Γειωσεις - προσεγγισεις και προβληματισμοι ...

Re: Επισκευές-Αναβαθμίσεις (Παρουσίαση)

Πρωτα απο ολα θα παρακαλουσα αν υπαρχει ενδιαφερον ( που απο οτι βλεπω υπαρχει ) να δημιουργηθει ενα νημα και να το συζητησουμε εκει ...εδω μαλλον οφφ τοπικ ειναι

Γενικα αυτο που αναφερεις ειναι μια πρακτικη που δεν συμφωνω

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Επισκευές-Αναβαθμίσεις (Παρουσίαση)

απ οτι θυμαμαι ξεσυνδεαν τις γειωσεις της μπριζας για να μην κανει ground loop και γειωναν μονο το πρωτο οποτε ολα ηταν γειωμενα απ' το πρωτο. το θυμαμαι καπως ετσι απ τα παιδικα μου χρονια γιατι μας ελεγαν οτι το ενα πρεπει να βγει απ το ρευμα τελευταιο ωστε να μην μεινουν τα υπολοιπα στον αερα.

...
Γενικα αυτο που αναφερεις ειναι μια πρακτικη που δεν συμφωνω
...

Σε πρακτικό επίπεδο όμως, όταν γειώνουμε μία αλυσίδα phono/pro/power με συνδεμένη την γείωση μόνο του ενός από αυτά (κατά προτίμηση του πρώτου) το ηχητικό αποτέλεσμα είναι λίγο πιό ξεκούραστο και με ευκρινέστερη σκηνή.
Εγώ έχω μονώσει με ταινία τα υπόλοιπα "αυτάκια" του πολύμπριζου.
Φυσικά, τέτοιου είδους πειραματισμοί πρέπει να αποφεύγονται από όσους δέν θέλουν να πάρουν το ρίσκο του "δέν είμαι σίγουρος Τί κάνω", ενώ κατά την ταπεινή μου άποψη (που μπορεί και να αποδειχθεί λανθασμένη!) θα έπρεπε να έχουμε την δυνατότητα να ακούμε με συνδεμένη τη "γή" στην μία μόνο γείωση των δευτερευόντων του κάθε τροφοδοτικού από όσα εμπλέκονται και να κρατάμε κανονικά και όπως ορίζονται από τον κατασκευαστή τις γειώσεις των πρωτευόντων.
 
Απάντηση: Επισκευές-Αναβαθμίσεις (Παρουσίαση)

Φίλτατοι νήματα ανοίγετε ελεύθερα και μόνοι σας, όποτε θέλετε :-)
 
Με αφορμη την συζητηση που ξεκινησε εδω http://www.avclub.gr/forum/showthre...σίαση)?p=1056627511&viewfull=1#post1056627511
ανοιγω αυτο το νημα παραθετω ορισμενες αποψεις και γνωμες και την δικια μου τοποθετηση και περιμενω τα σχολια σας ...

---Αρχικα οι γειωσεις των μηχανηματων μας χωριζονται σε δυο κατηγοριες
Α) η ""γειωση "" του ηχητικου σηματος η οποια μαλλον κακως την λεμε γειωση και η ονομασια ειναι μαλλον σχετικη στην ουσια ειναι το 0 βολτ της τροφοδοσιας των ηχητικων συστηματων μας
Β) η γειωση ασφαλειας ηλεκτρικη η μηχανικη η οποια ειναι η γειωση ασφαλειας για το πλαισιο της συσκευης μας με πρωτο και κυριο σκοπο την προστασια απο ηλεκτροπληξια

---Εφοσον λοιπον και τα δυο σηματα ειναι σε δυναμικο 0 βολτ αποκαλουμε και τα δυο ως γειωση .

---Κατα κανονα η μιξη σε συσκευες , συνδεσμολογιες, και τεχνολογιες ειναι ο νουμερο ενα λογος για τα λεγομενα ground loops

---Στην συζητηση μας καλο θα ηταν να εχουμε κατα νου τους κανονες ασφαλειας και οτι μας διαβαζουν ανθρωποι οι οποιοι δεν εχουν ολοι το ιδιο τεχνικο υποβαθρο , πιθανον και νεαροι που θελουν να μαθουν κατι απο εμας τους λιγο μεγαλυτερους , οποτε ναι η ασφαλεια θα πρεπει να ειναι το νουμερο ενα στην συζητηση μας .

