Γενικές ερωτήσεις

nickvas19

AVClub Addicted Member
11 August 2011
2,011
καλησπέρα...θελω να συζητήσουμε κατι οποιοι θελουν ας παρουν μερος :)

Λοιπον εχω έναν nad 321bee,hpm 60 pioneer και ένα ifi micro. Επαιζα μαζευητηκαμε φιλοι στο σπιτι και παιζαμε μουσικη απο το λαπτοπ για 3 ωρες στα 3/4 τη εντασης κ ποτε ποτε τερμα και εχω τις εξης ερωτησεις...

1)καπου ειχα διαβασει οτι δεν κανει να τον παιζεις τερμα...οποτε στο ποσο πρεπει να παιζει;και για ποσο;

2)τα ηχεια εχουν μεγαλο μπασο...πλην ομως δεν επαιζαν δυνατα.στον ενισχυτη το εβαζα τερμα αλλα κατι με χαλασουμε.τις προαλλες σκαλιζα διαφορα στο λαπτοπ και βρηκα μια επιλογη για τα μπασα...ηταν στα 80hz και 0 db....εκανα διαφορες δοκιμες...και κατεληξα στα 80hz και στα 9db...και στον ενισχυτή όλα φλατ.προσωπικα μου αρεσε πιο πολύ από ότι εάν τα πειραζα από τον ενισχυτή...εσεις τι λετε;πως τα εχετε; εάν και ξερω στον καθενα εχει διαφορετικα αποτελέσματα ή υπαρχει διαφορετικο γουστο.προσωπικα παντως ειδα τα μπασα μου να ζωντανευουν χωρις να γινονται 'κανγκουρικα´ και να χαλαει ο ηχος.εξαλλου δεν μπορω να κανω υπερβολες γιατι ειναι μαλακο ηχειο πραγμα που σημαινει εαν βαλω λιγο παραπανω μπασο σε δυνατες εντασεις θα μπερδευεται

3)τα συγκεκριμενα ηχεια ακουγονται δυνατα...και καθαρα...ποσα πρεπει να διαθεσω για πιο δυνατα ηχεια;...θα χρειαστω αλλον ενισχυτη;ή αυτος ειναι μια χαρα;

4)τι βελτιωσεις μπορω να κανω στον ενισχυτη μου;

αυτά τα λιγα για αρχη :)
 
Απάντηση: Γενικες ερωτησεις

Όλα όσα ρωτάς έχουν απαντηθεί εκατοντάδες φορές στις κατηγορίες των ηχείων κι ενισχυτικών.
Ρίξε μια ματιά και θα βρεις όλες τις απαντήσεις,άλλωστε έχει και πλάκα να ανακαλύπτεις μόνος σου.

Αν κρίνω πάντως από αυτό που διάβασα κι αν έτσι συνηθίζετε να ακούτε,δεν ξέρω τι θα τα φτύσει πρώτο.
Το ενισχυτικό;Τα ηχεία (το πιθανότερο);Τα αυτιά;
Γούστα θα μου πεις,αλλά αν εκεί κλίνουν,πάρε ένα ζευγάρι Cerwin Vega,ένα ενισχυτικό να τα κουνάει και τέλος.
Το παρόν σεταπ πάντως,κινδυνεύει...
 
Re: Απάντηση: Γενικες ερωτησεις

Αν κρίνω πάντως από αυτό που διάβασα κι αν έτσι συνηθίζετε να ακούτε,δεν ξέρω τι θα τα φτύσει πρώτο.
Το ενισχυτικό;Τα ηχεία (το πιθανότερο);Τα αυτιά;
..

Οι γείτονες.
 
Re: Γενικες ερωτησεις

ευχαριστω για την απαντηση...

σιγουρα καποιος θα εχει την ορεξη να μου απαντηση με λεπτομεριες θα περιμενω.
ευχαριστω και παλι :)
 
Απάντηση: Γενικες ερωτησεις

Μα τι λεπτομέρειες;
Τα ηχεία σου αναφέρουν 92.5db ευαισθησία στα νιάτα τους,δηλαδή 95,5 και για τα δύο με ένα watt,ας τα πιστέψουμε για αρχή.
Me 4 watt φτάνεις κοντά στα 100,με 16 watt κοντά στα 105.Κι αντέχουν (λένε) 60 watt.

Ο Nad βγάζει 2χ50,υπεραρκετά ακόμα και για να κουφαθείς με τρίωρη ακρόαση δηλαδή αν τα στοιχεία είναι αληθινά.
Και τον βάλατε τέρμα;!
Μάλλον θα αστειεύεσαι...

Για τι χώρο μιλάμε;Διαστάσεις;
 
Re: Γενικες ερωτησεις

;)
Λοιπον..60watt ειναι recomended...120watt ειναι το max...
Επειδη παιζαμε youtube...ναι καποια κομματια παιζαν τερμα...και δεν χαλουσε ο ηχος...απλα δεν ειχε την ποιοτητα που χουν τα φλακ.εμεις καθομασταν στα 2μετρα...ο χωρος ειναι 20-25τμ.
Υστερα ρωτησα εαν παθαινει ζημια ο ενισχυτης...δεν απαντηθηκα.

Γενικα υπαρχει η προκαταληψη οτι πρεπει να μην απανταμε σε ερωτηματα πιυ εχουν απαντηθει...πιστευω η επαναληψη ειναι μητηρ μαθησεως ..εξαλλου δεν ειναι κακο καποιος να ρωταει κατι για να παρει αμεση απαντηση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επισης ρωτησα για τα hz και τα db και για τι χερι μππρω να βαλω στον ενισχυτη και εαν θα χει νοημα.
 
Απάντηση: Γενικες ερωτησεις

Αν θέλεις πραγματικά να μάθεις,αυτό που εσύ λες προκατάληψη θα σε σώσει.
Γιατί;
Γιατί στο παρόν νήμα θα πάρεις μερικές απαντήσεις ίσως σωστές,ίσως και λάθος.
Αν όμως διαβάσεις αρκετά νήματα που μπαίνουν και στα τεχνικά πιο βαθιά,που εξετάζονται πράγματα που μπορεί να μην ρωτάς και που λόγω πλήθους θα βρεις και παραπάνω γνώμες,δεν θα είναι καλύτερα;

Η ερώτηση σου για ζημιά πάντως απαντήθηκε,όχι τίποτα άλλο αλλά ανησύχησα με αυτό που διάβασα.
Ναι λοιπόν και πάλι,με το ενισχυτικό στα 3/4 ή τέρμα,κάτι θα παραδώσει το πνεύμα,ότι προλάβει πρώτο.

Τα Hz και τα db μην τα πειράζεις καθόλου,αν το σύστημα δεν σου δίνει αυτό που θέλεις απλώς κοίταξε κάτι άλλο.
Αν όμως δεν μπορείς να αντισταθείς και θέλεις οπωσδήποτε να πειράξεις,κοίταξε να το κάνεις μόνο ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ κι όχι προσθέτοντας στις συχνότητες.
Μπορεί έτσι κάτι να σώσεις.
 
Re: Γενικες ερωτησεις

θα στο πω διαφορετικα...ο ενισχυτης ειναι φτιαγμενος για να παιζει για ωρες;και εαν ναι...ποσες περιπου και τι εντασεις;(εαν υποθεσουμε οτι εχει ενα σε ηχεια στα μετρα του).

τελος τα db στα μπασα...εκανε να κουνηθει το 12" μπασο του ηχειου...
 
Re: Γενικες ερωτησεις

Ο ενισχυτής λειτουργει εντος προδιαγραφών σε κάποια θερμοκρασία.
Όταν παιζει δυνατά για τα κυβικα του για ωρα με ομαλό φορτιο δε ζεσταίνεται πολύ. Συνήθως το 70% του ποτενσιόμετρου αντιπροσωπεύει το "δυνατά για τα κυβικά του". Κάτι τα ωμ που πέφτουνε, κάτι τα δυο τρια κλικ ατην ενταση αρχίζει και συσσωρεύει θερμοκρασία. Το πόση και με τι φορτίο σε πόση ωρα σε τι χώρο κλπ αποτελεί μια χαρά αντικείμενο για πτυχιακή εργασία πανω στην απαγωγή θερμότητας. Ποτε η θερμοκρασία θα κανει τη ζημιά, άγνωστο.
Φυσικά παίζει και το sudden death κυρίως με γρήγορο ανέβασμα του ποτενσιόμετρου με τον ενισχυτή κρύο και χαμηλής ωμικοτητας φορτίο.
Ρητά όρια ουτε ο κατασκευαστής δε μπορεί να δώσει.
Αλλα υπαρχουν οι γενικές γραμμές που ανέφερε και ο Σωκρατης.
Και αφού καταλαβαίνεις οτι το τερμάτισε, μη ρωτάς. Η παίζεις έτσι μέχρι να παθεις ζημιά και να αλλαξεις μηχάνημα η αλλαζεις μηχάνημα κερδίζοντας και τα λεφτά της τραμπας με το υπάρχον.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης το να υποχωρεί το μπάσο είναι και δείγμα ελλιπούς οδήγησης. Δηλαδή ζορισματος.
 
Re: Γενικες ερωτησεις

Ο ενισχυτής λειτουργει εντος προδιαγραφών σε κάποια θερμοκρασία.Όταν παιζει δυνατά για τα κυβικα του για ωρα με ομαλό φορτιο δε ζεσταίνεται πολύ. Συνήθως το 70% του ποτενσιόμετρου αντιπροσωπεύει το "δυνατά για τα κυβικά του". Κάτι τα ωμ που πέφτουνε, κάτι τα δυο τρια κλικ ατην ενταση αρχίζει και συσσωρεύει θερμοκρασία. Το πόση και με τι φορτίο σε πόση ωρα σε τι χώρο κλπ αποτελεί μια χαρά αντικείμενο για πτυχιακή εργασία πανω στην απαγωγή θερμότητας. Ποτε η θερμοκρασία θα κανει τη ζημιά, άγνωστο.Φυσικά παίζει και το sudden death κυρίως με γρήγορο ανέβασμα του ποτενσιόμετρου με τον ενισχυτή κρύο και χαμηλής ωμικοτητας φορτίο.Ρητά όρια ουτε ο κατασκευαστής δε μπορεί να δώσει.Αλλα υπαρχουν οι γενικές γραμμές που ανέφερε και ο Σωκρατης.Και αφού καταλαβαίνεις οτι το τερμάτισε, μη ρωτάς. Η παίζεις έτσι μέχρι να παθεις ζημιά και να αλλαξεις μηχάνημα η αλλαζεις μηχάνημα κερδίζοντας και τα λεφτά της τραμπας με το υπάρχον.
σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου φιλε μου.σε γενικες γραμμες ο ενισχυτης πρεπει να βγαζει λιγοτερα watt απο τα ηχεια ωστε να μην υπαρχουν τετοια θέματα;μπορω να βαλω καποιο συστημα ψυξης για να μην εχω θεματα θερμοκρασιας;δλδ εσυ μου λες να αλλαξω ενισχυτη;εαν αλλαξω ηχεια;εαν πάρω τα cerwin vega xls-12 που ειπε ο σωκρατης;μετα θα χει θεμα ο ενισχυτης;αυτο που ειπες οτι υποχωρει το μπασο.....λογω ζορισματος....νομιζω δεν ισχυει...εχω τα ιδια ηχεια σε αλλο σπιτι με τον δικο τους ενισχυτη.....πρεπει να βαλεις +2 +4 το μπασο για να πεις οτι κουνιουνται...οσο αφορα cerwin vega xls-12 ακουγονται καπως...μπασατα να το πω;καπως ετσι τελος παντων...και δεν μπορω να πω οτι μ αρεσουν...
 
Re: Γενικες ερωτησεις

Για εντάσεις 100+ db θες ηχεία pa (σαν τα επαγγελματικά που παιζουν μικρά live σε μαγαζιά). Τα ηχεία σου δεν τα ξέρω καθόλου για να συγκρινω με cv αλλα τα δεύτερα είναι ευαίσθητα σχετικα και πολύ γομαρια θυμίζοντας pa σε κουλτούρα.
Η ψύξη του ενισχυτή δε φτιάχνεται στα εύκολα. Μη σου πω οτι σε ανθρώπινες εντάσεις θα χαλασεις και τον ήχο του αν τελικά δεν κανεις ζημιά. Το ενα κλικ παραπανω το παίρνεις αλλάζοντας πυκνωτές αλλα φοβάμαι οτι σε αντίστοιχη περίσταση το ενα κλικ παλι δε θα ναι αρκετό.

Καλώς κακώς το κάθε συστημα για τον κάθε χώρο έχει συγκεκριμένο και περιορισμένο εύρος βέλτιστης απόδοσης. Γιαυτό αν διαβάσεις προς τα πίσω, σε παλιά νήματα θα δεις οτι όλοι λένε ποτε πάρτι με τα ηχεία μας.
 
Re: Γενικες ερωτησεις

Φίλε μου, τα ηχεία δεν θα σου τα κάψουν τα watt του ενισχυτή αλλά η παραμόρφωση.
Αν σου τραβήξει συνεχές, παίρνεις το woofer στη μασχάλη και το tweeter κάνει απεντόμωση στη περιοχή.
Το πότε θα σε κλωτσήσει και τι, το ορίζουν καθαρά οι νόμοι του Merphy.
Αν σου αρέσει να ακούς πιο δυνατά έχεις δύο επιλογές.
Πιο ευαίσθητα ηχεία με τον ίδιο ενισχυτή.
Πολύ πιο δυνατό ενισχυτή με τα ίδια ηχεία αν το λέει η περδικούλα τους.
Δεν θα πας όμως από τα 50 στα 60 και κάτι έγινε...
Πρέπει να παίξεις στα 2x150 για να πεις ότι κάτι έκανες.

Για το αν αντέχουν οι ενισχυτές να παίζουν πολλές ώρες, και το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο για να κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά αν πάρεις σμαρτάκι και το έχεις στα 160 τη μούτζα θα σου τη ρίξει από νωρίς.
 
Re: Γενικες ερωτησεις

για να καταλαβω...εγω δλδ ετσι οπως ειμαι στο σπιτι για να ακουω ολη την μερα...πρεπει να μαι υποθετικα στο 50%;

και εστω οτι παιρνω ηχεια PA...πχ Behringer Eurolive B212XL ή τα cerwin vega xls-12 ο ενισχυτης στα 70% τι db θα βγαζει;θα αντεξει ή παλι θα ζοριζεται;

tzimisce με μπερδεψες....:P

καταρχην το παιζω ως εκει λιγο πριν την παραμορφοση...ενα δυο κλικ πιο κατω...οποτε δεν ξερω εαν οντως ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα...
τα ηχεια μου λενε Sensitivity: 92.5dB...αυτο σημαινει οτι μπορουν να παιξουν μεχρι 92.5db;?!....πως μπορω να τα προστατευσω;με ντεσιμπελομετρο μπορω να ελεγχω τι και πως;
υστερα λες να παρω πιο δυναταο ενισχυτη...ηδη αυτος ειναι οκ...αμα παρω μεγαλυτερο τοτε δεν ειναι που θα κινδυνευουν παραπανω;

τελος ελεγα να κανω ενα αυτοσχεδιο συστημα ψυξης...με ανεμισηρα ... μπορειται να με βρισεται :)
 
Re: Γενικες ερωτησεις

nickvas19 ειναι προτιμοτερο να εχεις δυνατοτερο ενισχυτη και να τον παιζεις στο 50% παρα να εχεις ενισχυτη που με το ζορι ειναι αρκετος και να παραμορφωνει το σημα. Οπως σου εγραψαν πιο πανω ειναι η παραμορφωση που καιει τα ηχεια και οχι ο ενισχυτης με τα περισσοτερα Watt. Σε γενικες γραμμες και χωρις πολυ ψαξιμο ειναι καλο οταν το ηχειο γραφει πχ απο 50 εως 100 Watt εσυ να το ταιριαζεις με ενισχυτικο πιο κοντα στα 100 Watt ή και παραπανω και οχι πιο κοντα στα 50 Watt ή τελοσπαντων με το setup που εχεις να μην χρειαζεται να ανεβαζεις το volume πανω απο το 70-75% για να πετυχαινεις τις εντασεις που χρειαζεσαι.
 
Re: Γενικες ερωτησεις

To 50 και το 70% σε τι αντιστοιχεί;
Στα μισά watt? Στο ποτενσιόμετρο στις 12; Στα peak ή στο μουρμούρισμα της Dianna Krall?

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα... :smile:
 
Re: Γενικες ερωτησεις

Σιγουρα ολα ειναι σχετικα...το τραγουδι παιζει ρολο...ομως πως μπορω να ξερω ποσα db μπορουν να πιασουν τα ηχεια μου;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επισης απορια το χα παντα γτ εφοσον απο τα τα 3/4της εντασης υπαρχπυν θεματα...ο καθε κατασκευαστης να μην κλειδωνει την δυναμη στο80%;!?

Επισης ο δικος μου ενισχυτης σε σχεση με εναν pa στον ηχο τι διαφοφες εχουν;θελω να πω ειναι πιο γλυκος;δλδ εαν βαλεις εναν pa ενισχυτη σε ευαισθητα ηχεια τι αποτελεσμα θα υπαρξει;
 
Re: Γενικες ερωτησεις

Ο κατασκευαστής δεν ξέρει τι έξοδο έχει η πηγή που θα καρφώσεις. Οπότε σου δίνει τζόγο για την περίπτωση που θα συνδέσεις κανένα πτώμα.
Το πολύ πολύ να πουλήσει κανένα ανταλλακτικό παραπάνω.


Τα PA είναι ηχεία, όχι ενισχυτής.
Πολύ καλά για συλλαλητήρια.

(και κάπως έτσι ξεκίνησε το flame :flipout:)
 
Re: Γενικες ερωτησεις

αυτό με τα db στα ποσα θα είμαι ασφαλης...ισχυει;
 
Re: Γενικες ερωτησεις

To 50 και το 70% σε τι αντιστοιχεί;
Στα μισά watt? Στο ποτενσιόμετρο στις 12; Στα peak ή στο μουρμούρισμα της Dianna Krall?

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα... :smile:

Με 50% εννοω αν το volume knob γραφει μεχρι 10 να το εχεις στο 5, και οτι γενικα ειναι καλυτερα να εχεις πιο δυνατο ενισχυτικο απο το να εχεις καποιο που με το ζορι τα βγαζει περα και να παιζεις στο τερμα. Ετσι νομιζα οτι κινδυνευουν τα ηχεια περισοτερο. Ξερω οτι δεν ειναι απλα τα πραγματα.....αλλα για ενα αρχικο μπουσουλα νομιζα οτι ειναι καλη συμβουλη. Αν κανω λαθως διορθωσε με αν εχεις τον χρονο.