Re: Απάντηση: Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.
Όσον αφορά στα ψυγεία,όποιος θέλει να ζήσει λίγο επικίνδυνα,ας δοκιμάσει λάθος τοποθέτηση του φις σε επαγγελματικό ψυγείο κι ας αγγίξει μετά μια από τις μεταλλικές επιφάνειές του.
(Σαν αυτά τα όρθια που έχουν μέσα τα Haagen Dazs πχ.)
Εκεί πια κι ο πιο δύσπιστος,κάτι πάρει χαμπάρι.
Και δεν θα ισχύει το ίδιο στα μηχανάκια και στις υπόλοιπες συσκευές μας;Λογικό δεν είναι;
Σωστό.
Αλλά στο ψυγείο βέβαια δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα πάει η φάση από τη στιγμή που δεν συνδέεται με IEC...
Ομως, ποιος θα υποχρεωσει ΚΑΙ τον κατασκευαστη της συσκευης να αναγραφει ποιος πολος του φις πρεπει να παρει φαση. ? Το να ζητησω απο εναν ηλεκτρολογο να βαλει π.χ. τη φαση δεξια στην πριζα, παλι θα πρεπει εγω να κανω τραμπες το φις και υστερα με ακουστικο τεστ να καταλαβω πότε ακουω καλυτερα. Οποτε δεν εχει και πολυ νοημα να ξερω που ειναι η φαση στην πριζα. (εκτος κι αν εχω μαρκαρει εγω το φις στο παρελθον και μου χρησιμευσει οταν παω να συνδεθω σε μια νεα πριζα)
Όπως βλέπεις το IEC (τις τρύπες), το γυρίζεις να είναι σαν Λ και πρέπει η φάση να βρίσκεται δεξιά.
Το αν παίζει καλύτερα, ίσως γιατί συνδέεται σωστά;
Πόσα πράγματα έχεις συνδέσει λάθος στη ζωή σου και λειτούργησαν καλύτερα;
Οποτε με λιγα λογια για να καταλαβω:
- Ο κατασκευαστης (ακομα κι αν δεν το δηλωνει καπου) θεωρει αυτονοητο οτι εσυ πρεπει να δωσεις φαση σε συγκεκριμενο σημειο του μετασχηματιστη του ενισχυτη.
Ναι.
- Ο κατασκευαστης, ακομη κι αν πιστευει οτι εσυ εχεις πριζα οπου η φαση ειναι παντα δεξια, εν'τουτις εχει φτιαξει ενα αρσενικο φις οπου δυναται να κουμπωσει οπως να'ναι επανω στην πριζα και αφηνει σε μενα να ψαχνω με δοκιμαστικα κατσαβιδια επανω στο θηλυκο φις του καλωδιου, ενω μπορουσε να βαλει μια ενδειξη επανω στην αρσενικη μερια του φις που θα κουμπωσει στην πριζα.
Αφού αυτό κυκλοφορεί στη χώρα που πουλάει το μηχάνημά του, τι φις να σου δώσει;
Οι ενδείξεις συνήθως βρίσκονται στη μεριά του θηλυκού. (το έχω δει σημειωμένο σε αρκετά και δεν νομίζω ότι το κάνουν για πλάκα)
Και αυτό γιατί δεν μπορεί να ξέρει πως είναι οι φάσεις στο σπίτι σου.
- Ο κατασκευαστης θεωρει οτι αν βαλεις σωστα τη φαση επανω στο πρωτευον του μετασχηματιστη θα εχεις καλυτερο ηχο, ενω με τους βασικους κανονες ηλεκτρολογιας δεν προκυπτει κατι τετοιο εαν ολα τα κυκλωματα βρισκονται μετα απο τον μετασχηματιστη.
Δεν είναι μόνο ένας μετασχηματιστής μετά το φις.
Ε, και άμα το λέει ο κατασκευαστής γιατί να του πούμε όχι και να το συνδέσουμε ανάποδα;
Αν θεωρούμε τον εαυτό μας εξυπνότερο ας φτιάξουμε εμείς το μηχάνημα αντί να το αγοράσουμε!
Εγω προσωπικα ακομα δεν εχω καταλαβει γιατι αφου ολα τα κυκλωματα βρισκονται μετα το δευτερευον και υστερα απο την ανορθωση, χρειαζομαστε σωστη πολικοτητα φασης.
Θα το καταλαβαινα ΑΝ καποιο κυκλωμα ηταν συνδεμενο παραλληλα στο πρωτευον του μετασχηματιστη (αρα 220V) και για να δουλεψει σωστα ηθελε σωστη πολικοτητα αυτο καθ'εαυτο το κυκλωμα και οχι τα υπολοιπα μερη που βρισκονται μετα το δευτερευον/ανορθωση.
Δεν πειράζει.
Και αν υπαρχει τετοιο κυκλωμα απο τον κατασκευαστη που να τροφοδοτειται παραλληλα με το πρωτευον, θεωρω οτι ο κατασκευαστης θα το εχει επισημανει με διαφορες ενδειξεις οπως π.χ. τον densen που αναφερθηκε παραπανω και ειχε και οπτικη ενδειξη σωστης/λαθος πολικοτητας.
Απο που προκυπτει λοιπον οτι ΟΛΟΙ οι κατασκευαστες εχουν κυκλωματα που εξαρτωνται απο την πολικοτητα φασης, κι αν εχουν πως ετσι χαλαρα ΔΕΝ προειδοποιουν τους χρηστες ή δεν εχουν καποια ενδειξη σωστης/λαθος πολικοτητας. ?
Το θεωρούν δεδομένο.
Ενας εντελως αδαης που δεν ξερει απο πολικοτητες και κατσαβιδια πως θα ξερει οτι πρεπει να βαλει δοκιμαστικο κατσαβιδι για να δωσει στο θηλυκο φις τη φαση δεξια, οταν ο ιδιος ο κατασκευαστης δεν εχει βαλει καμια προειδοποιηση επ'αυτου. ?
Αν παλι εννοειται οτι το μηχανημα θα δουλεψει ετσι κι αλλιως αναποδα με οποιαδηποτε πολικοτητα, και παλι, γιατι ο ιδιος ο κατασκευαστης δεν κανει λογο για καλυτερη ηχητικα αποδοση οταν υπαρξει σωστη πολικοτητα φασης και να εχει βαλει μια ενδειξη επανω στο φις πως αυτο να τοποθετηθει στην πριζα. ?
Δες το IEC σου.
Μηπως εξαιρωντας τα μηχανηματα που για καποιο λογο χρειαζονται σωστη πολικοτητα για συγκεκριμενους λογους (και αυτα εχουν τις ενδειξεις σωστης τοποθετησης φασης) σε ολα τα υπολοιπα μηχανηματα δεν παιζει κανενα απολυτως ρολο, μιας και ο κατασκευαστης αυτων, δεν εχει καποιο ιδιαιτερο κυκλωμα μεσα που να απαιτει σωστη πολικοτητα. ?
Στους περισσότερους AV λείπει και η γείωση. Το IEC τους δεν έχει.
Είναι σωστό;
Δεν σου έχει τύχει ποτέ να πας να αλλάξεις κάποιο interconnect σε συσκευή και να σε χτυπήσεις το ρεύμα;
Εμένα αρκετές και η αλλαγή φάσης βοήθησε.
Δηλαδη εσεις σε τυφλο τεστ, γυρνατε τα φις στις πριζες και ακουτε καλυτερο/χειροτερο ηχο. ?
(θα με κανετε να τραβαω επιπλα νυχτιατικα)
Σε κάποια μηχανήματα/συστήματα ναι.
Καλό κουράγιο.