Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Να σου πω Μάκη, δεν έχω πολυκατάλαβει τι έχεις φτιάξει εκεί πέρα. Πλυντήριο δίσκων ή εργαστήριο καθαρισμού; Και προπάντων δεν μπορώ να καταλάβω από τις φωτογραφίες πόσο χώρο καταλαμβάνει όλη αυτή η εγκατάσταση; Η αλήθεια είναι πως είμαι λίγο άσχετος (τι λίγο, πολύ!) με τα μηχανολογικά (και με τα μαστοριλίκια γενικώς), οπότε παρακαλώ να με συγχωρέσεις.

Πάντως θαυμάζω τη μερακλίδικη δουλειά σου! Χρειάζεται πολύ μεράκι για όλα αυτά!

Με την ευκαιρία χρόνια πολλά! ☺️
Έχει φτιαχτεί απλά …
Ένα στεγνοκαθαριστήριο για δίσκους βινυλίου που την βρωμιά δεν μπορείς να την δεις με το μάτι .
Έχουμε λοιπόν .
1)Μηχάνημα υπερήχων με την βοήθεια της παραμετροποίησης ,θερμοκρασία νερού ,χρόνος ,επιλογή κατάλληλων φίλτρων καθαρισμού του νερού από εξωτερική αντλία και τέλος την επιλογή της αναρρόφησης υγρών σε ένα παλιό πικαπ με την προοπτική στο μέλλον να ακουστεί .
2)Καταλαμβάνει το ένα μέτρο περίπου .
Επίσης χρόνια πολλά με υγεία .

Έχει φτιαχτεί απλά …
Ένα στεγνοκαθαριστήριο ..........................
2)Καταλαμβάνει το ένα μέτρο περίπου .
Επίσης χρόνια πολλά με υγεία .
Λοιπόν με όλες τις αναλυτικές περιγραφές και τις φωτογραφίες έμενα με την εντύπωση πως καταλαμβάνει χώρο τουλάχιστον ένα ολόκληρο δωμάτιο!
Αλλά έχω δηλώσει ήδη άσχετος περί τα μηχανολογικά και περί τα μαστορέματα! 😁

• Haha
Reactions: MakisM
Εδώ έχουμε περίπτωση δίσκου που υποτίθεται ότι καθαρίστηκε η βρωμιά -σωματίδια και δεν φαίνεται με το μάτι 👁️ έκανα απλά ζουμ το κινητό και αντίκρισα το παρακάτω 👇 μιλάμε για δίσκο πριν από 40 και κάτι χρόνια .
IMG_1315.jpeg

Ο καθαρισμός 🧽 κράτησε 15 λεπτά για τρεις δίσκους που έβαλα και η θερμοκρασία νερού ανάμεσα στους 25 και 30 βαθμούς Κελσίου και το αποτέλεσμα .

IMG_1321.jpegΈχω πλύνει πάνω από 70 δίσκους και το νερό συνεχίζει να βγαίνει κρυστάλλινο και καθαρό από την αντλία -φίλτρο ,κάνοντας πραγματικά δουλειά κάποια σωματίδια που ήταν αντιληπτά στην δεξαμενή τα ρούφηξε η αντλία μέσα στο φίλτρο .

IMG_1322.jpeg

Προσωπικά χρησιμοποιώ το μικρό Pro-ject VCE με το υγρό της εταιρείας και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Καθαρίζει τέλεια, γρήγορα και με ασφάλεια ενώ καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Το μόνο που πρόσθεσα στην συνταγή είναι ένα φωτογραφικό υγρό της ilford το οποίο βοηθά στο στέγνωμα.

• Like
Reactions: Kostas P.
Προσωπικά χρησιμοποιώ το μικρό Pro-ject VCE με το υγρό της εταιρείας και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Καθαρίζει τέλεια, γρήγορα και με ασφάλεια ενώ καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Το μόνο που πρόσθεσα στην συνταγή είναι ένα φωτογραφικό υγρό της ilford το οποίο βοηθά στο στέγνωμα.
Και το Kodak κτλ.
Για ποιον όμως λόγο ,δεν είναι δυνατή η αναρρόφηση του Project?

Το αντίθετο συμβαίνει η αναρρόφηση του Pro-ject είναι πανίσχυρη. Απλά το Ilford συμβάλει στο να ολοκληρωθεί γρήγορα το ολοκληρωτικό στέγνωμα της επιφάνειας (κάτι το οποίο είναι άπειρα ευεργετικό για την βελόνα και το cantilever, εάν κάποιος παίξει αμέσως τον δίσκο). Η χρήση του είναι προαιρετική και όχι επιβαλλόμενη.

Last edited:
Το αντίθετο συμβαίνει η αναρρόφηση του Pro-ject είναι πανίσχυρη. Απλά το Ilford συμβάλει στο να ολοκληρωθεί γρήγορα το ολοκληρωτικό στέγνωμα της επιφάνειας (κάτι το οποίο είναι άπειρα ευεργετικό για την βελόνα και το cantilever, εάν κάποιος παίξει αμέσως τον δίσκο). Η χρήση του είναι προαιρετική και όχι επιβαλλόμενη.
Οκ.Στο λέω γιατί …Γνωστός Έμπορος που εμπορεύεται δίσκους και τυγχάνει να έχουμε μεγαλώσει μαζί στην ίδια περιοχή καθαρίζει τους δίσκους με αναρόφηση κτλ έχει δώσει 2 χιλιάρικα και μου λέει τραβάει σαν ηλεκτρική σκούπα και του Απαντάω για ποιον λόγο δεν αγόρασες ηλεκτρική σκούπα ;
Εγώ πάλι που χρησιμοποιώ ηλεκτρική σκούπα της KARCHER με κόστος τα 60 ευρώ είναι ανώφελο να χρησιμοποιήσω αυτό το χημικό γιατί απλούστατα δεν αφήνει κανένα υπόλειμμα υγρασίας και αν αντιστρέψω την σωλήνα στο μοτέρ εξαγάγει τον αέρα .
Την αναρρόφηση τώρα την χρησιμοποιώ μόνο αν βιάζομαι να ακούσω τον δίσκο μετά τον καθαρισμό με την χρήση υπερήχων -φίλτρου που για εμένα ήταν το επόμενο βήμα .
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, στο παρακάτω 👇 βίντεο ο τύπος αυτός έχει και αναρρόφηση αλλά …
Ο καθαρισμός γίνεται διαφορετικά .
https://youtu.be/yWKSi_r6gxY?si=jua0_zINKkM_1RQm

Οκ.Στο λέω γιατί …Γνωστός Έμπορος που εμπορεύεται δίσκους και τυγχάνει να έχουμε μεγαλώσει μαζί στην ίδια περιοχή καθαρίζει τους δίσκους με αναρόφηση κτλ έχει δώσει 2 χιλιάρικα και μου λέει τραβάει σαν ηλεκτρική σκούπα και του Απαντάω για ποιον λόγο δεν αγόρασες ηλεκτρική σκούπα ;
Ίσως γιατί δεν έχει το μηχανισμό για να περιστραφεί ο δίσκος; Λέω εγώ τώρα...

Ίσως γιατί δεν έχει το μηχανισμό για να περιστραφεί ο δίσκος; Λέω εγώ τώρα...
Έχει …Όπως έχει και ο τύπος στο βίντεο .
Σε κάθε περίπτωση αν πάμε σε λύση D.I.Y.
Χρειάζεται δυνατό μοτέρ περιστροφής γιατί απλούστατα αυτές η σκούπες δεν αστειεύονται στο θέμα της αναρρόφησης αυτό θέλουμε να τραβάει μέχρι και την υγρασία κτλ
Πλατό στην ίδια διάμετρο του δίσκου με βάρος και σφιγκτήρα.
Το ακροφύσιο που έχω βάλει στην σκούπα είναι διαφανές για να βλέπω τα υγρά ,την υγρασία και φυσικά είναι στην ίδια διάμετρο του δίσκου .
Σε κάθε περίπτωση η περιστροφή του πλατό μπορεί να γίνει χειροκίνητα αλλά σε παιδεύει με τέτοια δύναμη 💪 αναρρόφησης.
IMG_1328.jpeg
IMG_1329.jpeg

Έχει …Όπως έχει και ο τύπος στο βίντεο .
Σε κάθε περίπτωση αν πάμε σε λύση D.I.Y.
Χρειάζεται δυνατό μοτέρ περιστροφής γιατί απλούστατα αυτές η σκούπες δεν αστειεύονται στο θέμα της αναρρόφησης αυτό θέλουμε να τραβάει μέχρι και την υγρασία κτλ
Πλατό στην ίδια διάμετρο του δίσκου με βάρος και σφιγκτήρα.
Το ακροφύσιο που έχω βάλει στην σκούπα είναι διαφανές για να βλέπω τα υγρά ,την υγρασία και φυσικά είναι στην ίδια διάμετρο του δίσκου .
Σε κάθε περίπτωση η περιστροφή του πλατό μπορεί να γίνει χειροκίνητα αλλά σε παιδεύει με τέτοια δύναμη 💪 αναρρόφησης.
View attachment 244941
View attachment 244942
όλη αυτή η κουμούτσα; Κάποιοι δεν έχουν τόσο χώρο, ή δε θέλουν να έχουν στο σαλόνι τους κάτι τέτοιο. Ένα πλυντήριο δίσκων σαν της ProJect είναι καλαίσθητο, πιάνει χώρο όσο ένας εκτυπωτής-και τη δουλειά του την κάνει.

• Like
Reactions: MakisM
όλη αυτή η κουμούτσα; Κάποιοι δεν έχουν τόσο χώρο, ή δε θέλουν να έχουν στο σαλόνι τους κάτι τέτοιο. Ένα πλυντήριο δίσκων σαν της ProJect είναι καλαίσθητο, πιάνει χώρο όσο ένας εκτυπωτής-και τη δουλειά του την κάνει.
Ναι παίζει και αυτό .
Πες μου τώρα ποιο από όλα θεωρείς Κουμούτσα ;
Γιατί προσωπικά τα θεωρώ όλα ,αλλά θέλω να κάνω την δουλειά μου 😊
IMG_1334.jpeg

Ναι απωθημένο για τις αλχημείες που έκανα στους δίσκους σε μικρή ηλικία ,καλύτερα προσπάθεια να το τερματίσω😊Όπως το πάρει κανείς .
Όταν έκανα χρήση της μανιβέλας και του επώνυμου υγρού πάντα με χρήση της αναρρόφησης το πρόβλημα ήταν το εξής …

Σε κάποιους δίσκους όχι σε όλους έπρεπε να τους ξαναπεράσω ,το βγάλε ,καθάρισε συμπλήρωσε ,φιλτράρισε όχι να ανακυκλώνεις το υγρό 😉αλλά να συγκρατείς μόνο την βρωμιά και φυσικά το κόστος με κούρασε ,κουράστηκε και η τσέπη μου .😊Δεν λέω ότι δεν καθαρίζει.

Ουδέποτε όμως όσες φορές και να πέρασα τον δίσκο δεν είχα τον δίσκο χαρτί …Και όταν λέω χαρτί εννοώ να γυαλίζει να είναι καθρέφτης ,πέρα το τι άκουγες (ευκρίνεια) ακόμη και με τον θόρυβο επιφάνειας να είναι χαμηλός .Αυτό επιτευχθεί μόνο με την χρήση των υπερήχων αλλά με την συνεχόμενη ανακύκλωση του υγρού καθαρισμού με την βοήθεια εξωτερικής αντλίας με κατάλληλα φίλτρα -ενεργός άνθρακας .

Από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν τα δύσκολα …Θα πρέπει να βοηθήσω συνάδελφο με κόπια αξίας 200 ευρώ που το εξωτερικό εξώφυλλο του δίσκου από pvc έχει ποτίσει το εσώφυλλο και έχει περάσει στον δίσκο ,Δεν καθαρίζει 🧽 ούτε με το επώνυμο υγρό που έχω αναφέρει πιο πάνω αφού ο ίδιος κάνει χρήση του .

Εδώ λοιπόν σε αυτήν την δύσκολη περίπτωση αφού όλοι η δίσκοι δεν είναι το ίδιο βρώμικοι,είναι σημαντικό να υπάρχει η λεγόμενη παραμετροποίηση δηλαδή η επιλογή κατάλληλης θερμοκρασίας 40 βαθμούς Κελσίου και πλήρης κύκλος 🔁 30 λεπτών .

ΘΑ δείξει …

• Like
Reactions: vlad66
Δεν ξερω τι εχει γραφτει πριν, προσφατα ανακλυψα αυτο τον οδηγο για χειρονακτικο καθαρισμα των δισκων και μπορω να πω οτι ειναι καλα τεκμηριωμενος σιγουρα θα τον βρειτε ενδιαφερον αν δεν τον εχετε διαβασει ηδη.

• Like
Reactions: tonal
Ναι παίζει και αυτό .
Πες μου τώρα ποιο από όλα θεωρείς Κουμούτσα ;
Γιατί προσωπικά τα θεωρώ όλα ,αλλά θέλω να κάνω την δουλειά μου 😊
View attachment 245003
Εγώ πάντως αυτό το σύνολο δεν το έβαζα στο σαλόνι μου. Ίσως σε κάποιο γκαράζ/χώρο για χόμπι. Σίγουρα δεν θα το δεχόταν η γυναίκα μου και με το δίκιο της.Πέραν τούτου, η διαδικασία που κάνεις είναι πολύ χρονοβόρα. Δε μπορώ να ξοδεύω 30 λεπτά για πλύσιμο για να ακούσω 45 λεπτά μουσική. Κάποια στιγμή τα προκαταρκτικά πρέπει να τελειώνουν και να περνάμε στο ψητό.

• Like
Reactions: Tzimisce
Εγώ πάντως αυτό το σύνολο δεν το έβαζα στο σαλόνι μου. Ίσως σε κάποιο γκαράζ/χώρο για χόμπι. Σίγουρα δεν θα το δεχόταν η γυναίκα μου και με το δίκιο της.Πέραν τούτου, η διαδικασία που κάνεις είναι πολύ χρονοβόρα. Δε μπορώ να ξοδεύω 30 λεπτά για πλύσιμο για να ακούσω 45 λεπτά μουσική. Κάποια στιγμή τα προκαταρκτικά πρέπει να τελειώνουν και να περνάμε στο ψητό.
Όλα τα κάνουμε για χόμπι αλλά για πες μου να βάλω έναν δίσκο βρόμικο που έχει ποτίσει από το εξώφυλλο του που ενδεχομένως να μην χρειαστεί τριάντα λεπτά αλλά 5 λεπτά κτλ και να ρισκάρω καταστροφή της βελόνας ;
ΟΧΙ Κώστα τα δικά μου πράγματα τα προσέχω 👀 γενικά τα προσέχω .
Ενδεχομένως να μην γνωρίζεις ότι υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις περί ποτίσματος του δίσκου και εγώ δεν το γνώριζα αλλά έχει συμβεί σε πολλούς συλλέκτες δίσκων χιλιάδων ευρώ η αξία τους .
Ο δίσκος πλένετε μια φορά καλά και συντηρείται με στεγνό καθάρισμα με αλλαγή του εσωφύλλου όχι σε αυτό που υπάρχει θέμα .
Το ψητό είναι αυτό που ακούς το πριν και το μετά πριν αρχίσεις να κρίνεις παραγωγή ,κεφαλή κτλ κτλ
Θα συμφωνήσω όμως ότι αυτά δεν μπαίνουν σε σαλόνι αλλά σε γκαράζ όπως το έθεσες ή σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο .

Όλα τα κάνουμε για χόμπι αλλά για πες μου να βάλω έναν δίσκο βρόμικο που έχει ποτίσει από το εξώφυλλο του που ενδεχομένως να μην χρειαστεί τριάντα λεπτά αλλά 5 λεπτά κτλ και να ρισκάρω καταστροφή της βελόνας ;
ΟΧΙ Κώστα τα δικά μου πράγματα τα προσέχω 👀 γενικά τα προσέχω .
Ενδεχομένως να μην γνωρίζεις ότι υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις περί ποτίσματος του δίσκου και εγώ δεν το γνώριζα αλλά έχει συμβεί σε πολλούς συλλέκτες δίσκων χιλιάδων ευρώ η αξία τους .
Ο δίσκος πλένετε μια φορά καλά και συντηρείται με στεγνό καθάρισμα με αλλαγή του εσωφύλλου όχι σε αυτό που υπάρχει θέμα .
Το ψητό είναι αυτό που ακούς το πριν και το μετά πριν αρχίσεις να κρίνεις παραγωγή ,κεφαλή κτλ κτλ
Θα συμφωνήσω όμως ότι αυτά δεν μπαίνουν σε σαλόνι αλλά σε γκαράζ όπως το έθεσες ή σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο .
Όλοι εδώ μέσα τα προσέχουμε τα πράγματα μας, και δε μιλάμε για τη μια περίπτωση, του ενός δίσκου που θέλει περιποίηση, στοργή και προδέρμ. Επι τη ευκαρία, ο δίσκος του φίλου σου που έχει κολλήσει το εσώφυλλο πάνω στο δίσκο: Πολύ πιθανό να έχει παραμορφωθεί το ίδιο το βινύλιο και σε αυτή την περίπτωση δε σώζεται με τίποτα.

Όλοι εδώ μέσα τα προσέχουμε τα πράγματα μας, και δε μιλάμε για τη μια περίπτωση, του ενός δίσκου που θέλει περιποίηση, στοργή και προδέρμ. Επι τη ευκαρία, ο δίσκος του φίλου σου που έχει κολλήσει το εσώφυλλο πάνω στο δίσκο: Πολύ πιθανό να έχει παραμορφωθεί το ίδιο το βινύλιο και σε αυτή την περίπτωση δε σώζεται με τίποτα.
Υπάρχει τέτοιο μηχάνημα …
Το είδα σε τωρινή διαφήμιση το πριν και το μετά και εντυπωσιάστηκα αλλά θέλει χρόνο .
ΟΧΙ δεν είναι στραβός από όσο μου έχει πει αλλά έχει ενδιαφέρον να τον δω από κοντά ,είναι πρώτη μου φορά που θα δω δίσκο που να έχει γίνει ζημιά από εξώφυλλο PVC .