Γενική συζήτηση - pc sound cards & dacs

φιλε kontr τωρα καταλαβα τουλαχιστον τα περισσοτερα.

αρα λοιπον μιλουσες μονο για την usb οτι ειναι ανωτερες οι καρτες στο οποιο

βεβαια συμφωνουμε.

το οτι ολα τα dac παιρνουν βελτιωση δεν σημαινη οτι κατι δεν παη καλα

αφου αυτοι που τα φτιαχνουν εχουν να σκεφτουν και το κοστος.

στο κατω κατω δεν νομιζω να σου εφεραν και τιποτα πανακριβα dac να

βελτιωσης.

Πολλά μαζεμένα "θαύματα" και αξιώματα.

Θα έβαζα ευχαρίστως σε κορνίζα υλοποίηση με εξωτερική καθαρή τροφοδοσία για PCI κάρτα. Αν και η κάρτα ήταν μακρία απ το βρώμικο περιβάλλον του PC θα την προσκύναγα καθημερινά.

πάντως εδώ και αρκετό καιρό ακούω με σήμα τραβηγμένο με οπτική από το λάπτοπ αντί της usb με coax και νομίζω ότι οι βελτιώσεις σ αυτά που ακούω είναι πολύ περισσότερες σε σχεση με αυτά που ενδεχομένως έχασα...

Έχουμε μπλέξει πολλά θέματα πάλι και άντε να βγει άκρη…

Οι emu αποκλείω να είναι οι καλύτερες κάρτες στον πλανήτη και η 404 ότι καλύτερο μετά το αναλογικό. Για το ψηφιακό της υπενθυμίζω ότι δε δίνει 24/192 από spdif. Ενώ υπάρχουν κάρτες που δίνουν πολλαπλάσια κανάλια σε 24/192. Τώρα εάν η συμπεριφορά τους ως transport δε μας νοιάζει…. Αυτό ΙΜΗΟ θα πρέπει να το αναφέρουμε. Τουλάχιστο για να μη κρίνουμε άλλα DAC τα οποία και συνδέουμε σε αυτές τις κάρτες.

Δε ξέρω κάποιον που να έχει δώσει εξωτερική τροφοδοσία σε PCI audio card στην Ελλάδα, και δεν έχω διαβάσει πουθενά αντίστοιχη αναφορά. Πιθανά μπορείς να μας κατατοπίσεις περισσότερο, στο τι διαφορές πιστεύει ότι άκουσε ο ιδιοκτήτης της, και εάν έχει κάνει το αντίστοιχο και σε άλλες PCI. Έχω ζητήσει πολλές φορές να τεκμηριώνουμε, και το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ατεκμηρίωτο. Τι κέρδισε? Μην αρχίσουμε όλοι να ξεκολλάμε Pins. Ταΐσε με άλλη τροφοδοσία το PCI interface chip? Αυτό λ.χ. θα ήταν περιττό καθώς μια χαρά ακρίβεια προσφέρει το PCI μέσω retransmissions σε περίπτωση που κάτι δε πάει καλά στο pci bus. Στο pci bus δεν επιτρέπονται χαμένα δεδομένα!
Εάν τάισε μόνο το dac chip τότε θα μπορούσε να ήταν περιττό το παραπάνω τέχνασμα με την pci.

Ακόμα όταν μιλάμε για το ‛θορυβώδες περιβάλλον’ εντός του PC, ξεχνάμε ότι όλες οι ακριβές επαγγελματικές είναι εσωτερικές. Και συνδέονται σε εξωτερικά break out boxes. Τελικά όμως τη σούπα δε τη χαλάει η εσωτερική κάρτα!!! Και μάλιστα ανάλογα με τα εξωτερικά εξαρτήματα αλλάζουμε πολλά στον ήχο.