Προφανως εκφρασεις του τυπου "" εγω το εκανα ετσι στο σπιτι μου γνωριζω οτι δεν ειναι ασφαλες και δεν συνιστω να το κανει καποιος "" δεν μας απαλασει απο την ευθυνη οτι δειχνουμε μια κακη πρακτικη σε καποιον ο οποιος προφανως δεν μπορει να εκτιμησει το μεγεθος των συνεπειων μιας τετοιας κινησης .

---Θα επιμεινω σε μια προσφιλη μου εκφραση για την οποια καποιοι ειχαν τις αντιρησεις τους ( δεν το καταλαβαινω διοτι απλα ειναι μια προσφιλης εκφραση ) Στα ηλεκτρονικα δεν μπορουμε να δινουμε κορτιζονη .... σημαινει οτι οπως και σε καποιον ασθενη η κορτιζονη απλα καταπιεζει το φαινομενο ελπιζωντας στην ανακουφιση και την αυτοιαση με το χρονο .

Σημαινει οτι αν κοψεις την γειωση απο μια συσκευη μπορει να λυσει το θεμα το Χ βομβου πιθανον στερωντας την ασφαλεια απο ηλεκτροπληξια απο την συσκευη αλλα στην ουσια δεν λυνει ο προβλημα απλα το παρκαρει στην ακρη . Η σωστη πρακτικη ειναι να λυσεις το προβλημα οχι να το βαλεις στην ακρη .


Η δικια μου προσεγγιση η οποια πρεπει να ισχυει σε ολη την αλυσιδα ειναι η χρηση της διαφορικης γειωσης οπου σωστα διορθωθηκα απο τον Κ.Τυροβολα μια και η πιο σωστη εκφραση ειναι στα αγγλικα floating ground ( ακομα την ψαχνω στα ελληνικα ) οπου σημαινει οτι οι γειωσεις των πλαισιων καταληγουν στο ρευματοδοτη ενω οι γειωσεις των σηματων κυκλοφορουν στο συστημα χωρις σε κανενα μα κανενα σημειο δεν ερχονται σε επαφη με την γειωση του πλαισιου .

Αυτη η τοπολογια παρεχει διαφορα πλεονεκτηματα αλλα και καποια μειονεκτηματα .

Αντιστοιχα υπαρχουν αλλες τοπολογιες οι οποιες και αυτες εχουν τα δικα τους συν και πλην


Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 
Πολύ σωστά, αυτή είναι και η καλύτερη πρακτική.
Θα μπορούσε η γείωση του σήματος να συνδεθεί με τη γείωση του ρευματολήπτη (δικτύου) αλλά μόνο σε ένα σημείο της αλυσίδας, αλλιώς έχουμε ground loop.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο.
 
Μερικές σκέψεις....

Καλησπέρα κι από μένα

Να πω κατ' αρχάς ότι επικροτώ την πρωτοβουλία του Σάκη να ανοίξει το θέμα και μάλιστα με καθαρό, σαφή και επεξηγηματικό τρόπο, ώστε να αποφεύγονται οι κακοτοπιές και να διασφαλίζεται η ασφάλεια των χρηστών έναντι της (πιθανής) ηλεκτροπληξίας. Ειδικά στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη και όπου αλλού το οικιακό ρεύμα έχει τάση 220V, η ασφάλεια είναι κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, ενώ έχει μικρότερη σημασία στις χώρες που τα 100 ή 110 ή 120 Βολτ είναι το στάνταρντ της οικιακής τάσης, απλά γιατί για τον μέσο υγιή ενήλικα απαιτούνται κάποια χιλιοστά του δευτερολέπτου ηλεκτροπληξίας στα 220 (τώρα πια 230) βολτ για να συμβεί ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του ή να επέλθει ο θάνατος, ενώ για τον ίδιον άνθρωπο τα 100~120V επιφέρουν μικρότερη (ή καθόλου) βλάβη στον ίδιο χρόνο.

Και αφού ξεκαθαρίσαμε το ζήτημα της ασφάλειας, ας μπούμε στα δικά μας. Η αλήθεια είναι ότι η γενική θεώρηση των πραγμάτων, έτσι όπως την θέτει ο Σάκης, είναι σωστή. Κατ' αρχάς να συμφωνήσουμε σε κάποιους όρους:

- Ο όρος "ηλεκτρική γείωση" είναι προτιμότερος από τον όρο "μηχανική γείωση" γιατί αυτή είναι ακριβώς τέτοια, έχει δηλαδή αποστολή να διοχετεύει προς τη γη οποιαδήποτε διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος από την τροφοδοσία προς το σώμα της συσκευής, για να προστατεύει τον χρήστη. Η μηχανική γείωση, από καθαρά τεχνική σκοπιά, είναι η μηχανική σύνδεση ενός (υπερυψωμένου) αντικειμένου με το έδαφος, π.χ. μια βάση δαπέδου για ένα ηχείο βιβλιοθήκης.
- Ο όρος "επιπλέουσα γείωση", προερχόμενος από την μετάφραση του εγγλέζικου floating ground, είναι γενικά σωστός και δείχνει ότι σε μια συσκευή η περιοχή που δυνητικά θα μπορούσε να γειωθεί (π.χ. το σασί) απλά δεν γειώνεται. Παρ´όλα αυτά και ο όρος "διαφορική γείωση" δεν είναι λανθασμένος, απλά ο πρώτος είναι ίοσως περισσότερο κατανοητός σε μας.

Τούτων λεχθέντων, πάμε παρακάτω.
Συσκευές, τις οποίες ο κατασκευαστής δεν προβλέπει ηλεκτρική γείωση, συνδέονται με συσκευές που έχει ήδη προβλεφθεί γείωση και αυτές με άλλες πάλι που δεν έχει προβλεφθεί και αυτές με άλλες που έχουν γείωση, κ.ο.κ. Σε μια τέτοια διάταξη έχουμε:

-Έναν τελικό ενισχυτή χωρίς γείωση (στο σασί)
- Ένα προενισχυτή με γείωση
- Ένα DVD/CD player χωρίς γείωση
- Ένα αναλογικό κασσεττόφωνο χωρίς γείωση
- Ένα media player με γείωση
- Ένα ψηφιακό κασσεττόφωνο (DAT) με γείωση
- Ένα SACD player χωρίς γείωση
και πάει λέγοντας.........
(τα παραπάνω αναφερθέντα μηχανήματα είναι ακριβώς όπως τα περιγράφω και υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα στο σπίτι μου)

Οπότε, εδώ προκύπτει το δίλημμα του "τί κάνουμε".
Μια λύση είναι: τα αφήνεις όπως είναι και ενέχεται ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ένας ή περισσότεροι βρόχοι
Μια άλλη λύση είναι να μη γειώσεις κανένα μηχάνημα (που σημαίνει ότι ή επεμβαίνεις και καταργείς τη γείωση του σασί εσωτερικά, ή βάζεις καλώδιο χωρίς γείωση), πλην ενός, στο οποίο διατηρείς τη γείωση (π.χ. ο προενισχυτής)
Μια τρίτη λύση είναι να προσθέσεις γείωση στα μηχανήματα που δεν έχουν, γειώνοντας το σασί τους και έτσι διοχετεύοντας όλων τις γειώσεις στη μία και κοινή γείωση του κτηρίου. Πάλι εδώ ο κίνδυνος δημιουργίας βρόχου ή βρόχων είναι υπαρκτός.
Τέλος να πω άλλη λύση, που όμως απαιτεί "χέρι" και βασικές γνώσεις: Σε όσα μηχανήματα δεν υπάρχει γείωση, τη βάζεις μεν, αλλά μέσω διακόπτη, ώστε να υπάρχει ένας απλός τρόπος άρσης της γείωσης (ground lift), όπως έχουν αρκετά επαγγελματικά μηχανήματα.

Αυτές είναι προς το παρόν οι σκέψεις μου. Με τον Σάκη έχω την ευτυχία και την ευκαιρία να μιλάω πολλές φορές και ειδικά για αυτό το θέμα με έχει συμβουλέψει πολύ. Επόμενα, θεωρώ ότι η γνώμη του βαραίνει και φαντάζομαι ότι θα μας δώσει τα φώτα του.

Πολύ σωστά, αυτή είναι και η καλύτερη πρακτική.
Θα μπορούσε η γείωση του σήματος να συνδεθεί με τη γείωση του ρευματολήπτη (δικτύου) αλλά μόνο σε ένα σημείο της αλυσίδας, αλλιώς έχουμε ground loop.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο.

Σε σχέση με αυτά που γράφω παραπάνω, το ερωτηματικό είναι: σε πιό σημείο?

Καλό βράδυ.
-
 
πριν θεσω την αποψη μου ( την οποια εχω εκθεσει σε παλιοτερο νημα σου αγαπητε Τακη που καναμε εκει ολη την ωραια συζητηση ) θελω να τονισω μια ακομα παραμετρο στον ορισμο που σωστα εδωσε μεχρι τωρα για παραπανω προβληματισμο αλλα και τεμηριωση της Α η Β αποψης ...αναφερεις :

Ο όρος "ηλεκτρική γείωση" είναι προτιμότερος από τον όρο "μηχανική γείωση" γιατί αυτή είναι ακριβώς τέτοια, έχει δηλαδή αποστολή να διοχετεύει προς τη γη οποιαδήποτε διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος από την τροφοδοσία προς το σώμα της συσκευής, για να προστατεύει τον χρήστη.

Να συμφωνησω μεχρι εδω αλλα και να προσθεσω οτι περα απο τα παραπανω οι διαφοροι κατασκευαστες βρηκαν εναν πολυ ευκολο τροπο να διοχευτευουν σε αυτην ολα τα σκουπιδια που μαζευουν ολα τα γνωστα φιλτρα ΕΜΙ που εχουν και αναφορα στην γειωση αλλα και διαφορα διακοπτικα τροφοδοτικα, διαταξεις και πολυπριζα ασφαλειας που προσπαθουν να εκτρεψουν ΕΜΙ και αλλα υψισυχνα σκουπιδα στην γειωση μας .

Αρα εξ ορισμου πλεον η γειωση εχει παψει ( στιος μερες μας ) να ειναι πανακεια και οτι στελενεις εκει καθαριζει ...ξαφνικα η γειωση μας σημερα δεν ειναι και τοσο καθαρη . ( αμφιβαλω καν αν η γειωση που εχω στο σπιτι μου η στο εργαστηριο ειναι επαρκης , οριακη , αποδεκτη , η σωστη ...φοβαμαι οτι απλα θα ειναι οριακα επαρκης .

Θυμαμαι ενα βιντεακι που ειχα δει που εδειχνε κατι τυπους με εξωφρενικα μηχανηματα τα οποια επαιζαν ακομα καλυτερα με διαφορικη η floating γειωση ...ατομικη δικια τους στον κηπο σε ποτισμενο χωμα με τρεις ιστους γειωσης χαλκινους σε τριγωνο κλπ κλπ ...Θεωρω απολυτα σωστη την θεωρητικη προσεγγιση οπως επισης θεωρω δεδομενο οτι θα παιζει εναν σημαντικο ρολο στις επιδοσεις του συστηματος ενω παραμενει η ερωτηση κατα του ποσο ο καθε ενας απο εμας στον χωρο του πρακτικα μπορει να εφαρμοσει κατι τετοιο η αν οχι αυτο τοτε πιο ειναι το επομενο βημα κοντα σε αυτο .


Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

( PS μου ειναι παντα πολυ ευχαριστο να βλεπω φιλους στα νηματα μου να εισαι παντα καλα Τακη )
 
Εκτός από τη γείωση σήματος (signal ground) και την ηλεκτρολογική γείωση (safety ground, protective earth) έχουμε και τη γείωση του περιβλήματος (chassis ground).
Για την καθεμία από αυτές υπάρχει και διαφορετικό σύμβολο.

Σε κάθε περίπτωση γείωση ονομάζουμε έναν αγωγό του οποίου το δυναμικό θεωρούμε ως αναφορά αφού πάντα εργαζόμαστε με διαφορές δυναμικού.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί μία γείωση να έχει διαφορά δυναμικού με μια άλλη γείωση διαφορετικού τύπου χωρίς αυτό να αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα.
Ακόμα και στην ίδια τη γη το δυναμικό μπορεί να μην είναι σταθερό π.χ. λόγω ρευμάτων διαρροής και μη μηδενικής αντίστασης του εδάφους με το
πρόβλημα και τις συνέπειές του να είναι καταγεγραμμένα στη βιβλιογραφία.

Δε φτάνουν όλα αυτά, έχουμε να επιλέξουμε και διαφορετικό τρόπο υλοποίησης της γείωσης: γείωση αστέρα (star ground), επίπεδο γείωσης (ground plane),
bus ground κτλ

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση του όρου floating ground στην ελληνική ορολογία, όμως ο όρος floating ground είναι δόκιμος και τον συναντάμε.
Από την άλλη, ο όρος "διαφορική γείωση" (differential ground) δεν υπάρχει. Αν αρχίσουμε και επινοούμε όρους τότε θα μπερδευτούμε ακόμη περισσότερο.
Αφού υπάρχει ήδη ο αγγλικός όρος ας χρησιμοποιούμε αυτόν. Αν πάλι χρειαστεί διευκρίνιση περί του τι σημαίνει μπορούμε να το περιγράψουμε με την κοινά
αποδεκτή ελληνική ορολογία μια χαρά: floating ground = η γείωση σήματος δε συνδέεται στην ηλεκτρολογική γείωση.

Τα επαγγελματικά ή όσα μηχανήματα έχουν ισορροπημένες συνδέσεις σήματος (balanced) έχουν το πλεονέκτημα της απόρριψης του θορύβου που μπορεί να
υπάρχει στη γείωση λόγω αυξημένου λόγου απόρριψης κοινού σήματος (CMRR). Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και για τη μη ισορροπημένη διασύνδεση/μονοτελή
(unbalanced/single ended) μιας και σε αυτή την περίπτωση η διαφορά δυναμικού μεταξύ της γείωσης σήματος δύο διαφορετικών συσκευών που συνδέονται
μεταξύ τους δεν απορρίπτεται, όσο υψηλός κι αν είναι ο λόγος απόρριψης κοινού σήματος γιατί απλά δεν αποτελεί σήμα κοινού τρόπου (common mode).

Στο θέμα της ασφάλειας, η μόνη γείωση που μας προστατεύει είναι η ηλεκτρολογική γείωση και αυτό πάλι εξαρτάται από την ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση
στην οποία απαραίτητα πρέπει να υπάρχει και το ρελέ διαφυγής που ουσιαστικά όταν ανιχνεύσει πως το ρεύμα που διαρρέει τη φάση δεν είναι ίσο με το ρεύμα
που διαρρέει τον ουδέτερο (με απόκλιση 30mA) διακόπτει το κύκλωμα. Άρα δεν αρκεί από μόνη της η ηλεκτρολογική γείωση για να προστατευθούμε από
ηλεκτροπληξία.

Επίσης δε συμφωνώ με την πρακτική της αποσύνδεσης του σασί από την ηλεκτρολογική γείωση. Κάτι παραπάνω ξέρει ο κατασκευαστής. Αν τώρα σώνει και καλά
θέλει κάποιος να επέμβει, καλύτερα να το κάνει διαχωρίζοντας τη γείωση του σήματος από το σασί το οποίο παραμένει συνδεδεμένο στον αγωγό προστασίας (γη).
Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί και κάποιες γνώσεις ώστε να εντοπισθεί πώς, πού και αν συνδέεται η γείωση του σήματος με τo σασί.

Τώρα αν πρόκειται για δική μας κατασκευή επιβάλλεται η σύνδεση τουλάχιστον του σασί με την γείωση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Με αυτό τον τρόπο έχουμε
εξασφαλίσει πως αν κάτι πάει στραβά λόγω αστοχίας υλικού ή κακής σχεδίασης/υλοποίησης θα παραμένει σαν δίχτυ ασφαλείας η προστασία που μας παρέχει η
ηλεκτρολογική εγκατάσταση και το ρελέ διαφυγής.
Μετά από όλα αυτά απομένει να επιλέξουμε για την κατασκευή μας με ποιο τρόπο θα διαχειριστούμε τη γείωση σήματος σε σχέση με την ηλεκτρολογική γείωση.
Μία λύση είναι η χρήση floating ground ή κάτι παρόμοιου όπως η παρεμβολή μίας αντίστασης μεταξύ γειωμένου σασί και γείωσης σήματος. Προσθέτοντας και ένα
διακόπτη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη ευελιξία τα προβλήματα που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν λόγω γείωσης (βρόγχοι, θόρυβοι κτλ).
 
Last edited:
Λεκτικα ...αναιρεις ..τα λεγομενα σου γραφεις :


Σε κάθε περίπτωση γείωση ονομάζουμε έναν αγωγό του οποίου το δυναμικό θεωρούμε ως αναφορά αφού πάντα εργαζόμαστε με διαφορές δυναμικού.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί μία γείωση να έχει διαφορά δυναμικού με μια άλλη γείωση διαφορετικού τύπου χωρίς αυτό να αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα.


Ολα τα παραπανω συνιστουν ωστε η γειωση να λεγεται διαφορικη ...Αλλα να οφειλω να παραδεχτω οτι αυτος απλα ειναι χαρακτηρισμος δεν ειναι καθιερωμενος ορος ....Μηπως θα επρεπε να την ονομασουμε Γειωση Πετροπουλου ?:worshippy: ( να λεμε και κανενα αστειο να ελαφρυνει η συζητηση !!! )

Θα διαφωνησω επισης στο οτι η ηλεκτρολογικη γειωση απο μονη της χωρις ρελε διαφυγης δεν μπορει να προστατευσει απο ηλεκτροπληξια .Σαφως εαν η διαρροη ειναι μικρη και ισως θανατηφορα αλλα οχι ικανη να ριξει την ασφαλεια της γραμμης και σαφως λογο συνδεσεων ανοχων και αλλων προβληματων δεν θα λειτουργησει στο επακρο αλλα σιγουρα θα λειτουργησει στο ""χοντρο""πλεον βραχυκυκλωμα οπου η φαση ακουμπαει πληρως στην γειωση και ο κινδυνος ειναι στο 100% τοτε ναι τοτε θα πεσει η ασφαλεια .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 
Μια χαρά χρησιμοποιούμε τον όρο floating εδώ και χρόνια στις σχετικές κατηγορίες, δε ξέρω γιατί θέλουμε να εφεύρουμε ξαφνικά νέα ορολογία.
Αλλά φυσικά, το θέμα της γείωσης είναι ευρύτερο οπότε ας επανέλθουμε στα τεχνικά
 
Απάντηση: Re: Γειωσεις - προσεγγισεις και προβληματισμοι ...

Λεκτικα ...αναιρεις ..τα λεγομενα σου γραφεις :


Σε κάθε περίπτωση γείωση ονομάζουμε έναν αγωγό του οποίου το δυναμικό θεωρούμε ως αναφορά αφού πάντα εργαζόμαστε με διαφορές δυναμικού.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί μία γείωση να έχει διαφορά δυναμικού με μια άλλη γείωση διαφορετικού τύπου χωρίς αυτό να αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα.


Ολα τα παραπανω συνιστουν ωστε η γειωση να λεγεται διαφορικη ...Αλλα να οφειλω να παραδεχτω οτι αυτος απλα ειναι χαρακτηρισμος δεν ειναι καθιερωμενος ορος ....Μηπως θα επρεπε να την ονομασουμε Γειωση Πετροπουλου ?:worshippy: ( να λεμε και κανενα αστειο να ελαφρυνει η συζητηση !!! )

Θα διαφωνησω επισης στο οτι η ηλεκτρολογικη γειωση απο μονη της χωρις ρελε διαφυγης δεν μπορει να προστατευσει απο ηλεκτροπληξια .Σαφως εαν η διαρροη ειναι μικρη και ισως θανατηφορα αλλα οχι ικανη να ριξει την ασφαλεια της γραμμης και σαφως λογο συνδεσεων ανοχων και αλλων προβληματων δεν θα λειτουργησει στο επακρο αλλα σιγουρα θα λειτουργησει στο ""χοντρο""πλεον βραχυκυκλωμα οπου η φαση ακουμπαει πληρως στην γειωση και ο κινδυνος ειναι στο 100% τοτε ναι τοτε θα πεσει η ασφαλεια .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Τι να κάνουμε δεν υπάρχει διαφορική γείωση ως όρος ότε στα ελληνικά ούτε στα αγγλικά εκτός κι αν μου διαφεύγει κάτι.
Καταλαβαίνω τι λες αλλά προηγήθηκε εξήγηση και ο όρος είναι αδόκιμος.
Και ground zero μπορούμε να το λέμε αλλά μετά όποιος μας διαβάζει θα νομίζει πως μιλάμε για τους δίδυμους πύργους.

Τώρα για το δεύτερο που λες να σου εξηγήσω πού είσαι λάθος και γιατί η ηλεκτρολογική γείωση από μόνη της δε μας προστατεύει.

Έστω ότι όλες οι συσκευές είναι διπλής μόνωσης ή πως έχουμε να κάνουμε με ένα μίνι ηχοσύστημα, όλα σε ένα κτλ το οποίο είναι διπλής μόνωσης.
Έστω λοιπόν πως αποτυγχάνουν και οι δύο μονώσεις είτε λόγω κακής κατασκευής είτε επειδή βάλαμε χέρι, και έχουμε την ατυχία να ακουμπήσουμε το σασί.

Ερ. Πόσα mA μπορούν να αποβούν μοιραία;
Απ. Μερικές δεκάδες άντε εκατονάδες ανάλογα με τον οργανισμό μας.
Ερ. Ποια ασφάλεια θα πέσει ή θα λιώσει στα mA αυτά;
Απ. Καμία. Εκ του αποτελέσματος την ...ίσαμε.
 
Δεν εχω αντιρηση στην ουσια ..το ειπα αυτο κατω απο συνθηκες και ακομα και χωρις ρελε ειναι μια ακομα επιπλεον προστασια τιποτα αλλο . Ας συνεχισουμε στο θεμα μας .


Για τα δικα μου στανταρ οπως ειπα και πιο πανω θελω την γειωση του σηματος σε σχεση με την ηλεκτρικη γειωση να ειναι floating ...η αποψη αυτη εχει εχθρους .Υπαρχουν ακροατες αλλα και κατασκευαστες οι οποιοι θεωρουν δεδομενο το ακριβως αντιθετο .

Εγω απο την μερια μου εχω παραθεσει τους λογους που σημερα πιστευω οτι η γειωση πρεπει να ειναι floating θα πρεπει και οι ''αλλοι ""να τεκμηριωσουν την αποψη τους και απο εκει και μετα αν ακουσουμε και αποψεις της ''αλλης " σχολης ωστε να μαθουμε κατι παραπανω .

Με μια προχειρη σκεψη θα μπορουσε να λειτουργει και ισως να προσφερει και κατι παραπανω στις ηχητικες επιδοσεις αλλα μονο και μονο οταν το υπολοιπο περιβαλλον ειναι εντελως ξεκαθαρο και απαλαγμενο απο ΕΜΙ και τα οποια αλλα περιγραψαμε παραπανω .

Αποψεις ?
 
Noμίζω ΙΜΗΟ,ότι καλό θα ήταν, επειδή δεν είμαστε σάϊτ ειδικών και μηχανολόγων,για να κρίνονται σε επιστημονική βάση όσα γράφονται,να μείνουμε στα βασικά,κοινώς αποδεκτά κι απαραίτητα περί γειώσεων-με βασικό γνώμονα την ασφάλεια,που απαιτούνται να ξέρουν οι χομπίστες, που παρακολουθούν χωρίς να είναι μηχανικοί.

Οι αντικρουόμενες "απόψεις",δημιουργούν την επικίνδυνη κατάσταση άσχετοι τεχνικά να επιλέξουν την σωστή κατά την κρίση τους και πιθανόν να την δοκιμάσουν κι αυτό είναι ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ...

Πιό εξειδικευμένες κι εκτεταμένες αναλύσεις απο διπλωματούχους μηχανικούς και αδειούχους τεχνικούς,θα ήταν προτιμότερο να γίνονται τουλάχιστον,σε περισσότερο κατάλληλες κι ελεγχόμενες κατηγορίες(DIY) .

Απαραίτητο επίσης είναι να τονίζεται,ότι απαγορεύονται οποιαδήποτε σχετική επέμβαση σε μηχανήματα κι εγκαταστάσεις απο μη ειδικούς...

Το ρεύμα δεν αστειεύεται.Σκοτώνει.
 
Last edited:
Σωστά! Πρώτα η ασφάλεια.

Βέβαια, θα ήταν όλα πολύ ευκολότερα αν δεν υπήρχε θέμα ασφάλειας. Από τη στιγμή όμως που εμπλέκεται και η γείωση της
εγκατάστασης πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Γι αυτό ο χομπίστας που δεν έχει τεχνικές γνώσεις καλό θα είναι να μην πειράξει τίποτα.
Ούτε να μονώσει τις γειώσεις στους ρευματολήπτες ούτε να αποσυνδέσει το σασί από τη γείωση της εγκατάστασης, εφόσον αυτό είναι ήδη συνδεδεμένο,
με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα κι αν γειώνεται μέσω κάποιας άλλης συσκευής, η ίδια η συσκευή αν για τον οποιονδήποτε λόγο αποσυνδεθεί από τη γείωση γίνεται
εν δυνάμει επικίνδυνη για όποιον τη χρησιμοποιεί.


Ακόμα και χομπίστες που έχουν γνώσεις θα πρέπει να προσέχουν και οι ίδιοι για την ασφάλειά τους και αν κάνουν κάτι που αντιβαίνει τους
κανονισμούς ασφαλείας (γείωση, μόνωση, ασφάλεια, ανοιχτά σασί κτλ) τουλάχιστον να μην το διαφημίζουν.

Κάποιοι ίσως πουν πως υπερβάλλουμε σχετικά με την ασφάλεια. Ας αναλογιστούν πως υπάρχουν και χομπίστες που λόγω άγνοιας (δεν είναι δυνατόν
να είμαστε όλοι σχετικοί) ίσως κάνουν μετατροπές που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.
 
Last edited by a moderator:
Νομιζω οτι ο ορος <αμφισημη γειωση> η <πολυσημη γειωση> θα μπορουσε να αποδωσει στα ελληνικα την ουσια του <Floating>.Πιστευεται οτι ο ορισμος αυτος ειναι δοκιμος?
 
Εχει καμιά σημασία;

Απο αλλού ξεκίνησε το θέμα-λάθος κι ατυχείς διατυπώσεις, κι αλλού πάει να καταλήξει.

Υπάρχουν ξένες ορολογίες που έχουν το δικό τους σαφές νόημα,το οποίο δεν είναι δόκιμο, ούτε απαραίτητο να παραφράζεται.Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα,απο πιό αρμόδιους π.χ πολυτεχνικές σχολές, έχει τη σημασία του.
 
Last edited:
Εχει καμιά σημασία;

Απο αλλού ξεκίνησε το θέμα-λάθος κι ατυχείς διατυπώσεις, κι αλλού πάει να καταλήξει.

Υπάρχουν ξένες ορολογίες που έχουν το δικό τους σαφές νόημα,το οποίο δεν είναι δόκιμο, ούτε απαραίτητο να παραφράζεται.Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα,απο πιό αρμόδιους π.χ πολυτεχνικές σχολές, έχει τη σημασία του.

Διονυση εχεις δικιο επι της ουσιας.Παντως εθεσα το θεμα της ορολογιας και της ελληνικης αποδοσεως του ορου στο Δημοκριτειο της Ξανθης
 
Dipie ενδιαφερον ακουστηκε αυτο το ""εχει σημασια "" θα ηθελα την αποψη σου σε αυτο .


Πισω στο θεμα και στην ερωτηση του Παναγιωτη Μελα που εκτος απο την περιληπικη περιγραφη του συστηματος του ειχε θεσει το ερωτημα σε ενα αλλο νημα κατα το ποσο θα ειχε νοημα η καποιο κερδος να δημιουργησει μια κατασταση οπου ολα του τα μηχανηματα θα αποκτησουν ηλεκτρικη γειωση και θα τερματιστουν σε ενα πολυπριζο ποιοτητας κλπ .

Αρχικα το θεμα αυτο περιχει την παρακτω παγιδα .
Πολλες απο τις συσκευες που εχουν κατηγοριοποιηθει και πιστοποιηθει για να λειτουργουν χωρις ηλεκτρικη γειωση χρησιμοποιουν το πλαισιο για θωρακιση και ειναι πιθανον πραγματα απο το πρωτευων του τροφοδοτικου η απο το 0 απο το δευετερευον του τροφοδοτικου να ειναι συνδεμενα με το πλαισιο .

Ειναι πιθανον η προσθηκη μιας ηλεκτρικης γειωσης να περιπλεξει τα πραγματα και να οδηγησει σε ground loop και αλλου ειδους θεματα .

Μια προσεγγιση η οποια δεν προσφερεται για προχειροτητα ουτε μαλλον για DIY θα ηταν η αρση της προηγουμενης καταστασης και να ερθουν ολα τα παραπανω σε κατασταση floating Σαφως κατι τετοιο δεν θα μπορουσε να γινει προχειρα και θα πρεπει να ειναι αποτελεσμα μελετης .


Το ερωτημα παντως θα ηταν αν καποιος μπορει να συζητησει αν υποθετικα ξεπερνιοταν το θεμα αν θα ειχε νοημα να γινει κατι τετοιο και εαν ενα σωσο πλαισιο γειωσης θα βοηθουσε ενα συστημα να παιξει εστω και ενα κλικ καλυτερα .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος