H άνοδος της τηλεόρασης, o θάνατος του λαικού κινηματογράφου

Αλλο να υποθετω ... και αλλο να γνωριζω ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ.

Ομως, υποθετω οτι ολα ειναι θεμα προσφορας και ζητησης (παντου μεσα στο συμπαν).
Εαν δεν υπηρχε ζητηση (να μην πω λοιμος) για SciFi ... δεν θα ειχαμε πλυμμηρισει στο SciFi.
Ερχομαι απο μια εποχη, που οι ταινιες SciFi ηταν πολυ λιγοτερες απο καθε αλλο genre (δεκαετια 70).
Στο μεσοδιαστημα (μεχρι σημερα) η λαχταρα για SciFi ηταν ΚΑΘΑΡΑ και ΞΑΣΤΕΡΑ δυναμικη του
αντιστοιχου κινηματογραφικου κοινου. Σε καμια περιπτωση των παραγωγων η σκηνοθετων.
Δεν μας ωθησε κανεις προς τα κει. Σπρωξαμε ΕΜΕΙΣ ως κοινο να πλυμμηρισει η 7η τεχνη με SciFi.
Μπορει πολλα να προσαψει κανεις στον Lucas η τον Spielberg η τον Riddley η τον οποιον ....
ομως χειραγωγηση του παγκοσμιας κινηματογραφικης κλισης .... οποιος το κανει δεν θα ναι ειλικρινης.

Εαν πρεπει να υπαρξει μια αγανακτηση, ΔΕΝ ειναι με το χολυγουντιανο κατεστημενο (που εχει αρρωστησει
τα παντα με SciFi) αλλα με ΕΜΑΣ ... τους κολλημενους με SciFi, τις τελευταιες 4 δεκαετιες (και παραπανω).
"Γιατι ρε Ταλιμπαν ... μαγισατε την 7η Τεχνη ?" Να μην πω το ακομα πιο οδυνηρο : χωρις την λεπτομερεια
των vfx απο το SciFi ... μπαρμουτσαλα θα ειχε εδραιωθει το home cinema στα σπιτια μας. Oυτε καν το HD.

Aυτη θα πρεπε να ειναι Η ερωτηση .... για να γινει και σοβαρη κουβεντα
(μιας και οι σταρουμπες του Hollywood ουτε καν ξερουν το AVclub).

Το Home cinema εδραιώθηκε επειδή έπεσαν οι τιμές των μεγάλων tv και των προβολέων. Το 1999 ένας προβολέας της προκοπής κόστιζε 20.000 , και τώρα 20 χρονιά μετά η ποιότητα που εχεις με ένα μηχανάκι των 700ε είναι πολύ καλύτερη.

Αν βάλεις μια επίσκεψη στο cinema μαζί με μεταφορικά hot dog ή pop corn + αναψυκτικό μπορεί να βγαίνει από 15-20ε ανάλογα την περίπτωση. Ένας αξιοπρεπής προβολέας είναι πλέον στα ιδια χρήματα με τα εισιτήρια κτλ 1 έτους πάνω κάτω.

Επίσης από το 2004 περίπου και μετά δεν χρειάζεται καν να τραβηχτείς μέχρι το videoclub. Έχω γνωστούς που είναι στο ταμείο ανεργίας, αλλά το all in one συστηματακι και την 55" την έχουν και μαλιστα τους βγαινει και πιο φθηνα απο το να κοπροσκυλιάζουν στα μπαρ και τις καφετέριες. Για αυτό εδραιώθηκε το HC.

Re: Απάντηση: H άνοδος της τηλεόρασης, o θάνατος του λαικού κινηματογράφου

Υου owe just one question to yourself ...

Did comedies, soap-operas and police movies need an HD resolution ?

Μα φυσικα. Τα παντα ειναι καλυτερα με παραπανω αναλυση.

Στα κινητα γιατι υπαρχει 4κ αναλυση? Για να βλεπεις sci fi?

καμιά σχέση Μανο.....η τεχνολογία προχώρησε και όλα είναι φθηνότερα.

Θοδωρα

Χανεις το essence της ταινιας αν δυο προσωπα ειναι στα 640 x 480 .... η στα 1920 x 1080 ?

