Fuji xt-20

Πολύ καλή Παναγιώτη. Ερώτηση... φοράς τον παλιό 18-55 η τον καινούριο που είναι λίγο διαφορετικός κατασκευαστικά?

Απάντηση: Re: Fuji xt-20

Πολύ καλή Παναγιώτη. Ερώτηση... φοράς τον παλιό 18-55 η τον καινούριο που είναι λίγο διαφορετικός κατασκευαστικά?

τι διαφορες εχει ο καινουριος απ τον παλιο; Malaysia νομιζω εχει ο Παναγιωτης, τον καινουριο

Το Φιλιππινέζο έχω, ο οποίος δίπλα δίπλα με τον Ιάπωνα δεν έχουν καμία ορατή διαφορά.
Ψάχνω να δώ αν έχει διαφορές απο τον Japan απο θέμα απόδοσης (μετά απο αναφορές για διαφορές στο dpreview)
αλλά μιλαώ για τον κινέζο όχι τον φιλλιπινέζο.

Μην πέφτετε θύματα των "παλαβών", οι ίδιες εργαλειομηχανές τους φτιάχνουν - ρομποτικές τις περισσότερες φορές. Μάλιστα ο έλεγχος παίζει να είναι πιο αυστηρός για τον φόβο μήπως και...

Παραθέτω δείγματα δικόυ μου δοκιμαστικού RAW, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα simulations για C1:

Έκανα κάποιες πολύ γρήγορες συγκρίσεις (όχι σε όλα - και ούτε διεξοδικά) με τα SOOC και τα βρίσκω κοντά. Κατ' εμέ δεν υπάρχει και νόημα να αντιγράψει κανείς το jpeg, αλλά μια που τα συγκεκριμένα είναι τόσο όμορφα, είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως σημεία εκκίνησης.

Υ.γ. Έχω βάλει επίτηδες τα παρόντα στο νήμα της Fuji και όχι του C1, καθώς τα profiles αυτά είναι μόνο για fuji X-T20 (και T2/Pro2).

Παραθέτω ένα συγκριτικό 100% crops που έχουν προκύψει από το ίδιο RAF. Η σειρά που τα βλέπουμε είναι SOOC jpeg, Capture One και Lightroom.

Δικά μου πρώτα συμπεράσματα:

- To SOOC Jpeg έχει υπερβολικό noise reduction το οποίο κάνει το πρόσωπο να μοιάζει με κέρινο. Τα άλλα 2 crops είναι με μηδενικό NR όπως προτιμώ εγώ σε αυτή τη φωτό.

- Οι προσωμοιώσεις του Velvia τόσο στο C1 όσο και στο LR έχουν οι κάθεμια τις δικές τους αποκλίσεις από το SOOC. Το ένα χάνει σε Χ χρώματα, το άλλο σε Y. Γενικά όμως και οι δύο είναι εξαιρετικά σημεία εκκίνησης για παραπάνω επεξεργασία.

- Οι μικροδιαφορές στην υφή του δέρματος οφείλονται στο εκάστοτε sharpening tool και ιδιαιτέρως στις μικρορυθμίσεις τους (radius κλπ).

Y.Γ. Η φωτογραφία είναι νυχτερινή λήψη με ISO 1600

Last edited:
Ο τρόπος που το έχω γράψει παραπάνω είναι ελλειπής. Το Luminance ΝR είναι μηδέν. Χρωματικό NR υπάρχει.

Capture One 11 Pro

Lightroom Classic CC

Και με την ευκαιρία ας γράψω δυο ακόμη τεχνικά στοιχεία για τη λήψη:

Fuji X-T20 + Fujinon XF35mm f/1.4

ISO 1600
f/1.8
1/125

EDIT:

Και μια διόρθωση στο αρχικό post: το χρωματικό προφίλ όλων των φωτός είναι το PROVIA και όχι το velvia.

Last edited:
Οι ρυθμίσεις της μηχανής όσον αφορά στο jpeg κομμάτι είναι άθικτες και είναι οι μαμίσιες του τελευταίου firmware.

To Noise Reduction έχει την τιμή 0, αλλά η κλίμακα είναι από -4 ως +4 οπότε υποθέτω ότι το 0 έχει άλλο νόημα. Όπως και να χει είναι φανερό από το 100% crop ότι η μηχανή εφαρμόζει NR και μάλιστα έντονο.

Επίσης μια ακόμη σημείωση. Όταν παρακάτω έγραψα:

- Οι μικροδιαφορές στην υφή του δέρματος οφείλονται στο εκάστοτε sharpening tool και ιδιαιτέρως στις μικρορυθμίσεις τους (radius κλπ).

αναφερόμουν στη σύγκριση μεταξύ C1 και LR. Η υφή του δέρματος στο SOOC είναι εκ των πραγμάτων κατεστραμμένη από το NR.

Last edited:
βαλτο στο -4 και ξαναδοκιμασε.

Το έχω δοκιμάσει στο ίδιο RAW μάλιστα (πετώντας απλά το RAF στην κάρτα και επιλέγοντας RAW conversion από τη μηχανη) και με -4 και με -2. Εϊναι κάπως καλύτερο από το default αλλά και πάλι κατ' εμέ καμία σχέση με τα αποτελέσματα των C1/LR.

Όταν βρω λίγο χρόνο θα το ξανακάνω και θα ανεβάσω τα ανάλογα crops.

Ορίστε και τα νεα SOOC:

SOOC NR -2

SOOC NR -4

Είναι εμφανώς καλύτερα από πριν αλλά και πάλι προτιμώ μακράν τα C1/LR. Βέβαια πρόκειται για διύλυση του κώνωπα. Να υπενθυμίσω ότι κοιτάμε το 100% crop.

Αν μείνει κάποιος με το jpeg καλύτερα να επιλέξει - 4, γενικά σε όλες τις μηχανές προτιμώ την ελάχιστη δυνατή αποθορυβοποίηση από τη μηχανή.

Μεταξύ LR και C1, φαίνεται ότι διαχειρίζεται καλύτερα τα σκοτεινά το LR.
Στο μπλε της κουκούλας, δεξιά από το δεξί μάτι, έχει αρκετό posterization στο C1.
Πιθανώς να παίζουν ρόλο και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που έχεις κάνει.