πολυ μελανι εχει χυθει για το αν ο xtrans τελικα αξιζει ή οχι τη διαφοροποιηση του απο του κλασσικους Bayer αισθητηρες.
Αλλοι πινουν νερο στ ονομα του, αλλοι λενε οτι ειναι ακαταλληλος για τοποια, ιδανικος για πορτραιτα και μοδα κλπ
Απο τα λιγα που ειδα μεχρι τωρα και διαβασα, κατεληξα ουι οπως παντα η αληθεια ειναι καπου στη μεση.
ΚΑι μαλλον ελαφρα υπερ του xtrans...
Aυτο που βλεπω εγω στα RAW (τα jpg ειναι πολυ υποκειμενικα) ειναι οτι θελει σωστη αντιμετωπιση σε ΚΑΘΕ προγραμμα που χρησιμοποιουμε.
Ακομα και με το LR μπορεις να καταφερεις να βγαλεις το 95% της αξιας του, αλλα για να φτασεις στο απολυτο δυνατο , δυστυχως χρειαζεται καποιο πιο εξιδεικευμενο προγραμμα , οπως το Iridient -Capture ONE RAW therapee.
Εχει η δικιο σε μεγαλο βαθμο που η Fuji επελεξε αυτη τη διαταξη στον αισθητηρα της, και τον εκανε σχεδον να μη ξεχωριζει απο αλλους των 24Mp .
Δειτε ποσο κοντα ειναι σε ευκρινεια (σε σχεση με την Α6000) , ακομα και στις "δυσκολες" σκηνες με foliage οπως λενε ....
Ειναι σχεδον αδυνατον να τις ξεχωρισεις.
Ισως να υπαρχει καποια υποβαθμιση στο Flickr, αλλα στο δικο μου Macbook pro RETINA 15" (καλιμπραρισμενο) μονιτορ, δεν θα το καταφερνα (μονο απο τα χρωματα)!
Δειτε το στο Flickr παντα , σε Full screen ...
Αριστερα Fuji , δεξια A6000
fujivssony_foliage2 by
John Spirou, on Flickr
fujivssony_foliage by
John Spirou, on Flickr
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Δειτε ενα τελευταιο δειγμα απο LR kai Iridient .
Δειτε ποσο ασχημα ρενταρει τα RAW και ειδικα στα high frequences to LR σε σχεση με το Iridient.
Θελει ΠΟΛΥ δουλεια στο LR για να ερθει ΚΑΠΩΣ στα ισια του με τον XTRANS.
Aριστερα IRIDIENT, δεξια LR
Εδω φαινεται ΑΚΡΙΒΩΣ το θεμα που θιγουν , οτι δηλ. στο foliage (φυλωμα) φαινεται να εχει θεμα η Fuji, ενω στη πραγματικοτητα το εχει ο εκαστοτε RAW decoder!
foliage3 by
John Spirou, on Flickr
Η δικη μου τελικη αποψη στο θεμα ευκρινεια ειναι οτι η Fuji ΑΝΕΤΑ μπορει να τραβηξει οποιοδηποτε θεμα, αρκει φυσικα καποιος να διαλεξει το σωστο προγραμμα για RAW.