Οτι κανει στο διαστημόπλοιο άλλο τόσο κάνει και στις εκφράσεις και λεπτομέρειες πχ ενός προσώπου. Μην κοιτας που εσυ λατρευεις τα sci fi.

Να στο πω και αλλιώς......όταν είδες το πρώτο star wars το 77....βγαίνοντας από την αίθουσα είπες....ε ρ γμτ να ήταν λίγο μεγαλύτερη η ανάλυση?

Απλά περάσαν τα χρόνια και η καλή ανάλυση ειναι πλέον προσιτή στον κοσμάκη.

Good point ...

Ομως τα μετρα συγκρισης ηρθαν δεκαετιες μετα.
Πρεπει να υπαρξει κατι ανωτερο ... για να συγκρινεις κατι υποδεεστερο.
Αλλιως εισαι "μια χαρα" και συγκεντρωνεσαι στην πλοκη, σεναριο, ερμηνεια
και ΚΑΘΟΛΟΥ στην λεπτομερεια και αναλυση. Οτι συνεβαινε στα 70s αλλα
και στα 60s. Σε ενδιεφερε η πειθω της γλωσσας του σωματος και του προσωπου
που θελει ... σχεδον τιποτα (απο αναλυση) για να γινει πειστικη και σαγηνευτικη.

Μπορεις να πεις το ιδιο για την τελευταια μαχη στον Infinity War ?
Χωραει σε 640 x 480 ? Και τι αντικτυπο θα αφηνε στον θεατη συνολικα ?

Ολα απο τις αίθουσες ερχόντουσαν στο σπιτι με χρόνο-καθυστέρηση πολλών ετών, τωρα πια αυτό δεν ισχύει. Τωρα πια στο σπιτι εχουμε πιο νωρίς το cutting edge γιατι πολυ απλα το να αναβαθμισεις την αλυσιδα απο μια αιθουσα απο 1080p σε 4Κ κανει πανω απο 100.000ε και ο ιδιοκτητης το σκεφτεται.

Το να παρεις εσυ μια Tv του 1000ρικου είναι πολυ πιο εύκολο. Στα 90s οι αίθουσες είχαν DD 5.1 εμεις στο σπιτι πρώτη φορά τέτοιο ήχο ακούσαμε το 2004 γιατί πολυ απλά ηταν πανάκριβο το ολο setup. H μάνα μου είχε 4κ tv στο σπιτι οταν οι πιο πολλες αίθουσες στην θεσσαλονικη είχαν ακόμα 1080p

Με ολα αυτα θελω να πω οτι ο κόσμος στράφηκε στο home cinema οχι εξ αιτίας του sci fi ή καποιου αλλου είδους ταινιών.

Στράφηκε εκει γιατί το σηκώνει πια η τσέπη του. Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να εχεις ένα σινεμά στο σπιτι και το κοστος μειώνεται κάθε χρόνο. Κάθε μέρα μπαίνει κόσμος στο φόρουμ, να μέλη, 9 στις 10 φορές ζητάνε συμβουλές για καινουργια tv ( και μάλιστα συνήθως 65" πια) και all in one HC ή entry level receiver και φθηνά ηχεία.

....και σου το λέω με σιγουριά γιατί τα θυμάμαι και απο τον εαυτο μου.αλλα και από φιλους......μόλις στήσεις το πρωτο σου HC ....όσο ταπεινό και να είναι.....οι φορές που θα σηκωθείς απο τον καναπέ για να πας σινεμά θα πέσουν άμεσα κατά 80% στην καλύτερη περίπτωση.

Μην κοιτάς εσυ που όταν σου τα λεω αυτά μου λες για θρησκευτικές εμπειρίες εκκλησιασμούς και κοινωνίες......είσαι εξαίρεση και αυτοί που είναι σαν και σένα είναι αυτοί που έμαθαν έτσι και δεν αλλάζουν. Ρώτα εναν πιτσιρικά εδώ μέσα...

Επιτρεψε μου να διαφωνω.
Δεν εισαι τοσο παλιος ωστε να εχεις προλαβει καποιες αλλες εποχες
και απο ΚΕΙ να κρινεις ποτε και γιατι δημιουργηθηκαν στερητικα συνδρομα.
Ουτε εγω βεβαια ειμαι .... Μαθουσαλας. Υπηρξαν ανθρωποι που απηλαυσαν
πολυ περισσοτερο το ραδιοφωνο (!!!!) απ οτι την τηλεοραση. Υπηρξαν !
Και μου ειναι αδιανοητο να τους νιωσω .... αλλα .... υπηρξαν !
Ειχαν εξασκηθει να λαμβανουν πολυ περισσοτερη απολαυση ακουστικα
απο οτι ... οπτικα. Ειναι δυνατον αυτοι να καταλαβουν εμας ?

Αληθεια .... το παρακατω δοκιμιο, που το κατατασσουμε ? ....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

ΕΔΩ να σας δω !

Επιτρεψε μου να διαφωνω.
Δεν εισαι τοσο παλιος ωστε να εχεις προλαβει καποιες αλλες εποχες
και απο ΚΕΙ να κρινεις ποτε και γιατι δημιουργηθηκαν στερητικα συνδρομα.
Ουτε εγω βεβαια ειμαι .... Μαθουσαλας. Υπηρξαν ανθρωποι που απηλαυσαν
πολυ περισσοτερο το ραδιοφωνο (!!!!) απ οτι την τηλεοραση. Υπηρξαν !
Και μου ειναι αδιανοητο να τους νιωσω .... αλλα .... υπηρξαν !
Ειχαν εξασκηθει να λαμβανουν πολυ περισσοτερη απολαυση ακουστικα
απο οτι ... οπτικα. Ειναι δυνατον αυτοι να καταλαβουν εμας ?

Διαφωνείς με τι πράμα?

Ότι το 2017 ήταν η χρονιά που κοπήκαν ετησίως λιγότερα εισιτήρια παγκοσμίως από τα τελευταία 25+ χρόνια?

Οτι τα σινεμά γεμίζουν πλέον μόνο τα Σ/Κ? ακόμα και όταν έχει πρεμιέρα απίστευτης ταινίας μεσοβδόμαδα βαράνε μύγες.

Οτι όσο περνά ο καιρός όλο και πιο πολλοί έχουν HC εφάμιλλο ή και καλύτερο από την μέση αίθουσα?

Ότι η πειρατεία σου δίνει την ταινια στην φουλ ποιότητα πολλές φορές ακόμα και πριν βγει στο amazon.com ?

Δεν ειπα οτι δεν υπήρχαν άνθρωποι που γούσταραν το ράδιο....

....αυτό που λέω είναι οτι με τα παραπάνω δεδομένα που ανέφερα.....ολο και περισσότεροι νέοι θα βλεπουν το να πάνε μέχρι το σινεμά σαν τράβηγμα....κάτι που ουσιαστικά δεν σου προσφέρει τίποτα παραπάνω από το hc και πολλές φορές σου στερεί πράγματα. Χώρια τα πατατάκια τα κινητά την μέτρια θέση που μπορεί να σου τύχει και κυρίως το οτι στοιχίζει και ότι πρέπει να πας μέχρι εκεί, δεν μπορείς να πας τουαλέτα γιατί δεν έχει διάλυμα δεν μπορείς να πιεις να φας να καπνίσεις.

και αν αρχίσει να μου λες οτι ολα αυτα σε αποσπούν απο την ταινια τότε με γεια σου με χαρά σου....μην τα κάνεις....σπιτι σου είσαι και εσύ αποφασίζεις, αν θες μάλιστα πέτα και το τηλεκοντρολ μακριά σου για να μην μπορείς να πατήσεις pause....θα είναι ακριβώς όπως στο σινεμα....

και κάτι αλλο.....εσυ cinema μπορεί να πηγαίνεις 40 χρόνια πχ και γιαυτό το όλο ξεβόλεμα το θεωρείς ρομαντικό ή ιεροτελεστία όπως λες. Έχει μπει στο πετσί σου.

Εγω εχω πιο πολλά χρόνια hc από ότι πηγαινα cinema. Ο πιτσιρικάς που είναι τώρα 10 χρόνων βλέπει απο μικρός στο hc του μπαμπά. Το να πάει σινεμά δεν του λέει πλέον σχεδόν τίποτα...τα ξέρω από τα ανίψια μου. ....και αν του λέει κάτι......σίγουρα δεν εχει καμια σχέση με αυτο που ένιωσες εσύ όταν είδες πρώτη φορά το Star wars στην μεγάλη οθόνη........τότε που πολλά σπιτι στην ελλαδα δεν είχαν καν tv ακόμα.

Last edited:

Αληθεια .... το παρακατω δοκιμιο, που το κατατασσουμε ? ....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

ΕΔΩ να σας δω !

Σε φαρσα.

Και ομως ....
ΤΡΑΚΑΡΑΝ εκεινη την στιγμη οδηγοι που θεωρητικα βρισκονται στις περιοχες "προσγειωσεων"
και ακουγαν απο το ραδιοφωνο τα τεκταινομενα.

Καταλαβες τι εννοω ? .... τουλαχιστον τωρα ?

Reality is a measure of perception ... not actuality ! To ιδιο ισχυει και για το θεαμα ...
Αν αυριο κατακλυσουν τον κοσμο τα VR headsets ... το περιοπτο προβολακι και πανακι σου
θα θεωρειται αναγνωση εφημεριδας. Για να μην πω ..... αφισουλα για φοιτητικο δωματιο.
Προσπαθησε να με καταλαβεις ... δεν ειναι τοσο δυσκολο (εγω αντιληφθηκα πληρως
τα λογιστικα σου και δεν υπαρχει κανενας λογος να τα αντικρουσω ... αλλο προσπαθω να πω).

Last edited:
Θυμάσαι οταν τηλεφωνούσαμε το 181 για να μας πει το πρόγραμμα των 30+ κινηματογράφων της Θεσσαλονίκης στα 90s......τώρα αν βγάλεις τα θερινά και αυτά που ανοίγουν όποτε κάτσει (όλα μέσα, μαζι με τις αιθουσες των Mutiplex) ποσά είναι?
20? 25?

και το σημαντικότερο θυμάσαι τις προβολές? 15:00 - 17:00, 17:00 - 19:00 ? 00:00 - 02:00 τι απέγιναν αυτές?

Και ομως ....
ΤΡΑΚΑΡΑΝ εκεινη την στιγμη οδηγοι που θεωρητικα βρισκονται στις περιοχες "προσγειωσεων"
και ακουγαν απο το ραδιοφωνο τα τεκταινομενα.

Καταλαβες τι εννοω ? .... τουλαχιστον τωρα ?

Reality is a measure of perception ... not actuality ! To ιδιο ισχυει και για το θεαμα ...
Αν αυριο κατακλυσουν τον κοσμο τα VR headsets ... το περιοπτο προβολακι και πανακι σου
θα θεωρειται αναγνωση εφημεριδας. Για να μην πω ..... αφισουλα για φοιτητικο δωματιο.
Προσπαθησε να με καταλαβεις ... δεν ειναι τοσο δυσκολο (εγω αντιληφθηκα πληρως
τα λογιστικα σου και δεν υπαρχει κανενας λογος να τα αντικρουσω ... αλλο προσπαθω να πω).

Δεν καταλαβαινω γιατι μου τα λες αυτα?
Η κουβεντα ξεκινησε απο αλλο πράμα.

Εσυ τωρα τι μου λες? Οτι η τεχνολογια προχωράει? Συμφωνώ απόλυτα.

...οταν βγει το super VR headset που θα κάνει το HC να μοιάζει αρχαίο, θα το αγοράσω και θα βλέπω με εκείνο. Σίγουρα πάντως δεν θα πηγαίνει ο κόσμος σινεμά...ειδικά τότε.

Ουφ .... οταν κολλας ... κολλας ΚΑΛΑ. Με εποξικη ρητινη.

Θοδωρα

ΔΕΝ αντικρουω οτι απο πλευρας κοσμου τα δεδομενα αλλαξαν. Ολα αυτα τα λογιστικα που γραφεις.
Νομιζω το γραψα πρωτος-πρωτος εδω μεσα (αν διαβασεις την αρχη του νηματος). Δεν υπαρχει γυρισμος
σε μια εποχη ΠΡΟ 2000. Τελος με αυτο ... δεν θα συζηταμε τα ιδια και τα ιδια. Συμφωνουμε στα λογιστικα.

Προσπαθησα να ιχνηλατησω τι σημαινει για το συλλογικο ασυνειδητο .... αλλαγη ΜΕΣΟΥ προβολης.
Ενα μεσο που περιστρεφει το πεδιο μου 360 μοιρες δεξια-αριστερα και πανω-κατω ΔΕΝ θα μου
προσφερει τιποτα απολυτως (συγκριτικα με το γελιο που ειχα να ριξω) αν δω τον Βεγγο να τρεχει
τις σκαλες μιας πολυκατοικιας (μα καθολου λεμε) ... ενω θα με αιχμαλωτισει οχι μονο στο επερχομενο
Infinity War η Star Wars αλλα ακομα και στον Λωρενς της Αραβιας η το αρχαϊκο Ben Hur.

Υπαρχουν θεματα που ΑΠΑΙΤΟΥΝ αλλαγη προβολικου μεσου .... και αλλα που ΔΕΝ την απαιτουν.
Θα συννενοηθουμε sometime today ? Please .... :rolleyes:

Last edited:
Κατι ασχετο (μιας και μιλησα για Βεγγο) ...

Οσοι απο εσας ειδατε τα color restorations συγκεκριμενων ελληνικων ταινιων του 60
..... ποια εκδοχη εχει αποτυπωθει μεσα σας ? Η εγχρωμη η η ασπρομαυρη ?

Αν ομως πατε να τις δειξετε στα παιδια σας .... τις ασπρομαυρες εκδοχες ... ποση ωρα
θα αντεξουν το "πολιτισμικο" σοκ ? 2 λεπτα ? 5 λεπτα ? 10 λεπτα ? Κατι πρεπει να λεει αυτο !

Ουφ .... οταν κολλας ... κολλας ΚΑΛΑ. Με εποξικη ρητινη.

Θοδωρα

ΔΕΝ αντικρουω οτι απο πλευρας κοσμου τα δεδομενα αλλαξαν. Ολα αυτα τα λογιστικα που γραφεις.
Νομιζω το γραψα πρωτος-πρωτος εδω μεσα (αν διαβασεις την αρχη του νηματος). Δεν υπαρχει γυρισμος
σε μια εποχη ΠΡΟ 2000. Τελος με αυτο ... δεν θα συζηταμε τα ιδια και τα ιδια. Συμφωνουμε στα λογιστικα.

Προσπαθησα να ιχνηλατησω τι σημαινει για το συλλογικο ασυνειδητο .... αλλαγη ΜΕΣΟΥ προβολης.
Ενα μεσο που περιστρεφει το πεδιο μου 360 μοιρες δεξια-αριστερα και πανω-κατω ΔΕΝ θα μου
προσφερει τιποτα απολυτως (συγκριτικα με το γελιο που ειχα να ριξω) αν δω τον Βεγγο να τρεχει
τις σκαλες μιας πολυκατοικιας (μα καθολου λεμε) ... ενω θα με αιχμαλωτισει οχι μονο στο επερχομενο
Infinity War η Star Wars αλλα ακομα και στον Λωρενς της Αραβιας.

Υπαρχουν θεματα που ΑΠΑΙΤΟΥΝ αλλαγη προβολικου μεσου .... και αλλα που ΔΕΝ την απαιτουν.
Θα συννενοηθουμε sometime today ? Please .... :rolleyes:

Οχι Μανο δεν απαιτούν πιο πολύ τα scifi και οι περιπέτειες αλλαγή μέσου και σίγουρα δεν είναι τα θέματα των ταινιών που σπρώχνουν την εξέλιξη των μέσων προβολής. Το ανάποδο γινεται.

να στο πω αλλιώς, πχ πες οτι εμένα το αγαπημένο μου είδος είναι τα romcom. Από το να γυρνάει η κάμερα να μου δείξει την ηθοποιό που είναι πίσω από τον κάμεραμαν θα γυρνάω το κεφάλι μου.....και θα είναι wow!!! ...γιατί πλέον η χ ταινια θα είναι διαφορετική για τον καθένα.....ανάλογα με το πως θα κινείται ο ίδιος με το headset. Αυτό σημαίνει οτι η ταινίες θα είναι γυρισμένες πιο πολύ όπως γυρνάνε τα video στα video games. Όλα τα είδη έχουν να κερδίσουν.
γιατί θα είμαι μέσα στην ταινια αντί να την βλέπω απ έξω