Fuji X-T10

συμφωνω, κι εγω περιπου τα ιδια θα εβαζα σα νουμερα.Εξαρταται πολυ παντως απο τους φακους.
ΚΑι φυσικα ειναι ΠΟΛΥ σημαντικες οι 2 ρυθμισεις που εχω πει..

PRE-AF ON kai HIGH PERFORMANCE ON (ειναι κλειστες απο default)

Ο prime για παραδειγμα FUJI 35mm f/2 , δεν ειναι τοσο γρηγορος οσο ο ζοομ 18-55 2/8-4 (λογω LM).
Αλλα πιο αργος akoma ειναι ο 50αρης 1,8 της SONY .

Ισως μπορεσω να βαλω καποιο δειγμα τραβηγμενο με κινητο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

επισης ειπα οτι δοκιμασα το evf - lcd με και χωρις το preview effects (απενεργοποιει ολα τα color profile και τις ρυθμισεις της μηχανης).
Αρα υπαρει θεμα (πολυ μικρο ) με το evf - lcd , ασημαντο θα ελεγα, αν δεν το εβλεπα διπλα-διπλα.

Τελος Κωστα, γιατι σου φαινεται περιεργο οτι σε SAF εχουν παραπλησιες επιδοσεις ?
ΚΑι οι 2 εχουν PDAF σημεια, και μαλιστα η XT10 ειναι υλοποιηση του 2015 , ενω η Α6000 του 2014 .

Και μη ξεχναμε οτι οι Fuji κανουν συνεχως αναβαθμισεις που βελτιωνουν την αποδοση της μηχανης.
Εμενα και οι φακοι και το σωμα ειχαν ερθει εξ αρχης με παλιο firmware που το αναβαθμισα αμεσως.
Πολλοι δεν ασχολουνται τοσο μ αυτο.

Εκει που συνεχιζει να υπαρχει σημαντικη διαφορα ειναι σε low light και SAF μεταξυ κορυφαιων m4/3 και των υπολοιπων.

Για CAF δεν εχω κανει ακομα αρκετες δοκιμες, ειναι αλωστε πολυ πιο δυσκολο κατι τετοιο.

Last edited:
Απάντηση: Re: Fuji X-T10

Γιάννη μου εκανε εντυπωση γιατι ειδα ποσο αργη ηταν η ΧΤ10 σε SAF σε σχεση με ολες τις m43 μηχανες των τελευταίων 3 χρόνων (ακομη και με τους φθηνους κιτ ) έχοντας μαλιστα μονο CDAF εστίαση, δεν βαζω την ΕΜ1 καν σε συγκριση που εχει μικτή υβριδικη εστίαση και ηταν και ακριβο μοντελο, οποτε δεν περιμενα οτι και η 6000 σε SAF θα ειχε παρόμοιες επιδοσεις ...

Οι παρατηρησεις του Caramela ειναι νομιζω κοντα στην πραγματικοτητα, τα PDAF στοιχεια βοηθούν κυριως στο CAF γιαυτο και οι m43 μηχανες υστερούν εκει, ολες φυσικα εκτος απο την ΕΜ1 που εχει υβριδικη εστίαση και πιθανον και οι τελευταιες υλοποιήσεις DFD της Panasonic που δεν εχω δοκιμασει εκτενώς.

εν εκρινες την xt10 αργη σε SAF με εστιαση στο κεντρο (ή σε σημειο γυρω απ αυτο) σε καλο φωτισμο ΣΙΓΟΥΡΑ κατι πηγαινε στραβα ή ειχε παλιο firmware.

Ισως τα παραπανω που ανεφερα και οπως ειπα ειναι απενεργοποιημενα απο DEFAULT και μετα απο καθε firmware update (γιατι τρωνε πολυ μπαταρια).
TA PDAF δεν ειναι μονο για CAF , ποιος το ειπε αυτο ?

Προφανως εχεις - εχει (karamela) μπερδευτει με το γεγονος οτι απενεγοποιουνται οταν πεσουν κατω απο 0,5 EV (απο τα 2,5 EV που ηταν στο παρελθον , πρν το firmware update) .

Yπαρχουν 15 PDAF σημεια , γυρω απο το κεντρο , που ειναι συνεχως ενεργα (αναλογα τις συνθηκες φωτισμου) ειτε σε SAF ειτε σε CAF .

Μπορεις να επιλεξεις ειτε ενα απο αυτα μεμονομενα , ειτε σε Zone mode 3χ3 ειτε 5χ3.

Τελος να ξερεις οτι απενεργοποιουνται (ta PDAF) αν επιλεξεις FACE DETECTION !

Οπως βλεπεις υπαρχουν πολλες παραμετροι, και μια απ αυτες να ειναι λαθος , το αποτελεσμα μπορει να ειναι πολυ διαφορετικο...

Εδω η Fuji λεει συνεχως για την καλυτερη αποδοση του xtrans σε λεπτομερεια, που ειναι και χωρις AA filter και οι περισσοτεροι λενε οτι εχει θεμα και ειναι σαφως λιγοτερο ευκρινης .
αν φυσικα χρησιμοποιουν λαθος RAW converters ή εχουν λαθος ρυθμσεις , δεν φταιει η Fuji γι αυτο.

Last edited:

Μπορει δεν ξερω οπως ειπα τι ρυθμισεις ειχε, παλιο firmware σιγουρα δεν ειχε, παντως εγω και στην Panasonic και στην Oly το pre focus το εχω παντα κλειστο γιατι μπερδεύει παρα με βοηθαει ετσι οπως φωτογραφίζω,
στις Πανυ υπαρχει παντως μια ρυθμιση που εναν φωτογραφο δρόμου θα τον ενθουσίαζε, η ακαριαία ληψη χωρις lag που γινεται με το μισο πατημα του κλειστρου.... αυτο προϋποθέτει βεβαια να εισαι σιγουρος οτι η μηχανη εχει πρωτα εστιασει :HTEHETH63:, η ασφαλιστική δικλείδα ειναι να εχεις κλειστο παραλληλα και το shutter release priority ωστε να μην πεφτει το κλειστρο αν η μηχανη δεν εχει εστιασει.

Last edited:
στη Fuji αν το εχεις κλειστο το pre af εχασες απο χερι!
Το ιδιο και το High Performance ... πολυ σημαντικες ρυθμισεις, οπως και ο φακος βεβαια, πρεπει να εχει Linear Motor, αλλιως αστα.

Για φωτογραφηση δρομου δεν εμπιστευομαστε το AF καμιας μηχανης , ειδικα σε Low light.
Εγω παντα με zone focus ή pre-focus τραβαω....

http://digital-photography-school.com/ultimate-guide-to-zone-focusing-for-candid-street-photography/

http://inmybag.net/learn-to-zone-focus/

http://www.streethunters.net/blog/2...using-hyperfocal-distance-street-photography/

Από όσο θυμάμαι Γιάννη η xt10 που είχα δοκιμάσει είχε τον 18-55 και την Α6000 την είχα με τον 18-105....σε καλό φως και SAF εστίαζε ένα τσικ ποιο γρήγορα η Α6000...άλλα όχι κάτι συγκλονιστικό...η Em10II με native φακούς Olympus είναι σαφώς ποιο γρήγορη και από τις 2 και φαίνεται σχεδόν αμέσως...
Ναι το ξέρω ότι απανεργοποιούνται τα PDAF σε χαμηλό φωτισμό απλά νόμιζα ότι αυτό γίνεται στο 0 EV και όχι στο 0,5 EV, για αυτό το λόγο έχουμε και μέτρια απόδοση σε χαμηλό φωτισμό όπως το ίδιο συμβαίνει και στην Α6000 απλά σε μικρότερο βαθμό, η em10II από την άλλη χάνει σε απόδοση το βράδυ άλλα συνεχίζει να είναι γρήγορη και τολμώ να πω ποιο γρήγορη από ότι είναι η Α6000 και η xt10 την μέρα!!!!

Υ.Γ. Σε ευχαριστούμε πάντως που μας δίνεις τόσες πληροφορίες....αν είχα μαγαζί θα σου έδινα σχεδόν κάθε μηχανή για να γράφεις στο αντίστοιχο νήμα όπως κάνεις εδώ και έχεις κάνει και στο παρελθόν στα αντίστοιχα threads μηχανών που είχες....

H fuji εχει ενα απιστευτα βολικο συστημα γι αυτο - street photography (η sony δεν το εχει) που σου δειχνει οπτικα το DOF ενος φακου οταν εστιαζεις manual !

επισης παρατηρησα οτι με τον 35αρι f/2 υπηρχαν περιπτωσεις που ενω η εικονα ηταν εμφανως ανεστιαστη, εκανε επιβεβαιωση εστιασης!
επαιξα και με τις γνωστες ρυθμισεις για release-focus priority αλλα δεν αλλαξε τιποτα....

Σε μεσαιο - χαμηλο φωτισμο εσωτερικου σπιτιου αυτα.

ξαναδιαβάζοντας αυτό που είχες γράψει Γιάννη για την εστίαση έχω να πω ότι έχουνε περάσει πέντε μοντέλα(τα ποιο σύγχρονα εννοώ) από τα χέρια μου fuji και δεν το είχα παρατηρήσει σε κάμια από αυτές ούτε μια φόρα, μεταξύ αυτών και xt10, η αλήθεια είναι οτι δεν έχω δοκιμάσει τον 35mm f2, αλλά ξέρω οτι αν δεν εστιάσει δεν υπάρχει επιβεβαίωση εστίασης

επίσης να πω οτι σε σχέση με την sony a6000 που επίσης έχω, είχα παρατηρήσει πολύ μικρη διαφορά σε ταχύτητα εστίασης, με γρήγορους φακούς πάντα

και δεν θα τις έκανα σύγκριση με την olympus επείδη έχει ως γνωστόν φοράει διαφορετικό αισθητήρα

Last edited:
δυστυχως ισχυει... δεν ξερω αν ειναι θεμα φακου ή κατι αλλο.

Δειτε εδω , πως σου δειχνει το DOF (μπλε μπαρα ) για να ξερεις χωρις να δεις το φακο (αν εχει DOF marks) ποια ειναι η εστιασμενη περιοχη !

fuji.jpg

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Fuji X-T10

στις Πανυ υπαρχει παντως μια ρυθμιση που εναν φωτογραφο δρόμου θα τον ενθουσίαζε, η ακαριαία ληψη χωρις lag που γινεται με το μισο πατημα του

Κωστα, κανενας σοβαρος φωτογραφος δρομου δεν τραβα με af,
δεν ξερω γιατι το γραφεις αυτο???
προς τι ο ενθουσιασμος???

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Fuji X-T10

Το γραφω γιατι τις περισσοτερες φορες δεν το κανει γιατι δεν αποδιδει γρηγορα η μηχανη του σε τετοιες συνθηκες και δεν την εμπιστεύεται οτι θαχει το αποτελεσμα που θελει ...

Re: Απάντηση: Re: Fuji X-T10

Τωρα στα RAW δειγματα που εβαλες (ευγε Γιαννη για την προσπαθεια) ειδα διαφορα υπερ της Fuji ΧΤ10 σε σχεση με της 6000 και στο LIghtroom και στο Irident, οχι μεγαλη αλλα υπαρχει.
Περιεργο αυτο που εγραψες εδώ : , θα περιμενα χτυπητη διαφορα (βαση οσων γραφτει για την 6000), που δεν θα οδηγουσε σε περαιτερω ψαξιμο.

H διαφορα που ισως ειδες ειναι απο το γεγονος οτι για τη Sony χρησιμοποιησα το LR , ενω για τη Fuji to IRIDIENT.
Το LR γενικα δεν εχει και τις καλυτερες ρουτινες sharpening (βασικα εχει μονο μια).

Aν χρησιμοποιουσα το Iridient και για τη sony θα ειχαμε ισοπαλια....

Κώστα (kbouk) δεν μπορείς να κρίνεις τη μηχανή από 10 λεπτά χρήσης ή μια ώρα , αυτό είναι απλά μια πρώτη εντύπωση.
Θυμάσαι τότε και με την Χ-Τ1 που είχες εντοπίσει κάποια θέματα , τα οποία όμως δεν απέτρεψαν μελλοντικούς αγοραστές
αν κρίνουμε από τις κορυφαίες πωλήσεις παγκοσμίως που έκανε η μηχανή.
Η Χ-Τ10 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γρήγορη μηχανή ακόμα και αν είναι δέκατα πιο αργή από A6000 και ίσως από άλλες.
Η εστίαση δεν μειώνει την εμπειρία χρήσης, η fuji έστω και αργά βελτίωσε ένα τρανταχτό μειονέκτημα της,
μένει τώρα το video που όμως που τους ενθουσιώδεις χρήστες της εταιρίας δεν τους προβληματίζει.

Παναγιωτη εχεις κανει φανταζομαι τις τελευταιες αναβαθμισεις σε φακους και σωμα...
Βαλε και τις παραπανω ρυθμισεις (αν δεν τις εχεις ηδη) και πες μας αν αλλαξε τιποτα.

ενα μικρο δειγμα απο AF-S με κενρικο σημειο (PDAF) σε χαμηλο-μεσαιο φωτισμο (μια μικρη λαμπα φθοριου στο ταβανι μονο) ...

Δε μπορω να φανταστω ποσο πιο γρηγορη ειναι η Α6000 ή καποια m4/3 (λιγο πιο γρηγορη ισως) , σιγουρα δε τη λες αργη παντως.

Με τον 18-55mm , στα 23mm (35mm eq ) και τις παραπανω ρυθμισεις.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το video ειναι "καμμενο" γιατι δεν εβλεπα τι τραβαγα , το εκανα μονος μου και ηταν δυσκολο.

Ο πραγματικος φωτισμος του δωματιου ειναι αυτος

IMG_1247.jpg

Last edited:
Υπαρχει και μια ακομα παραμετρος, που πολλοι δεν γνωριζουν για τη ταχυτητα εστιασης .

Οταν η μπαταρια φτανει στο 20-30% , απενεργοποιει μερικες απο τις παραπανω ρυθμισεις που αφορουν το Power management (οπως το HIGH PERFORMANCE) !!!

Ετσι λοιπον, στο παραπανω βιντεο εχω σχεδον γεματη μπαταρια και η ταχυτητα ειναι πολυ γρηγορη.

Αν καποιος εχει λοιπον θεμα με τη ταυχτητα εστιασης με τη fuji και καποιον φακο LM , εκτος των ρυθμισεων που ανεφερα, ας κοιταξει και τη μπαταρια.
Εγω καλου κακου πηρα ακομα μια γιατι τελειωνει πολυ γρηγορα .

Η εστίαση δείχνει να είναι πολύ γρήγορη, σίγουρα θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν μπορούσε να γίνει ενα συγκριτικό με Α6000 ή και κάποια άλλη μηχανή.

Έλα, πες, πόσο τοις εκατό έχεις πειράξει την ταχύτητα του βίντεο; 20-30;;; :flipout:

Πέρα από την πλάκα μια χαρά ταχύτατη μου φαίνεται.

Καλό θα ήταν να δοκιμάσεις να πας πιο κοντά σε ένα αντικείμενο ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των σημείων εστίασης.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.

Κώστα (kbouk) δεν μπορείς να κρίνεις τη μηχανή από 10 λεπτά χρήσης ή μια ώρα , αυτό είναι απλά μια πρώτη εντύπωση.
Θυμάσαι τότε και με την Χ-Τ1 που είχες εντοπίσει κάποια θέματα , τα οποία όμως δεν απέτρεψαν μελλοντικούς αγοραστές
αν κρίνουμε από τις κορυφαίες πωλήσεις παγκοσμίως που έκανε η μηχανή.
Η Χ-Τ10 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γρήγορη μηχανή ακόμα και αν είναι δέκατα πιο αργή από A6000 και ίσως από άλλες.
Η εστίαση δεν μειώνει την εμπειρία χρήσης, η fuji έστω και αργά βελτίωσε ένα τρανταχτό μειονέκτημα της,
μένει τώρα το video που όμως που τους ενθουσιώδεις χρήστες της εταιρίας δεν τους προβληματίζει.

Σαφως και ετσι ειναι, σε 10 λεπτα μια πρωτη εντυπωση ειναι και δεν θα έγραφα τιποτε απολυτως αν δεν έγραφε ο ΓΙΑΝΝΗΣ τις εντυπωσεις του που την εχει και εκανε παρατηρησεις σε σχεση με την 6000. Επισης αναλογα σχόλια εγιναν απο τον Καραμέλα που ειχε στην κατοχη του και τις τρεις μηχανες. Επίσης δεν σχολίασα καθολου πως ειναι η βραδυνη εστίαση ή το CAF γιατι τετοια δοκιμη δεν εκανα.
Με την μηχανη ρυθμισμενη με μονο σημειο (ουτε αυτο δεν ηξερα να βαλω) δοκιμασα το AF με άπλετο φως , εκει ναι η μηχανη μου φάνηκε πιο αργη σε εστίαση απο ότι μηχανη εχω χρησιμοποιησει τα τελευταια 3 χρονια και ολοι ξέρετε τι εξοπλισμο χρησιμοποιω, οχι ομως σε σημειο να την χαρακτηρίσω ανικανη να εστιάσει ή ότι αυτο μειώνει την εμπειρία χρήσης της, δεν ανεφερα πουθενα κατι τέτοιο νομιζω.
Δεν νομιζω επισης να ημουν άδικος ούτε στην ΧΤ1 για τα πληκτρα της, μετα απο εμενα το γράψανε ενα σωρό αλλοι σε review, προφανως και αυτο δεν εμπόδισε την πορεια της στην αγορά γιατι συνδιαζει ενα σωρό αλλα που υπερκαλύπτουν τα αρνητικα της ... Παρεπιπτόντως μπορει και να βοήθησα με τον τροπο μου εγω και οι αλλοι να διορθωθούν αυτα τα μικρα προβληματα μιας και η ΧΤ10 εχει πολυ καλυτερη αισθηση στα πληκτρα της (βεβαια δεν εχει αδιαβροχοποιηση και αυτο βοηθαει),

και επειδη βλεπω ότι πιθανον καποιοι να νομίζουν ότι οι κρίσεις μου πανω στην εργονομία ή στα αρνητικά της μηχανής εστιάζονται στην Fuji ( ή στην SONY αλλου κλπ.) ας κανουν τον κοπο να διαβάσουν αυτα που γραφω στα αρνητικά στις μηχανες της Ολυμπους και της Panasonic π.χ. για την μη σωστη αισθηση στη στήριξη της οθονης της ΕΜ5 ΙΙ (ηδη διαβασα προβληματακια), στα προβληματα στο EVF της ΕΜ1 (εστειλα και εγω μια για επισκευή), για την πλαστικη αισθηση των κουμπιων και των πλαστικων της ασημι GX8 που της έριξε αργότερα 150 την τιμη στο ΑΜΑΖΟΝ κ.α.), γενικα όπως εχετε ήδη καταλαβει και το έχω πει πάμπολλες φορές εχω την τάση να ψάχνω τα αρνητικά σε καθε μηχανάκι γιατί αυτα για εμενα ειναι το κριτήριο επιλογης αφου πολλες φορες οι reviewer τα αποκρύπτουν και εμφανίζουν για εύλογους λογους μονο τα θετικά (αυτα αλλωστε όλοι τα γράφουν).

Ενας φιλος που σέβομαι την γνωμη του και εχει και Fuji και OLYMPUS μου ειπε προσφατα ότι περνει την Ολυ στα event και όταν θελει να πυροβολεί και την Fuji οταν ξυπνά ο καλλιτέχνης μέσα του.

@Γιάννη ... Αν καταλαβα καλα τα δειγματα που εβαλες δίπλα δίπλα ΧΤ10-6000 ηταν με τον ιδιο raw editor και εκει βλεπω την ιδια διαφορα και στα 2 προγραμματα,
εδω που λεω τα καλα για την Fuji δεν βλεπω ένα :SFGSFGSF::music-smiley-005:

@partizan φυσικα και αποδιδει η χρηση MF στο δρομο και χρησιμοποιειται κατα κόρον απο τους φωτογράφους δρόμου, κανενα AF δεν φτάνει σε ταχυτητα το κλειδωμένο MF , αλλα αυτο έχει και περιορισμούς και αρκει αυτο να γινεται κατεπιλογη του φωτογραφου και οχι γιατι έχει αργο σύστημα αυτόματης εστίασης η μηχανη του.

Last edited: