Γάμος και Υιοθεσία από Ομοφυλόφιλους

Re: Απάντηση: Γάμος και Υιοθεσία από Ομοφυλόφιλους

Ωραία, να πώ την γνώμη μου χωρίς περιτυλίγματα

Και εμένα θα μου φαινόταν "κάπως" μια τέτοια οικογενειακή κατάσταση.
Ειδικά στις μέρες μας.!

Διότι εν έτι 2008 βλέπω γύρω μου ένα Νεοσυντηρητισμό που με πάει δεκαετίες πίσω.Οπότε σαφώς θα με προβλημάτιζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πράγμα που δεν θα συνεβαινε στα 70'ς ή τα 90'ς.
Οσο πάμε και γινόμστε πιο επιθετικοί και σκληροπυρηνικοί σε κάθε τί διαφορετικό,ξένο ή ενοχλητικό σε εμάς.(ακόμα και στο κάπνισμα,ουφ το είπα!!!)

τελικά δεν είναι καθόλου απλό το ζήτημα, φαντάζομαι οτι αν ποτέ τεθεί τέτοιο ζήτημα στην Ελλάδα θα έχουμε γλέντια, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια ...

προνοεί τέτοιες περιπτώσεις , επιτρέποντας στον γονιό gay αφού κάνει ομοφυλοφιλικό γάμο να έχει μαζί του το παιδί του

δηλαδή εάν ο άλλος γονιός έχει πεθάνει, το παιδί να μην μπορεί να το υιοθετήσει ο gay γονιός που έχει κάνει ομο γάμο ??? που θα πάει¨?? στο ορφανοτροφείο ???

εννοώ ότι οι περιπτώσεις στις οποίες αφορά είναι όλως εξαιρετικές. Προσπαθεί να επιλύσει ένα υφιστάμενο ζήτημα, πέρα από προκαταλήψεις, ομολογώ. Όμως δεν αντιμετωπίζει ευθέως το ζήτημα της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλο ζεύγος.

Πάντως και στο ελληνικό δίκαιο, δεν θα απαγορευόταν μία τέτοια υιοθεσία από τον επιβιώσαντα σύντροφο. Τυπικώς τουλάχιστον.

εννοώ ότι οι περιπτώσεις στις οποίες αφορά είναι όλως εξαιρετικές.
μάλλον, δεν ξέρω πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν στην Δανία .

Πάντως και στο ελληνικό δίκαιο, δεν θα απαγορευόταν μία τέτοια υιοθεσία από τον επιβιώσαντα σύντροφο. Τυπικώς τουλάχιστον.

δεν γνωρίζω, βεβαια στην Δανία κάνει λόγω για από κοινού υιοθεσία

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Γάμος και Υιοθεσία από Ομοφυλόφιλους

τελικά δεν είναι καθόλου απλό το ζήτημα, φαντάζομαι οτι αν ποτέ τεθεί τέτοιο ζήτημα στην Ελλάδα θα έχουμε γλέντια, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια ...

και..πανηγύρια !

Κυρίως πανηγύρια !:firstprize:

μάλλον, δεν ξέρω πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν στην Δανία .

εννοώ ότι το ποσοστό των ομοφυλοφίλων που έχουν παιδί από προηγούμενη ετερόφιλη σχέση τους, είναι, φαντάζομαι τουλάχιστον, πολύ μικρό. Τουλάχιστον σε μία ανοικτή κοινωνία, η οποία δεν επιβάλλει γάμους "για τα μάτια του κόσμου". Υποτίθεται ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός υφίσταται από πολύ μικρή ηλικία, δεν ξυπνάς μια μέρα δίπλα στη γυναίκα/άνδρα σου και σου έρχεται φλασιά ότι είσαι ομοφυλόφιλος. Σε μια ανοικτή, και όχι σεμφότυφη κοινωνία, επαναλαμβάνω. Αλλά η δεύτερη ούτως ή άλλως δεν θα θεσπίσει τέτοιους νόμους, οπότε το θέμα δεν θα την απασχολήσει, σωστά;

Να σημειώσω βέβαια και για την άλλη πλευρά ότι, όσο χαρακτηρίζονται όσοι είναι κατά α πριόρι ως συντηρητικοί ή σεμνότυφοι, σοβαρή συζήτηση όντως δεν μπορεί να γίνει. Αυτή η καραμέλα του προοδευτισμού μου αφήνει πολύ στιφή γεύση τελευταίως...

να πω την αλήθεια μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν με απασχολήσει το ζήτημα,

με αφορμή ένα γεγονός και μια συζήτηση περί αυτού, έψαξα στο Internet και μίλησα και με κανα δυο φίλους και βέβαια ανέβασα και το παρόν.

Διαπιστώνω λοιπόν οτι στο εξωτερικό είναι πιο συμφιλιωμένοι με το όλο θέμα, απόδειξη αυτού το γεγονός οτι υπάρχουν ήδη αρκετές χώρες που έχουν νομοθετήσει σχετικά .

Δεν ξέρω εάν έκαναν καλά ή όχι, αλλά βλέπω τις εξελίξεις να έρχονται και προς τα εδώ ....

Last edited:
εννοώ ότι το ποσοστό των ομοφυλοφίλων που έχουν παιδί από προηγούμενη ετερόφιλη σχέση τους, είναι, φαντάζομαι τουλάχιστον, πολύ μικρό. Τουλάχιστον σε μία ανοικτή κοινωνία, η οποία δεν επιβάλλει γάμους "για τα μάτια του κόσμου". Υποτίθεται ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός υφίσταται από πολύ μικρή ηλικία, δεν ξυπνάς μια μέρα δίπλα στη γυναίκα/άνδρα σου και σου έρχεται φλασιά ότι είσαι ομοφυλόφιλος. Σε μια ανοικτή, και όχι σεμφότυφη κοινωνία, επαναλαμβάνω. Αλλά η δεύτερη ούτως ή άλλως δεν θα θεσπίσει τέτοιους νόμους, οπότε το θέμα δεν θα την απασχολήσει, σωστά;

Να σημειώσω βέβαια και για την άλλη πλευρά ότι, όσο χαρακτηρίζονται όσοι είναι κατά α πριόρι ως συντηρητικοί ή σεμνότυφοι, σοβαρή συζήτηση όντως δεν μπορεί να γίνει. Αυτή η καραμέλα του προοδευτισμού μου αφήνει πολύ στιφή γεύση τελευταίως...

συμφωνώ 100% και σε κάποια σημεία επαυξάνω

Last edited:
Εγώ έχω μιά απορία... Τα ετερόφυλα ζευγάρια (κοινώς "ορθόδοξα"), μάνα και πατέρας αναλαμβάνουν τον ρόλο τους και αλληλοκαλύπτονται στην διαπαιδαγώγηση και την ενημέρωση/εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα όπως το να γνωρίσουν το σώμα τους, να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν την δύσκολη εφηβική ηλικία χωρίς παρενέργειες κλπ... Οταν όμως π.χ. η υιοθετημένη κοπελίτσα έχει την πρώτη της περίοδο, ποιός από τους δύο αρρενες γονείς θα της εξηγήσει τα περί σερβιέτας-φτερά-ταμπόν-τοποθέτηση κλπ? Η όταν το υιοθετημένο αγόρι φτάσει στην σωστή ηλικία, ποιός από τους δύο θηλυκούς "γονείς" θα σκεφτεί ότι ο πιτσιρικάς πρέπει να έχει κανα φράγκο παραπάνω στην τσέπη γιατί μπορεί να έχει καμμιά πιτσιρίκα και να θέλει να την κουτουπώσει κλπ...
Μήπως τελικά τεχνιέντως παραγκωνίζεται η αξία του πατρικού και του μητρικού προτύπου στα πλαίσια της οικογένειας? Και μήπως τελικά ένα παιδί θα είχε σωστότερη διαπαιδαγώγηση σε ένα σωστά οργανωμένο και λειτουργικό ίδρυμα απ'ότι σε ένα σπίτι όπου δεν θα ξέρει και το ίδιο αν είναι άντρας ή γυναίκα?

Παράλληλα με το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδιά - και το οποίο δικαίωμα, το εξηγούν στην υιοθετημένη κοπελίτσα σαν έκφραση "προσωπικής ελευθερίας και δικαιωμάτων" - δεν είναι άκρως δικαιωματικό και λογικό το δικαίωμα της 18χρονης κοπελίτσας αυτής - βασιζόμενο στο ίδιο δικαίωμα έκφρασης ελευθερίας και δικαιωμάτων - να φέρνει τους 3-4 εραστές της ταυτόχρονα στο δωμάτιο δίπλα από αυτό που βλέπουν οι "γονείς" της τηλεόραση? Πολυκοσμία μεν, δικαίωμα δε...

Μήπως τελικά τεχνιέντως παραγκωνίζεται η αξία του πατρικού και του μητρικού προτύπου στα πλαίσια της οικογένειας?

Στη βάση του το όλο θέμα σε αυτόν τον προβληματισμό ανάγεται , δηλαδή κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να ''διαπραγματευτούμε'' την (αλλαγή) αλλοίωση της δομής του κυτάρου της κοινωνίας, δηλαδή της οικογένειας.

Η Δομή τής οικογένειας δυστυχώς(κατ´άλλους πιθανώς και ευτυχώς ίσως)έχει ήδη αλλάξει...
Στα Δημοτικά σχολεία τής Γαλλίας έχει εισαχθεί ως μάθημα η έννοια τής ´πολυγονεϊκής οικογένειας´..
Επειδή τά διαζύγια είναι πολύ αυξημένα πλέον ,πολλά παιδιά ζούν σέ νέες οικογενειες με παιδιά τών νέων ετέρων ημίσεων ενός εκ τών γονέων...
Υπάρχουν επίσης μονογονεϊκές οικογένειες και ανύπαντρες μητέρες αρκετές,όπως και στίς Η.Π.Α.
Αυτά τα φαινόμενα χτυπάνε ήδη την πόρτα μας και οφείλουμε να τά εξετάσουμε...
Και ασφαλώς οι gayκαι τά περί υιοθεσίας παιδιών απ´αυτούς είναι ασήμαντη μειοψηφία στό όλο ζήτημα(καμιά διάθεση υποτίμησης,αλλά έτσι είναι τά πράγματα)

Επειδή τά διαζύγια είναι πολύ αυξημένα πλέον ,πολλά παιδιά ζούν σέ νέες οικογενειες με παιδιά τών νέων ετέρων ημίσεων ενός εκ τών γονέων...
Υπάρχουν επίσης μονογονεϊκές οικογένειες και ανύπαντρες μητέρες αρκετές,όπως και στίς Η.Π.Α.

Σύμφωνοι, αλλά ακόμη και στις νέες οικογένειες με παιδιά από προηγούμενους γάμους, το αρσενικό και το θηλυκό πρότυπο εξακολουθεί να υφίσταται.
Επίσης μονογονεϊκές οικογένειες δεν είναι κάτι καινούργιο, μην ξεχνάμε την περίπτωση της χηρείας.

Μήπως τελικά τεχνιέντως παραγκωνίζεται η αξία του πατρικού και του μητρικού προτύπου στα πλαίσια της οικογένειας? Και μήπως τελικά ένα παιδί θα είχε σωστότερη διαπαιδαγώγηση σε ένα σωστά οργανωμένο και λειτουργικό ίδρυμα απ'ότι σε ένα σπίτι όπου δεν θα ξέρει και το ίδιο αν είναι άντρας ή γυναίκα?

Η αγαπη και η προσοχη σε ενα,δυο τεκνα δεν αντικαθισταται απο ενα ιδρυμα οσο καλα και αν κανει τη δουλεια του.Εκτος αν λειτουργει κι αυτο σε οικογενειακα προτυπα πραγμα που τη σημερον ημερα μονο σε κλασσικα μυθιστορηματα βλεπει κανεις.

Και τα περι σεξ και νεων "πληροφοριων" οπως και το "ειδικο" χαρτζιλικι μπορεις να τα παρεχεις οταν πραγματικα νοιαζεσαι για το παιδι ΣΟΥ.

Και αυτο δεν εχει να κανει με το πως γουσταρεις να την βρισκεις....

Γιατι δεν μπορειτε να τα διαχωρισετε δεν καταλαβαινω.

Σύμφωνοι, αλλά ακόμη και στις νέες οικογένειες με παιδιά από προηγούμενους γάμους, το αρσενικό και το θηλυκό πρότυπο εξακολουθεί να υφίσταται.
Επίσης μονογονεϊκές οικογένειες δεν είναι κάτι καινούργιο, μην ξεχνάμε την περίπτωση της χηρείας.

Φυσικά και δέν το αμφισβητώ.
Αφού απο την αρχή εξέφρασα την ένστασή μου.
Πάντως θά με ενδιέφερε το ποσοστό ομοφυλόφιλων ζευγαριών που επιθυμούν υιοθεσία.

Στην χηρεία Διονύση υπάρχει συμβολικά ο χαμένος γονιός.
Εάν ο ζωντανός αναφέρει τον χαμένο, το παιδί δημιουργεί μιά συμβολική αλλά σημαντική σχέση.
Δεν υποκαθισταται ο χαμενος γονέας ασφαλώς,αλλά ακόμα και η αναφορά βοηθά το παιδί να νοιώθει οτι είχε δύο γονείς.

Δεν είναι το ίδιο με τις ανύπαντρες μητέρες,και ειδικά όταν δεν γνωρίζουν καν τον πατέρα.

για σταθείτε ρε παιδιά. (doc θα ήθελα την βοήθεια σου εδώ)

ισχύει αυτό που λένε οτι ένα παιδί χρειάζεται γονείς, μια μάνα κι έναν πατέρα ?

δεν υποτίθεται οτι καθένας απο τους δυο δίνει διαφορετικά πράγματα στο παιδί?

δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τους gay, ίσα ίσα που έχω και φίλους και περνάω σούπερ μαζί τους!

αλλά η εικόνα του παιδιού με τους δυο μπαμπάδες για γονείς ή με τις δυο μαμάδες αντίστοιχα, εμένα(είμαι αναχρονιστικός) δεν μου κάθεται ....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γάμος και Υιοθεσία από Ομοφυλόφιλους

Στην χηρεία Διονύση υπάρχει συμβολικά ο χαμένος γονιός.
Εάν ο ζωντανός αναφέρει τον χαμένο, το παιδί δημιουργεί μιά συμβολική αλλά σημαντική σχέση.
Δεν υποκαθισταται ο χαμενος γονέας ασφαλώς,αλλά ακόμα και η αναφορά βοηθά το παιδί να νοιώθει οτι είχε δύο γονείς.

Δεν είναι το ίδιο με τις ανύπαντρες μητέρες,και ειδικά όταν δεν γνωρίζουν καν τον πατέρα.

Ναι, έχεις δίκιο.

δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τους gay, ίσα ίσα που έχω και φίλους και περνάω σούπερ μαζί τους!

αλλά η εικόνα του παιδιού με τους δυο μπαμπάδες για γονείς ή με τις δυο μαμάδες αντίστοιχα, εμένα(είμαι αναχρονιστικός) δεν μου κάθεται ....

σου αντιστρεφω την ερωτηση...

Αν χτυπα ξυλο χρειαστει να αναθρεψεις το παιδι σου μονος σου θα τα καταφερνες?
Μαλλον ναι
αρα το παιδι θα επερνε πιθανοτατα οτι χρειαζοταν...

σου αντιστρεφω την ερωτηση...

Αν χτυπα ξυλο χρειαστει να αναθρεψεις το παιδι σου μονος σου θα τα καταφερνες?
Μαλλον ναι
αρα το παιδι θα επερνε πιθανοτατα οτι χρειαζοταν...

πιθανότατα όμως και όχι...

ειλικρινά δεν ξέρω, γιαυτό και ρώτησα πριν.

δεν ξέρω ρε συ ναθ, είναι πολύ dodgy το θέμα

Φυσικά και έχει ανάγκη όσα λές...Απόλυτη.
Ομως ένα παιδί που δίνεται για υιοθεσία είναι σε πολύ δυσάρεστες συνθήκες συνήθως..
Εκεί και το καλύτερο ίδρυμα δεν μπορεί να προσφέρει όσα δύο άνθρωποι σέ ένα σπίτι.Σε μιά τέτοια περίπτωση,ειλικρινά θά έκρινα κατά περίπτωση..Προτιμώ ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι απο οποιοδήποτε ίδρυμα...
Αλλά επιμένω...Και θα το ψάξω..Ποιό ειναι το ποσοστό τών gays που ζητάνε για υιοθεσία μωρά παιδιά...
Δημήτρη και γιά μένα είναι ένα θέμα πού δεν έχω σαφή γνώμη πάντως...

Last edited: