Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

warewolf73 ,μπορει οι πριζες να μην εχουν διακοπτη,αλλα εχουν τα μηχανηματα,που εχουν και ασφαλειες που ειναι (πρεπει να ειναι) σε σειρα με την φαση.Αν αντιστρεψεις το σουκο στον τοιχο, η ασφαλεια αμεσως ειναι σε σειρα με τον ουδετερο μεσα στο μηχανημα.
Σε περιπτωση που η ασφαλεια καει, ειναι ασφαλισμενο να αγγιξεις κατα λαθος κατι μεσα στο μηχανημα?

Την βρήκα την άκρη...
Είναι ΕΠΙΣΗΣ για να μην μπορούν να τοποθετηθούν με λάθος φάση εκεί που οι κανονισμοί επιβάλλουν συγκεκριμένες πρίζες οπού τα συγκεκριμένα φις δεν μπορούν να μπουν ανάποδα.

To bridge the differences between German and French standards, the CEE 7/7 plug was developed. It is polarised to prevent the line and neutral connections from being reversed when used with a French CEE 7/5 socket, but allows polarity reversal when inserted into a German CEE 7/4 socket. The plug is rated at 16 A.

It has earthing clips on both sides to connect with the CEE 7/4 socket and a female contact to accept the earthing pin of the CEE 7/5 socket. It is used in almost all European countries. Currently, appliances are sold with non-rewireable CEE 7/7 plugs attached. This means that the plugs are now identical between countries like France and Germany, but the sockets are different.

http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets

Re: Απάντηση: Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

Leo την ξέρω την γείωση.Η τρύπα δεν ξέρω τι εξυπηρετεί.

Nομιζω οτι καποτε ειδα σουκο πριζες που ειχαν σαν γειωση εναν πολο που εμπαινε σε αυτη την τρυπα στο σουκο.Χωρις να ειμαι 100% βεβαιος,νομιζω ειναι γερμανικα στανταρντς.Τωρα ενω η τρυπα υπαρχει,η επαφη με την γειωση γινεται στα σημεια πανω και κατω στο σουκο.
Πιο " universal" πραμα τωρα ...χαχαχα

Απάντηση: Re: Απάντηση: Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

Nομιζω οτι καποτε ειδα σουκο πριζες που ειχαν σαν γειωση εναν πολο που εμπαινε σε αυτη την τρυπα στο σουκο.Χωρις να ειμαι 100% βεβαιος,νομιζω ειναι γερμανικα στανταρντς.Τωρα ενω η τρυπα υπαρχει,η επαφη με την γειωση γινεται στα σημεια πανω και κατω στο σουκο.
Πιο " universal" πραμα τωρα ...χαχαχα

Είδες τα γαλλάκια;(Παραπάνω)
Έτσι εξηγούνται τα Devialet.ξέρουν οι άνθρωποι :flipout:

Μαζι γραφαμε :-)

Τελικα οι γαλλοι οχι οι γερμανοι ?

Και στο Αμερικανικο συστημα υπαρχουν περιπτωσεις οπου ο πολος του ουδετερου νομιζω ειναι πιο πλατυς και δεν μπαινει στην θεση της φασης οπου υπαρχουν μονο δυο πολοι.

Απάντηση: Re: Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

Μαζι γραφαμε :-)

Τελικα οι γαλλοι οχι οι γερμανοι ?

Και στο Αμερικανικο συστημα υπαρχουν περιπτωσεις οπου ο πολος του ουδετερου νομιζω ειναι πιο πλατυς και δεν μπαινει στην θεση της φασης οπου υπαρχουν μονο δυο πολοι.

Σωστά,είδα και τέτοιες.
Αφού ζούμε ακόμα εδώ στην Ελλάδα πάντως κι είμαστε ακόμα χωρίς το μαλλί μπούκλα,πάλι καλά να λέμε..

warewolf73 ,μπορει οι πριζες να μην εχουν διακοπτη,αλλα εχουν τα μηχανηματα,που εχουν και ασφαλειες που ειναι (πρεπει να ειναι) σε σειρα με την φαση.Αν αντιστρεψεις το σουκο στον τοιχο, η ασφαλεια αμεσως ειναι σε σειρα με τον ουδετερο μεσα στο μηχανημα.
Σε περιπτωση που η ασφαλεια καει, ειναι ασφαλισμενο να αγγιξεις κατα λαθος κατι μεσα στο μηχανημα?

Καταλαβα.
Αλλα και παλι αν πριν ανοιξεις το οποιο μηχανημα να του αλλαξεις την ασφαλεια, αυτο δεν προυποθετει εκ των προτερων να εχεις αποσυνδεσει το μηχανημα απο το ρευμα. (πριζα) ?

Επισης αν μηχανημα εννοεις εναν ενισχυτη , ενας απλος χρηστης ακομη κι αν ξερει σε ποια τρυπα ειναι η φαση στην πριζα, ΠΩΣ ξερει που ειναι η φαση στο φις του μηχανηματος. ? Μπορει να βαλει το φις αναποδα στην πριζα. Εχουν τα φις των συσκευων αυτων ενδειξη επανω τους ποιος πολος του φις πρεπει να τοποθετηθει στη φαση. ? (εχω μπερδευτει λιγο)

Εχουν τα φις των συσκευων αυτων ενδειξη επανω τους ποιος πολος του φις πρεπει να τοποθετηθει στη φαση. ? (εχω μπερδευτει λιγο)

Πολλά (όπως τα Densen μου) το έχουν απλώς σημειωμένο (PHASE) άλλα έχουν και λαμπάκι ή κάτι τέτοιο που ανάβει αν το βάλεις λάθος.

Re: Απάντηση: Re: Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

Καταλαβα.
Αλλα και παλι αν πριν ανοιξεις το οποιο μηχανημα να του αλλαξεις την ασφαλεια, αυτο δεν προυποθετει εκ των προτερων να εχεις αποσυνδεσει το μηχανημα απο το ρευμα. (πριζα) ?

Επισης αν μηχανημα εννοεις εναν ενισχυτη , ενας απλος χρηστης ακομη κι αν ξερει σε ποια τρυπα ειναι η φαση στην πριζα, ΠΩΣ ξερει που ειναι η φαση στο φις του μηχανηματος. ? Μπορει να βαλει το φις αναποδα στην πριζα. Εχουν τα φις των συσκευων αυτων ενδειξη επανω τους ποιος πολος του φις πρεπει να τοποθετηθει στη φαση. ? (εχω μπερδευτει λιγο)

Σιγουρα προυποθετει οτι πρεπει να αποσυνδεθει το μηχανημα απο το ρευμα,αλλα στα ατυχηματα συνηθως δεν αποσυνδεεται :-(

Στο δευτερο ερωτημα, αν το φις που παει στον ενισχυτη ειναι δυο πολων,δεν ξερει. Αν υπαρχει (που συνηθως υπαρχει) ασφαλεια μεσα στο μηχανημα,εκει πρεπει να παει η φαση. Το σημαδευεις μια φορα στο φις και το τηρεις.

Re: Απάντηση: Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

Περαν αυτου, μιας και προσωπικα δεν εχω ασχοληθει με το θεμα γιατι ο ενισχυτης πρεπει να παρει την φαση συγκεκριμενα απο τον εναν πολο για καλυτερο ηχο και θελω να καταλαβω, πειτε μου.
Στον δικο μου AV ενισχυτη το εχω οπου ναναι, ειναι λαθος. ?
Δηλαδη σε ποιον πολο του φις του ενισχυτη πρεπει να δωσω τη φαση. ? Πρεπει να ανοιξω το καπακι του ενισχυτη για να δω που καταληγουν οι πολοι. ?

http://www.gcaudio.com/resources/howtos/acpolarity.html

http://www.tnt-audio.com/clinica/system-tweaking_e.html

Δεν είναι μόνο ο ενισχυτής που πρέπει να συνδεθεί σωστά με την φάση, είναι όλα τα μηχανήματα που είναι συνδεδεμένα στον ενισχυτή.
Συνήθως η σωστή φάση ξεκινά από την πρίζα και καταλήγει στην ασφάλεια του μηχανήματος.
Η διάφορα μπορεί να είναι τεράστια ειδικά στους πολυκάναλους όπου συνδέονται πολλά μηχανήματα.

Τωρα μιλαμε για καταστασεις οπου ο ενισχυτης απαιτει φαση καπου συγκεκριμενα για λογους προστασιας του καταναλωτη (οπως η αλλαγη ασφαλειας που αναφερθηκε πιο πανω) ή μιλαμε για περιπτωσεις οπου ο ενισχυτης απαιτει συγκεκριμενα καπου τη φαση γιατι υπαρχουν μεσα στον ενισχυτη καποιες διαταξεις ή οτι αλλο και για να δουλεψουν αυτες πρεπει η φαση να παει συγκεκριμενα και αυτες οι διαταξεις βρισκονται επανω στο πρωτευον του μετασχηματιστη. ?

Με λιγα λογια, ΟΛΟΙ οι ενισχυτες απαιτουν τη φαση σε συγκεκριμενο σημειο, ή μονο σε καποιους ενισχυτες οπου και ο κατασκευαστης το δηλωνει οτι το απαιτει. ? (εννοω επανω τοσο επανω στο θεμα ποιοτητας του ηχου, οσο και στην ομαλη λειτουργια του μηχανηματος)

Υπαρχουν και οι αποψεις που λενε οτι υπαρχει και ακουστη διαφορα,δεν ειναι μονον τα θεματα ασφαλειας.

Ομως , αφου υπαρχει ο σωστος τροπος καλωδιωσης,δεν βλεπω κανενα λογο γιατι να μην γινεται σωστα.
Kαι αφου το νημα εχει τον τιτλο "γραμμη ρευματος απο τον πινακα" , ξεκινωντας απο αυτο,οι ακουστες διαφορες (βελτιωσεις) ειναι μεγαλες οταν γινει σωστα.

Last edited:

Βλεπω οτι μιλα για θεμα προστασιας και κανει αναφορα στις πριζες (οβαλ ? ) που βλεπουμε στο εξωτερικο. Μηπως εχει να κανει το θεμα για τα 110 V στο εξωτερικο οπου χρειαζονται καποιες επιπλεον διαταξεις προστασιας, οπου πιθανως αυτες οι διαταξεις απαιτουν σωστη πολωση φασης. ?

Last edited: