Γέροντας Γαβριήλ...

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Μια δυο φορές το χρόνο πηγαίνω στο Άγιο Όρος για πνευματική ανάταση και εξομολόγηση. Πέρυσι πήγα, όπως πάντα με τον πεθερό μου, στις 6-10/5/2007.

Η "ανακάλυψη" εκείνου του ταξιδιού ήταν ο μοναχός Γαβριήλ. Μένει σε ένα ταπεινό κελί στη μέση της διαδρομής από το κελί Παναγούδα (όπου ασκήτευσε ο μοναχός Παίσιος) για το Κουτλουμούσι (κοντά στις Καρυές). Για την πνευματικότητά του είχαμε ακούσει πολλά. Μπήκαμε στο κελί του μαζί με ένα ακόμη προσκυνητή.

Είμαι επιφυλακτικός όταν ακούω για άγιους ανθρώπους με χάρισμα από το θεό. Και το έχω πληρώσει. Πιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν όταν το 1990 πέρασα μπροστά από το κελί Παναγούδα, αλλά αρνήθηκα την πρόσκληση να γνωρίσω το γέροντα Παίσιο.

Ο Γαβριήλ είναι ένας ταπεινός γέροντας με μεγάλη ψυχή. Λίγα λόγια μας είπε για τις αμαρτίες και την εξομολόγηση, για πράγματα δηλαδή που τα ακούμε συχνά στους ναούς. Όμως όσα είπε, τα είπε με τελείως διαφορετικό τρόπο, που άγγιξε τελικά την καρδιά μας. Να είναι καλά ο γέροντας Γαβριήλ!

«Να έχετε τον πνευματικό σας, να εξομολογήστε τακτικά και με ειλικρίνεια γιατί από την κόλαση δεν υπάρχει επιστροφή. Γιατί και ο μεγαλύτερος εγκληματίας που καταδικάζεται σε ισόβια και είναι στη φυλακή, έχει ελπίδα να σωθεί ή από μετάνοια ή από κάποια χάρη που θα του δοθεί ή να δραπετεύσει. Από την κόλαση δεν υπάρχει γυρισμός. Στην κρίση όλα φανερώνονται. Επομένως δεν ωφελεί να κρύψουμε κάτι.

Η κόλαση είναι αιώνια. Αν κάθε χίλια χρόνια έπεφτε μια σταγόνα νερού, θα αδειάσουν οι ωκεανοί, ενώ η κόλαση δεν έχει τελειωμό.

Δεν θα σχολιάζετε ποιος παπάς είναι καλός ή κακός. Όταν συγχωρεί οι αμαρτίες συγχωρούνται. Το τριαντάφυλλο μοσχομυρίζει, είτε το δίνει εγκληματίας, είτε το δίνει άγιος.

Πρέπει να εξομολογούμαστε σε ιερέα και όχι σε εικόνα. Πολλοί λένε ότι προσευχήθηκαν μπροστά σε μια εικόνα και ζήτησαν συγχώρεση. Αυτό μοιάζει με τον άρρωστο, ο οποίος λέει το πρόβλημά του στη φωτογραφία του γιατρού του. Θα έχει γιατρειά;»

Αυτά τα ολίγα ... συγχωρήστε με.... μέσα σε όλα όσα γίνονται καθημερινά γύρω μας ίσως η συζήτηση με ένα τέτοιον άνθρωπος ή έστω η μεταφορά κάποια διαφορετικά λόγια μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.

Βλάση πραγματικά σε ευχαριστώ γιά την σύντομη αλλά λεπτομερή περιγραφή που μας έδωσες. Θα βάλω στόχο να τον επισκευτώ και εγώ, ελπίζω σύντομα.
Μέσα σε ορισμένα απίστευτα ανούσια πράγματα που θεωρούμε (τρομάρα μας) σημαντικά στην τραγική καθημερινότητα, ξαναθύμισες τον πραγματικό μας στόχο. Σε ευχαριστώ...

απο μικρο παιδι ειχα την απορια γιατι πρεπει να περνουν τα βουνα και τους ερημοτοπους οι θρησκοι ανθρωποι για να βρουν πνευματικη αναταση ;

Γαληνη ισως βρισκουν !
Πνευματικη αναταση ομως ;

γιατι πρεπει να φυγεις μακρυα απο τον κοσμο εφοσον εισαι Ιερεας και εχεις υποτιθετε εντολη να κυρητεις τον Λογο του Θεου στον Κοσμο ...ναι σε αυτο τον Κοσμο που εσυ σαν Ιερεας αποφευγεις ;;;;

που θα κυρηξεις αν απομονοθεις ; στα δεντρα ;;;;;

ποτε δεν το καταλαβα αυτο ....
σε ποια επιτελους εντολη υπακουουν αυτοι οι Ιερεις ;
εφοσον η Αγ.Γραφη εχει 2 Βασικες εντολες :
α) Να αγαπας Τον Θεο με ολη σου την καρδια και τη διανοια
και β) να αγαπας τον πλησιον σου οπως τον εαυτο σου !

πως θα τον αγαπησεις τον πλησιον σου αν παρεις τα βουνα;;;;

Μήπως κάποιος που ξέρει μπορεί να μας πει ποιός είναι αυτός ο γέροντας Παίσιος;
Είναι υπαρκτό πρόσωπο, ζει; έχει πεθάνει; είναι κάποιο είδος προφήτη; Τι ακριβώς είναι αυτός ο γέροντας Παίσιος;

«Να έχετε τον πνευματικό σας, να εξομολογήστε τακτικά και με ειλικρίνεια γιατί από την κόλαση δεν υπάρχει επιστροφή. Γιατί και ο μεγαλύτερος εγκληματίας που καταδικάζεται σε ισόβια και είναι στη φυλακή, έχει ελπίδα να σωθεί ή από μετάνοια ή από κάποια χάρη που θα του δοθεί ή να δραπετεύσει. Από την κόλαση δεν υπάρχει γυρισμός. Στην κρίση όλα φανερώνονται. Επομένως δεν ωφελεί να κρύψουμε κάτι.

Η κόλαση είναι αιώνια. Αν κάθε χίλια χρόνια έπεφτε μια σταγόνα νερού, θα αδειάσουν οι ωκεανοί, ενώ η κόλαση δεν έχει τελειωμό.

Δεν θα σχολιάζετε ποιος παπάς είναι καλός ή κακός. Όταν συγχωρεί οι αμαρτίες συγχωρούνται. Το τριαντάφυλλο μοσχομυρίζει, είτε το δίνει εγκληματίας, είτε το δίνει άγιος.

Πρέπει να εξομολογούμαστε σε ιερέα και όχι σε εικόνα. Πολλοί λένε ότι προσευχήθηκαν μπροστά σε μια εικόνα και ζήτησαν συγχώρεση. Αυτό μοιάζει με τον άρρωστο, ο οποίος λέει το πρόβλημά του στη φωτογραφία του γιατρού του. Θα έχει γιατρειά;»

Εμένα αυτά, τα περί αιώνιας κόλασης, δεν μου ακούγονται και πολύ πνευματικά.
Μάλον σαν απειλές μου ακούγονται, σαν προσπάθεια τρομοκράτησης.

Εμένα αυτά, τα περί αιώνιας κόλασης, δεν μου ακούγονται και πολύ πνευματικά.

Για τα περι αιωνιας κολασης οι Ιερεις θα μπορουσαν να διαβασουν τα κεφαλαια στην Αγ. Γραφη :
Εκκλησιαστης Κεφαλαιο 9 εδαφια 5+6 και πιο κατω στο εδαφιο 10
εξηγει ξεκαθαρα αν υπαρχει Κολαση και σε ποια κατασταση περιερχονται οι Ανθρωποι οταν πεθανουν !

ειναι ΚΡΙΜΑ οι Ιερεις να μην διαβαζουν την Αγ. Γραφη και να τρομοκρατουν τον κοσμο με αιωνια βασανα και οτι υπαρχει Κολαση και φωτια κτλ,......

εκτος βεβαια αν δεν πιστευουν στην Αγ. Γραφη ! .....τοτε αυτο ειναι αλλο καπελο.....

Βλάση καλημέρα. Θα μπορούσε να μου στείλεις περισσότερες πληροφορίες γιά το πώς ακριβώς θα βρώ τον γέροντα, σε ποιά μονή πρέπει να απευθυνθώ? Αν προτιμάς στείλε p.m. Σε ευχαριστώ και πάλι.

Re: Απάντηση: Γέροντας Γαβριήλ...

που θα κυρηξεις αν απομονοθεις ; στα δεντρα ;;;;;

H διδασκαλία δεν έχει να κάνει με τον μοναχισμό. :)

Μήπως κάποιος που ξέρει μπορεί να μας πει ποιός είναι αυτός ο γέροντας Παίσιος;

Ο γέροντας Παΐσιος ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος που κοιμήθηκε το 1994.
Δυστυχώς είχα την τιμή να τον δω και να του μιλήσω μόνο μία φορά αλλά ακόμη και αυτό έφτανε. Η προσωποποίηση της ταπεινότητας και της σοφίας.

Κάποιος θα σου έλεγε
- Ο Χριστιανισμός βασίζεται στην τρομοκρατία
Κάποιος άλλος
- Αν κάποιος σου πεί να μην πηδήξεις από το παράθυρο θεωρείς ότι σου ασκεί τρομοκρατία;

Re: Απάντηση: Γέροντας Γαβριήλ...

Ο γέροντας Παΐσιος ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος που κοιμήθηκε το 1994.
Δυστυχώς είχα την τιμή να τον δω και να του μιλήσω μόνο μία φορά αλλά ακόμη και αυτό έφτανε. Η προσωποποίηση της ταπεινότητας και της σοφίας.

Άλλες λεπτομέρειες; Ήταν μοναχός; Ήταν ηγούμενος;
Έγραψε βιβλία;

Γιατί τόσος ντόρος;

Το κελί του μοναχού Γαβριήλ βρίσκεται 15 λεπτά ανατολικά των Καρυών. Από την πλατεία παίρνουμε το δρόμο προς το Πρωτάτο. περνούμε το Πρωτάτγο και ακολουθούμε τη φυσιολογική κατεύθυνση του δρόμου. Μετά από 5 λεπτά φθάνουμε στη μονή Κουτλουμουσίου. Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας και ακολουθώντας τον τσιμεντένιο δρόμο. Σε κάποιο σημείο μετά, όταν ο δρόμος στρίβει αριστερά εμείς στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε το μονοπάτι με κατεύθυνση προς το κελί Παναγούδα. Περνούμε μπροστά από 2-3 κελιά και καθώς κατηφορίζουμε βλέπουμε μια παράγκα (ή κάτι τέτοιο) στο δεξί μας χέρι. Εκεί μένει ο γέροντας Γαβριήλ. Καθήστε στην αυλή του και περιμένετε...

Αν σας φαίνεται δύσκολο να τον βρείτε, απλώς ρωτήστε.

O Παισιος ειχε αρνηθει να δεχθει και να μιλησει με ενα γνωστο μου,που τον επισκεφθηκε με μια αρκετα μεγαλη συντροφια.Τους υπολοιπους τους δεχθηκε μιλησε μαζι τους και τους συμβουλευσε,αυτον οχι.Μαλιστα δε ο συγκεκριμενος ανηκει στην κατηγορια εκεινων που πηγαινουν τακτικοτατα στην εκκλησια,νηστευει κλπ,φαινεται ο γεροντας Παισιος κατι παραπανω ηξερε

θα αντέλεγα επ' αυτού, ότι ακόμη και όταν καταθέτουμε τα χρήματά μας, εξετάζουμε την αξιοπιστία του πιστωτικού ιδρύματος. Δηλαδή ο γέρων προτρέπει να δώσει κανείς ό,τι πολυτιμότερο έχει, τα εσώψυχά του, σε όποιον να 'ναι?

Απάντηση: Re: Γέροντας Γαβριήλ...

θα αντέλεγα επ' αυτού, ότι ακόμη και όταν καταθέτουμε τα χρήματά μας, εξετάζουμε την αξιοπιστία του πιστωτικού ιδρύματος. Δηλαδή ο γέρων προτρέπει να δώσει κανείς ό,τι πολυτιμότερο έχει, τα εσώψυχά του, σε όποιον να 'ναι?

NAI. Αρκεί αυτό ο όποιος "να'ναι" να ζητήσει με ειλικρίνεια βοήθεια. Γιά τον Θεό κανένα πλάσμα δεν είναι "όποιος νά'ναι".

Φιλε Send
Δεν εννοει ακριβως αυτο ο γεροντας!
Εννοει οτι η συγχωρεση=τριανταφυλλο , μπορει να δοθει και απο τον καλο παπα=αγιος και απο τον κακο παπα=εγκληματιας.
Στην εξομολογηση δεν δινεις τα εσωψυχα σου στον παπα,στον Θεο τα δινεις.
Και την συγχωρεση δεν την παιρνεις απο τον παπα,απο τον Θεο την παιρνεις.
Εξαλλου αυτο αποτελει και αρχη της εκλησσιας.
Τωρα αν μου πεις για καλο και κακο γιατρο εχ! εδω υπαρχει μια αντιφαση στα λογια του γεροντα. :-)

"όποιος να ´ναι" είναι για παράδειγμα ο ιερέας που αποκαλύφθηκε προσφάτως πως βίαζε (από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον) το κοριτσάκι. Με ποια λογική δίνει αυτός καλύτερα τη συγχώρεση από την εξομολόγηση σε μία εικόνα λχ, δεν κατανοώ.

Αυτή η θέση προϋποθέτει αποδοχή υπερβατικής δύναμης στον ιερέα η οποία έρχεται σ'αυτόν ερήμην του και δρα ερήμην του.
Αν κάποιος συμβιβάζεται μ'αυτό έχει καλώς.
Όμως , με μπακαλίστικη ίσως λογική, αν ο ιερέας είναι διάμεσος μιας δύναμης καλού δεν θα έπρεπε να είναι και ο ίδιος καλός;

Κι εδώ προϋποτίθενται παραδοχές περί εξαγνιστικής δύναμης η οποία μέσω του ιερέα φθάνει στον μετανοούντα. Μόνο με αυτές τις παραδοχές στέκει ο παραλληλισμός του Βλάσση.
Η μεταμέλεια όμως είναι εσωτερική διεργασία για την οποία ,σε κάποιους αρκεί μόνο η ενδοσκόπηση χωρίς άλλες αναφορές.

Τέλος πάντων , το φτωχό μου μυαλό αδυνατεί να δεχθεί ότι ο κάθε ιερέας που βιάζει κοριτσάκια ξεχειλίζει θείας ενέργειας ή θείας χάρης η οποία φθάνει στον εξομολογούμενο ή και σε κάθε άλλου μυστηρίου συμμετέχοντα.
Αν είναι έτσι γιατί πολλοί ''ψάχνονται'' με γέροντες όπως ο Παΐσιος ή ο Γαβριήλ αφού η χάρη του θεού μπορεί να έρθει και μέσω του πιθανού ιερέα - βιαστή της ενορίας τους;

Συγνωμη, αλλα προτιμω να εξομολογηθω απευθειας στον Θεο, ουτε σε παπαδες , ουτε σε εικονες.