Πριζες οπου πριν απο αυτες υπαρχει διακοπτης να τους κοβει τη φαση, υπαρχουν στο εξωτερικο γιατι εκει ακολουθουν και αλλα προτυπα.
π.χ. θα εχετε δει σε διαφορες ταινιες οπου δεν εχουν φωτα στο ταβανι, αλλα αμπαζουρ και φωτα σε ορθοστατες στο πατωμα οπου τα τοποθετουν σε πριζες και ο διακοπτης στον τοιχο ανοιγικλεινει την πριζα κλπ Εγω μιλω για το τι ισχυει στην Ελλαδα.
Επισης δεν καταλαβαινω γιατι μιλαμε για την "ασφαλεια" του χρηστη και αυτη υπαρχει μονο οταν η φαση ειναι π.χ. παντα στην ιδια πλευρα της πριζας (παντα δεξια ας πουμε) Δηλαδη ο χρηστης αν ξερει που ειναι η φαση στην πριζα, π.χ. δεξια, θα την ανοιξει για καποιο λογο χωρις να διακοψει το ρευμα πρωτα. ?
Δεν υπαρχει λογικη σε αυτο οπως εγω το βλεπω.
tzimisce, τα δικα μου ματια, εχεουν δει πολυ χειροτερα απο οσα εχουν δει τα δικα σου ματια σε εγκαταστασεις, (απο προχειροτητες, μεχρι εγκληματικες/προβληματικες συνδεσεις) και κατα καιρους εχω φριξει. Στις πιο πολλες περιπτωσεις ομως ρωτωντας ειχα ανακαλυψει οτι ο "ηλεκτρολογος" ειχε δει απλως πολλα επεισοδια μαγκαιβερ και καμια σχεση ειχε με την ηλεκτρολογια. Οπως στο δικο σου παραδειγμα ο ηλεκτρολογος ειχε κατεβασει ουδετερο στον διακοπτη λαμπας και εκοβε αυτον. ΛΑΘΟΣ και δεν υπαρχει οποιαδηποτε λογικη σε αυτο.
Σιγουρα οι κανονισμοι στην ηλεκτρολογια στην Ελλαδα ισως ορισμενοι απο αυτους χρειαζονται καποια αναθεωρηση επειδη ειναι αρκετα παλιοι, στο θεμα που συζηταμε για το audio ομως, εξακολουθω να μην καταλαβαινω.!
Δηλαδη θα επρεπε ενας ηλεκτρολογος να βαλει ολες τις φασεις π.χ. παντα δεξια, μονο και μονο για να γνωριζει ο χρηστης που ειναι αυτη για να διευκολυνθει στο audio. ? AN o ιδιοκτητης το ζητησει κατα την εγκατασταση, δεν βλεπω το λογο γιατι να αρνηθει ο ηλεκτρολογος. Αλλο αυτο ομως.
Δεν υπαρχει περισσοτερη ή μικροτερη ασφαλεια ομως για τον χρηστη αν γνωριζει που ειναι η φαση στην πριζα. (το παιδακι που θα χωσει την προκα μεσα στην πριζα για να παιξει, παλι καρβουνο θα γινει χωρις ρελε διαρροης)
Οποτε να ξεκαθαρισουμε οτι ΔΕΝ υπαρχει ενισχυμενη ασφαλεια οσον αφορα τις πριζες αν ξερεις απο πριν σε ποια τρυπα ειναι η φαση. Ανοιγμα της πριζας απο το χρηστη, προυποθετει εκ των προτερων , διακοπη του ρευματος απο τον πινακα. Για τους διακοπτες φωτων οπου κοβουν τον ουδετερο, τα ειπαμε...αν ο μπακαλης της γειτονιας αποφασισε να κανει τον ηλεκτρολογο για να βγαλει κανα εξτρα εισοδημα....
AUDIOLYTIC να μην σου κανει καθολου εντυπωση. Ειδικα στις επαρχιες, συνηθιζεται (οπου τα χερια των περισσοτερων να πιανουν περισσοτερο) να κανουν τους ηλεκτρολογους (ειδικα σε μερεμετια), μηχανικους κλπ Ασε δε που προσωπικα εχω γνωρισει αρκετους οπου κανουν αυτη τη δουλεια επειδη δουλεψαν σαν βοηθοι διπλα σε ηλεκτρολογο 2 φεγγαρια, υστερα να βγαινουν εξω μονοι τους και να κανους εγκαταστασεις/μερεμετια με χαμηλοτερη τιμη. (εχοντας βρει και καποιον ηλεκτρολογο για να σφραγισει το σχεδιο για τη ΔΕΗ)
Αλλα πραγματα πολυ χειροτερα συμβαινουν σε ενα σπιτι οσον αφορα την ασφαλεια απο τη θεση φασης στην πριζα. (γειωσεις, κατανομη φορτιου στον πινακα, διατομες αγωγων κλπ κλπ)
Αν αφησουμε λοιπον το κομματι της κουβεντας για το αν πρεπει ή οχι ο ηλεκτρολογος να βαζει παντα στην ιδια θεση τη φαση στην πριζα, δεν καταλαβαινω γιατι ο ψαγμενος audio χρηστης, δεν μπορει απλα να βαλει ενα δοκιμαστικο κατσαβιδι στην πριζα και να εντοπισει που ειναι η φαση.
Περαν αυτου, μιας και προσωπικα δεν εχω ασχοληθει με το θεμα γιατι ο ενισχυτης πρεπει να παρει την φαση συγκεκριμενα απο τον εναν πολο για καλυτερο ηχο και θελω να καταλαβω, πειτε μου.
Στον δικο μου AV ενισχυτη το εχω οπου ναναι, ειναι λαθος. ?
Δηλαδη σε ποιον πολο του φις του ενισχυτη πρεπει να δωσω τη φαση. ? Πρεπει να ανοιξω το καπακι του ενισχυτη για να δω που καταληγουν οι πολοι. ?
Τελος, οσον αφορα την "καθαρη" γραμμη απο την πριζα στον πινακα. Ποσο καθαρη θα ειναι η γραμμη αν στον πινακα δεν υπαρξει καποιο ειδους φιλτρο. ?
Ετσι κι αλλιως αν μιλαμε για μονοφασικο, το οποιο παρασιτο απο καποια συσκευη θα περασει στην τελικη στη φαση του πινακα και τελος στην γραμμη της γραμμης πριζας που εχουμε τον ενισχυτη. Αν δεν υπαρχει λοιπον καποιου ειδους φιλτρο επανω στη γραμμη διελευσης της φασης προς τον ενισχυτη ποιο το οφελος. ?