο)
Επισης, εδω εχεις ενα φακο 90mm , που ειναι ισοδυναμος με 135mm ΧΩΡΙΣ σταθεροποιηση σε ταχυτητα κλειστρου 1/70 !
Πολυ χαμηλη ταχυτητα και το θεμα δεν μπορει να ειναι εξ ορισμου sharp.

Αρα, πας στο LR και προσπαθεις να "βγαλεις" λεπτιομερεια και οξυτητα που δεν υπαρχει.

Το ειπες αλλωστε οτι το δειγμα σου δεν ειναι απο τα εστιασμενα σημεια.... αρα προσπαθεις να βγαλεις λεπτομερεια απο τις ανεστιαστες περιοχες ?

Αν δεις τα δικα μου προτραιτα , το ανεφερα ξεκαθαρα με τι συνθηκες τραβαω , ακριβως για να βγει απο τη μεση ο παραγοντας "κακη" ληψη (ταχυτητα κλειστρου, εκθεση, κλπ)

Τραβα ενα δειγμα πχ με f/4-5.6 (για να εχεις επαρκες DOF ), με καλο φωτισμο ή flash se ταχυτητα "σωστη" (για το φακο σου τουλαχιστον 1/180) , ISO 200 , και τσεκαρε μετα τα σημεια που θες (πχ στα ματια , που φανταζομαι εστιαζεις).

Το να εχεις υποεκθεση και τοσο μικρη ταχυτητα κλειστρου σε τετοιο φακο, το μονο που κανεις ειναι να "υποβαθμιζεις" τη δυνατοτητα της μηχανης-φακου....

Δεν εχει να κανει με το θεμα, τοπια - πορτραιτα κλπ ειναι απολυτα ικανος ο αισθητηρας αλλα και η μηχανη jpg, ειναι καλυτερη (ή ισοδυναμη) με οτι υπαρχει εκει εξω , και νομιζω φανηκε στα δικα μου δειγματα.

Προφανως και μπορει να δεις χειροτερα αποτελεσματα , αλλα μονο αν δεν τραβας "σωστα" και δε "ταιζεις" την jpg μηχανη της καμερας σωστα.

για να τοθεσω κι αλλιως, εδω πρεπει να τσεκαρουμε τι γινεται, οταν εχεις το καλυτερο δυνατο δειγμα (φωτο) και οχι το χειροτερο....
Εκει φαινεται η δυναμη του RAW converter και αν μπορει οντως να βγαλει καλυτερο αποτελεσμααπο το jpg της μηχανης.

Δε ψαχνουμε δηλ. το "λιγοτερο" κακο... αλλα το καλυτερο δυνατο .

αλλωστε ειναι προφανες απο το γεγονος οτι ολοι οι "επαγγελματιες" τραβανε πορτραιτα με καλο φωτσιμο (ή φλας) , αλλιως δε προκειται να παρουνε το μεγιστο της μηχανης.

Εγω εχω το nissin i40 για τη fuji και μαζι με ενα Difusser κανω τη δουλεια μου οταν προκειται για πορτραιτα.

ευχαριστω το φιλο Κωστα που μου εστειλε καποια χρωματικα προφιλ για τη fuji.
Δουλευουν στο Capture One σχετικα καλα, αλλα δυστυχως και αυτο εχει το ιδιο θεμα με τα RAF αρχεια , οπως και το LR , οσον αφορα το foliage (φυλωσιες) κλπ.
Το Ιριδιεντ παραμενει το καλυτερο μεχρι τωρα....

Screen Shot 2016-04-19 at 22.28.24 by John Spirou, on Flickr

Γιάννη το C1 είναι λίγο μυστήριο στις Default τιμές ειδικά στον Noise Reduction για τις Fuji. Αν θές να πειραματιστείς δοκίμασε τα παρακάτω:
Noise Reduction (όλα τα sliders) --> 0
Detail --> 0

Στο Sharpening:
Threshold --> 0
Radius --> 3~4

Κάνε zoom 200% και αύξησε το "amount" μέχρι να δείς ελάχιστα Halos, και πρόσθεσε λίγο Structure (natural)

Μετά επέστρεψε στο Νoise Reduction μέχρι να χαθεί το color noise (θέλει πολύ λίγο, σε αντίθεση με τα default)
Mετά ανέβασε το Luminance Noise όσο σου ταιριάζει
Κάνε Zoom out και κάνε τις τελικές σου αλλαγές στο sharpening amount αν χρειάζεται.

Δεν είναι θέμα ρυθμίσεων... το ίδιο συμβαίνει και με το LR , έχω αλλάξει το workflow μου κι εκεί, αλλά έχει θέμα με το demosaicing , στο raw conversion δηλ.
Δυστυχώς κανένα από τα 2 και ειδικά το LR , δεν είναι τόσο καλό σ αυτή τη δουλειά.

ΥΓ... στο παραπανω δειγμα , δεν εχει εφαρμοστει καμια μεθοδος αποθορυβοποιησης.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited:
Απάντηση: Re: Fuji X-T10

Δηλ. αν φωτογραφίζεις χερατα, πας καρφί για Oly;όσα καλούδια κι αν εχει η fuji

http://www.tipa.com/english/XXVI_tipa_awards_2016.html
Best Mirrorless CSC Entry Level = Fujifilm X-T10
Best Mirrorless CSC Advanced= Olympus OM-D E-M10 Mark II

οποια και να παρει απο τις δυο στο ΧΕΡΙ του θαναι να τραβήξει καλές φωτό ...

Re: Απάντηση: Re: Fuji X-T10

http://www.tipa.com/english/XXVI_tipa_awards_2016.html
Best Mirrorless CSC Entry Level = Fujifilm X-T10
Best Mirrorless CSC Advanced= Olympus OM-D E-M10 Mark II

οποια και να παρει απο τις δυο στο ΧΕΡΙ του θαναι να τραβήξει καλές φωτό ...

Σοβαρά τώρα με ποια κριτήρια μπήκε η μια στην μια κατηγορία και η άλλη στην άλλη? Δηλαδή η em10II είναι advanced μοντέλο και η xt10 entry level?? Χαλαρά θα μπορούσαν να είναι και ανάποδα...Αυτά τα βραβεία είναι του στιλ ''όλοι κερδίσαμε'' τα μοίρασαν ωραία και όλοι πήρανε από κάτι!!! NICE

Πηγα σημερα και ειδα τον 18-55 . Ειναι πολυ μικροτερος-φωτεινοτερος απ οτι τον περιμενα. Θα μπορουσε καποιος να ανεβασει φωτος σε χαμηλο φωτισμο μεχρι το σημειο που μπορει να χρησιμοποιηθει ο φακος με πολυ καλα αποτελεσματα ; Για να δω αν μπορει να χρησιμοποιηθει νυχτα για φωτο ανθρωπων.

Για street photography τον θες;
Η για κάτι άλλο;

Νύχτα , χωρίς φλας, μόνο σε ασπρόμαυρο θα πρότεινα...

Για street- γενικη χρηση τον θελω. Δηλαδη απο τι φως και μετα χρειαζομαι πιο φωτεινο φακο για αφλασα ;

Έτσι κι αλλιώς για στρεετ βραδινές οι περισσότεροι προτιμούν ασπρόμαυρο...
Για γενική χρήση βραδινή , πορτραίτου κλπ με ένα φλας είσαι πλήρως καλυμμένος.

Αν θες όμως βραδινές με φυσικό φωτισμό , δεν αρκεί, πρέπει να πας σε κάποιον με 1.4 διάφραγμα.

Αυτό ισχύει για όλες τις μηχανές ...

Καλα δεν θελω να κανω και τη νυχτα μερα αλλα πολλες ωρες που φωτογραφιζω ειναι 8-10 βραδυ πχ που τα πραγματα σκοτεινιαζουν επικινδυνα

Η μηχανή ήταν πάνω σε τρίποδο ,τίποτα παραπάνω από ένα απλό και γρήγορο παράδειγμα (3min maximum editing),θα μπορούσα να τραβήξω σε F5.6 και πιο λογικές ρυθμίσεις,δεν βάλθηκα να κάνω τη fuji lytro .Όπως είπες ,στο LR έβγαλα λεπτομέρεια,όπου σε 200% crop δεν κάνουν και μπαμ τίποτα περίεργα θέματα του sharpening,πόσο μάλλον σε μικρότερη μεγέθυνση.Σε εσωτερικό χώρο ,μέρα ,με φυσικό φωτισμό -εξαίρεση είναι oι pics του παραδείγματος μου- ,όταν πρόκειται να βγουν,διαφορετικού θέματος φωτογραφίες (όχι πρόσωπα),το LR για μένα μου τρώει σαφώς λιγότερο χρόνο και χρήμα διορθώντας και φέρνοντας στα μέτρα μου κυρίως το φόντο (highlights) ,όχι μόνο το θέμα,γλιτώνοντας χρόνο από photoshοp .Με jpeg και τις σωστές ρυθμίσεις όπως αναφέρεις ,ο χρόνος είναι παραπάνω και το αποτέλεσμα μη επαρκές σε αυτό που θέλω να πετύχω,διότι θέλω φυσικό φως και όχι studio lights.Jpeg χρησιμοποιώ μόνο outdoor.Σόρυ για το off topic.

λοιπν, το θεμα με τα πορτραιτα, επειδη εχει αναφερθει και σε αλλα φορουμ , απλα δεν υφισταται.
ΚΑτω απο προυπουθεσεις φυσικα.

Ο αισθητηρας ειναι ικανος για το καλυτερο (οπως και καθε αισθητηρας) αν τον "ταισεις" σωστα.

Χωρις να εχω δει ολη τη φωτο του φιλου μας, και απο το exif, καταλαβαινω καποια πραγματα.

Πρωτον, πρεπει να εκθετουμε σωστα και αναλογα το θεμα (ETTR) .
Αν δω ολη τη φωτο αναλυτικα θα μπορεσω να πω αν εχει γινει σωστη εκθεση (παιζει μεγαλο ρολο)
Επισης, εδω εχεις ενα φακο 90mm , που ειναι ισοδυναμος με 135mm ΧΩΡΙΣ σταθεροποιηση σε ταχυτητα κλειστρου 1/70 !
Πολυ χαμηλη ταχυτητα και το θεμα δεν μπορει να ειναι εξ ορισμου sharp.

........

Last edited:
καθολου off topic, απλα θα ηθελα να δω ενα παραδειγμα που καταφερες να βγαλεις περισσοτερη λεπτομερεια με σωστη εκθεση, διαφραγμα οχι τερμα ανοιχτο, αλλα στο σημειο εστιασης .

εγω δε καταφερα σε καμια περιπτωση να βγαλω περισσοτερη λεπτομερεια (χωρις τουλαχιστον να εχω sharpness artifacts) .

δες πχ ενα ακομα παραδειγμα (100% μεγεθυνση) , με φυσικο φωτισμο (μηχανη σε τριποδι γιατι ειμαι μονος μου :p )....

Καμια διαφορα σε οξυτητα - λεπτομερεια (επελεξα και χρωματικο προφιλ στο LR ιδιο με αυτο της Fuji - standart Provia).

YΓ... πατηστε στην εικονα για να τη δειτε στο Flickr.

fuji raf jpg by John Spirou, on Flickr

κι εδω 200% ...

ΥΓ2... το 5% κερδος που ισως υπαρχει στο LR ειναι μονο στα highlights , ειδικα αν δε τραβηξεις σωστα (ETTR) .

200% by John Spirou, on Flickr

Last edited: