Γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;

Re: Μπαμπά γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;

Εαν πάλι θέλουμε Xtra Hi End, για όσους γνωρίζουν το κάτι παραπάνω υπάρχει και η αστεροτετραδική πλέξη!

...και όσο και να ψάξουμε στο Google για την αστεροτεραδική πλέξη, δεν θα βρουμε πολλά πράγματα

...οπότε, με την ευκαιρία, η συγκεκριμένη πλέξη γίνεται με

1) Συστροφή του 1ου ζεύγους καλωδίων.
2) Συστροφή του 2ου ζεύγους καλωδίων.

3) Και τέλος συστροφή των δύο ανωτέρω ζευγών μεταξύ τους.

Που θέλω να καταλήξω? Την επόμενη φορά που θα παμε για καλώδια ηχείων, καλύτερα να μην ρωτήσουμε τον πωλητή, για το τι τύπου καλώδια να βάλουμε.

Κατά κανόνα (αλλά και με εξαιρέσεις) θα μας προτείνει αυτά που ναι μεν θα είναι ποιοτικά, αλλά παράλληλα θα του αποφέρουν και το μεγαλύτερο κέρδος.

Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη.

Viva mdvq!
:ernaehrung004:

το θέμα έχει μιά λογική και καλά κάνει και το λεει η bw (άλλωστε να πουλήσει θέλει και το marketing κρατά καλά), αλλά η ουσία είναι ότι τέτοιες πρακτικές σπάνια έως ποτέ θα εισπράξει κάποιος που έχει πχ ηχεία της σειράς 600 (μιά και μιλάμε γιά bw).
Δώρον άδωρον (γιά τον πελάτη) αλλά αποδίδει στον καλωδιά και στον μπορνά και στον επιχρυσά βραχυκυκλωτήρων και στον μπανανά...
Δεν μιλάμε γιά εκείνον που έχει 800....
Τελικά οι διπλές μπόρνες μένουν γιά την διπλοενίσχυση όπου εκεί πλέον υπάρχουν αποτελέσματα και φυσικά όποιος ασχοληθεί σοβαρά γιά να πάρει σαφή ποσοστιαία βελτίωση ξεχνάει το αμφισβητούμενο κλάσμα του 1% της σκέτης διπλοκαλωδίωσης.

Εχω τα Β&W 602 και ειδα μια ελαχιστη διαφορα με την διπλοκαλωδίωση παρ οτι εχω πολυ φτηνα μηχανηματα.
Λιγοτερο αλλα λίιιιιιιιγο καλυτερα ελεγχομενο μπασο, λίιιιιιιιιιιγο πιο ζεστες μεσαιες. Μιλαμε για ελαχιστη εως αμελητεα διαφορα, 1/10 του κλικ, για τους πολυ προσεκτικους, τοσο λιγη διαφορα που μαλλον δεν αξιζε ο κοπος τουλαχιστον για την κατηγορια. Αργοτερα ενεκα subwoofer, κατηργησα την διπλοκαλωδιωση.

Last edited:
Απάντηση: Μπαμπά γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;

Mε B&W 601, (τα πρώτα με το κίτρινο μέταλλο και σιτα στο tweeter), ενισχυτή YAMAHA 495 και sub SUNFIRE TRUE, είδα βελτίωση στην καθαρότητα του ήχου σε όλες τις συχνότητες, λίγο μεν, πολύ ευχάριστο και ανέξοδο δε. Καλώδιο φθηνό Αμερικάνικο.

:smile:

Επίσης στα τωρινά μου ηχεία, CAV mdx3, με ξεχωριστές καμπίνες μπάσων - μεσοϋψηλών, τροφοδοσία των δορυφόρων από τα κουτιά των sub όπου βρίσκεται το cross, εφάρμοσα τρίπλοκαλωδιωση με το ίδιο φθηνό Αμερικάνικο καλώδιο, με αποτέλεσμα σε πολύωρες ακροάσεις να αισθάνομαι ποιο ξεκούραστα τα αυτιά μου, σαν να μειώθηκε απειροελάχιστα η παραμόρφωση-ενδοδιαμόρφωση, σαν να έγινε λιγότερο μεταλικός ο ήχος.

:smile:

Η περίμετρος δύο παράλληλων -ιδίου μήκους και διατομής, για να είναι η φόρτιση τους συμμετρική- αγωγών Χ/2 είναι ίση ή και μεγαλύτερη από την περίμετρο του ενός Χ, αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια ψύξης είναι μεγαλύτερη, ο μικρότερος πυρήνας ψύχεται και πιο γρήγορα.

Αν τώρα σκεφτούμε τη κινητική θεωρία και το ότι το κάθε σωματίδιο εκφράζει την εσωτερική του κινητική ενέργεια με τη θερμοκρασία του και ότι η κίνηση ενός σωματιδίου σταματάει στους -273 C και ταυτόχρονα συνδυάσουμε το θερμικό θόρυβο που οφείλεται στην τυχαία κίνηση και γρήγορη κίνηση των μορίων, ατόμων και ηλεκτρονίων από τα οποία αποτελείται μία αντίσταση (το καλώδιο έχει R), τότε θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η διπλοκαλωδίωση, μπορεί να έχει νόημα.

Αν μπορείς να το ακούσεις η όχι είναι θέμα που ασχολείται άλλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας ;-)

Γιατί το ηχείο έχει 4 τρούπες και άμα δεν είναι όλες βουλωμένες δεν γίνεται το έργο σωστά.

Αυριο θα μιλήσουμε για το σέξ.

Εχω τα Β&W 602 και ειδα μια ελαχιστη διαφορα με την διπλοκαλωδίωση παρ οτι εχω πολυ φτηνα μηχανηματα.

και γω 602 έχω και δεν είδα τίποτα...

Υπάρχουν διαφορές εξαρτώμενες απο τα κάθε φορά ηχεία-καλώδια.

Δοκιμάζεις και βλέπεις τι γίνεται και μετά αγοράζεις.

Δεν κατεω πραμα απο τεχνικα και δεν μπορω να αντικρουσω αυτο που μου λες ,αλλα και αυτη η εξηγηση που μου δινεις δεν με καλυπτει (διαισθητικά και μονο)
Αν μου ελεγες για καμμια ρακη τοτε θα σου απαντουσα σαν ..ειδικος-bye-:ernaehrung004:

επειδη δεν το εβγαλα απο το μυαλο μου αλλα κατι ξερω απο τεχνικα

αν θελης ψαξτο να δεις οτι ειναι ετσι.

Της κοντης τσουτσους της φταινε οι τριχες,αν δεν παιζει το ηχειο η διπλοκαλωδιωση το μαρανε.

Στα 802D υπήρχε τεράστια διαφορά (αλλά κανονική διπλοκαλωδίωση, όχι μούφα)

Της κοντης τσουτσους της φταινε οι τριχες,αν δεν παιζει το ηχειο η διπλοκαλωδιωση το μαρανε.

Κάτσε ρε σύ κι άμα παίζει γιατί να μην δοκιμάσεις;

Πρέπει να είναι προσεκτικοί αυτοί που ακούν διαφορές με τέτοια πράγματα και το λένε ανοιχτά στο forum...
Στην αρχή μάλλον δεν βλέπουν τίποτα...
Μετά από καμία εβδομάδα αρχίζουν να βλέπουν λίγο από το ένα μάτι... :flipout:

Διαφορές με την διπλοκαλωδίωση και την διενίσχυση υπάρχουν όταν υπάρχει πρόβλημα με τα τελικά στάδια του ενισχυτή μας.

Πρόβλημα ίσων αδύναμο τροφοδοτικό,λίγη ισχύ,κακή σχεδίαση.

Η διαφορά οφείλεται στην παρεμβολή έξτρα αντιστάσεων στην έξοδο των ενισχυτών που υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση με αποτέλεσμα ο ενισχυτής να βλέπει μεγαλύτερη αντίσταση που μεταφράζεται σε πιο εύκολο φορτίο.

Και η πιο τρανταχτή διαφορά οφείλετε στην αφαίρεση των βραχυκυκλωτήρων απο τα
ηχεία.

Ολα εξηγούνται.

Δεν υπάρχουν "μαντζούνια" και θαύματα όταν πρόκειται για ηλεκτρονικές διατάξεις.

Με ενα σωστό ενισχυτή δεν υπάρχουν ακουστές διαφορές ΟΥΤΕ με διενίσχυση.

Το πρόβλημα είναι οτι "θέλουμε" να ακούσουμε "διαφορά".

Όχι πάντα...
Η Nordost π.χ. έχει τα καλώδιά της διπλοκαλωδιωμένα από γεννησιμιού τους.
2 μπανάνες από τη μία, 4 από την άλλη...
Αν δεν πίστευε στη διαφορά θα το έκανε; Δεν θα κέρδιζε το κατιτίς το παραπάνω αν δεν έβαζε τις 4 μπανάνες από την άλλη;
Και δεν νομίζω ότι έχει προσελκησει περισσότερους πελάτες με αυτό τον τρόπο (οι περισσότεροι μαθαίνουν ότι είναι έτσι αφού τα βγάλουν από το κουτί τους).

Και εγώ έτσι το έχω κάνει βρέ.

2 μπανάνες απο την μία 4 απο την άλλη.

Για να γλιτώσω τους βραχυκυκλωτήρες.

Και εννοείται πως μεγαλώνει και η διατομή.