Fujifilm X-H1

το ibis δεν το θελω για να περπαταω και να τραβαω βιντεο...της α6500 μου αρκουσε.

Οποτε , αν εβγαζε μια xe3 με IBIs, εστω κι αν ειχε περιορισμο στη διαρκεια του βιντεο η/και οχι κορυφαια σταθεροποιηση, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ θα μου αρκουσε.

ΥΓ... εδωσα τον εξαιρετικο fuji 50mm f2 ακριβως γι αυτο το λογο, το βιντεο χωρις IBIS ηταν unusable ...

το ibis δεν το θελω για να περπαταω και να τραβαω βιντεο...της α6500 μου αρκουσε.

Οποτε , αν εβγαζε μια xe3 με IBIs, εστω κι αν ειχε περιορισμο στη διαρκεια του βιντεο η/και οχι κορυφαια σταθεροποιηση, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ θα μου αρκουσε.

ΥΓ... εδωσα τον εξαιρετικο fuji 50mm f2 ακριβως γι αυτο το λογο, το βιντεο χωρις IBIS ηταν unusable ...

Εχεις δίκιο σε αυτό, ακόμα και με τον fuji 23mm που είναι πιο ευρυγώνιος και τραβάω βίντεο έχω αισθητό κούνημα. Σκέψου ότι δεν έχω κανένα θέμα με την ποιότητα του βίντεο και με την εστίαση σε βίντεο της X-T1, αυτό που με χαλάει είναι η σταθεροποίηση. Ενα ibis να είχε η X-T1, άντε και μια touch οθόνη και δεν θα την άλλαζα για καιρό!!

ολα αυτα ειναι προφανως προσωπικες εκτιμησεις, το αναφερω τακτικα , για να μην υπαρχει παρεξηγηση.

Ο καθενας εχει εντελως αλλες αναγκες και προτεραιοτητες.

ΕΜενα, το ταξιδι με τις mirrorless, αρχισε πριν 8 χρονια περιπου, οταν ξεφορτωθηκα την canon 7D, λογω βαρους και ογκου κυριως.

Επισης, λογω καλυτερων δυνατοτητων στο βιντεο και υπαρξη φακων με σταθεροποιηση (prime κυριως) και αθορυβων φακων .

Οι αλλαγες γινονται κυριως πια στο βιντεο, αυτο αποδειχτηκε περιτρανα με την εισοδο πια ΟΛΩΝ των εταιρειων στο τομεα αυτο.
Ο αγωνας εκει δινεται κι εκει θα δωθει τα επομενα χρονια, μεχρι να φτασουμε σε αντιστοιχο επιπεδο ολες οι μηχανες (4k 60p, RAW-LOG video εσωτερικα ,10-12bit, IBIS, κλπ)

Στη φωτο η εξελιξη ειναι ελαχιστη και θα μπορουσα ανετα να ζησω και με μια FUJI XT1 !

ναι έρχεσαι στα λόγια μου, θέλει νέας γενιάς και με IBIS
(το νέα γενιάς σημαίνει νέος processor, γρηγορότερο AF, καλύτερο βίντεο κλπ)

αφού δεν έχει και τα δύο, προτιμά τα άλλα παρά το IBIS = χαμηλότερα στη λίστα προτεραιοτήτων

ότι είπα στην αρχή, δεν βέπω που διαφωνείς

Διαφωνώ στο συμπέρασμα που βγάζεις.
Ο ισχυρισμός σου είναι ότι ο κόσμος προτιμά X-T3 κι ότι αυτό δείχνει ότι αδιαφορεί για το IBIS.
Όχι, μια χαρά τον καίει που δεν έχει IBIS η μηχανή που αγόρασε, απλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή στη Fuji σε σύγχρονη μηχανή με IBIS.
Χ-Τ3 και X-H1 δεν είναι ίδιας γενιάς μοντέλα που τα χωρίζει μόνο το IBIS, ώστε να μπορεί να βγει συμπέρασμα για τη δημοτικότητα του IBIS.

ολα αυτα ειναι προφανως προσωπικες εκτιμησεις, το αναφερω τακτικα , για να μην υπαρχει παρεξηγηση.

Ο καθενας εχει εντελως αλλες αναγκες και προτεραιοτητες.

ΕΜενα, το ταξιδι με τις mirrorless, αρχισε πριν 8 χρονια περιπου, οταν ξεφορτωθηκα την canon 7D, λογω βαρους και ογκου κυριως.

Επισης, λογω καλυτερων δυνατοτητων στο βιντεο και υπαρξη φακων με σταθεροποιηση (prime κυριως) και αθορυβων φακων .

Οι αλλαγες γινονται κυριως πια στο βιντεο, αυτο αποδειχτηκε περιτρανα με την εισοδο πια ΟΛΩΝ των εταιρειων στο τομεα αυτο.
Ο αγωνας εκει δινεται κι εκει θα δωθει τα επομενα χρονια, μεχρι να φτασουμε σε αντιστοιχο επιπεδο ολες οι μηχανες (4k 60p, RAW-LOG video εσωτερικα ,10-12bit, IBIS, κλπ)

Στη φωτο η εξελιξη ειναι ελαχιστη και θα μπορουσα ανετα να ζησω και με μια FUJI XT1 !

Ετσι είναι Γιάννη, και με πιο παλιά μηχανή θα σου έλεγα, ακόμα και μια π.χ. Nikon D7000 (9 ετών πλέον) στέκεται φωτογραφικά επάξια ακόμα και σήμερα με άριστα αποτελέσματα.

και απόδειξη ότι το ibis τελικά δεν έιναι και πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των αγοραστών

Διαφωνώ στο συμπέρασμα που βγάζεις.
Ο ισχυρισμός σου είναι ότι ο κόσμος προτιμά X-T3 κι ότι αυτό δείχνει ότι αδιαφορεί για το IBIS.

έγραψα ότι το ibis δεν είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες

και λες ότι υπονοώ ότι ο κόσμος αδιαφορεί για το ibis

έχει διαφορά το τι είπα και το τι λες ότι είπα, αν δεν την καταλαβαίνεις, δεν μπορώ να την εξηγήσω παραπάνω

τέλος από μένα για το συγκεκριμένο

Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις τι εννοώ.

Για μένα το IBIS είναι Νο1 προτεραιότητα, εφόσον προσφέρεται.
Πήρα όμως Χ-Τ3.
Δεν αναιρεί η αγορά που έκανα ότι το IBIS είναι Νο1 προτεραιότητα για μένα.
Απλά έκανα την καρδιά μου πέτρα κατά την αγορά κι επωμίζομαι τις επιπτώσεις της έλλειψης IBIS καθημερινά.

Είμαι ζωνταντό παράδειγμα επομένως που αντικρούει τον ισχυρισμό σου ότι "το ΙΒΙS δεν είναι και τόσο ψηλά στις προτεραιότητες των αγοραστών".
Κατάλαβα ακριβώς τι έγραψες. Το βάζω σε εισαγωγικά ακριβώς όπως το έγραψες.

Re: Απάντηση: Fujifilm X-H1

Λίγο of topic, άλλα επειδή είχα την Olympus em1II, είναι εξαιρετική μηχανή με πολλές δυνατότητες και πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, άλλα δεν αξίζει σε καμία περίπτωση τα 1.800 ευρώ το σώμα που ζητάει. Ακόμα και στα 1.200 ευρώ πάλι ακριβή είναι. Επρεπε να κάνει το πολύ 1.000 ευρώ και αν, όσο πάει πλέον νομίζω στα grey market τώρα..

Η κουβεντα που κανω εγω ειναι παντα με τις επισημες τιμες της αγορας ειτε εδω ειτε στο εξωτερικο.

Δεν βαζω στην κουβεντα ουτε τις τιμες gray market, ουτε refurbished, ουτε κλεμμενα ουτε τιποτα περιεργο. Κυριως για να υπαρχει ενα ενιαιο επιπεδο συγκρισης.

Είμαι ζωνταντό παράδειγμα επομένως που αντικρούει τον ισχυρισμό σου ότι "το ΙΒΙS δεν είναι και τόσο ψηλά στις προτεραιότητες των αγοραστών".

Tzo χωρις διαθεση για πειραγμα εσυ εισαι ζωντανο παραδειγμα μηχανομαζωχτρας of latest technology. Χωρις αλλης παραμετρου.

Αλλα οχι οτι εχεις καποια προτεραιοτητα ας πουμε για ενα σωμα με ειδικα χαρακτηριστικα για καποια συγκεκριμενη χρηση οπως εχουν οι περισσοτεροι που εχουν ενα το πολυ δυο συστηματα.

Υπαγεσαι σε πολυ ειδικη κατηγορια αγοραστων που δεν εχει καμια σχεση με ολους τους υπολοιπους (επαγγελματιες ή ερασιτεχνες).

Re: Απάντηση: Fujifilm X-H1

Η κουβεντα που κανω εγω ειναι παντα με τις επισημες τιμες της αγορας ειτε εδω ειτε στο εξωτερικο.
Δεν βαζω στην κουβεντα ουτε τις τιμες gray market, ουτε refurbished, ουτε κλεμμενα ουτε τιποτα περιεργο. Κυριως για να υπαρχει ενα ενιαιο επιπεδο συγκρισης.

Η πορεία πτώσης τιμών είναι απείρως πιο ξεκάθαρη στα grey σε συνάρτηση με τον χρόνο, με ακρίβεια 10ευρου και 10ήμερου πολλές φορές, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στις επίσημες τιμές skroutz.

Η αναφορά στην επίσημη τιμή των 1800 ευρώ της E-M1II που βλέπει κανείς σήμερα στο skroutz δεν βοηθά πουθενά στο κατά πόσο έχει πέσει η τιμή της μηχανής στον χρόνο.
To ίδιο και η αναφορά στην επίσημη τιμή των 1700 ευρώ της X-H1. Δεν είναι μόνο 200 ευρώ η πραγματική πτώση τιμή της X-H1, αλλά πολύ-πολύ παραπάνω.

Tzo χωρις διαθεση για πειραγμα εσυ εισαι ζωντανο παραδειγμα μηχανομαζωχτρας of latest technology. Χωρις αλλης παραμετρου.
Αλλα οχι οτι εχεις καποια προτεραιοτητα ας πουμε για ενα σωμα με ειδικα χαρακτηριστικα για καποια συγκεκριμενη χρηση οπως εχουν οι περισσοτεροι που εχουν ενα το πολυ δυο συστηματα.
Υπαγεσαι σε πολυ ειδικη κατηγορια αγοραστων που δεν εχει καμια σχεση με ολους τους υπολοιπους (επαγγελματιες ή ερασιτεχνες).

Όχι, δεν έχει καμία σχέση ότι έχω κι άλλα συστήματα με αυτό που συζητάμε, δηλ. με το πόσο ποθητό είναι το IBIS.
Όπως εγώ ως κάτοχος X-T3 στηρίζομαι στην E-M1II για IBIS, άλλος κάτοχος X-T3 στηρίζεται στο κινητό του για βίντεο με σταθεροποίηση.
Ότι καλυπτόμαστε από αλλού δεν σημαίνει ότι το IBIS είναι χαμηλά στις προτεραιότητες των αγοραστών της X μηχανής.

Το αντίθετο εγώ θα έλεγα. Ότι το IBIS είναι κάτι που πλέον το ζητούν και το απαιτούν οι αγοραστές από τις νέες μηχανές. Όταν δεν το προσφέρουν θεωρείται σοβαρή έλλειψη και τονίζεται από όλους με ιδιαίτερη έμφαση.

Οι aps-c έχουν ταβάνι πάνω-κάτω χρόνια τώρα τα 24mp .Θέλω να ελπίζω ότι η νέα crop της Sony θα είναι 32mp και να βγεί μία X-H2 με ίδιο αισθητήρα,μιας και το Fujirumors λέει δεν θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019.Ειδάλλως δεν έχει νόημα καμία ανάβαθμιση για μένα και όσους ασχολούνται κυρίως με το φωτογραφικό κομμάτι.Αν είχαμε τις προσφορές τις Αμερικής ,θα είχα είχα διώξει (για 1η φορά Kosh ,άλλη τάση αυτή ,δεν έχω πουλήσει ποτέ μηχανή κλπ) όλο τον εξοπλισμό μου και ήδη με 5χιλιάρικα θα είχα GFX και 3 GF φακούς.Δηλαδη φθηνότερα και απο a7 με 3 GM φακούς. Στα 1000 ευρώ πάντως ,όσοι δεν έχουν αναβαθμιστεί και ασχολούνται με το φωτογραφικό κομμάτι ,καραλέει η ΧΗ1

Οι aps-c έχουν ταβάνι πάνω-κάτω χρόνια τώρα τα 24mp .Θέλω να ελπίζω ότι η νέα crop της Sony θα είναι 32mp και να βγεί μία X-H2 με ίδιο αισθητήρα,μιας και το Fujirumors λέει δεν θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019.Ειδάλλως δεν έχει νόημα καμία ανάβαθμιση για μένα και όσους ασχολούνται κυρίως με το φωτογραφικό κομμάτι.Αν είχαμε τις προσφορές τις Αμερικής ,θα είχα είχα διώξει (για 1η φορά Kosh ,άλλη τάση αυτή ,δεν έχω πουλήσει ποτέ μηχανή κλπ) όλο τον εξοπλισμό μου και ήδη με 5χιλιάρικα θα είχα GFX και 3 GF φακούς.Δηλαδη φθηνότερα και απο a7 με 3 GM φακούς. Στα 1000 ευρώ πάντως ,όσοι δεν έχουν αναβαθμιστεί και ασχολούνται με το φωτογραφικό κομμάτι ,καραλέει η ΧΗ1

Προσωπικά δεν έχω 100% πειστεί για την πρόοδο ακόμα και του 24αρη αισθητήρα σε σχέση με τον 16αρη και δεν μιλάω μόνο για fuji. Δηλαδή αν έβαζες τον παλιό 16αρη αισθητήρα με τους νέους επεξεργαστές δεν ξέρω πόσο εμφανείς θα ήταν οι διαφορές.
Για μένα ο 16αρης ήταν ένα τεράστιο βήμα που έφτασε τους apsc στην κορυφή, από εκει και πέρα οι 24αρηδες κλπ. έφεραν βελτιώσεις άλλα πόσες από αυτές είναι λόγω του αισθητήρα και όχι από τους νέους επεξεργαστές?

Απάντηση: Re: Fujifilm X-H1

Προσωπικά δεν έχω 100% πειστεί για την πρόοδο ακόμα και του 24αρη αισθητήρα σε σχέση με τον 16αρη και δεν μιλάω μόνο για fuji. Δηλαδή αν έβαζες τον παλιό 16αρη αισθητήρα με τους νέους επεξεργαστές δεν ξέρω πόσο εμφανείς θα ήταν οι διαφορές.
Για μένα ο 16αρης ήταν ένα τεράστιο βήμα που έφτασε τους apsc στην κορυφή, από εκει και πέρα οι 24αρηδες κλπ. έφεραν βελτιώσεις άλλα πόσες από αυτές είναι λόγω του αισθητήρα και όχι από τους νέους επεξεργαστές?

Αυτή ειναι μια αλήθεια και συμφωνώ 200% ότι συμβαίνει και όχι μόνο στην Fuji που τυχαίνει τώρα να συζητάμε. Όποτε έχω χρόνο (και σήμερα το έκανα τυχαία) μπαίνω σε αρχεία της παλιάς μου Ε1 (5Mpx) και μου τρέχουν τα σάλια απο τα χρώματα που βλέπω απο μηχανή 15 ετών.

Re: Απάντηση: Re: Fujifilm X-H1

Αυτή ειναι μια αλήθεια και συμφωνώ 200% ότι συμβαίνει και όχι μόνο στην Fuji που τυχαίνει τώρα να συζητάμε. Όποτε έχω χρόνο (και σήμερα το έκανα τυχαία) μπαίνω σε αρχεία της παλιάς μου Ε1 (5Mpx) και μου τρέχουν τα σάλια απο τα χρώματα που βλέπω απο μηχανή 15 ετών.

(ακολουθεί offtopic σχόλιο-ερώτηση)

και σε μένα συμβαίνει να βλέπω παλιά αρχεία που έχω των 6 mp και να μου φαίνονται μερκές φορές πιο ζωντανά και με βάθος από τα σημερινά

και αναρωτιόμουν, αν θα είχε να κάνει με το ότι είναι πιο κοντά στην ανάλυση της οθόνης μου,
υποστήριζε κάποιος εδώ ή σε δίπλα φόρουμ πριν από χρόνια, ότι ταα αρχεία που έχουμε σε υψηλή ανάλυση, όταν τα βλέπουμε στην οθόνη χωρίς μεγένθυση (σαν slide show δηλαδή) φαίνονται πιο ωραία όταν τα έχουμε κάνει να είναι σε μικρότερη ανάλυση σαν αυτή της οθόνης

δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, και με τη λογική δεν έχω εξήγηση,

αλλά ρωτάω αν έχετε κάποια άποψη επί αυτού

Re: Απάντηση: Re: Fujifilm X-H1

(ακολουθεί offtopic σχόλιο-ερώτηση)

και σε μένα συμβαίνει να βλέπω παλιά αρχεία που έχω των 6 mp και να μου φαίνονται μερκές φορές πιο ζωντανά και με βάθος από τα σημερινά

και αναρωτιόμουν, αν θα είχε να κάνει με το ότι είναι πιο κοντά στην ανάλυση της οθόνης μου,
υποστήριζε κάποιος εδώ ή σε δίπλα φόρουμ πριν από χρόνια, ότι ταα αρχεία που έχουμε σε υψηλή ανάλυση, όταν τα βλέπουμε στην οθόνη χωρίς μεγένθυση (σαν slide show δηλαδή) φαίνονται πιο ωραία όταν τα έχουμε κάνει να είναι σε μικρότερη ανάλυση σαν αυτή της οθόνης

δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, και με τη λογική δεν έχω εξήγηση,

αλλά ρωτάω αν έχετε κάποια άποψη επί αυτού

Παίζει να ισχύει αυτό, το έχω παρατηρήσει και εγώ ότι φώτος από αισθητήρα π.χ. 6mp μου φαίνονται κάπως πιο καθαρές στην οθόνη χωρίς ζουμ. Ενώ μετά βάζω φώτος από 24mp και σε πρώτη ματιά μοιάζει σαν κάτι να μην πάει καλά, προφανώς αν κάνεις μεγέθυνση αλλάζει το πράγμα και εκει βλέπεις πόσο περισσότερη λεπτομέρεια είναι το αρχείο από 24mp.

Πάντως μιας και είμαστε και σε fuji νήμα, θεωρώ ότι ειδικά σε καλό φωτισμό αδύνατον να διακρίνει κάποιος αν μια φώτο είναι τραβηγμένη από τον 16αρη ή τον 24αρη xtrans, ακόμα και σε βράδυ που έχουν διαφορετική διαχείριση θορύβου αυτό οφείλεται κυρίως στον επεξεργαστή και λιγότερο στον αισθητήρα, μην αναφέρω ότι ο 16αρης στα δικά μου μάτια έχει πιο γλυκό και κάπως καλύτερα διαχειρίσιμο θόρυβο. Πέρα από την ανάλυση έχω την εντύπωση ότι ώρες ώρες μας κοροϊδεύουν οι εταιρίες με τους αισθητήρες.

Last edited by a moderator:
Το έχουμε ξαναγραψει μεταξύ της προηγούμενης γενιάς αισθητήρων της Τ1 και της επόμενης των Χ-Η1,T2,E3 κλπ υπάρχει αισθητή διαφορά.Όχι μόνο σε ανάλυση,αλλά και σε ισοδυναμο θόρυβο που είναι όμως 'φιλμάτος' χωρίς color noise .Επίσης,πάντα μιλώντας σε raw,νοιώθω ότι μπορώ να 'σκάψω' παραπάνω σε σχέση με τους παλιούς αισθητήρες .Τέλος, πολλοί φακοί υπολειτουργούσαν από άποψη ανάλυσης των 16mp ,όπως ο 10-24,16-55 κ.α. Η Τ1 μου αναστήθηκε λίγο μόνο με το Capture 1,χωρίς πάλι να δίνει εξίσου καλό αρχείο με την Τ2 είτε σε ημερήσιες,αλλά κυρίως σε βραδινές φωτογραφίες.

Θα συμφωνήσω, μεγάλη και ορατή η διαφορά μεταξύ 16αρη και 24αρη στη fuji ειδικά στα βραδινά και στη διαχείριση του θορύβου , ο οποίος είναι πιο ωραίος στο μάτι και όπως σωστά ειπώθηκε πιο φιλμάτος.
Πάντως και ο 16αρης βγάζει πολύ καλά αρχεία αλλά υπάρχει 0 24αρης που βγάζει ακόμη καλύτερα.

Να μας πείτε και εμάς που βρέθηκε προσφορά GFX με τρεις φακούς στα πέντε χιλιάρικα.