Γενόσημα φάρμακα και φάρμακα εκ Μπαγκλαντές

451x540_abf3962989f583ffcbdee4c2cbfa09ec.jpg

Τα πιο μεγάλα ψέματα , είναι οι μισές αλήθειες.
Προσπαθούν να μας βάλουν στο τρυπάκι να ασχοληθούμε αν τα γενόσημα είναι ασφαλή ή όχι, αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Έτσι γενικά, σαν φιλοσοφική αναζήτηση, λες και βάλαμε σκοπό να γίνουμε όλοι γιατροί και φαρμακέμποροι. Το θέμα δεν είναι εκεί, φυσικά υπάρχουν και αποτελεσματικά και ασφαλή γενόσημα και φυσικά υπάρχουν και από τα άλλα. (Αλήθεια, αφού ξέρουμε ότι η Ελλάδα φτιάχνει καλά γενόσημα (Λουράντος), γιατί δεν κάνουμε περισσότερα εδώ, έτσι για να βρουν και δουλεία περισσότεροι, να γίνουμε ανταγωνιστικοί, φιλελεύθερα πράγματα δηλαδής όχι τίποτα κουμμουνιστικά).
Ποιος λοιπόν μας εγγυάται για το τι θα φτάνει στον άρρωστο? Το κράτος και ένας κουτσουρεμένος ΕΟΦ. Και υπάρχουν ακόμα πολλοί που έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό το κράτος και ελπίζουν ότι θα πάνε όλα καλά. Το κάνουν και οι Ελβετοί και οι Σουηδοί, μας λένε, λες και έχουμε ίδιο κράτος με αυτούς. Ούτε μας λένε τι γενόσημα παίρνουν αυτοί, ούτε βέβαια ότι θα παίρνουμε τα ίδια με αυτούς. Λες, ακόμα και αν και τώρα, δεν είναι νόμιμο να έρθουν γενόσημα από το Τατζικιστάν, δεν μπορεί το κράτος να βάλει έναν αστερίσκο στον νόμο και να το κάνει νόμιμο μια Κυριακή βράδυ (και αναδρομικά κιόλας να αθωώνει φαρμακοβιομηχανίες για να ‘’μην χαθούν δουλείες’’). Ο Λουράντος παραπάνω είπε ότι για το losec υπάρχουν 163 γενόσημα, πόσοι είπαμε ότι είναι οι υπάλληλοι στον ΕΟΦ? Για ένα φάρμακο δεν φτάνουν για να ελέγξουν τα γενόσημα αλλά θα μπορούν να ελέγξουν όλα τα φάρμακα. Ξέρω και εγώ να ζητώ πιστοποιητικά από εταιρίες, αν είναι να πιάσω δουλειά στον εοφ και θα σας εγγυηθώ και εγώ για τα γενόσημα, γιατρός δεν είμαι, λεπτομέρεια.
Θα σταματήσουν λένε τον διεφθαρμένο γιατρό από το να γράφει ότι θέλει. Τι δυσκολία θα έχει ο γιατρός, αφού έχει πάρει το φακελάκι από την φαρμακοβιομηχανία, να σου πει, κοίτα εγώ σου γράφω την δραστική ουσία που λέει ο νόμος και θα σου δώσουν το γενόσημο που κάνει 10 τάλαρα, αν τώρα θες να γίνεις καλά πάρε το άλλο με τα 100. Ακόμα και να μην είναι διεφθαρμένος ο γιατρός, αν πιστεύει ότι το γενόσημο τον 10 είναι μη αποτελεσματικό , θα σου πει να πάρεις το άλλο με τα 100, ορκίστηκε βλέπεις ‘’ Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου’’. Δεν βαριέσαι, έφτασε η στιγμή να καταργήσουμε και τον Ιπποκράτη, τι να ήξερε και αυτός.
Επόμενο βήμα, ο φαρμακοποιός, έχει και αυτός τώρα λόγο για την αγωγή. Ακόμα και αν ο γιατρός σου πει ότι το γενόσημο με τα 10 είναι καλό, τι σε προστατεύει από τον διεφθαρμένο φαρμακοποιό να σου πει, φίλε άστο αυτό για το καλό σου, έρχεται από το Τατζικιστάν και μία ξαδέρφη μου που το πήρε έβγαλε τρία βυζιά, πάρε αυτό με τα 100.
Αποτέλεσμα, εγώ να προσπαθώ να βγάλω άκρη μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών, ποιος είναι διεφθαρμένος και ποιος όχι, τι να πάρω και τι όχι και τέλος, για το πού να πάνε τα 90 τάλαρα που κάνει παραπάνω το καλό, στο φάρμακο για τον πατέρα μου ή στο γάλα και τις πάνες για το μωρό, γιατί δεν θα φτάνουν τα περισσευούμενα και για τα δυο. Και την ευθύνη για το φάρμακο που θα πάρω (αν μπορώ να το αγοράσω) στο τέλος θα την έχω εγώ. Την πήραν από τον γιατρό (δραστική ουσία θα γράφει όχι φάρμακο) και δεν την έδωσαν πουθενά.
Ατομική ευθύνη, όπως ατομική ιδιοκτησία ένα πράγμα, φιλελεύθερα πράγματα δηλαδής.

Δεν μου πολυαρέσει το offtopic αλλά έχω μια μεγάλη απορία..πως προσδιορίζεται κάποιος ως πατριώτης ειδικά σε καιρούς Ειρήνης..?

Re: Απάντηση: Γενόσημα φάρμακα και φάρμακα εκ Μπαγκλαντές

Δεν μου πολυαρέσει το offtopic αλλά έχω μια μεγάλη απορία..πως προσδιορίζεται κάποιος ως πατριώτης ειδικά σε καιρούς Ειρήνης..?

Αμα αγαπας "κατι", το αγαπας μονο "εν καιρω πολεμου"?

Ένας Γερμανός που ζει στην Ελλάδα, έχει κάνει παιδιά και τα παιδιά του έχουν κάνει εγγόνια, υπάρχει περίπτωση να αγαπά την Ελλάδα εξίσου με εσένα Χιώτη???

Re: Απάντηση: Γενόσημα φάρμακα και φάρμακα εκ Μπαγκλαντές

Πολυ ενδιαφερουσα κουβεντα ειναι αυτη. Δεν ανοιγετε ενα νεο νημα ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γενόσημα φάρμακα και φάρμακα εκ Μπαγκλαντές

Η ''εθνικοφροσυνη'' ειναι βαθύτατα συγκεκαλυμένη ιδεολογια ,οταν κάποιος ντρέπεται να δηλώσει τι πιστεύει καί εχει συγκεκριμένο πρόσημο.

Η ''ιδιωτεια''(δηλαδή η μη συμμετοχή, το ''κλεισιμο στην ατομικοτητα'') δεν εχει σχέση με την ''ουδετερότητα''..Μια χαρά μπορεί ενας ''ουδέτερος'' να κρύβεται ενώ εχει ιδεολογια επισης..Αλλως τε επι Χούντας έλεγαν πώς δέν επιθυμούν πολιτικές συζητήσεις ενώ η Χούντα ήταν απολύτως πολιτική.

Το να πει καποιος ειμαι δεξιος ,σοσιαλδημοκρατης,αριστερός αυτο ειναι ιδεολογια και ειναι σεβαστό.Αλλά κάποιοι φαίνεται ντρεπονται να δηλώνουν τι πιστεύουν και το καλύπτουν πισω απο άλλους ορους.

Το πώς αγαπάει ο καθενας τον τόπο του εξαρτάται απο το πώς ορίζει τον τόπο του και αν τον θεωρεί ''ανώτερο'' απο άλλους τόπους..

Οι ριζες εχουν προσωπική σημασια για τον καθένα ,αλλα δεν καθίστανται ανώτερες άλλων ριζών..

Τα ρητά και τα υπολοιπα επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών,οποτε χρησιμοποιούνται υποκειμενικά και δεν εχουν αντικειμενική αξιολόγηση.

Δεν μπορουμε να συζηταμε παντα σε αυτο το υφος?

Εδω χαιρομουν που δεν συντονιζεις το φωτογραφικο φορουμ γιατι μπορει και να μου ελεγες οτι τα περιστερια που φωτογραφιζω μοιαζουν με απογονους των ναζιστικων ταχυδρομικων.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Γενόσημα φάρμακα και φάρμακα εκ Μπαγκλαντές

Πολυ ενδιαφερουσα κουβεντα ειναι αυτη. Δεν ανοιγετε ενα νεο νημα ?

μπα, μια χαρά ορισμό δεν δίνει πχ ο Μπαμπινιώτης;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γενόσημα φάρμακα και φάρμακα εκ Μ

Δεν μπορουμε να συζηταμε παντα σε αυτο το υφος?

Εδω χαιρομουν που δεν συντονιζεις το φωτογραφικο φορουμ γιατι μπορει και να μου ελεγες οτι τα περιστερια που φωτογραφιζω μοιαζουν με απογονους των ναζιστικων ταχυδρομικων.

..Αν έχεις να απαντήσεις κατι πιό έξυπνο ευχαρίστως..Σουδωσα εναν ορισμο ,αλλά δεν απάντησες επι τής ουσιας.

Ένας Γερμανός που ζει στην Ελλάδα, έχει κάνει παιδιά και τα παιδιά του έχουν κάνει εγγόνια, υπάρχει περίπτωση να αγαπά την Ελλάδα εξίσου με εσένα Χιώτη???

Ο Γερμανός ναι ρε... ειδικά οι Γερμανοί τελευταία υπεραγαπάν την Ελλάδα... τους αγαπάμε και εμείς!!!!

Στους Αλβανούς υπάρχει πρόβλημα... πλέον και στους Πακιστανούς...:smash:

κατά μπαμπινιώτη

εθνικόφρων
1.αυτός που έχει εθνικά φρονήματα, που πιστεύει στην ιδέα του έθνους, την υποστηρίζει και την προβάλλει
2. ο φανατικά προσηλωμένος στο έθνος, στα εθνικά ιδεώδη και συμφέροντα, και συγχρόνως ιδεολογικά και πολιτικά συντηρητικός

επίσης

πατριώτης
1.πρόσωπο που έχει την ίδια πατρίδα με κάποιον άλλον
2.πρόσωπο που αγαπά την πατρίδα του και αγωνίζεται για αυτήν , που τιμά ό,τι συνδέεται με την ιστορία, την παράδοση, την γλώσσα της κλπ

Απάντηση: Re: Γενόσημα φάρμακα και φάρμακα εκ Μπαγκλαντές

Ο μπαμπ στο λεξικό του έχει 2 ορισμούς ....

Μπερδεύτηκα βρέ..Νομισα οτι αναφερόσουν σε κανά Ψαλμό τού Δαβίδ..............

Ειδα στο επομενο post τι εννοούσες.

κατά μπαμπινιώτη

εθνικόφρων
1.αυτός που έχει εθνικά φρονήματα, που πιστεύει στην ιδέα του έθνους, την υποστηρίζει και την προβάλλει
2. ο φανατικά προσηλωμένος στο έθνος, στα εθνικά ιδεώδη και συμφέροντα, και συγχρόνως ιδεολογικά και πολιτικά συντηρητικός

επίσης

πατριώτης
1.πρόσωπο που έχει την ίδια πατρίδα με κάποιον άλλον
2.πρόσωπο που αγαπά την πατρίδα του και αγωνίζεται για αυτήν , που τιμά ό,τι συνδέεται με την ιστορία, την παράδοση, την γλώσσα της κλπ

Μήτσο, το {γερμανοτσολιάς} και {ταγματασφαλίτης} τί λύμα έχει ?

ταγματασφαλίτες είναι λέει αυτοί που ανήκαν στα τάγματα ασφαλείας (καλό ε??) ....

στα τάγματα ασφαλείας έχει 6 ορισμούς .. ο νο5 είναι
ένοπλα σώματα που συγκροτήθηκαν από τον κατακτητή κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-44) και επανδρώθηκαν από έλληνες ,οι οποίοι πολεμούσαν τις αντιστασιακές οργανώσεις στο πλευρό των γερμανών ....

Καλησπέρα,
θα ήθελα να καταθέσω και τη δική μου άποψη σαν γιατρός του ΕΣΥ.
Η ιδέα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας προφανώς είναι σωστή. Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πως θα επιτευχθεί.
Η λογική λύση είναι η συνταγογράφηση από τον θεράποντα ιατρό βάσει των κανόνων και αρχών της ιατρικής επιστήμης (θεραπευτικά πρωτόκολλα).
Το πρόβλημα εδώ είναι να πείσεις ή να επιβάλλεις με κάποιο τρόπο αυτή την συνταγογραφηση καθαρά βάσει αυστηρών ενδείξεων.
Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η μαζική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο συνεχής έλεγχος της συνταγογραφίας.
Η συνταγογράφηση των λεγόμενων γενόσημων φαρμάκων επίσης είναι θεμιτή λύση, αφού έτσι και αλλιώς αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως (ειδικά αν δει κανεις συνταγές από αγροτικούς ιατρούς ή από γιατρούς του πρωην ΙΚΑ).
Θα μπορούσε λοιπόν να τεθεί σαν στόχος η συνταγογράφηση των γενόσημων να φτάσει σε κάποιο ποσοστό π.χ 30% ή 40% ή 50% των συνολικά χρησιμοποιούμενων φαρμάκων.
Η συνταγογραφία της δραστικής ουσίας από τον γιατρό και η επιλογή του φτηνότερου γενόσημου από τον φαρμακοποιό κατά τη γνώμη μου είναι μια πολύ πρόχειρη λύση που προσπαθεί να εφαρμοστεί είτε λόγω της πίεσης του χρόνου και των επιταγών της τρόικας είτε και για άλλους κρυφούς λόγους.
Προφανώς η επιλογή του απολύτως φτηνότερου μπορεί
1. ενίοτε να οδηγήσει στη επιλογή του απολύτως χειρότερου φαρμάκου για τον ασθενή
2. αποκλείει από την αγορά όλα τα υπόλοιπα γενόσημα που είναι λίγο πιο ακριβά κατ´απόλυτη τιμή (π.χ ακόμα και 50 λεπτά), αλλά που ενδεχομένως είναι καλύτερα ποιοτικά
Θα μπορούσε λοιπόν να προταθεί στους ιατρούς να συνταγογραφούν κατά π.χ 50% (ή άλλο ποσοστό), γενόσημα φάρμακα. Η επιλογή του εμπορικού σκευάσματος του γενόσημου θα γίνεται από τον θεράποντα ιατρό. Η συνέπεια του ιατρού στο ανωτέρω ποσοστο θα μπορούσε να ελέγχεται συνεχώς μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (π.χ ενημέρωση του ιατρού ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το ποσοστό του και παρότρυνση να το αυξήσει ώστε να φτάσει στο επιθυμητό, ή αντίστροφα διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης).
Επίσης για λόγους ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στην παρούσα δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ότι στις περιπτώσεις όπου θα συνταγογραφείται κάποιο γενόσημο, αυτό να είναι αποκλειστικά ελληνικής κατασκευής (εφ´οσον βέβαια υπάρχει τέτοιο).

Ο ΣΚΑΙ με τον Πορτοσάλτε ανέλαβαν νά ''διαφωτίσουν '' τον κόσμο,για την εγκληματική πολιτική Λοβέρδου..

Απάντηση της κυριας Μελά ,πρωην διευθυντριας του ΕΟΦ..

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητέ κύριε Πορτοσάλτε,

Σας άκουσα το πρωί, 2 Μαρτίου 2012, που συζητούσατε με τον κ. Πατούλη για φάρμακα και βιοισοδυναμία και ίσως βοηθήσω να γίνει το θέμα πιο κατανοητό.

Στην συζήτηση σας είπατε ότι με την συνταγογράφιση με δραστική ουσία μεταφέρεται η απόφαση & ευθύνη για την θεραπεία του ασθενή από τον ιατρό στον φαρμακοποιό. Δεν είναι έτσι, ούτε ο ιατρός ούτε ο φαρμακοποιός έχουν ευθύνη για την απόφαση του ποιού σκευάσματος θα πάρει ο ασθενής. Κάθε φορά που πάει ο ασθενής (με λοίμωξη, διαβήτη, υπέρταση, χοληστερίνη, σχιζοφρένια, κλπ) στο φαρμακείο θα του δίνεται το φθηνότερο. Την απόφαση και ευθύνη θα έχει το Ελληνικό κράτος που το επιβάλλει.

Για να θεωρηθεί κάποιο γενόσημο/αντίγραφο φάρμακο βιοισοδύναμο με το πρωτότυπο πρέπει να το αποδείξει με μελέτη βιοισοδυναμίας. Τα επιτρεπτά όρια για να θεωρηθεί βιοισοδύναμο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι 80% έως 125% (δείτε το συνημμένο αρχείο: http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Scientific_guideline/2010/01/WC500070039.pdf (Σελίδα 15, πρώτη παράγραφος «Acceptance Limits»).

Δηλαδή, εάν το πρωτότυπο, που γράφει 100mg στο κουτί, έχει κλινική διαθεσιμότητα 100, τότε το εγκεκριμένο γενόσημο/αντίγραφο του, που γράφει 100mg στο κουτί, μπορεί να έχει κλινική διαθεσιμότητα από 80 έως 125.
Φανταστείτε λοιπόν:

Ασθενής με χρόνια πάθηση που είναι ρυθμισμένος σε ένα φάρμακο (πρωτότυπο ή μη) που έχει κλινική διαθεσιμότητα 100. Με την εφαρμογή του μέτρου, τον επόμενο μήνα που θα πάει στο φαρμακείο παίρνει το φάρμακο Α (ίδια δραστική ουσία) με κλινική διαθεσιμότητα 80, διότι είναι το φθηνότερο. Τώρα μειώνεται η αποτελεσματικότητα κατά 20% και δεν είναι καλά ρυθμισμένος.

Προβληματίζεται και ο ασθενής και ο ιατρός. Ίσως αυξήσουν και την δόση. Ύστερα από κάποιο διάστημα το φάρμακο Χ είναι το φθηνότερο (ίδια δραστική ουσία) που έχει κλινική διαθεσιμότητα 125. Ξαφνικά ο ασθενής παίρνει 56% περισσότερο φάρμακο από την προηγούμενη μέρα. Τώρα έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, πονοκεφάλους, ξηροστομία. Ούτε ο ιατρός, ούτε ο φαρμακοποιός, ούτε ο ασθενής έχει κάνει κάτι διαφορετικό, και κανείς τους δεν ξέρει τι, και γιατί, συμβαίνει στον ασθενή.

Εσείς, εάν είσαστε ο ιατρός, και βλέπατε ότι ο ασθενής σας, παίρνοντας τόσο καιρό το ίδιο φάρμακο (ίδια δραστική), έχει χάσει την ρύθμιση και έχει ανεπιθύμητες ενέργειες τι θα κάνατε;

Στον επόμενο ασθενή με την ίδια πάθηση τι θα κάνετε τώρα που έχετε χάσει την εμπιστοσύνη στην δραστική ουσία;

Η δραστική ουσία που θα πάρει την θέση του στην θεραπευτική φαρέτρα με ποια κριτήρια θα την διαλέξετε;

Μήπως θα διαλέγατε κάποια δραστική ουσία που είχε πατέντα για να μην πάρει ο ασθενής όποιο φάρμακο θέλει το κράτος εκείνη τη στιγμή;

Αυτό θα ήταν φθηνότερο από το προηγούμενο;

Σοφία Μελά
Φαρμακοποιός
Δ/ντρια Επιστημονικών Θεμάτων ΣΦΕΕ
τ. Δ/ντρια ΕΟΦ».

Πάει και αυτό....Next????

Le Monde: «Non» στα φάρμακα από την Ινδία!​

Η μεγάλη γαλλική εφημερίδα δημοσιεύει παγκόσμια έρευνα που μιλά για αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα από τον Τρίτο Κόσμο, καθώς και για τις ανησυχίες της Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας
Le Monde: «Non» στα φάρμακα από την Ινδία!

Για πρώτη χρονιά πέρσι, οι πωλήσεις γενοσήμων στη Γαλλία σημείωσαν πτώση. Όχι επειδή οι Γάλλοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα γενόσημα φάρμακα γενικά (αφού υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας τέτοια φάρμακα: όσα παράγονται στο δυτικό κόσμο, κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές και ελέγχους). Αλλά –όπως εξηγεί η μεγάλη γαλλική εφημερίδα Le Monde- επειδή εντείνεται διαρκώς η ανησυχία των Γάλλων γιατρών και, βεβαίως, των ασθενών για την ποιότητα των αντιγράφων φαρμάκων που εισάγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Στη Γαλλία δεν ισχύει παρόμοιος νόμος με αυτόν που πέρασε την περασμένη Τετάρτη από το ελληνικό κοινοβούλιο και θεσμοθετεί τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας. Στη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, ο κάθε γιατρός συνταγογραφεί το φάρμακο που θεωρεί ως ιδανικό για τον ασθενή του. Από την πλευρά του, ο φαρμακοποιός έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει το φάρμακο αυτό με κάποιο άλλο, όμοιας δραστικής ουσίας. Αν, όμως, ο ασθενής αρνηθεί, ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει αυτό ακριβώς που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.

Επίσης, ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να χορηγήσει άλλο φάρμακο σε περίπτωση που ο γιατρός σημειώσει πάνω στη συνταγή το χαρακτηρισμό «non substitutable» («αναντικατάστατο»). Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, αυτές οι δύο λέξεις αναγράφονται όλο και συχνότερα στις συνταγές από τους Γάλλους γιατρούς, ενώ όλο και περισσότεροι Γάλλοι ασθενείς επιμένουν να μην παίρνουν τα γενόσημα που τούς προτείνουν οι φαρμακοποιοί.

Γιατί;

Το εξηγεί η εφημερίδα, αναφερόμενη σε παγκόσμια έρευνα που διενήργησαν τρεις επιστήμονες του American Enterprise Institute, οι οποίοι μελέτησαν τη σύνθεση συνολικά 2.121 γενοσήμων και εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για φάρμακα που παρασκευάζονται στην Ινδία, τη μεγαλύτερη παραγωγό γενοσήμων στον κόσμο. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν μεγάλες ποιοτικές διακυμάνσεις στα made in India σκευάσματα, με ορισμένες –κυρίως τις μεγαλύτερες- εταιρείες να επιδεικνύουν ποιοτική παραγωγή και άλλες, όμως, να βρίσκονται στον αντίποδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν συχνά απαγορεύσει την εισαγωγή φαρμάκων από συγκεκριμένες ινδικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια.

Η Le Monde αναφέρεται, επίσης, στις ανησυχίες της Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας για τη μετατόπιση της παραγωγής φαρμάκων σε χώρες όπου δεν εφαρμόζονται σοβαροί έλεγχοι. Σύμφωνα με τον επιστημονικό φορέα, στις χώρες αυτές, αρκεί η απόδειξη ότι περιέχει την ίδια δραστική ουσία με το πρωτότυπο, για να περάσει τον έλεγχο ένα γενόσημο φάρμακο. Με άλλα λόγια, η Ακαδημία εκφράζει ακριβώς τους ίδιους φόβους με την ελληνική κοινωνία μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τη Υγεία: ότι θα εισάγονται στη χώρα μας φάρμακα που δε θα έχουν ελεγχθεί επαρκώς ως προς την ποιότητά τους.

Η Le Monde μάλιστα αναλύει περαιτέρω το θέμα, επισημαίνοντας ότι ειδικά στα αντι-επιληπτικά φάρμακα έχουν παρουσιασθεί πάρα πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια: Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα όχι μόνο δε θεραπεύουν την ασθένεια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις την επιδεινώνουν κιόλας. Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι, στον Καναδά, μελέτες έχουν δείξει ότι τελικά ορισμένες φορές η θεραπεία της επιληψίας φτάνει να κοστίζει περισσότερο σε χρόνο και χρήμα.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει τη βαθιά ανησυχία των Γάλλων γιατρών, που όλο και πιο συχνά χαρακτηρίζουν «non substitutable» τα φάρμακα που συνταγογραφούν. Αλλά και οι Γάλλοι ασθενείς, ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι, έχουν πάψει να εμπιστεύονται τα γενόσημα φάρμακα που παράγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/118431/le-monde-non-sta-farmaka-apo-tin-india

Y.Γ Αφιερωμένο......

Last edited: