Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

Τον πήρατε μονότερμα να τον κάνετε και καλωδιάκια; :flipout:

Κοίτα...
Αν ξεκινήσεις με ένα καλώδιο που έχει κάποια σχετικά καλή μόνωση και καταλήγει σε σούκο και IEC καλής ποιότητας και σφιχτά, που δεν παίζουν μέσα στις πρίζες τους, είσαι σε καλό δρόμο.

Απάντηση: Re: Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

Κοίτα...
Αν ξεκινήσεις με ένα καλώδιο που έχει κάποια σχετικά καλή μόνωση και καταλήγει σε σούκο και IEC καλής ποιότητας και σφιχτά, που δεν παίζουν μέσα στις πρίζες τους, είσαι σε καλό δρόμο.

Το καλωδιο μου δεν ξερω τι ποιοτητα μονωσης εχει, αλλα δεν εχει μποσικα, ειναι πολυ σφιχτα τα φις.
Καλωδιακιας δεν προκειται να γινω.

Τα μεταξωτα...καλωδια θελουν κι επιδεξιους... ενισχυτες/ηχεια. Εξ'αλλου απο τοτε που απεκτησα το συγκεκριμενο προβλημα ακοης, οι φιλοδοξιες μου για καλυτερο ηχο εμειναν στασιμες.

Παντως για να μη λετε, αλλαξα την πολικοτητα στο φις ενισχυτη και τωρα τα ηχεια μου ακουγονται σαν...sonus faber. Οκ, βολευτηκα προς ωρας . :D

Με τετοιες λεπτομερειες θα ασχοληθω μετα απο μετακομιση και με σοβαροτερο setup ενισχυτη/ηχειων απο αυτα που εχω για τις ταινιες.

Το καλωδιο μου δεν ξερω τι ποιοτητα μονωσης εχει, αλλα δεν εχει μποσικα, ειναι πολυ σφιχτα τα φις.

Τα μεταξωτα...καλωδια θελουν κι επιδεξιους... ενισχυτες/ηχεια. Εξ'αλλου απο τοτε που απεκτησα το συγκεκριμενο προβλημα ακοης, οι φιλοδοξιες μου για καλυτερο ηχο εμειναν στασιμες.

Παντως για να μη λετε, αλλαξα την πολικοτητα στο φις ενισχυτη και τωρα τα ηχεια μου ακουγονται σαν...sonus faber. Οκ, βολευτηκα προς ωρας . :D

Με τετοιες λεπτομερειες θα ασχοληθω μετα απο μετακομιση και με σοβαροτερο setup ενισχυτη/ηχειων απο αυτα που εχω για τις ταινιες.

:a0210:

οποτε...μην παιρνουν τα μυαλα σας αερα για καλωδια. :p

Έτσι κράτα άμυνα. :a0210:

Κοίτα...

Στο δικο μου συστημα εχω απομονωσει μια ασφαλεια απο τον πινακα με την γραμμη να πηγαινει σε μια συγκεκριμενη πριζα στο σαλονι. Τα καλωδια ειναι μονοκλωνα, δεν θυμαμαι τι διατομης, αλλα αυτο που θελω να ρωτισω ειναι οταν λες "σχετικα καλη μονωση" τι αακριβως εννοεις.

Τα καλωδια ειναι μονοκλωνα, δεν θυμαμαι τι διατομης, αλλα αυτο που θελω να ρωτισω ειναι οταν λες "σχετικα καλη μονωση" τι αακριβως εννοεις.

Απλά, να μην είναι χύμα στο κύμα.
Δεν είναι ότι καλύτερο να περνάει καλώδιο που δεν έχει καλή μόνωση, κολλητά με καλώδιο που μεταφέρει σήμα audio.

καλησπέρα σας!

Καθώς το θέμα της εγκατάστασης απευθείας γραμμής από τον πίνακα έχει καταστεί επίκαιρο για μένα και επειδή βλέπω ότι η σχετική συζήτηση έχει αναθερμανθεί, θα ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα (ή μάλλον. . . πολλά πράγματα!!) πριν προχωρήσω στην εγκατάσταση.

Καταρχήν, ο ηλεκτρολόγος που θα κάνει την εγκατάσταση επιμένει για θωρακισμένο καλώδιο, κάτι το οποίο δεν τονίστηκε ιδιαίτερα στη συζήτηση (εκτός αν μου ξέφυγε κάτι…). Είναι όντως έτσι;

Σε κάποιο post αναφέρθηκε ότι με ένα καλώδιο καλής ποιότητος το αποτέλεσμα είναι (ή αναμένεται να είναι) πολύ καλύτερο από ότι με απλό ηλεκτρολογικό καλώδιο. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για συγκεκριμένα καλώδια αναφορικά με μάρκες και κόστος; Φαντάζομαι ότι μιλάμε για καλώδιο 3 x 2,5.

Το καλώδιο είναι προτιμότερο να είναι μονόκλωνο ή πολύκλωνο (Δεν μπορώ να φανταστώ τι διαφορά θα μπορούσε να έχει ένα μονόκλωνο από ένα πολύκλωνο καλώδιο στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. . . εκτιμώ ότι η επιλογή θα έχει να κάνει κυρίως με την ευκολία εγκατάστασης. . . . αλλά μιας και ρωτάω τα άπαντα ας το ρωτήσω και αυτό!);

Η απευθείας γραμμή από τον πίνακα θα τροφοδοτήσει τρεις πρίζες με αποκλειστική χρήση για το σύστημα ήχου. Ο ηλεκτρολόγος που πρόκειται να κάνει την εγκατάσταση μου πρότεινε να ξεκινήσει ένα καλώδιο ικανής διατομής από τον πίνακα και κοντά στις πρίζες να γίνει διακλάδωση με ένα «κουτί διακλάδωσης» και να φύγουν τρία καλώδια προς τις πρίζες. Μάλιστα θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εξαιτίας της διακλάδωσης. Είναι προτιμότερο αυτό ή τρία ανεξάρτητα καλώδια από τον πίνακα;

Το φίλτρο EMI – RFI που αναφέρθηκε, σε ποιο σημείο της εγκατάστασης τοποθετείται; Επίσης, θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο;

Αυτά προς το παρόν!!..

Καλυτερα μονοκλωνο και αθωρακιστο, αν μπορεις απεφυγε τις μπριζες και τερματισε το καλωδιο σε πολυμπριζο, αν το πολυμπριζο εχει καποιο φιλτρο ακομα καλυτερα.

Επισης θα προτιμουσα το μονοκλωνο,δεν θα με ενοχλουσε ομως η θωρακιση.
ioannis736 για τι μηκος μιλαμε?

Τo 3x2.5 δεν είναι μικρό από τις ασφάλειες ως τις πρίζες;
Συνήθως 3χ4 ή 3 χ6 μπαίνει (και η ανάλογη ασφάλεια.)

εχω χρησιμοποιησει, οπως και πολλοι φιλοι, αυτο.

http://www.vhaudio.com/wire.html

10-2 Cryogenically Treated Romex (10 AWG)

μονοκλωνο, αθωρακιστο και με γειωση στο ιδιο μεγεθος με τους αλλους αγωγους.

εχω χρησιμοποιησει, οπως και πολλοι φιλοι, αυτο.

http://www.vhaudio.com/wire.html

10-2 Cryogenically Treated Romex (10 AWG)

μονοκλωνο, αθωρακιστο και με γειωση στο ιδιο μεγεθος με τους αλλους αγωγους.

Για ποιο λόγο αθωράκιστο, Βλάση;
Θεωρητικά δε θα είναι πιο προστατευμένο αν είναι θωρακισμένο;

Καλυτερα μονοκλωνο και αθωρακιστο, αν μπορεις απεφυγε τις μπριζες και τερματισε το καλωδιο σε πολυμπριζο, αν το πολυμπριζο εχει καποιο φιλτρο ακομα καλυτερα.

Καλημέρα σας και πάλι!

Μέχρι τώρα έχω όλα τα μηχανήματα συνδεδεμένα στο πολύμπριζο Isotek G II Sigmas (τελικοί, προενισχυτής λυχνίας, ραδιόφωνο με λυχνίες, πικάπ, cd player, dac, PC) με συνολική μέγιστη κατανάλωση 1100 W.

Η αρχική μου σκέψη είναι να τροφοδοτήσω τρεις πρίζες με τρεις ανεξάρτητες γραμμές από τον πίνακα (εάν το συνολικό κόστος διατηρηθεί σε λογικά επίπεδα):

α. μία για κάθε τελικό ενισχυτή (με κατανάλωση 400 W ο καθένας) και
β. μία για το πολύμπριζο Isotek G II Sigmas

Εάν δεν προκριθεί αυτή η λύση, τότε θα διατηρήσω όλα τα μηχανήματα στο πολύπριζο (μαζί και τους τελικούς) και βέβαια θα εγκαταστήσω μία γραμμή από τον πίνακα αντί για τρεις.

Να σημειώσω βέβαια ότι τώρα που ξανάδιαβάζω μετά από πολύ καιρό τα χαρακτηριστικά του G II Sigmas, το πολύμπριζο έχει (σύμφωνα με δήλωση του κατασκευαστή )
μέγιστη παροχή για τους δύο τελικούς 3680 W,
μέγιστη παροχή για τα υπόλοιπα μηχανήματα 1380 W και
ενσωματωμένο φίλτρο που μειώνει τα παράσιτα RFI κατά 70 dB αλλά απομακρύνει και το θόρυβο (Common Mode & Differential Mode mains noise – ότι και αν σημαίνει αυτό).

Με αυτά τα δεδομένα θα ήθελα την γνώμη σας εάν είναι προτιμότερο να τροφοδοτηθούν χωριστά οι τελικοί ή να παραμείνουν όλα τα μηχανήματα στο πολύμπριζο.

Επισης θα προτιμουσα το μονοκλωνο,δεν θα με ενοχλουσε ομως η θωρακιση.
ioannis736 για τι μηκος μιλαμε?

Η συνολική απόσταση από τον πίνακα έως την υπάρχουσα πρίζα είναι περίπου είκοσι μέτρα.

Τo 3x2.5 δεν είναι μικρό από τις ασφάλειες ως τις πρίζες;
Συνήθως 3χ4 ή 3 χ6 μπαίνει (και η ανάλογη ασφάλεια.)

Το 3 x 2,5 θεώρησα ότι είναι επαρκής διατομή, ειδικότερα στην περίπτωση κατά την οποία θα υπάρξουν τρεις ανεξάρτητες γραμμές με μέγιστο φορτίο 400 W η κάθε μία. Εάν εγκατασταθεί μόνο μία γραμμή έως το πολύπριζο, η συνολική κατανάλωση είναι περίπου 1100 W.

Σε κάθε περίπτωση είμαι ανοιχτός στις προτάσεις σας!!..