Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

Επισης θα προτιμουσα το μονοκλωνο,δεν θα με ενοχλουσε ομως η θωρακιση.
ioannis736 για τι μηκος μιλαμε?

Για ποιο λόγο αθωράκιστο, Βλάση;
Θεωρητικά δε θα είναι πιο προστατευμένο αν είναι θωρακισμένο;

Αυτή την απορία με το αθωράκιστο την έχω και εγώ. . . . δεν είναι προτιμότερο να είναι θωρακισμένο το καλώδιο;

Η δική μου γραμμή πάντως,έχει 3χ6 μονόκλωνο,αθωράκιστο,σε αποκλειστική ασφάλεια.(Είναι αυτό που έχει μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των αγωγών αν το έχετε δει.)
Κι ενώ η συνολική εγκατάσταση έχει-εκτός από τις συνηθισμένες οικιακές συσκευές- και 10 ντίμερ επάνω,δεν ακούγεται κιχ.
Αυτό που πρέπει να προσέξει ο τεχνικός πάνω από όλα,είναι σωστή γείωση,και σωστό καταμερισμό των φορτίων.
Όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν.

Η θωρακιση στα καλωδια αυξανει την αυτεπαγωγη του καλωδιου. Επισης ανεβαζει την θερμοκρασια. Ο ''μυθος'' λεει οτι το γεγονος αυτο μειωνει τα δυναμικα και χρωματιζει τον ηχο.
Τα μονοκλωνο εχει λιγοτερες απωλειες κατα την μεταφορα του ρευματος.
Ολα αυτα τα ειχα βρει στο διαδυκτιο, την εποχη που εψαχνα καλωδια, επειδη το κοστος ειναι πολυ μικρο, ακολουθησα τον ''μυθο''.

υγ. Δεν μπορω να το τεκμηριωσω τεχνικα, καθοτι ειμαι του οικονομικου ....

Θα έλεγα όσο το δυνατόν χοντρότερο καλώδιο αντέχει η τσέπη μας στην ποιότητα που διαλέξαμε.

Αν υποθέσουμε μια συνολική κατανάλωση ~500W ΑC, ο χάλκινος αγωγός 2,5mm στα 20 μέτρα έχει πτώση AC τάσης ~μισό Volt περισσότερο από το 6mm δίνοντας περίπου 1 Watt λιγότερη συνολική ενέργεια. Εφ' όσον κυνηγάμε το βέλτιστο, θεωρώ ότι τα 6mm είναι μια καλύτερη επιλογή. Αν πάμε στα 10mm θα κερδίσουμε άλλο μισό Watt. Και αν έχουμε μεγαλύτερους τελικούς, το όφελος ανεβαίνει ανάλογα.

Φυσικά το πόσο ακουστό είναι όλο αυτό είναι μεγάλη συζήτηση...

Και φυσικά θωρακισμένο. Δεν είναι μόνο τι θόρυβο ρουφάει, αλλά και τι δίνει το ίδιο, ειδικά όταν πάει κοντά στα μηχανήματα.

Η θωρακιση στα καλωδια αυξανει την αυτεπαγωγη του καλωδιου. Επισης ανεβαζει την θερμοκρασια. Ο ''μυθος'' λεει οτι το γεγονος αυτο μειωνει τα δυναμικα και χρωματιζει τον ηχο.
Τα μονοκλωνο εχει λιγοτερες απωλειες κατα την μεταφορα του ρευματος.
Ολα αυτα τα ειχα βρει στο διαδυκτιο, την εποχη που εψαχνα καλωδια, επειδη το κοστος ειναι πολυ μικρο, ακολουθησα τον ''μυθο''.

υγ. Δεν μπορω να το τεκμηριωσω τεχνικα, καθοτι ειμαι του οικονομικου ....

Eμπειρικα συμφωνω μαζι σου.Η θωρακιση οχι μονο στακαλωδια ρευματος,καπου μου φαινεται οτι εχει περισοτερα αρνητικα παρα θετικα,πλην βεβαια περιπτωσεων οπου υπαρχει αναγκη θωρακισης.
Αν ο "μυθος" λεει οτι η θωρακιση επηρεαζει και τον "αερα" στον ηχο,παω με τον μυθο :ernaehrung004:

Καλησπέρα σε όλους :)
Πρόκειται να τοποθετηθεί ξεχωριστή γραμμή ρεύματος από τον πίνακα για τροφοδοσία 2 μονομπλόκ ενισχυτών Χ 800 Watt έκαστος, καθώς και λοιπές συσκευές που θα φτάνουν συνολικά τα 1.900 watt περίπου. Χρειάζομαι καλώδιο 25 μέτρων Σκεφτόμουν αρχικά για τοποθέτηση καλωδίου 3 Χ 2.5 mm, αφού μπορεί να τροφοδοτήσει μέχρι 3.680 watt αν δεν κάνω λάθος.
Το OLFLEX-110 CY πως σας φαίνεται σαν καλώδιο ;
http://www.dimoulas.gr/OLFLEX-110%20CY.pdf
To διαθέτει ο Δημουλάς με κόστος 2.5 ευρώ το μέτρο. Μήπως να πάμε σε 4 Χ 4mm ; Το 6άρι δεν είναι υπερβολή ;
Eυχαριστώ εκ των προτέρων. :)

To μάξιμουμ που μπορεί να τροφοδοτήσει είναι απλά μια ένδειξη για λόγους ασφάλειας. Εμείς μιλάμε για βελτιστοποίηση, οπότε θα ήταν λίγο άκυρο να χρησιμοποιήσουμε το μαξ σαν οδηγό.

Κάνε εδώ τους υπολογισμούς σου και δες.

http://photovoltaic-software.com/DC_AC_drop_voltage_energy_losses_calculator.php

Υπόψιν ότι θέλει τη διατομή σε mm2 και όχι σε σκέτα mm.

την αντιστοιχία μπορείς να τη δεις εδώ

http://www.engineeringtoolbox.com/awg-wire-gauge-d_731.html

Με στρογγυλοποιήσεις χοντρικά σε 2KW και 25 μέτρα...
Στο 2.5 βγαίνει περίπου 1% power loss ή ~20W.

Στο 4άρι βγαίνει περίπου 0,35% ή ~7W

Στο 6άρι βγαίνει περίπου 0,165 ή ~3W

Η απόφαση δική σου

Kαταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αλλά και τους πολύ χρήσιμους πίνακες που παραθέτεις ! :)
Με βλέπω για 4άρι. Τι άποψη έχεις για το OLFLEX-110 CY ;

Kαταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αλλά και τους πολύ χρήσιμους πίνακες που παραθέτεις ! :)
Με βλέπω για 4άρι. Τι άποψη έχεις για το OLFLEX-110 CY ;

Τέτοιο χρησιμοποιώ σε όλα τα μηχανήματά μου 3χ2.5 σε μήκη του 1-1μιση μέτρου

Η βλακεία είναι ότι ο Δημουλάς ανοίγει μόνο καθημερινές 8-4 αν θυμάμαι καλά, οπότε αν δουλεύεις μπορεί να έχεις θέμα να μπορέσεις να πάς αν δεν δουλεύεις εκεί κοντά.

Τέτοιο χρησιμοποιώ σε όλα τα μηχανήματά μου 3χ2.5 σε μήκη του 1-1μιση μέτρου

Η βλακεία είναι ότι ο Δημουλάς ανοίγει μόνο καθημερινές 8-4 αν θυμάμαι καλά, οπότε αν δουλεύεις μπορεί να έχεις θέμα να μπορέσεις να πάς αν δεν δουλεύεις εκεί κοντά.
Δουλεύω (ακόμα...) στο κέντρο της Αθήνας. Τους πήρα τηλ. και μου λέγανε να το παραλάβω από την αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Τελικά έπεισα τον πωλητή να το πάρω από τη Λένορμαν, απλά δεν έχω αποφασίσει ποιό. Πιστεύω ότι πρόκειται για vfm καλώδιο. Το supra το πουλάει ο Ρίτσος στα 9.90 ευρώ το μέτρο, για κάτι kimber, furutech, άστο καλύτερα, δε θα έχουμε να φάμε με τις τιμές τους (35 - 60 ευρώ το μέτρο, βάλε 25 μέτρα και χρεωκοπήσαμε ! )

Απάντηση: Re: Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

Επισης θα προτιμουσα το μονοκλωνο,δεν θα με ενοχλουσε ομως η θωρακιση.
ioannis736 για τι μηκος μιλαμε?

Συμφωνώ,εγώ την γραμμή την πέρασα με θωρακισμένο καλώδιο.

Δουλεύω (ακόμα...) στο κέντρο της Αθήνας. Τους πήρα τηλ. και μου λέγανε να το παραλάβω από την αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Τελικά έπεισα τον πωλητή να το πάρω από τη Λένορμαν, απλά δεν έχω αποφασίσει ποιό. Πιστεύω ότι πρόκειται για vfm καλώδιο. Το supra το πουλάει ο Ρίτσος στα 9.90 ευρώ το μέτρο, για κάτι kimber, furutech, άστο καλύτερα, δε θα έχουμε να φάμε με τις τιμές τους (35 - 60 ευρώ το μέτρο, βάλε 25 μέτρα και χρεωκοπήσαμε ! )

Στο Ρίτσο είπες το μήκος που θέλεις για να παζαρέψεις και καθόλου την τιμή?

Olflex αβλεπί (ή αβλεπτί ή αβλεπεί)

Κατά την άποψή μου (που συμπίπτει με αυτήν του dimkasta), το Olflex είναι ΚΑΙ φτηνό ΚΑΙ εξαιρετική λύση, εφ' όσον πρόκειται για γραμμή ρεύματος (αν ήταν για κάτι άλλο, δεν θα το συζητούσαμε εδώ βέβαια). Όπως και ο dimkasta, το χρησιμοποιώ κι εγώ, σχεδόν αποκλειστικά για τροφοδοσίες από τον πίνακα, στις πρίζες από τις οποίες παίρνουν ρεύμα τα μηχανήματα, αλλά και ως καλώδιο τροφοδοσίας των ίδιων των μηχανημάτων, έχοντας πετάξει τα "μαμίσια" καλώδια στον κάλαθο των αχρήστων (τρόπος του λέγειν, διότι κάπου αλλού, εκτός συστήματος χρησιμοποιούνται).

Επί πλέον έχει το προσόν να είναι εύκαμπτο, ώστε να μπορεί κάποιος να το δουλέψει πολύ πιο εύκολα από άλλα πιο δύσκαμπτα για "περπάτημα" μέσα σε τοίχο ή ακόμα και σε επιτοίχια κανάλια. Τα μονόκλωνα είναι τόσο δύσκμπατα, ειδικά στις μεγάλες διατομές, που καταντούν μεγάλος μπελάς σε μόνιμη εγκατάσταση.
-

Last edited:
Re: Olflex αβλεπί (ή αβλεπτί ή αβλεπεί)

Στο Ρίτσο είπες το μήκος που θέλεις για να παζαρέψεις και καθόλου την τιμή?

Όχι, δε θα μπω στη διαδικασία, πάμε για το value for money OLFLEX. Αν και ο κ. Ρίτσος είναι άψογος (έχω αγοράσει πολλές φορές πράγματα από το κατάστημά του), πόσο κάτω να πέσει η τιμή από τα 9.90 ευρώ ;

Κατά την άποψή μου (που συμπίπτει με αυτήν του dimkasta), το Olflex είναι ΚΑΙ φτηνό ΚΑΙ εξαιρετική λύση, εφ' όσον πρόκειται για γραμμή ρεύματος (αν ήταν για κάτι άλλο, δεν θα το συζητούσαμε εδώ βέβαια). Όπως και ο dimkasta, το χρησιμοποιώ κι εγώ, σχεδόν αποκλειστικά για τροφοδοσίες από τον πίνακα, στις πρίζες από τις οποίες παίρνουν ρεύμα τα μηχανήματα, αλλά και ως καλώδιο τροφοδοσίας των ίδιων των μηχανημάτων, έχοντας πετάξει τα "μαμίσια" καλώδια στον κάλαθο των αχρήστων (τρόπος του λέγειν, διότι κάπου αλλού, εκτός συστήματος χρησιμοποιούνται).

Επί πλέον έχει το προσόν να είναι εύκαμπτο, ώστε να μπορεί κάποιος να το δουλέψει πολύ πιο εύκολα από άλλα πιο δύσκαμπτα για "περπάτημα" μέσα σε τοίχο ή ακόμα και σε επιτοίχια κανάλια. Τα μονόκλωνα είναι τόσο δύσκμπατα, ειδικά στις μεγάλες διατομές, που καταντούν μεγάλος μπελάς σε μόνιμη εγκατάσταση.
-
Eυχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, πάμε για το OLFLEX λοιπόν. :)

Απάντηση: Re: Olflex αβλεπί (ή αβλεπτί ή αβλεπεί)

Μετά από μία υποχρεωτική διακοπή (ελέω . . . γρίπης), συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε . . .

Μετά από τηλεφώνημα μου στον Δημουλά, ο κύριος με τον οποίο μίλησα μου πρότεινε το OLFLEX − 110 CY σε σχέση με ένα άλλο καλώδιο που μου είχε προταθεί, το LiYCY. Το OLFLEX − 110 CY, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, είναι κατάλληλο και για μεταφορά σήματος αλλά και για τροφοδοσία μηχανημάτων. Μάλιστα, όταν έκανα αναφορά στο καλώδιο με ρώτησε αν το θέλω για στερεοφωνικό!

Επίσης, μου είπε ότι επειδή το καλώδιο είναι θωρακισμένο, θα πρέπει η θωράκιση να γειωθεί μόνο στον πίνακα ενώ δεν θα πρέπει να γίνει το ίδιο στο φις του πολύμπριζου.

Τέλος, τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία της γείωσης στον πίνακα, κάτι που έχει αναφερθεί και εδώ επανειλημμένως. . . Μετά από όλα αυτά και ορμώμενος από τις προτάσεις πολλών συμφορουμιτών, προχώρησα και εγώ στην αγορά του καλωδίου αυτού.

Αυτά με το καλώδιο . . .

Τώρα, όσον αφορά τη σύνδεση του OLFLEX με το πολύμπριζο, μία εναλλακτική είναι να τερματίσει το καλώδιο σε μία πρίζα στον τοίχο και από εκεί ένα καλώδιο (υπάρχον καλώδιο και φις της ISOTEK) να τροφοδοτήσει το πολύμπριζο. Η άλλη εναλλακτική είναι το ίδιο το OLFLEX να τερματιστεί σε θηλυκό IEC 20Α και από εκεί απευθείας στο πολύμπριζο. Ποια από τις δύο λύσεις προτιμάτε; νομίζω ο απευθείας τερματισμός σε θηλυκό IEC 20Α είναι προτιμότερος, αλλά θα ήθελα και τη γνώμη σας.

Για το τέλος, θα ήθελα να ακούσω τυχόν προτάσεις σας για την ασφάλεια – ασφαλειοθήκη (εύλογου κόστους. . .) της ανεξάρτητης γραμμής που θα τοποθετηθεί στον πίνακα. Θα ήθελα να αποφύγω ασφάλεια – ασφαλειοθήκη κόστους 50 (πχ Hi–Fi tuning). Ενδεικτικά αναφέρω αυτές τις ασφάλειες και ασφαλειοθήκες και αναμένω τις προτάσεις σας. . .

Αυτά προς το παρόν και σας ευχαριστώ για την υπομονή σας! http://www.avclub.gr/forum/images/smilies/action-smiley-069.gif

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Olflex αβλεπί (ή αβλεπτί ή αβλεπεί)

Αν μπορείς να τερματίσεις το καλώδιο με το πολύπριζο που θα συνδέσεις τα μηχανήματά σου, αυτό είναι και το καλύτερο.
Όσο λιγότερα φις χρησιμοποιήσεις τόσο το καλύτερο (και ηχητικά και οικονομικά).

Για το τέλος, θα ήθελα να ακούσω τυχόν προτάσεις σας για την ασφάλεια – ασφαλειοθήκη (εύλογου κόστους. . .) της ανεξάρτητης γραμμής που θα τοποθετηθεί στον πίνακα. Θα ήθελα να αποφύγω ασφάλεια – ασφαλειοθήκη κόστους 50 (πχ Hi–Fi tuning). Ενδεικτικά αναφέρω αυτές τις ασφάλειες και ασφαλειοθήκες και αναμένω τις προτάσεις σας. . .

Αυτές είναι μια χαρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πας σε καλύτερες.