hellenic vanagon , ισοπεδώνεις όλες τις usb υλοποιήσεις λέγοντας κάτι για 8000 ps. Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές υπάρχουν πολλών ειδών υλοποιήσεις. Ακόμα, kontr, τo usb είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας όπως πολλά άλλα (firewire, Ethernet, etc.). Μπορούμε να ενθυλακώσουμε άλλο πρωτόκολλο μέσα σε αυτό (ΔΕ το παρακάμπτουμε). Η εύκολη λύση για usb-audio είναι το usb audio interface (01h Interface) που προβλέπεται από το usb standard. Άλλες εταιρίες υλοποιούν δικό τους πρωτόκολλο όπως λ.χ. η emu. To dac-1 βασίζετε σε usb audio interface και για αυτό δε θέλει driver (ψάξε για Centrance)! Παρακαλώ μη τα μπλέκουμε όλα μεταξύ τους.

Last edited:
Τροφοδοσία σε pci άλλαξα μια φορά και δεν ήταν και τόσο δύσκολο απορώ γιατί το κάνετε θέμα. Δυστυχώς δεν κρατώ αρχείο, θυμάμαι όμως ότι αναγκάστηκα να βάλω τρεις μπαταρίες και εξτρα γραμμικά τροφοδοτικά για τις τάσεις που ήθελε η κάρτα. Συν βέβαια το τροφοδοτικό της φόρτισης. Όλα αυτά μέσα στο κουτί του pc.
Οι έξοδοι των dac κατευθείαν στα βύσματα της κάρτας και από εκεί σε εξωτερικό λαμπατο στάδιο i/v .
H διαφορά ήταν αρκετά μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι από τη μάνα της η 1212 έπαιζε πάρα πολύ καλά. Θυμάμαι όμως ότι από θέματα θορύβων, σωμάτων, εικόνας, μεταβατικών και άκρων είχε σαφή βελτίωση. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν η άνεση στην αναπαραγωγή της φωνής αλλά αυτό ήταν περισσότερο θέμα αναλογικού μέρους. Γενικά σε ένα σύστημα που από την αρχή εως το τέλος του δεν έχει πουθενά ανάδραση η πρώτη βαθμίδα με τελεστικούς που μπαίνει (ή η τελευταία που βγαίνει ) κάνει πάντα και τη διαφορά.
Η 0404 είναι και αυτή μια πολύ καλή κάρτα αλλά μέχρι εκεί. Θέλει και αυτή πολύ δουλειά στο τροφοδοτικό και στο αναλογικό μέρος για να γίνει από τις καλύτερες πηγές που έχω ακούσει.(και έχω ακούσει πάρα πολλές λόγω επαγγελματικής διαστροφής) Το πλεονέκτημα της είναι ότι δεν κάνεις την εξτρα δουλειά που θέλει η pci αλλά βέβαια φορτώνεσαι (αν υπάρχουν) τα όποια προβλήματα της usb.
Η emu προφανώς δεν εκμεταλλεύεται τις έτοιμες ρουτίνες που έχει στη βιβλιοθήκη της η usb για ήχο αλλά έχει φτιάξει δικό της πρόγραμμα που παρακάμπτει τους οδηγούς ήχου της usb και στέλνει τα δεδομένα σαν δεδομένα και όχι σαν αρχεία ήχου. Επίσης έχω την εντύπωση ότι βγάζει από την spdif και 24/192. 24/96 βγάζει σίγουρα γιατί το βλέπω στο δικό μου dac που δείχνει τι δέχεται. Κάποια στιγμή θα κάτσω να δω και για το 24/192 το θέμα είναι να βρω κάποιο μουσικό αρχείο 24/192 .

Τροφοδοσία σε pci άλλαξα μια φορά και δεν ήταν και τόσο δύσκολο απορώ γιατί το κάνετε θέμα. Δυστυχώς δεν κρατώ αρχείο, θυμάμαι όμως ότι αναγκάστηκα να βάλω τρεις μπαταρίες και εξτρα γραμμικά τροφοδοτικά για τις τάσεις που ήθελε η κάρτα. Συν βέβαια το τροφοδοτικό της φόρτισης. Όλα αυτά μέσα στο κουτί του pc.
Οι έξοδοι των dac κατευθείαν στα βύσματα της κάρτας και από εκεί σε εξωτερικό λαμπατο στάδιο i/v .
Επαναλαμβάνω ότι να ταΐζεις άλλη τάση το pci control chip δεν είναι και ότι καλύτερο και πιθανότατα άχρηστο. Άλλο το να είχες τροφοδοτήσει μόνο το τμήμα του dac. Το οποίο είναι εφικτό με παρέμβαση.
Μήπως αξίζει να το μελετήσουμε καλύτερα?

H διαφορά ήταν αρκετά μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι από τη μάνα της η 1212 έπαιζε πάρα πολύ καλά. Θυμάμαι όμως ότι από θέματα θορύβων, σωμάτων, εικόνας, μεταβατικών και άκρων είχε σαφή βελτίωση. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν η άνεση στην αναπαραγωγή της φωνής αλλά αυτό ήταν περισσότερο θέμα αναλογικού μέρους. Γενικά σε ένα σύστημα που από την αρχή εως το τέλος του δεν έχει πουθενά ανάδραση η πρώτη βαθμίδα με τελεστικούς που μπαίνει (ή η τελευταία που βγαίνει ) κάνει πάντα και τη διαφορά.

Μέτραγε κιόλας καλύτερα?

Η 0404 είναι και αυτή μια πολύ καλή κάρτα αλλά μέχρι εκεί.

Το παρακάτω quote είναι πάλι δικο σου…

Ακόμη καλύτερη όμως είναι η 0404 η οποία είναι ότι καλύτερο μετά την 1616.(και οι δυο μετά από ανάλογες βελτιώσεις).
Και όταν λέω ότι καλύτερο εννοώ ότι δεν έχω ακούσει κάτι καλύτερο ανεξαρτήτου τιμής και κατηγορίας(εξαιρούνται τα βινιλια γιατί τα ρημάδια ακόμα είναι καλυτέρα)

Τελικά μπερδεύτηκα είναι ότι καλύτερο έχεις ακούσει?

Θέλει και αυτή πολύ δουλειά στο τροφοδοτικό και στο αναλογικό μέρος για να γίνει από τις καλύτερες πηγές που έχω ακούσει.(και έχω ακούσει πάρα πολλές λόγω επαγγελματικής διαστροφής) Το πλεονέκτημα της είναι ότι δεν κάνεις την εξτρα δουλειά που θέλει η pci αλλά βέβαια φορτώνεσαι (αν υπάρχουν) τα όποια προβλήματα της usb.

Η emu προφανώς δεν εκμεταλλεύεται τις έτοιμες ρουτίνες που έχει στη βιβλιοθήκη της η usb για ήχο αλλά έχει φτιάξει δικό της πρόγραμμα που παρακάμπτει τους οδηγούς ήχου της usb και στέλνει τα δεδομένα σαν δεδομένα και όχι σαν αρχεία ήχου.

Δεν είναι βιβλιοθήκη, δεν είναι πρόγραμμα κ.ο.κ. Ας προσπαθούμε να είμαστε ακριβείς. Τουλάχιστο στη DIY.

Επίσης έχω την εντύπωση ότι βγάζει από την spdif και 24/192. 24/96 βγάζει σίγουρα γιατί το βλέπω στο δικό μου dac που δείχνει τι δέχεται. Κάποια στιγμή θα κάτσω να δω και για το 24/192 το θέμα είναι να βρω κάποιο μουσικό αρχείο 24/192 .

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή ΔΕΝ υποστηρίζει:
http://www.emu.com/products/product.asp?product=15185
24-bit/96kHz S/PDIF Optical In/Out (Switchable to AES/EBU)*
24-bit/96kHz S/PDIF Coaxial In/Out (Switchable to AES/EBU)*

Μουσικά αρχεία θα βρεις εύκολα, υπάρχουν αρκετά θέματα για δωρεάν samples!!!

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τεχνολογικά θέματα ΕΙΔΙΚΑ στην DIY. Ειδικά όταν προτείνουμε μετατροπές λ.χ. στο PCI… Μας διαβάζουν και harware-αδες. Και μας διαβάζουν και πληροφορικάριοι, και θεοσεβούμενοι με εικόνες.

Γενικά, και εγώ μπαίνω εδώ για να μαθαίνω :-)

Last edited:
Λοιπόν η 0404 είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει μετά την 1616 μετά τις βελτιώσεις και των δυο.
Το μέχρι εκεί αφορά την αβελτίωτη 0404 η οποία όπως έχω ξαναπεί όντως, είναι πραγματικά μια πολύ καλή κάρτα από την μάνα της αλλά μέχρι εκεί.
Σε γενικές γραμμές δηλαδή η 0404 η 1212 η 1616 αβελτίωτες βρίσκονται εκεί που είναι και ο ανταγωνισμός. Λίγο καλύτερες ή λίγο χειρότερες από τις υπόλοιπες κάρτες της κατηγορίας τους η οποία περιλαμβάνει πάρα πολλές κάρτες.
Το πλεονέκτημα των emu είναι ότι μετά από βελτίωση γίνονται πραγματικά πολύ καλές και ξεφεύγουν από τον ανταγωνισμό γιατί έχουν τρομερό ψηφιακό κομμάτι.

Λοιπόν η 0404 είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει μετά την 1616 μετά τις βελτιώσεις και των δυο.
Το μέχρι εκεί αφορά την αβελτίωτη 0404 η οποία όπως έχω ξαναπεί όντως, είναι πραγματικά μια πολύ καλή κάρτα από την μάνα της αλλά μέχρι εκεί.
Σε γενικές γραμμές δηλαδή η 0404 η 1212 η 1616 αβελτίωτες βρίσκονται εκεί που είναι και ο ανταγωνισμός. Λίγο καλύτερες ή λίγο χειρότερες από τις υπόλοιπες κάρτες της κατηγορίας τους η οποία περιλαμβάνει πάρα πολλές κάρτες.
Το πλεονέκτημα των emu είναι ότι μετά από βελτίωση γίνονται πραγματικά πολύ καλές και ξεφεύγουν από τον ανταγωνισμό γιατί έχουν τρομερό ψηφιακό κομμάτι.

Οκ, ευχαριστώ που ξεκαθάρισες ότι η 404 δεν είναι ότι καλύτερο (since sliced bread) από το ψωμί του τοστ που λένε και τα αγγλάκια.

Τώρα πάμε στη σύγκριση σου με τον ανταγωνισμό. Ti εννοείς ανταγωνισμό? Τις RME Lynx etc.?

Καταλαβαίνεις ότι προσπαθώ να βάλουμε πλαίσια στην άποψη σου, γιατί το αόριστο είναι εύκολο οι αναγνώστες μας να το παρεξηγήσουν!

Επίσης επαναλαμβάνω ότι προφανώς δεν αξιολογείς τις παραπάνω ως transport.

Δε ξέρω τι εννοείς τρομερό ψηφιακό κομμάτι. Νομίζω σε ρώτησε και άλλο μέλος πιο πριν. Δε τρέμω στη θέα της υλοποίησης τους :-) Μάλιστα ειδικά για την 404 θεωρώ ότι μεγάλο κόστος είχαν τα μπιχλιμπίδια in/outs το κουτί της. Το ψηφιακό θεωρώ ότι ήταν το δεδομένο στην υλοποίηση αυτή.

Ο ανταγωνισμός είναι αυτός που είπες , συν αρκετές ακόμη κάρτες που δεν ανέφερες και εσύ και κινούνται σε αυτές τις τιμές που πουλάει η emu.
Μόλις τσέκαρα το 24/96 και κλειδώνει κανονικά από spdif, όσο για το 24/192 απλά τρελαίνει το μπερι μου γιατί δεν το υποστηρίζει. Άρα το βγάζει.

Τρανσπορτ είναι ένα pc προφανώς. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο θα μπορούσε να είναι αφού μιλάμε για usb?

Όσο για το ψηφιακό κομμάτι εσύ δεν τρέμεις αλλά ο ανταγωνισμός που παιδεύεται ακόμη με τις έτοιμες λύσεις τύπο 16/48 τρέμει και σκιάζεται χιχιχιχιχι
Και το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες εξωτερικές κάρτες ήχου που δεν ξεπερνούν τα 24/96

Ο ανταγωνισμός είναι αυτός που είπες , συν αρκετές ακόμη κάρτες που δεν ανέφερες και εσύ και κινούνται σε αυτές τις τιμές που πουλάει η emu.
Μόλις τσέκαρα το 24/96 και κλειδώνει κανονικά από spdif, όσο για το 24/192 απλά τρελαίνει το μπερι μου γιατί δεν το υποστηρίζει. Άρα το βγάζει.

Μάλιστα, Δηλαδή,μου προτείνεις να πιστέψω ένα λαμπάκι που αναβοσβήνει error,
Από το να πιστέψω το site του κατασκευαστή!

Τρανσπορτ είναι ένα pc προφανώς. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο θα μπορούσε να είναι αφού μιλάμε για usb?

Όταν λέω ότι δε κρίνεις τις κάρτες ως transport. Εννοώ ότι δε κρίνεις τις ψηφιακές εξόδους στις ως τώρα κρίσεις σου.

Πιστεύεις ότι είναι κάτι το αδιάφορο? Εγώ για αυτό λέω να βάλουμε πλαίσια κ όρια.

Όσο για το ψηφιακό κομμάτι εσύ δεν τρέμεις αλλά ο ανταγωνισμός που παιδεύεται ακόμη με τις έτοιμες λύσεις τύπο 16/48 τρέμει και σκιάζεται χιχιχιχιχι
Και το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες εξωτερικές κάρτες ήχου που δεν ξεπερνούν τα 24/96

Δεν το ήξερα ότι τρέμουν οι ανταγωνιστές της …
Γιατί στο κάτω έχουν υλοποιήσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της EMU.

Στο κάτω κάτω το είπαμε και πιο πάνω. USB, Ethernet, Firewire κ.ο.κ. πανω σε αυτά μπορείς να ορίσεις δικό σου πρωτόκολλο και τελικά να πάρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακόμα, βλέπεις ξεκάθαρα ότι το Thread από την αρχή του δεν έχει περιοριστεί σε usb. Ειδικά για usb σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά και στην υλοποίηση που χρησιμοποιεί και το dac-1.

Αλλά έτσι και αλλιώς, αυτοί που αποφασίζουν τι θα μπει στα studio δε συχνάζουν συνήθως στην DIY.
Όπως και να έχει είσαι ο πρώτος που ακούω να λέει ότι τρέμει η RME !!!

Γενικά δεν την έχω αξιολογήσει σαν spdif κάτι που προφανώς ενδιαφέρει πολλούς που έχουν ένα dac και θέλουν να το βάλουν στο pc.
Και δεν το έχω κάνει γιατί δεν βλέπω το γιατί κάποιος να βάλει ένα dac πάνω σε ένα καλύτερο dac. Είπα νομίζω ότι η 0404 Πχ είναι καλύτερη για μένα πάντα από οποιοδήποτε άλλο dac έχω ακούσει. Άρα κρατάς αυτή σκοτώνεις το dac και βάζεις και λεφτά στην άκρη.
Όσο για την rme πχ κάρτες της οποίας έχουν πέσει στα χέρια μου είναι και αυτές καταπληκτικές αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ακριβότερες λύσεις και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι καλύτερο από την 0404.
Το έχω πει άλλωστε και παλιότερα ότι όλα τα καλά dac (σε επίπεδο chip) παίζουν σχεδόν το ίδιο όταν τους βάλεις το ίδιο αναλογικό μέρος. Το θέμα είναι από ποιο κόστος ξεκινάς. Η 0404 εκεί είναι που δεν έχει αντίπαλο. Ξεκινά από πολύ χαμηλό κόστος και φτάνει στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας.
Όσο για το ποιος φοβάται ποιον εμένα δεν με ενδιαφέρει αφού δεν έχω μετοχές κανενός. Όταν όμως κάποια εταιρία μου δίνει αυτό που θέλω φτηνότερα μου αρκεί.

Απάντηση: Re: Γενική συζήτηση - pc sound cards & dacs

Η 0404 εκεί είναι που δεν έχει αντίπαλο.

Kαι η 1212m, που σύμφωνα με τις προδιαγραφές έχει καλύτερο dac, αλλά και κατά γενική ομολογία, για μαμίσια πράγματα μιλάμε, είναι καλύτερη από την 0404, τελικά πόσο καλή είναι; (Έτοιμος να παραθέσω συγκριτικά 1212m vs 0404 αν μου ζητηθεί!).

Τελικά μήπως κτυπάει στα ίσα τα καλύτερα dac ενώ ζητάει ψίχουλα; Και μήπως την έχουν στην "απέξω" επειδή δεν έχει "κονόμα;"

:chinscratch:

Επειδή είχα ασχοληθεί λίγο με την 0404 (την ήθελα για μετρήσεις) παρατήρησα τα ακόλουθα που ίσως ενδιαφέρουν.

Στην αμιγώς ψηφιακή λειτουργία η EMU 0404 USB έχει μεγίστη συχνότητα συγχρονισμού τα 96ΚHz
http://www.emu.com/products/product...611&product=15185&nav=technicalSpecifications
Αναλυτικότερα υποστηρίζει ταυτόχρονη ψηφιακή είσοδο και έξοδο έως τα 96ΚHz, με στάθμες AES/EBU ή S/PDIF
μέσω των αντιστοίχων ψηφιακών συνδέσεων (οπτικών ή γαλβανικών).

Όσο αφορά τις αναλογικές συνδέσεις, βλέπουμε να υποστηρίζονται μεγαλύτερες δειγματοληψίες έως τα 192 ΚHz
(χρησιμοποιείται στη είσοδο το ADC AK5385A και στην έξοδο το DAC AK4396).
Αυτό είναι λίγο παράδοξο και το είχα επισημάνει σε παλαιότερο νήμα, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν.

α) Γιατί οι αναλογικές συνδέσεις έχουν μεγαλύτερη ικανότητα δειγματοληψίας από τις ψηφιακές;

β) Μήπως ακολουθεί μετατροπή των 192 ΚHz σε 96 ΚHz και με αυτό τον τρόπο γίνεται η επικοινωνία από και προς τον Η/Υ (με δεδομένο πως η μεγίστη συχνότητα των ψηφιακών περιορίζεται στα 96 ΚHz);

γ) Μήπως (στη καλύτερη των περιπτώσεων) υπάρχει ξεχωριστό κύκλωμα σύνδεσης με USB αφιερωμένο μόνο στο αναλογικό τμήμα με δυνατότητα 192 KHz;

δ) Μήπως οι ψηφιακές συνδέσεις είναι περιορισμένες στα 96KHz για λόγους συμβατότητας και συμμόρφωσης με τη 01h class (εφ' όσον είναι απλό εμπορικό προιόν και όχι αμιγώς επαγγελματική λύση);

Δεν γνωρίζω αν κάποιος έχει ασχοληθεί ειδικότερα με το θέμα αλλά θα ήταν πιστεύω πολύ χρήσιμο. Περιμένω μια 0404 σύντομα και θα προσπαθήσω να διαπιστώσω καθώς επίσης να μετρήσω μερικά πράγματα. Φυσικά θα σας ενημερώσω για ότι μπορώ να καταλάβω με βάση της περιορισμένες γνώσεις μου στο τομέα.

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου dino.

Βλέποντας στο http://www.emu.com/products/product.asp?product=15185&nav=features
φαίνεται ότι υποστηρίζει 24-bit/192kHz A/D and D/A converters
όπωςεπίσης υποστηρίζει σε USB2.0 μέχρι και 192KHz όταν αφορά δικάναλο πρόγραμμα. http://www.emu.com/products/product.asp?product=15185&nav=technicalSpecifications

Φαίνεται επίσης ότι όταν δέχεται σήμα από οποιαδήποτε SPDIF περιορίζεται σε από 44-96KHz τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο του SPDIF (γιατί νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα μετατροπής ψηφιακού σήματος σε άλλη μορφή ψηφιακής εξόδου) - μήπως έχει να κάνει με το receiver του;

Να αναφέρω επίσης για τη ροή της συζήτησης ότι η emu φαίνεται ότι έχει πάρει το πρωτόκολλο του USB διαύλου και έχει προσθέσει δυνατότητες (σε USB2.0) μέσω emulators και κάνει τα δικά της παιχνίδια σε DLL's δικών της οδηγών. Για αυτό και εάν δεχθεί σήμα από USB1.1 μπορεί μόνο σε 16/44-48 ενώ σε Mac δεν το υποστηρίζει καθόλου.

Υπόψη, την κάρτα ούτε που τη ξέρω ούτε και αυτή φυσικά εμένα -bye-

Να τονιστεί πως το φαινόμενο <<αναλογικά έως 192 KHz και ψηφιακά έως 96 KHz>> το έχουν και άλλες ακριβότερες κάρτες επαγγελματικού επιπέδου (π.χ Lynx 22). Από εκεί και πέρα η EMU φαίνεται πως μπορεί και προσφέρει εξαιρετικές λύσεις σε σχετικά καλές τιμές (π.χ η 1616m δεν είναι φτηνή, ενώ είναι και δυσεύρετη τουλάχιστον σε PCI). Επίσης υπάρχει μια σύγχυση όσο αφορά τη γενική χρήση της 1010 που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος 1212/ 1616/ 1616m. Φαίνεται πως δεν υπάρχει μια ενιαία κάρτα ή τουλάχιστον έχουν γίνει αλλαγές και υπάρχουν πολλά παράπονα για αδυναμία σύνδεσης των Micro dac σε υπάρχουσες 1010 (πχ αν κάποιος είχε αγοράσει τη 1212, δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να συνδέσει ένα Micro dac). Επίσης δεν υπάρχει και ταύτιση μεταξύ των περιφερικών καρτών που φιλοξενούν τους μετατροπείς ADC / DAC. Στο πινακάκι δίνονται οι συνδυασμοί υλικού που χρησιμοποιεί η κάθε περιφερική κάρτα, τουλάχιστον με βάση όσα ανακοινώνει η EMU στο site της.

attachment.php

Π.χ η 1212 δεν είναι μια απλοποιημένη 1616, αλλά εμφανίζεται αρκετά διαφορετική ως προς το DAC και λιγότερο ως προς το ADC. Επίσης δεν συγχρονίζει πάνω από τα 96 στις ψηφιακές συνδέσεις, ενώ υπάρχει το πρόβλημα που αναφέρθηκε παραπάνω όσο αφορά τη συμβατότητα της μητρικής κάρτας 1010 που φιλοξενεί τα αμιγώς ψηφιακά σήματα.

Attachments

• table.jpg
    table.jpg
    19.3 KB · Views: 77
Μία σύγκριση emu vs others: (δυστυχώς δεν έχει την 0404. Πάντως η 1212m με το αδερφάκι της 1820m είναι στην κορυφή! Bέβαια για την 1820m κάτι ασύληπτανούμερα - 130 db και - 140 + db, και μηδεν IMD (!!!), την στιγμή που α)δεν πιάνονται από κανένα dac και β)είναι ίδιο dac με την 1212m, δεν ξέρω πως δικαιολογούνται! Μήπως επειδή είναι εκτός κουτιού PC; Αλλά και πάλι τα νούμερα είναι τρομερά!).

http://learjeff.net/RMAA/results.html

:smile:

Last edited:
Kαι θα είχε τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πως θα μπορούσαν η diyδες να βελτιώσουν το 0 % THD, 0,0002 % IMD + N, και 0 % IMD @ 10.000 HZ, και frequency responce 20 - 20.000 HZ + - 0, της 1820m !!!

:laugh: