Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

το αγαπημένο μου raid είναι mdadm και δεν το έχω προτείνει σε κανέναν
το αγαπημένο μου filesystem είναι το btrfs και δεν το έχω προτείνει σε κανέναν (κάποια στιγμή έγραψα δυο λόγια και αυτό ήταν)

όταν ώμος υπάρχουν ερωτήσεις από μέλη που θέλουν από την αρχή να πάρουν 4 δίσκους και έναν για λειτουργικό (με max 6 disks o HP) ΝΑΙ προτείνω με χίλια το zfs μέσα από τα τόσο απλά σε user interface και administration frenas & nas4free
τόσο απλό

όταν το στήνω για τις ανάγκες μου μπαίνει σε freebsd/linux

Re: Απάντηση: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

το αγαπημένο μου raid είναι mdadm και δεν το έχω προτείνει σε κανέναν
το αγαπημένο μου filesystem είναι το btrfs και δεν το έχω προτείνει σε κανέναν (κάποια στιγμή έγραψα δυο λόγια και αυτό ήταν)

όταν ώμος υπάρχουν ερωτήσεις από μέλη που θέλουν από την αρχή να πάρουν 4 δίσκους και έναν για λειτουργικό (με max 6 disks o HP) ΝΑΙ προτείνω με χίλια το zfs μέσα από τα τόσο απλά σε user interface και administration frenas & nas4free
τόσο απλό

όταν το στήνω για τις ανάγκες μου μπαίνει σε freebsd/linux

και επρεπε να φτασουμε σε κατασταση πανικου για να μιλησεις :p
ωραια ολα αυτα..παλι απο την αρχη μας ξεκινας.. με διαβασμα για mdadm..

αν σου ειναι ευκολο και εχεις λιγο χρονο για μερικες ερωτησεις
1) στο συγκριτικο πινακακι εδω http://snapraid.sourceforge.net/compare.html
τι ακριβως κανει το mdadm στις παραπανω ερητησεις;
2) θα το εγκαταστησει φιλος, αλλα θελω να ειναι ευκολο για ενα πολυ απλο πραγμα που θελω!
Απλο copy/paste απο το μηχανημα που θα τρεχει mdadm στο κυριος nas μου και το αντιθετο. Μετα το copy θα το ξανακλεινω, εχω το synology για 24/7.
3) να υπαρχει καποιου ειδους προειδοποιηση με mail, sms οτιδηποτε για να γνωριζω οταν κατι δεν παει καλα και να αλλαζω πχ τον προβληματικο δισκο.
4) επιθυμητο αλλα οχι απαραιτητο...να ανοιγει/κλεινει μεσω LAN κυριως (αν γινεται και με WAN) με app για smartphone/tablet ακομα καλυτερα γιατι εχω σχεδον καταργησει το laptop.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

.... αλλα θελω να ειναι ευκολο για ενα πολυ απλο πραγμα που θελω!
Απλο copy/paste απο το μηχανημα που θα τρεχει mdadm στο κυριος nas μου και το αντιθετο. Μετα το copy θα το ξανακλεινω, εχω το synology για 24/7.
3) να υπαρχει καποιου ειδους προειδοποιηση με mail, sms οτιδηποτε για να γνωριζω οταν κατι δεν παει καλα και να αλλαζω πχ τον προβληματικο δισκο.
4) επιθυμητο αλλα οχι απαραιτητο...να ανοιγει/κλεινει μεσω LAN κυριως (αν γινεται και με WAN) με app για smartphone/tablet ακομα καλυτερα γιατι εχω σχεδον καταργησει το laptop.

μεταξύ μας, και χωρίς να θέλω να σε επηρεάσω, όλα αυτά που λες, το ξέρεις ήδη ότι τα κάνει το synology (άρα ξέρεις και ποιο άλλο)

1- τα μόνα raid στον πίνακα είναι τα zfs&btrfs. Τα άλλα είναι βαφτισμένα raid (και ο Μήτσος γράφει δυο γραμμές κώδικα και το ονομάζει raid πλέον)
το raid είναι πολύ low-level Κατά τα άλλα λέει αλήθειες αλλά λίγο όπως την συμφέρει
2-οχι, δεν μπορείς να το κάνεις. Μελος από εδώ μέσα όμως είναι ευχαριστημένος user linux debian & mdadm σε τρία storage server που ξέρω εγώ
και τα έστησε όλα μόνος του μετά το πρώτο που ζήτησε βοήθεια
3-serch google for webmin
4-δες τρία
5-δες τρία
6-τα θαύματα δεν γίνονται με κλικι κλικι

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται

μεταξύ μας, και χωρίς να θέλω να σε επηρεάσω, όλα αυτά που λες, το ξέρεις ήδη ότι τα κάνει το synology (άρα ξέρεις και ποιο άλλο)

μεταξυ μας, αυτο θα βαλω στην τελικη, αλλα θελω να αποκλεισω ολα τα αλλα και να αποδειξω οτι τελικα ειμαι power user/guru :p
ειδικα αν απανταει YES στο ποιο κρισιμο ερωτημα του παραπανω πινακα If more disks fail than the supported redundancy model, is it possible to recover the data in the not failed disks?

ομως πραγματικα, δεν εχω θεμα να δω και κατι αλλο, αρκει να μην μου κανει την ζωη δυσκολη για κατι τοσο απλο.
αλλιως προτιμω να ξαναγυρισω στην εποχη της κασετας (docking station) θα εξοικονομησω ετσι και λεφτα για δισκους.. αλλα, when you see the "LAN" you never go back..

1- τα μόνα raid στον πίνακα είναι τα zfs&btrfs. Τα άλλα είναι βαφτισμένα raid (και ο Μήτσος γράφει δυο γραμμές κώδικα και το ονομάζει raid πλέον)
το raid είναι πολύ low-level Κατά τα άλλα λέει αλήθειες αλλά λίγο όπως την συμφέρει
2-οχι, δεν μπορείς να το κάνεις. Μελος από εδώ μέσα όμως είναι ευχαριστημένος user linux debian & mdadm σε τρία storage server που ξέρω εγώ
και τα έστησε όλα μόνος του μετά το πρώτο που ζήτησε βοήθεια
3-serch google for webmin
4-δες τρία
5-δες τρία
6-τα θαύματα δεν γίνονται με κλικι κλικι

ειλικρινα ευχαριστω για τις απαντησεις!
αρα στο καιριο ερωτημα (για μενα) If more disks fail than the supported redundancy model, is it possible to recover the data in the not failed disks? το mdadm απανταει NO;

ακομα καλυτερα!
αρα με το xpenology εχoυμε και το αγαπημενο σου mdadm οπου θεωρεις ως το καλυτερο, και ενα εξαιρετικο UI με ολες τις ευκολες που ζηταω!
ελπιζω να μην διαβασω ποτε το λινκ σου :p

:flipout::flipout::flipout:

τι να απαντήσει όρε φιλαράκι το mdadm
για ποιο mdadm λες, για αυτό που τρέχει πάνω του το DSM ; :flipout::flipout::flipout:

http://www.synology.com/en-us/support/faq/579

Ευχαριστώ και εγώ για αυτό. Είχα στο νου μου ότι σε περίπτωση προβλήματος θα έβαζα τους σκληρούς σε ένα Linux για να διαβάσω το ext4, άλλα δεν ήξερα ότι γινόταν και για το "raid" της synology (SHR)

Ευχαριστώ και εγώ για αυτό. Είχα στο νου μου ότι σε περίπτωση προβλήματος θα έβαζα τους σκληρούς σε ένα Linux για να διαβάσω το ext4, άλλα δεν ήξερα ότι γινόταν και για το "raid" της synology (SHR)

Ειναι η ίδια διαδικασία για RAID5/RAID6/SHR/SHR2;

Το δύσχρηστο ειναι οτι στην παραπάνω περιπτωςη πρεπει να αγοραστούν καινούργιοι δίσκοι για να μεταφέρουμε τα δεδομένα των healthy hard discs.

Ενώ δεν ξέρω αν ισχύει κατι τέτοιο στο drive bender, unraid, snapraid, flexraid.. Σε αυτα, θα μπορούμε να κανουμε απεύθυας νέο pool, με τους εναπομείναντες υγιείς δισκους, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε καινούργιους όπως στα raid;

Δεν υπάρχει περίπτωση να τα κλαις τα λεφτά σου. Για αρχή μια χαρά είσαι, και ειδικά αν δεν θέλεις να μπλεξεις πολύ με ρυθμίσεις , λειτουργικά κτλπ θα το χαρείς αμέσως. Το επόμενο σου θα είναι κάτι άλλο όμως ;) Πριν δύο χρόνια πήρα ένα 212j και τώρα έναν hp. Το 212 δουλεύει απροβληματιστα και με τον hp "παίζω"

Οχι δεν θα το μετανιωσω. Βασικά απο ενα σημείο και μετά οταν δίνεις 500 ευρώ για μηχάνημα και δίσκους και έχεις μίζερες επιδόσεις δεν είναι τόσο τραγικό να δώσεις 700 για να πάρεις κάτι που είναι σχεδόν 2 φορές πιο γρήγορο, πιο expandable και σίγουρα δεν θα σε προβληματίσει με τη ρύθμιση/συντήρησή του.

Ειναι η ίδια διαδικασία για RAID5/RAID6/SHR/SHR2;

Το δύσχρηστο ειναι οτι στην παραπάνω περιπτωςη πρεπει να αγοραστούν καινούργιοι δίσκοι για να μεταφέρουμε τα δεδομένα των healthy hard discs.

Ενώ δεν ξέρω αν ισχύει κατι τέτοιο στο drive bender, unraid, snapraid, flexraid.. Σε αυτα, θα μπορούμε να κανουμε απεύθυας νέο pool, με τους εναπομείναντες υγιείς δισκους, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε καινούργιους όπως στα raid;

τι λογική είναι αυτή να πάρεις καινούριους δίσκους για να μεταφέρεις τα αρχεία ;;; :lol:
και γιατί έφτιαξες τότε raid ;;; ποιο το νόημα ;;; τσάμπα τα λεφτά του DSM δλδ
αγοράζεις ΕΝΑΝ δίσκο και αντικαθιστάς αυτόν που σου χάλασε
το όποιο raid αναλαμβάνει να φτιάξει τον εαυτό του

Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Οχι δεν θα το μετανιωσω. Βασικά απο ενα σημείο και μετά οταν δίνεις 500 ευρώ για μηχάνημα και δίσκους και έχεις μίζερες επιδόσεις δεν είναι τόσο τραγικό να δώσεις 700 για να πάρεις κάτι που είναι σχεδόν 2 φορές πιο γρήγορο, πιο expandable και σίγουρα δεν θα σε προβληματίσει με τη ρύθμιση/συντήρησή του.

για τις ρυθμίσεις δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω
για μίζερες αποδόσεις define τι εννοείς ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

δεν είναι ανάγκη να προσπαθήσει κάποιος να ξαναανακαλύψει τον τροχό
κάτι που δουλεύει σταθερά και απροβλημάτιστα για τόσα χρόνια απλά το ακολουθείς
σίγουρα η DSM φαντάζομαι έχει γράψει και μερικές γραμμές κώδικα για να το κάνει καλύτερο
αυτό είναι το σωστό και για αυτό την συμπαθώ άσχετα αν δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν της

τι λογική είναι αυτή να πάρεις καινούριους δίσκους για να μεταφέρεις τα αρχεία ;;; :lol:
και γιατί έφτιαξες τότε raid ;;; ποιο το νόημα ;;; τσάμπα τα λεφτά του DSM δλδ
αγοράζεις ΕΝΑΝ δίσκο και αντικαθιστάς αυτόν που σου χάλασε
το όποιο raid αναλαμβάνει να φτιάξει τον εαυτό του

Αναφερόμουν στην περιπτωςη που το rebuilt του raid (οποιουδήποτε) εχει αποτύχει και θελουμε (σύμφωνα και με το λίνκ που είχες παραθέσει για το DSM) να πάρουμε τα δεδομένα απο τους υπόλοιπους υγιής δισκους του (rebuilt fail) raid.

Σε drive bender κτλ "λογικά" μπορούμε να κανουμε ενα νέο pool (με τους healthy διςκους) και να συνεχίσουμε χωρίς την αγορά των νέων δίσκων.

εάν έχεις παραπάνω αποτυχημένους δίσκους από το επιτρεπτό όριο του όποιου raid δεν μπορείς να ανακτήσεις τίποτα
(μπορείς φυσικά αλλά όχι εύκολα)

ΤΟ DRIVEBENDER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ RAID ΑΛΛΑ VOLUME MANAGER
και από το lvm2 βλέπεις τα δεδομένα και ας χαλάσει το volume

Που έγραψα οτι το drive bender κάνει raid;
Η μονη προστασία που παρέχει ειναι μεςω duplicates.

Το λίνκ που έβαλες(για DSM), κατάλαβα οτι ειναι για να σώσεις τα δεδομένα (απο τους υπόλοιπους δισκους του raid) οταν το rebuilt σε raid εχει αποτύχει.

να το πω μπακαλίστικα

το raid (όποιο και αν είναι αυτό) γράφει τα δεδομένα και τα metadata
τα metadata είναι πολύ μικρά και αυτά φυλάει σαν κόρη οφθαλμού σε διάφορους δίσκους με τον Χ αλγόριθμο
όταν χάσεις δίσκο βάση αυτών των metadata που έχει φυλάξει υπολογίζει τι ήταν γραμμένο στους χαλασμένους δίσκους
εάν του λείπουν αυτά ΔΕΝ μπορεί να υπολογίσει άρα χάνεις τα πάντα

Last edited: