Fuji xt-20

Ετοίμασα ένα σετ από Lightroom Presets για την X-T20:

http://thepenguin.eu/download/lightroom-xt20-presets-mikea-v1.0.zip

presets.jpg

Χωρίζεται στις εξής ενότητες:

0. Import Presets

Εδώ έχω ένα βασικό preset το οποίο βασίζεται στο χρωματικό προφίλ Provia. Οι περισσότερες ρυθμίσεις πέραν του χρώματος είναι οι default του LR, εκτός από sharpening όπου έχω εφαρμόσει άλλες ρυθμίσεις. Επιλέγοντας το προφιλ αυτό, επηρρεάζονται όλες οι τιμές εκτός από Graduated/Radial filters και Transform.

Όποιος θέλει να σώσει πλήρες import preset με άλλο χρωματικό προφίλ, πχ Acros, αρκεί σε μια φρέσκια φωτογραφία να εφαρμόσει το δικό μου import preset, να αλλάξει μόνο το χρώμα (από την αμέσως παρακάτω ενότητα 1)και να σώσει ένα νέο preset με ονομασία πχ Acros I.P.

1. Color Profiles

Εδώ εμπεριέχονται όλα τα profiles της Fuji για τη μηχανή μας. Κάθε ένα από τα profiles επηρρεάζει μόνο το χρώμα. Εγω πχ. ξεκινάω πάντα εφαρμόζοντας το preset της ενότητας 0 και μετά δοκιμάζω ένα ένα τα διάφορα χρώματα από εδώ.

2. Sharpening

Εδώ εμπεριέχονται τα εξής: το default μου sharpening preset (οι ίδιες sharpening ρυθμίσεις ισχουν και στο αρχικό import preset της ενότητας 0), το default ελαφρώς ενισχυμένο, το default του Lightroom, καθώς και μια επιλογή για την πλήρη απενεργοποίησή του.

3. Noise Reduction

Εδώ εμπεριέχονται διάφορα presets που επηρρεάζουν μόνο το Luminance καθώς και ένα preset με τις default τιμές του Lightroom (με Luminance 0).

4. Grain

Εδώ εμπεριέχονται 2 presets με κόκκο, καθώς και ένα τρίτο που τον απενεργοποιεί.

5. Vignette

Εδώ εμπεριέχονται 2 presets με βινιέτες που χρησιμοποιώ κατά καιρούς καθώς και ένα τρίτο preset που απενεργοποιεί το εφέ εντελώς.

Εγκατάσταση

Κάνετε unzip, και αντιγράφετε τα directories στην τοποθεσία:
Code:
C:\Users\το όνομα του χρήστη σας\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Develop Presets

Σχόλια παρατηρήσεις:

- Απέχω πολύ από το να θεωρηθώ σοβαρός γνώστης του Lightroom και περισσότερο μοιράζομαι τη δουλειά μου ώστε να βασιστείτε αν θελετε σ' αυτα τα presets και να φτιάξετε τα δικά σας.

- Τα presets δημιουργήθηκαν στο Lightroom Classic CC 7.1 με Camera Raw 10.1. Αν χρησιμοποιήτε παλίοτερη έκδοση Lightroom θα πρέπει να κάνετε edit με έναν text editor σε κάθε preset και να πειράξετε τη γραμμή ProcessVersion = "10.0".

- Το default sharpening χωράει αρκετή συζήτηση. Γενικά το συγκεκριμένο module έχει προκαλέσει προβλήματα (τα περιβόητα "σκουλήκια") με fuji RAW αρχεία και γενικά είναι προτιμότερο να "τσιμπάμε" την τιμή του detail, απ' ότι το amount αυτό καθεαυτό. Ακριβώς αυτή την πρακτική έχω εφαρμόσει και εγώ.

- Τα παραπάνω presets παρότι αναφέρονται στην X-Τ20 δεν είναι αποκλειστικά γι' αυτήν. Τα sharpen, NR, Grain, Vignette κλπ μπορούν να εφαρμοστούν παντού (αν και οι τιμές του sharpen έχουν κάποια σχέση με τις μηχανές fuji). Tα διάφορα χρωματικά profiles θα δουλέψουν σε όσες μηχανές Fuji τα υποστηρίζουν και σε όσες παράλληλα δίνει ανάλογη επιλογή η Adobe στο Camera Callibration module του LR.

Εγώ να δεις.
Ευτυχώς που την έχω ήδη τη μηχανή γιατί αν έβλεπα ότι βγάζει τέτοιες φωτογραφίες θα έψαχνα δανεικά να την πάρω.

Εγώ να δεις.
Ευτυχώς που την έχω ήδη τη μηχανή γιατί αν έβλεπα ότι βγάζει τέτοιες φωτογραφίες θα έψαχνα δανεικά να την πάρω.

E, καλά τώρα, δεν τα κάνει η μηχανή αυτά μόνη της. Τη φωτογραφία αυτή μπορείς να τη βγάλεις με κάθε καλή μηχανή. Το πίσω απ'την κάμερα τα καθορίζει αυτά (και εν μέρει και ο... administrator του σύμπαντος :D ).

Ίσως να βγαίνει λίγο πιο εύκολα το παραπάνω αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας το Velvia, αλλά δε σημαίνει αυτό ότι όποιος πάρει την κάμερα θα βγάζει τέτοια, ούτε ότι ένας καλός φωτογράφος δε μπορεί να το πετύχει αυτό με μια Canon.

Αυτή τη φωτογραφία μπορεί να τη βγάλει μόνο η fuji, όπως και κάποιες άλλες μόνο η Sony κτλ.
Θα συμφωνήσω ότι ο Admin του σύμπαντος τα καθορίζει όλα άσχετα από Fuji, φωτογράφο κτλ.

Παρότι το τελικό αποτέλεσμα δε με ξετρελαίνει, είναι όντως πολύ ωραίο σημείο εκκίνησης το desaturated classic chrome που προτείνει.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Προσπαθώντας να βρω τις βέλτιστες ρυθμίσεις NR στα C1 Pro και LR CC σε μια φωτό με ISO5000 (και κακό φως), παρατήρησα ένα πρόβλημα με τα RAF στο C1. Ακολουθούν 200% crops (οκ, το ξέσκισα το ξέρω, αλλά έχει την πλάκα του):

Capture One με υψηλό noise reduction

Capture One με χαμηλό noise reduction

Lightroom με υψηλό noise reduction

Αν κάνετε επιπλέον ζουμ στα αρχεία αυτά, θα παρατηρήσετε ότι και στις 2 εκδοχές (αλλά ειδικά στην πρώτη - επίτηδες έχω κάνεi πολύ denoising για να το αναδείξω) του C1, υπάρχουν οριζόντια και κάθετα artifacts, ενώ το LR είναι "πεντακάθαρο". Στην αρχή νόμιζα ότι ευθύνεται το sharpening ή το noise reduction, αλλά δοκιμάζοντας να τα κλείσω εντελώς, μπορούσα επίσης να διακρίνω αυτό το περίεργο "pattern". Θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει με κάποια ρύθμιση από το interface του C1 και ότι αυτό προκαλείται σε προηγούμενο στάδιο (πχ. demosaicing).

Γενικά, παρότι στα sony αρχεία το C1 με είχε "ψήσει" πολύ, νομίζω ότι για τα RAF το Lightroom κερδίζει στα σημεία.

Ακόμη και σε πρόσφατες συγκρίσεις που βλέπω Online με Lightroom σκέτο vs demosaiced DNG από iridient + Lightroom, πάλι το σκέτο Lightroom προτιμώ. Βέβαια είμαι σίγουρος οτι για να έκανε τόσος κόσμος μανούβρες με το iridient κλπ, σίγουρα υπήρχαν πολλά προβλήματα με Adobe τα οποία λογικά έχουν λυθεί.

μπορεις να δοκιμασεις το iridient, εχει νομιζω και δοκιμαστικη ή free εκδοση για λιγο.
Υπαρχει και για mac και για pc.

Σε παλαιοτερη συγκριση, το iridient ειχε καλυτερο αποτελεσμα, αλλα τα νεα LR εχουν βελτιωθει και ειδικα αν παιξεις σωστα με το Sharpnening (που θελει μικρο radious, μεγαλο detail και σχετικα μικρο ποσοστο).

Για sharpening εφαρμόζω ακριβώς αυτό που περιγράφεις!

Όσον αφορά στο iridient, απ' ότι καταλαβαίνω αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να έχουν ενιαίο workflow μαζί με Lightroom:

- ανοίγουν το RAF με το x-transformer και το κάνουν demosaic
- άλλοι κάνουν παράλληλα και NR ή sharpening
- κάνουν export σε dng
- συνεχίζουν την επεξεργασία με το dng αυτό σε Lightroom

Από τη μία έχω την περιέργεια να δω το αποτέλεσμά του, από την άλλη διπλασιάζεται ο όγκος των δεδομένων με το έξτρα dng.

αρα ρε σεις λεει να βαλουμε το lightroom 6,14 ?? χτ20 εχω .. εχω αρχισει και μπερδευομαι με τοσα trials και προγραματα

- Αναφορικά με το Lightroom, όπως έχω ξαναγράψει παίζω με Classic CC 7.1 και όχι με 6.14, αλλά φαντάζομαι ότι οι διαφορές θα είναι από μηδενικές έως αμελητέες.

- Αναφορικά με το Capture One, το παραπάνω εύρημα είναι αμελητέο, μιας και μιλάμε για 200% ζουμ στη φωτογραφία. Απλώς με παραξένεψε και το ανέφερα.

Στη σύγκριση των 2 τώρα, εγώ ως νέος σε όλα αυτά και μη μαθημένος σε κανένα τους (άρα δεν επικρατεί σε μένα η δύναμη της συνήθειας), θεωρώ ότι το Lightroom εκτός του ότι έχει μακράν καλύτερο workflow (με όλα τα tools δεξιά και με τα presets αριστερά), δεν έχει πλέον τα προβλήματα που αναφέρονταν παλαιότερα με τα αρχεία RAF, τουλάχιστον στα 20-30 RAF που έχω παίξει εγώ. Επιπλέον αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιεί τα color profiles της fuji, στα μάτια μου η υλοποίηση της Adobe είναι καλύτερη από τα ICC profiles ενός απλού χρήστη που χρησιμοποιούμε στο C1.

Αυτό που θέλει προσοχή παρόλα αυτά στο LR, είναι αυτο που ανέφερε και ο Γιάννης για το sharpening (btw το sharpening στα presets που έχω δώσει, είναι αυτής της λογικής). Αν πας να βάλεις sharpening 70 θα δεις "σκουλήκια". Αν βάλεις 25-35 και detail 85-100 όλα θα είναι μια χαρά.

Εγώ έχω επενδύσει ισόποσα (οκ, ίσως λίγο περισσότερο στο LR) με σεμινάρια εκμάθησης και στους 2 RAW editors και μέχρι νεοτέρας θα ασχοληθώ με το LR γιατί μου ταίριαξε περισσότερο το workflow του, σε συνάρτηση με το ότι μέχρι τώρα τα RAF μου είναι μια χαρά με αυτό.

ok και εγω lightroom παιζω πολυ καιρο ..απλα πρεπει να βαλω καινουργια εκδοση για την xt20

το iridient είναι μονόδρομος .Ειδικά τον παλιό σενσορα των 16mp τον 'πουσάρει' άριστα

το iridient είναι μονόδρομος .Ειδικά τον παλιό σενσορα των 16mp τον 'πουσάρει' άριστα

Δοκίμασα το demo του πρόχειρα με 1-2 φωτογραφίες και πραγματικά δε βρίσκω το λόγο να χρησιμοποιηθεί με το RAF της Χ-Τ20 και το τελευταίο Lightroom, αλλά τι να πω, μπορεί κάτι να μη βλέπω ή να μη με βοηθάνε οι φωτογραφίες μου.

Έψαξα λίγο παραπάνω το θεμα του iridient x-transformer.

Με μια αναζήτηση στo νετ διαπίστωσα ότι παρότι η επικρατούσα άποψη είναι υπέρ του IXT, υπάρχει γενικά και μεγάλος αντίλογος, κυρίως με αναφορές σε προβλήματα διαχείρισης αρχείων με υψηλό ISO, αλλαγές στα χρώματα κλπ.

Προσπαθώντας να βρω ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του LR με X-TRANS αισθητήρες, μέσα από τις αναγνώσεις μου κατάλαβα ότι η πιο συχνή αναφορά είναι στον τρόπο που το LR "αποτυπώνει" φυλλωσιές, πρασινάδες κλπ. Υποτίθεται ότι σε τέτοιες φωτογραφίες δείχνει ο IXΤ τα δόντια του.

Να θυμίσω ότι τα dng του IXT δεν είναι απλώς converted από RAF, αλλά είναι και demosaiced. Σε αυτό το στάδιο υποτίθεται ότι τα "κάνει μαντάρα" η Adobe με τα fuji αρχεία.

Όπως και να χει, επειδή πρασινάδες και φυλλωσιές δεν έχω σε δική μου φωτογραφία, βρήκα ένα RAF από X-T2, μηχανή με την οποία η δικιά μας είναι ίδια στο κομμάτι του σένσορα, στο οποίο έχω κάνει 3 μετατροπές:

- μόνο LR (Classic CC 7.1)
- LR + IXT με smooth demosaicing (υποτίθεται ότι αυτή η ρύθμιση δίνει το πιο φυσικό αποτέλεσμα στους 24ρηδες αισθητήρες)
- LR + IXT με detailed demosaicing

Επίτηδες έχω αφήσει το sharpening στο default του LR, οπότε οι φωτογραφίες δε θα είναι ίδιες ως προς αυτό, αλλά ,μιας και το demosaicing ειναι διαφορετικό, αν υπάρχει πρόβλημα αυτό θα πρέπει να φαίνεται στην φωτό που έχω παίξει μόνο LR σε σχέση με τις άλλες 2.

Eκτός από τη ρύθμιση smooth/detailed, οι υπόλοιπες είναι οι παρακάτω:

Sharpening: none
DNG Baseline Sharpness Tag: low
Luminance Noise Reduction: none
Color Noise Reduction: Medium
DNG Baseline Noise Tag: Adobe Default
Lens Corrections: include as DNG Metadata

Tο παραπάνω σετ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές. Δεν επεμβαίνει ο IXT στο sharpening, αλλά επειδή ακριβώς το dng έχει γίνει demosaiced, υποτίθεται ότι μπορεί να γίνει sharpened από το LR χωρίς προβλήματα.

Ορίστε και τα αρχεία (με τη σειρά που τα ανέφερα πριν):

Παραθέτω και ένα direct link για την περίπτωση που ο uploader του postimg έχει πειράξει τα αρχεία(το οποίο δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα δουλέυει για καιρό βέβαια):

IXT.zip

Η πηγή για το δείγμα της δοκιμής είναι από εδώ:

http://www.photographyblog.com/reviews/fujifilm_x_t2_review/sample_images/