ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....

Επανερχόμενος στο θέμα Μπελογιάννη, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

1. Η υπόθεση Μπελογιάννη δεν ήταν μοναδική. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1950 είχαμε παραπομπή σε στρατοδικείο 61 αγωνιστών στο έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας και την επιβολή θανατικών ποινών (16) και ισόβιας κάθειρξης. Νέα δίκη τον Αύγουστο του 1951 και θανατική ποινή σε 4. Δίκη του Μανώλη Γλέζου. Δίκη των αεροπόρων. Οι δίκες αυτές διεξάγονταν με την κατηγορία της "διενέργειας κατασκοπίας".

2. Όμως η κατηγορία δεν ήταν αστήρικτη. Διότι πραγματικά το ΚΚΕ επιθυμούσε να διατηρεί ή να εγκαταστήσει στην Ελλάδα παράνομους πυρήνες, οι οποίοι θα μετέδιδαν πληροφορίες στο ΚΚΕ για την κατάσταση εκεί. Ουσιαστικά το ΚΚΕ από τον Οκτώβριο του 1949 και μέχρι τα τέλη του 1950 είχε ασχοληθεί επισταμένα με τη διαχείρηση και εγκατάσταση των προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες και στη δημιουργία του δικού του δικτύου εκεί. Η επικοινωνία με τις παράνομες οργανώσεις και τα εναπομείναντα στελέχη στην Ελλάδα είχε αποκοπεί πλήρως.

Έτσι μετά το 1950 το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να δείξει ότι η ήττα ήταν προσωρινή και ότι όλα δεν είχαν τελειώσει. Έτσι το Κόμμα από τα μέσα του 1951 μετατρέπεται σε ένα μηχανισμό στρατιωτικοποιημένο, συγκεντρωτικά καθοδηγούμενο. Προσπαθεί να δημιουργήσει παράνομους μηχανισμούς στην Ελλάδα, οι οποίες θα μεταδίδουν με ασύρματο τις πληροφορίες προς το κόμμα (κατασκοπεία δηλ.).

Το ΚΚΕ επικοινωνεί με αυτούς τους παράνομους πυρήνες μέσω της εκπομπής "Το φορντιστήριο του Αγωνιστή" που άρχισε να μεταδίδεται από τον ΡΣ Ελεύθερη Ελλάδα κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο στις 10.30 το βράδυ στα βραχέα 43,1. Η εκπομπή επρόκειτο να γίνει "ο κολεχτιβίστικος οργανωτής και καθοδηγητής των λαικών αγώνων" στη μακρινή Ελλάδα. Θεμελιώδη στοιχεία του εκπεμπόμενου μηνύματος είναι ότι το ΚΚΕ για να μπορέσει να εκπληρώσει την επαναστατική αποστολή του, έχει επεξεργαστεί, αντλώντας πείρα από τη μπολσεβίκηκη τέχνη για την παράνομη δουλειά, την αρχή του συνδυασμού της παράνομης με τη νόμη δουλειά σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας. Τον πρώτο χρόνο τα θέματα ήταν κυρίως πρακτικά, δηλ. δουλειά στο στρατό, πώς δουλεύει ο εχθρός, πορτρέτα αγωνιστών και προδοτών, θέματα διαφώτισης, τεχνικά θέματα (πώς τυπώνουμε προκηρύξεις χωρίς πιεστήριο, οδηγίες για την κατασκευή μικρού ραδιοφώνου, κλπ.).

Από τον Οκτώβριο του 1951 το ΦΑ μετατρέπεται σε φερέφωνο του Ζαχαριάδη. Γραμμένο απευθείας από τον Ζαχαριάδη ή από άλλα μέλη του ΠΓ με σκοπό να απευθύνεται στις παράνομες οργανώσεις και τους ξεκομμένους αγωνιστές. Το λόγο του Ζαχαριάδη, όσοι διάβασαν έστω και ένα κείμενό του θα τον γνωρίσουν. Εμπάθεια, απόλυτη αλήθεια, καταγγελία του εχθρού και υπερβολές. Και μη ξεχνούμε ότι οι εκπομπές ήταν σε ανοιχτή ραδιοφωνική ακρόαση, άρα τις άκουγαν και Αμερικανοί του Voice of America και η ΚΥΠ.

Με τα παραπάνω, τείνω να πιστέψω, ότι ακόμα κι αν ήθελε να προχωρήσει η αμνήστευση από τις ελληνικές κυβερνήσεις του Κέντρου, η δράση του ΚΚΕ (προβοκατόρικη) δεν τις άφηνε να το κάνουν. Όταν θεωρούσαν ότι διατηρούσαν τόσες παράνομες οργανώσεις με κατασκοπευτικά δίκτυα ή όταν μετέδιδαν ειδήσεις ότι σημαίνον στέλεχος της ΚΕ του ΚΚΕ θα φθάσει στην Ελλάδα για να οργανώσει το δίκτυο, τότε τί θα έπρεπε να κάνουν οι άλλοι; Έτσι ο Μπελογιάννης χάθηκε, για πολλούς "δόθηκε" από το κόμμα του.

ΥΣΤ. Για τον επικοινωνιακό ρόλο του ΚΚΕ βλ. Βάσω Ψιμούλη, "Ελεύθερη Ελλάδα και Φωνή της Αλήθειας. Παράνομος ραδιοσταθμός του ΚΚΕ, Αρχείο 1947-1968, Αθήνα, Θεμέλιο, 2006.

ΥΣΤ. Αν κάποιος θέλει να εντρυφήσει στα κείμενα της περιόδου, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχείο ΚΚΕ που φυλάσσεται στα ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53, Αθήνα, ή στο www.askiweb.gr

Και οι τρεις εμφύλιοι πόλεμοι ήταν γεννήματα της σύγκρουσης των δυο μπλοκ.

Θεωρώ ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές αν εξετάσουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά και δεν μείνουμε μόνο στο πια μπλοκ πολέμησαν, αλλά κοιτάξουμε και τη στάση του κάθε μπλοκ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο κινεζικός διεξήχθη ταυτόχρονα και παράλληλα με τον ελληνικό και τελείωσε το ίδιο.

Ο Κινεζικός εμφύλιος είναι ένα καλό παράδειγμα γι αυτό που λέω παραπάνω. Ναι τα μπλοκ που πολέμησαν στον Ελληνικό εμφύλιο έχουν πολλές ομοιότητες με αυτά του Κινεζικού. Όμως, ποια ήταν οι στάση του Αυτοκράτορα απέναντι στους Ιάπωνες κατακτητές; Και ποια η στάση του Ελληνικού στρατού που πολεμούσε εκτός Ελλάδος στο πλευρό των συμμάχων; Δεν θα βγάλω έξω από το χωρό τους Γερμανοτσολιάδες που μετά το έπαιζαν πατριώτες και εθνικόφρονες, αλλά δεν ήταν μόνοι τους στον εμφύλιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών στρατιωτών στον ελληνικό εμφύλιο ήταν κληρωτοί. Απλοί άνθρωποι δηλαδή που απλά κλήθηκαν να πολεμήσουν, χωρίς να έχουν καμία ιδιαίτερη πρεμούρα γι αυτό.

Η Κορέα ήταν το come back των δυο στρατοπέδων, αμέσως μετά τη συνειδητοποίηση ότι και οι δυο έχουν πυρηνικά όπλα, και τί θα γίνει, ποιός θα φοβηθεί σε ένα πόλεμο που θα διεξαχθεί με συμβατικά μέσα.

Η Κορέα αν θες την άποψή μου, ήταν ένας full scale international war και όχι εμφύλιος. Με τη συμμετοχή Ρώσων, Κινέζων, Αμερικάνων, Ευρωπαίων, Αυστραλών μόνο εμφύλιος δεν ήταν. Απλά το να μιλήσουμε για παγκόσμιο πόλεμο είναι τραβηγμένο μιας και το 9έατρο τον επιχειρήσεων παραήταν μικρό.

Όσο για τον ισπανικό, μπορεί εμείς και ο περισσότερος κόσμος να τον θεωρούμε ως τόπο σύγκρουσης του φασισμού με τα λαικά μέτωπα, αλλά δεν είχε ξεκινήσει έτσι. Μάλιστα έχει γραφεί και βιβλίο, που δείχνει πολύ περισσότερα κοινά σημεία μεταξύ του ελληνικού και του ισπανικού εμφυλίου από όσο νομίζαμε.

Για τον ισπανικό εμφύλιο και τη σχέση του με την τοπική βία βλ. http://www.ianos.gr/TitleZoom.asp?Id=0180653 και για τα κοινά στοιχεία με τον ελληνικό βλ. http://www.ianos.gr/TitleZoom.asp?Id=0181033.

Οι Ισπανοί εξόριστοι ήταν περισσότεροι από τους Έλληνες. Απλώς βρίσκονται εξόριστοι σε άλλα μέρη. Ενώ οι δικοί μας ήταν εξόριστοι στην κεντρική Ασία, οι Ισπανοί βρίσκονταν στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. και οι Καταλανοί σε άλλα μέρη. Και φυσικά οι Σοβιετικοί εκμεταλλεύτηκαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τους Ισπανούς εξόριστους σε σχέση με τους Έλληνες. Δείτε το παράδειγμα της Πασιονάρας.

Και πάλι θα επισημάνω τη διαφορά ανάμεσα στον Φράνκο που συνεργάστηκε με τον άξονα (όπως και ο Κινέζος αυτοκράτορας) και των ελληνικών κυβερνήσεων που ήταν στην απέναντι όχθη. Και για εμένα τουλάχιστον αυτό είναι σημαντικό. Στην Ισπανία δε είχαμε μεγάλη συμμετοχή διεθνών σοσιαλιστικών δυνάμεων, και ρήξεις μέσα στους κόλπους των αντιπάλων του Φράνκο, ρήξεις που μπορεί κάποιος να πει ότι κόστισαν και την ήττα. Αυτό δείχνει και μια πολυσυλλεκτικότητα στις δημοκρατικές δυνάμεις του Ισπανικού εμφυλίου που δείχνει ότι δεν στηρίζονταν μόνο στους κουμουνιστές εντός ή εκτός Ισπανίας.

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το ένα μέρος στον ελληνικό εμφύλιο, το ΚΚΕ και οι συνοδοιπόροι του μετά τη διάλυση του ΕΑΜ θεωρούσαν την απέναντι πλευρά μοναρχοφασιστική.

Το τί πιστεύει το ΚΚΕ είναι ένα πράγμα. Και το τί έγινε την περίοδο του εμφυλίου, άλλο. Δεν θα θεωρήσω εγώ το 50% των ελλήνων και όλη τη Δύση φασίστες επειδή έτσι αποφάσισε μια ΚΕ στο βουνό. Από την άλλη όμως δεν θα παραγνωρίσω το γεγονός ότι είναι αδικαιολόγητες οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο τέλος του πολέμου. Δεν κολλάει (για να το πω λαϊκά) μια τέτοια αγριότητα, με το προφίλ των αντιμαχομένων δυνάμεων. Δεν είχαν τις τόσο αγεφύρωτες διαφορές που υπήρχαν στην Ισπανία, ούτε πολεμούσαν διαφορετικές φυλές όπως έγινε στην Κορέα και την Ισπανία, ούτε κανείς συντάχηκε στο πλευρό του άξονα στην περίοδο του πολέμου όπως έγινε σε Κίνα και Ισπανία.

Last edited:
Αγαπητέ Σταμάτη κοίτα πως έχουν τα πράγματα:
Κάποιος φίλος για δικούς του λόγους ανέβασε εδώ κάτι βίντεο. Όταν τα είδα αυθόρμητα σκέφτηκα ότι πρόκειται για βίντεο που φτιάχτηκαν κάπου στη Σ.Ε. την εποχή του ψυχρού πολέμου. Προφανώς ο φίλος τα ανέβασε για λόγους ιστορικούς, καλλιτεχνικούς ή και συναισθηματικούς. Και εγώ έτσι τα είδα.
Από δώ μέχρι του να τα χαρακτηρίσουμε "προπαγάνδα" η διαφορά είναι τεράστια. Αν είναι δυνατόν να αποτελούν προπαγάνδα κόμματος αυτά τον 21ο αιώνα:flipout:
Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ είναι τόσο "καθυστερημένο".
Απεναντίας εσύ φάνηκε να "τσιμπάς" και τα χαρακτήρισες "προπαγάνδα" αναβιώνοντας ένα ψυχροπολεμικό κλίμα χωρίς λόγο.

Εκτός κι αν έκανες χιούμορ και δεν το κατάλαβα.

Όσο για την πολιτική σου ιδεολογία, μόνος σου χαρακτηρίστηκες με την αντίδρασή σου αυτή τουλάχιστον σαν "αντικομμουνιστής" Δικαίωμά σου είναι φυσικά και δε σε έκρινα γι αυτό. Για το υπερβολικό της αντίδρασής σου μόνο έχω ενστάσεις όπως εξήγησα και γι αυτό αντέδρασα.

Αυτά Σταμάτη.

Φίλε Fuse,

Όπως στα βιντεάκια εσύ είδες ιστορική και καλλιτεχνική αξία, εγώ το πρώτο πράγμα που ένιωσα (βλέποντας κάθε 10’’, επαναλαμβάνω, το έμβλημα του ΚΚΕ) ήταν ότι πρόκειται για προπαγάνδα ή έστω διαφήμιση. Ε, και δεν μας έχει συνηθίσει το ΚΚΕ στον εκσυγχρονισμό για να σκεφτώ ότι στον 21ο αιώνα θα έκανε κάτι άλλο.

Δεν ξέρω όμως αν "τσίμπησα" ή αντέδρασα υπερβολικά εγώ που έκανα σαρκασμό με μία φράση ή εσύ που απάντησες με ολόκληρο κείμενο -σε οργισμένο ύφος- το οποίο εμπεριέχει και κάποιους χαρακτηρισμούς όπως "Τι θα πει "προπαγάνδα του ΚΚΕ" και άλλες βλακείες", "αρχίζουν οι ψυχροπολεμικές εξυπνάδες", "Κοιμήσου τώρα παιδί μου και μη ρωτάς είναι αργά. Όταν μεγαλώσεις και ξυπνήσεις μπορεί να καταλάβεις", "αντικομμουνιστής"! Ρε Fuse, όπως τα γράφεις, θα νομίσει κανείς ότι είμαι πράκτορας της CIA και κομμουνιστοφάγος! "Ψυχροπολεμικές εξυπνάδες"; Λυπάμαι αν προσέβαλα τα πιστεύω σου με τη λέξη προπαγάνδα αλλά δεν πιστεύω ότι χρειαζόταν τέτοια έκρηξη!

Όσο για το «αντικομμουνιστής», που μου ακούστηκε πολύ άσχημα, εάν ο κομμουνισμός είναι αυτό που εκφράζει το ΚΚΕ και η ηγεσία του, κι όχι ιδεολογία και τρόπος ζωής, τότε είμαι αντικομμουνιστής. Σίγουρα όμως δεν είμαι οπαδός και εκφραστής του καπιταλισμού, όπως θα έβλεπες αν ήξερες (που φυσικά δεν έχεις λόγο να το ξέρεις, στο ίντερνετ γράφουμε) τον τρόπο ζωής μου και τις σχέσεις μου με τους εργάτες στη δουλειά μου.

Και κάτι ακόμα. Επειδή δεν είμαστε μέλη σε καμιά κομματική παράταξη γι αυτό και τα κόμματα μας κάνουν ότι θέλουν. Τους τα έχουμε χαρίσει και σε μας έμεινε η γκρίνια του καναπέ και η σπαζοκεφαλιά "τι να ψηφίσω", σε όσους υπάρχει...κάθε 4 χρόνια.

Για μένα (ο οποίος έχω πάψει να είμαι πια μέλος κομματικής παράταξης) αυτό δεν είναι ούτε μαγκιά ούτε εξυπνάδα. Αδυναμία και ντροπή είναι μήν σου πώ και χαζομάρα.

Γενικά θα συμφωνήσω μαζί σου στο παραπάνω αν και θεωρώ ότι δεν είναι μονόδρομος η συμμετοχή σε κόμμα για να αντιδράσεις, κι ούτε γίνεσαι ένα με τον καναπέ εάν δεν θέλεις.
Φιλικά,
Σταμάτης

Το τί πιστεύει το ΚΚΕ είναι ένα πράγμα. Και το τί έγινε την περίοδο του εμφυλίου, άλλο. Δεν θα θεωρήσω εγώ το 50% των ελλήνων και όλη τη Δύση φασίστες επειδή έτσι αποφάσισε μια ΚΕ στο βουνό. Από την άλλη όμως δεν θα παραγνωρίσω το γεγονός ότι είναι αδικαιολόγητες οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο τέλος του πολέμου. Δεν κολλάει (για να το πω λαϊκά) μια τέτοια αγριότητα, με το προφίλ των αντιμαχομένων δυνάμεων. Δεν είχαν τις τόσο αγεφύρωτες διαφορές που υπήρχαν στην Ισπανία, ούτε πολεμούσαν διαφορετικές φυλές όπως έγινε στην Κορέα και την Ισπανία, ούτε κανείς συντάχηκε στο πλευρό του άξονα στην περίοδο του πολέμου όπως έγινε σε Κίνα και Ισπανία.

Σε αυτό φίλε Φώτη [;] παρανόησες. Εννοώ ότι όσο υπήρχε το ΕΑΜ, το ΚΚΕ μιλούμε για λαοκρατία γενικά και για δημοκρατία, και δεν έδινε ταμπέλες στον αντίπαλο (όχι τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα στο εξωτερικό). Μετά τα Δεκεμβριανά το ΚΚΕ μπήκε μπροστά και ουσιαστικά προέβαλε ένα λόγο άκαμπτο και καταγγελτικό. Και τον συνέχισε για δεκαετίες....

Για το αν υπήρχε αγριότητα ή όχι, για τις βόμβες ναπάλμ, για τα ναρκοπέδια, κλπ. μάλλον θα πρέπει να σε φέρω εδώ πάνω στην περιοχή εργασίας μου (Γράμμος, Βίτσι, Πρέσπες, Φλώρινα, Πόγραδετς, Κορυτσά) για να δεις τα πραγματικά μέτωπα του Εμφυλίου. Μετά ίσως συμφωνήσουμε, ίσως διαφωνήσουμε, αλλά θα μιλούμε με εμπειρία.

Μόνο στη μάχη της Φλώρινας (30/1-1/2/1949) ο ΔΣΕ είχε 783 νεκρούς και 350 αιχμαλώτους και ο Εθνικός Στρατός είχε 44 νεκρούς και 284 τραυματίες. Επίσης σήμερα στρατιωτικά νεκροταφεία του Εμφυλίου υπάρχουν σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα και μόνο εκεί. Στην Καστοριά ένα μεγάλο με περισσότερους από 500 νεκρούς, στο Νεστόριο Καστοριάς με 460, στη Φλώρινα με 480, στην Έδεσσα με 110, στην Κοζάνη με 92, στο Κιλκίς, Σέρρες, Σιδηρόκαστρο, Νευροκόπι. Δυστυχώς δεν υπάροχυν νεκροταφεία για τους νεκρούς της άλλης πλευράς και οι προσπάθειες να στηθούν και να αποδωθούν τιμές στους νεκρούς κολλά και στο σθένος με το οποίο οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ ζητούν τη μνημόνευση των Σλαβομακεδόνων μαχητών του ΔΣΕ, είτε του SNOF, είτε του ΝΟF (αυτό εκτός του ΔΣΕ).

Βλέπεις εδώ πάνω μπλέκεται και το εθνικό θέμα και ο εμφύλιος έχει και άλλη ανάγνωση και άλλες επιπτώσεις. Δες τις παρακάτω φωτογραφίες (οι οποίες είναι προσωπικές και δεν θα επιθυμούσα να τις δω να βολτάρουν αλλού), από το προσωρινό μνημείο που στήθηκε στο χωράφι, όπου υπάρχει ο ομαδικός τάφος των νεκρών του ΔΣΕ της μάχης της Φλώρινας. Μάρτιος 2006.

Attachments

• IMG_6590-02.jpg
    IMG_6590-02.jpg
    82 KB · Views: 63
  • IMG_6591-03.jpg
    IMG_6591-03.jpg
    76.7 KB · Views: 59
  • IMG_6592-02.jpg
    IMG_6592-02.jpg
    123.4 KB · Views: 58
  • IMG_6589-02.jpg
    IMG_6589-02.jpg
    107.4 KB · Views: 64
Επί της ουσίας, και βλέποντας και τα τελευταία σας σχόλια για τους νεκρούς στο Γράμμο και στο Βίτσι δεν νομίζω να διαφωνούμε στο πως βλέπουμε τον εμφύλιο κ. Βλασίδη. Το μόνο σημείο στο οποίο διαφώνησα ήταν στο σχόλιό σας για την μετεμφυλιακή κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο χειρότερη θα μπορούσε να ήταν αυτή. Αν είχαμε μετεμφυλιακά στην Ελλάδα καθεστώτα τύπου Φράνκο, ή Μάο ή Πολ Ποτ ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο, τότε ναι θα είχε νόημα ένα τέτοιο σχόλιο. Όμως στην Ελλάδα είχαμε κυβερνήσεις σαφέστατα δημοκρατικότερες (θα τολμήσω να γράψω) από αυτές στην Ισπανία και Κίνα. Φυσικά ούτε εδώ είχαμε τη δημοκρατία όπως αυτή πρέπει να ασκείται. Ο Σπύρος έγραψε κάτι σωστό. Πιο κοντά στον ελληνικό εμφύλιο βρίσκεται η κατάσταση που επικρατούσε στην Ιταλία. Εκεί όμως η διαχείρηση ήταν σαφώς καλύτερη.

Όμως στην Ελλάδα είχαμε κυβερνήσεις σαφέστατα δημοκρατικότερες (θα τολμήσω να γράψω) από αυτές στην Ισπανία και Κίνα. Φυσικά ούτε εδώ είχαμε τη δημοκρατία όπως αυτή πρέπει να ασκείται.

Συμφωνούμε και σε αυτό. Η ένστασή μου είναι σοτν τρόπο που παρουσίαζεται το μετεμφυλιακό κράτος ως κυρίαρχη άποψη στη σύγχρονη Ελλάδα. (ένα κολαστήριο και τίποτε άλλο).

Κατά τη γνώμη μου όλα είναι πολύ σχετικά. Αν δεν είχες φάει εξορία και βασανιστήρια, δεν έτρωγες πόρτα κάθε φορά που έψαχνες για δουλειά επειδή ήσουν αριστερός, δεν σε παρακολουθούσε η αστυνομία και δεν είχες φάκελο στην ασφάλεια, τότε ναι, δεν ήταν και κόλαση. Αν πάλι είχες περάσει τα παραπάνω δεν ξέρω πόσο ρόδινα θα έβλεπες τα πράγματα. Και η σχετικότητα πάει και σε άλλο επίπεδο. Αν συγκρίνεις την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή σε Ισπανία, Κίνα, Β. Κορέα, τότε ναι εδώ είμασταν καλύτερα. Αλλά άμα τη συγκρίνεις με αυτήν στην Ιταλία, τότε εδώ είμασταν πολύ χειρότερα.

H στρεβλή ανάπτυξη τής μετεμφυλιοπολεμικής Ελλάδας οδήγησε στην στρεβλή ´δημοκρατική εξέλιξη´απο τον ´σοσιαλισμό´και μετά.
Οι ενοχές αλλά και οι μερικές φορές χωρίς λόγο φοβίες τής ελληνικής ´συντηρητικής πλευράς´,αλλά και η ακαμψία τού Κ.Κ.Ε.επέτρεψαν να κυριαρχήσει ιδεολογικά στα θέματα παιδείας,πολιτισμού,τεχνών ,γλώσσας αλλά και στα εθνικά θέματα μιά ´αριστερή φρασεολογία´ψευτοανανεωτικού τύπου,την οποία εγκολπώθηκε μέρος τού ΠΑΣΟΚ ,αλλά και μέρος τής Δεξιάς.
Η Ελλάδα σταδιακά κυριαρχήθηκε ιδεολογικά απο Ταλιμπάν ´ανανεωτές´,οι οποίοι μέχρι και γκουλάγκ είναι ικανοί να ανοίξουν για όποιον αντιτίθεται στίς ψευτοπολυπολιτισμικές - αντιπατριωτικές απόψεις τους.Αφού διέλυσαν χάριν ´ευκολίας ´τήν γλώσσα ,αφού επέβαλλαν με το έτσι θέλω τίς απόψεις τους για τον πολιτισμό και την τέχνη,αφού κατέλαβαν θέσεις σε κέντρα εξουσίας όπως είναι τα Πανεπιστήμια προσπαθούν να δημιουργήσουν μεταμοντέρνες σχολές ´σκέψης´ώστε να ξεχάσουμε ακόμα και το όνομά μας.
Απο την μιά τρέχουν σαν μάρτυρες υπεράσπισης τού Κουφοντίνα και απο την άλλη χειροκροτούν την Μαριέτα για τα αναγνώσματα που θέλει να μοιράσει στα παιδιά τού Δημοτικού.Αλλά ταυτόχρονα επιτίθενται στην Μαριέτα για τον νέο Νόμο-Πλαίσιο για την παιδεία.
Εχουν πολλά χρόνια να αναλύσουν την κατάσταση στην Ελλάδα(π.χ ποιές είναι οι βαθύτερες αιτίες τής εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που δεν μπορεί να αντέξει η χώρα,με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία ,αλλά και ρατσιστικά κρούσματα ταυτοχρόνως)καταναλώνονται σε καταγγελίες γενικόλογες περί ρατσισμού,εθνικισμού μιλάνε για την ´καλή παγκοσμιοποίηση´χωρίς να προτείνουν τίποτα διαφορετικό απο το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο,υποστηρίζουν κάθε πικραμένο,που αυτοαποκαλείται ´μειονότης´,υποστηρίζουν μανιασμένα τα αιτήματα τού Ταλάτ στην κατεχόμενη Κύπρο,υποστηρίζουν τήν ύπαρξη ´Μακεδονική´ μειονότητας στην Ελλάδα´,κάνουν προγραφές σε διανοούμενους και απλό κόσμο που αντιτίθεται στίς απόψεις τους και χρησιμοποιούν τήν λέξη ´αριστερά´για να απενοχοποιηθούν για όλη αυτή την διδασκαλία τής υποταγής .
Τι σχέση έχει η Αριστερά με την κατάργηση τής αξιοκρατίας και τής ιεραρχίας?
Τι σχέση εχει η αριστερά με την κατάργηση κάθε έννοιας ουσιαστικών αξιών??
Τι σχέση έχει η αριστερά με την καθύβριση και συκοφάντηση οποιουδήποτε Πατριωτικού -Εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στον κόσμο??
Τι σχέση έχει μιά αριστερά αποκομένη απο τούς πολίτες ,κλεισμένη σε ίντριγκες ,άνομες συμμαχίες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και προγράμματα??

Oλα τα παραπάνω έχουν την απαρχή τους στον Ελληνικό Εμφύλιο.Κρατιδιο που πάντα ήθελε να εξαρτάται απο άλλους (και πολλές φορές εναντίον τών ελληνικών συμφερόντων)και που δίδαξε την νοοτροπία τής Ψωροκώσταινας και τής ψευτομαγκιάς.Kαι ταυτόχρονα ενός ανυπόφορου μιμητισμού πρός κάθε άλλον ανεπτυγμένο λαό ,δείγμα βαθύτατου Επαρχιωτισμού.Γι´αυτό και κατέστρεψε τα καλύτερα παιδιά του το κρατίδιο αυτό ανεξαρτήτως προελεύσεως.Και οι χειρότεροι ´επαρχιώτες ´είναι αυτοί που παριστάνουν τούς γραμματιζούμενους και λατρεύουν κάθε τι το ´διαφορετικό´,αλλά κάθε μέρα δείχνουν το μίσος τους για τον τόπο.Πόσο θάθελαν να έχουν γεννηθεί Λουξεμβούργιοι??Μονον που εάν είχαν γεννηθεί εκεί θα τούς έβαζαν να σκουπίζουν τα παρτέρια στούς κήπους,γιατί μπορεί οι Δυτικοί να έχουν πολλά αμαρτήματα,αλλά μπορούν να αξιολογήσουν τον πραγματικά διαβασμένο.
Μια Δεξιά λοιπόν που ´έχασε´τον ´κερδισμένο´με δανεικά πόλεμο και μιά αριστερά ,που ξόδεψε τον ανθό τών παιδιών της ,απο την στενόμυαλη πολιτική της.Και πού απο τα σπλάγχνα της προέκυψε απο το 1968 και μετά ένα δήθεν ανανεωτικό τμήμα,που απεδείχθη ξεκομμένο απο τον κόσμο,αλαζονικό και παρόμοια σταλινικό.Και που στην πραγματικότητα προσπαθούσε να επιβιώσει στίς εκλογές με παρακάλια πρός καθε καλοπροαίρετο ανένταχτο πολίτη,να το ψηφίσει για νά υπερβεί το εκλογικό μέτρο.Πάντα όμως παρατηρώντας αφ´υψηλού και αλαζονικά τον πολίτη...
Μιά απο τίς μεγαλύτερες παρενέργειες τού Εμφυλίου ,του μετεμφυλιακού κράτους,αλλά και του μεταχουντικού κράτους,είναι η ψευτοαριστερή ιδεολογική ηγεμονία που συγκινεί ´φιλάνθρωπες κυρίες´και καλοπλυμένους εγγράματους .Είναι ωραίο πράγμα να δηλώνεις ´αριστερός´και να αποδέχεσαι όλες τίς πλευρές τού συστήματος και μάλιστα να γίνεσαι ο καλύτερος συνεργάτης του.Και γι´αυτό τέτοιες ιδέες έγιναν πλήρως αποδεκτές απο τίς κυρίαρχες σημερινές πολιτικοκοινωνικοοικονομικές ελίτ.Κάνουν καλύτερα τίς δουλειές τους έτσι.
Δεν υπήρξα ποτέ μέλος ούτε οπαδός τού Κ.Κ.Ε.,αλλά γνώρισα πολυ καλά τούς Ταλιμπάν τής δήθεν μεταμοντέρνας αριστεράς.Και γι´αυτό εδώ και χρόνια έπαψα να δηλώνω αριστερός............

Last edited:
Φίλε Fuse,

Όπως στα βιντεάκια εσύ είδες ιστορική και καλλιτεχνική αξία, εγώ το πρώτο πράγμα που ένιωσα (βλέποντας κάθε 10’’, επαναλαμβάνω, το έμβλημα του ΚΚΕ) ήταν ότι πρόκειται για προπαγάνδα ή έστω διαφήμιση. Ε, και δεν μας έχει συνηθίσει το ΚΚΕ στον εκσυγχρονισμό για να σκεφτώ ότι στον 21ο αιώνα θα έκανε κάτι άλλο.

Δεν ξέρω όμως αν "τσίμπησα" ή αντέδρασα υπερβολικά εγώ που έκανα σαρκασμό με μία φράση ή εσύ που απάντησες με ολόκληρο κείμενο -σε οργισμένο ύφος- το οποίο εμπεριέχει και κάποιους χαρακτηρισμούς όπως "Τι θα πει "προπαγάνδα του ΚΚΕ" και άλλες βλακείες", "αρχίζουν οι ψυχροπολεμικές εξυπνάδες", "Κοιμήσου τώρα παιδί μου και μη ρωτάς είναι αργά. Όταν μεγαλώσεις και ξυπνήσεις μπορεί να καταλάβεις", "αντικομμουνιστής"! Ρε Fuse, όπως τα γράφεις, θα νομίσει κανείς ότι είμαι πράκτορας της CIA και κομμουνιστοφάγος! "Ψυχροπολεμικές εξυπνάδες"; Λυπάμαι αν προσέβαλα τα πιστεύω σου με τη λέξη προπαγάνδα αλλά δεν πιστεύω ότι χρειαζόταν τέτοια έκρηξη!

Όσο για το «αντικομμουνιστής», που μου ακούστηκε πολύ άσχημα, εάν ο κομμουνισμός είναι αυτό που εκφράζει το ΚΚΕ και η ηγεσία του, κι όχι ιδεολογία και τρόπος ζωής, τότε είμαι αντικομμουνιστής. Σίγουρα όμως δεν είμαι οπαδός και εκφραστής του καπιταλισμού, όπως θα έβλεπες αν ήξερες (που φυσικά δεν έχεις λόγο να το ξέρεις, στο ίντερνετ γράφουμε) τον τρόπο ζωής μου και τις σχέσεις μου με τους εργάτες στη δουλειά μου.

Γενικά θα συμφωνήσω μαζί σου στο παραπάνω αν και θεωρώ ότι δεν είναι μονόδρομος η συμμετοχή σε κόμμα για να αντιδράσεις, κι ούτε γίνεσαι ένα με τον καναπέ εάν δεν θέλεις.
Φιλικά,
Σταμάτης

Λοιπόν Σταμάτη, αν διάβαζες ίσως προσεχτικότερα και το άλλο νήμα που αφορά τον Μπελογιάννη θα καταλάβαινες ότι δεν απευθυνόμουν μόνο σε εσένα προσωπικά. Έτσι κι αλλιώς δεν σε κατονομάζω κάπου. Σχεδόν δεν πρόσεξα ποιός έγραψε τι, αλλά μόνο τι γράφτηκε και απάντησα προς όλους.
Κακώς δεν το διευκρίνισα αυτό στο προηγούμενο ποστ μου αλλά προσφέρθηκες εσύ να εκπροσωπήσεις την "άλλη" άποψη και με παρέσυρες να σου απαντήσω προσωπικά.

Η οποία άποψη ή ήταν χιούμορ, πράγμα που δεν το κατάλαβα, ή ήταν εντελώς παρωχημένη. Σαν να άκουγα γιαγιά που έχασε παιδιά από τους κομουνιστές. Δεν προσέβαλες τα πολιτικά μου πιστεύω με την λέξη "προπαγάνδα", παρά μόνο την αισθητική μου. Απλά με ενοχλεί αυτή η "πανικόβλητη" (όπως την εξέλαβα εγώ) αντίδραση απέναντι στο ΚΚΕ. Μου θυμίζει άλλους καιρούς.....αντιαισθητικούς!

Και για την ιστορία να αναφέρω ότι θεωρώ τον εαυτό μου κομμουνιστή αλλά μέλος ή οπαδός του ΚΚΕ δεν ήμουν ποτέ. Ίσα ίσα που πέρασα από οργανώσεις ή κόμματα όπου υπήρχε έντονος "αντικομμουνισμός" ή αντιΚΚΕ καλύτερα.

Θεωρώ την συνέχιση της μεταξύ μας συζήτησης μάλλον χωρίς ουσιαστικό νόημα. Απεναντίας η επί της ουσίας συζήτηση προχωράει καλά στο νήμα αυτό.

Απλά με ενοχλεί αυτή η "πανικόβλητη" (όπως την εξέλαβα εγώ) αντίδραση απέναντι στο ΚΚΕ. Μου θυμίζει άλλους καιρούς.....αντιαισθητικούς!

Οχι και τόσο ...άλλους καιρούς.Για δές τα χυδαία-ρατσιστικά σχόλια σχετικά με την εμφάνιση και όχι τίς ιδέες τής Αλέκας Παπαρήγα.
Για δές τα περί ´φαιοκόκκινων συμμαχιών´,που έγραφαν συκοφάντες ψευτοαριστεροί και νεοφιλελεύθεροι γραφιάδες επειδή το Κ.Κ.Ε. αντιτέθηκε στο Σχέδιο Ανάν.
Ακόμα και ημιθανές το ´φάντασμα´τρομάζει;)