Καθ' αρχάς, ξεκαθαρίζω πως δεν είμαι ειδικός και δεν είναι γνώστης της συγκεκριμένης πληροφορίας...
Τώρα, με όσα διάφορα ξέρω... δε μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση στη δορυφορική μετάδοση.
Έψαξα, λίγο, στο Google... αλλά δε βρήκα κάτι σχετικό...
Κι αποφάσισα να ρωτήσω το Grok...
Κι απάντησε το εξής...
Η καθυστέρηση σε μια ζωντανή δορυφορική μετάδοση, όπως σε έναν αγώνα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η απόσταση του δορυφόρου, η επεξεργασία του σήματος και η μετάδοση μέσω του δικτύου. Συνήθως, η καθυστέρηση κυμαίνεται από 2 έως 7 δευτερόλεπτα σε σχέση με το πραγματικό χρόνο.
Αναλυτικά::
1. Καθυστέρηση δορυφόρου: Το σήμα ταξιδεύει από τη Γη σε έναν γεωστατικό δορυφόρο (σε απόσταση ~36.000 χλμ.) και πίσω, που προσθέτει καθυστέρηση περίπου 240-280 χιλιοστά του δευτερολέπτου (λόγω της ταχύτητας του φωτός).
2. Επεξεργασία σήματος: Η κωδικοποίηση, αποκωδικοποίηση και συμπίεση του βίντεο (π.χ., MPEG) προσθέτει επιπλέον 1-3 δευτερόλεπτα.
3. Μετάδοση δικτύου: Η διανομή του σήματος μέσω επίγειων δικτύων (ίνες, διακομιστές) μπορεί να προσθέσει άλλα 0,5-2 δευτερόλεπτα.
4. Τεχνολογία μετάδοσης: Σε σύγχρονες μεταδόσεις μέσω διαδικτύου (streaming) ή δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (π.χ., Starlink), η καθυστέρηση μπορεί να μειωθεί, αλλά σπάνια πέφτει κάτω από 1-2 δευτερόλεπτα.
Παράδειγμα:
Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αν ένα γκολ συμβεί στις 20:00:00, οι θεατές μέσω δορυφορικής μετάδοσης μπορεί να το δουν στις 20:00:03 έως 20:00:07, ανάλογα με το σύστημα.Αν θέλεις πιο συγκεκριμένες πληροφορίες (π.χ., για συγκεκριμένο δορυφόρο ή δίκτυο), πες μου!