H άνοδος της τηλεόρασης, o θάνατος του λαικού κινηματογράφου

"Ελεύθερος χρόνος" δεν παίζει: για τον καθένα μας είναι θέμα προτεραιοτήτων: η ενασχόληση με αυτά που μου άρεσαν προέκυπτε πάντοτε... ιδίοις εξόδοις. Το χρόνο που χρειαζόμουνα, τον έκοβα από αλλού. Συνηθέστερα, από τον ύπνο.

"Ελεύθερος χρόνος" δεν παίζει: για τον καθένα μας είναι θέμα προτεραιοτήτων: η ενασχόληση με αυτά που μου άρεσαν προέκυπτε πάντοτε... ιδίοις εξόδοις. Το χρόνο που χρειαζόμουνα, τον έκοβα από αλλού. Συνηθέστερα, από τον ύπνο.

ετσι ακριβώς.

γνωρίζω άτομα μεγάλης ηλικίας, που παίρνουν άδεια απο την δουλειά τους, για να έρθουν σε κάποιο φεστιβάλ Θεσσαλονίκη, Αθήνα ή οπουδήποτε αλλου, ταξιδεύοντας αρκετά χιλιόμετρα. κάποιοι ίσως να έχουν και οικογένεια.

Απάντηση: Re: H άνοδος της τηλεόρασης, o θάνατος του λαικού κινηματογράφου

Έτσι..
Δέκα χρόνια τα ίδια λέω και με κοιτάζουν παράξενα.
Δεν υπαρχει αντικαταστάτης του σινεμά.
Μόνο προσομοιώσεις

Που ειναι ο Χατζηγεωργιου να σ'αρχισει στα γνωστα ...
"ο λογος αποσταση/αναλυση ειναι καλυτερος στο σπιτι μου ... απ'οτι στο σινεμα"
και να πλακωσουμε οι υπολοιποι ...
"ναι αλλα υπαρχουν αντικειμενα τριγυρω, μεσα σε μια κινηματογραφικη αιθουσα,
που δινουν πολυ ικανοποιητικοτερη αντιληψη του βαθους πεδιου"
και να συμπληρωνει ο Χατζ ...
"βλακειες, οταν σβηνουν τα φωτα στην αιθουσα δεν υπαρχουν σημεια αναφορας"

..... :rolleyes:

Mε αυτα και με τα αλλα .... στον σινεμα ΔΕΝ παω για βαθος πεδιου.
Παω για να εκκλησιασθω, για το τελετουργικο της υποθεσης. Παω για την μοκετα,
παω για να ανεβω τα σκαλακια μεχρι το αβατο (θεση F7, η καλυτερη !!!), παω για
να δω τα πιτσιρικια με τις τεραστιες γουρλοματαρες τους να χλαπακιαζουν junkfood
σαν να μην υπαρχει αυριο (ολη η ζωη μπροστα τους), παω για το ψηλοταβανο της
υποθεσης λιγο πρν σβησουν τα φωτα ....

Οταν ξεκινησει το εργο ... ξερω οτι δεν ειμαι μονος αλλα .... νιωθω ανενοχλητος
να βυθιστω σε κατι προσωπικο, πρωτογνωρο αλλα ταυτοχρονα μοιραζομενο και
κοινωνουμενο.

Ο Θοδωρας δεν μπορει να με αντιληφθει .... το ξερω .... οι λιθοσφαιρικες πλακες
που γραφει ο Λυμπεροπουλος ειναι πολυ πιο βαθιες απ'οσο νομιζουμε/πιστευουμε.

Last edited:
55αρα εχω, surround έχω αλλά πάω σινεμά πιο πολύ από ποτέ, στα πλαίσια βεβαίως που μου επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος μου και οι ταινίες που βγαίνουν. Ξέρω ότι τα παιδικά που βλέπουν τα παιδιά μου, θα βγουν σε τορρεντ μετά από 2 μήνες αλλά και πάλι τους πηγαίνουμε σινεμά που για αυτούς είναι τεράστια χαρά. Μεγάλη οθονη, άλλα παιδάκια γύρω τους και ποπ κορν.

Δεν νομίζω ότι το αξιοπρεπές σύστημα σπίτι σημαίνει ότι δεν πας σινεμά. Το ανάποδο μάλλον θεωρώ. Ότι επειδή δαπανεις χρόνο και χρήμα για να στήσεις κάτι τέτοιο σπίτι, σε ενδιαφέρει το συγκεκριμένο θέμα.

Συμφωνω ο κινηματογραφος ειναι κοινωνια,αλλιως ειναι να αισθανεσαι μαζι με αλλους πολλους ανθρωπους αγνωστους γυρω σου..

Εχω δεί υπέροχες mainstream ταινίες κατά καιρούς. Ακόμα κι όταν δεν είναι υπέροχες, βρίσκω τρόπους να πάρω τη δόση μου. Παράδειγμα το Florence Foster Jenkins προ διετίας. Μέτριο, ΟΚ. Δεν περίμενα όμως τέτοια ερμηνεία από αυτό τον χλέμπουρα τον Hugh Grant και η έκπληξη ήταν ο Simon Helberg.
:flipout: +1 σε ολα

Συμφωνω ο κινηματογραφος ειναι κοινωνια,αλλιως ειναι να αισθανεσαι μαζι με αλλους πολλους ανθρωπους αγνωστους γυρω σου..

Πανω που θα απαντούσα στον Μάνο και στον Ανδρέα οτι διαφωνώ.....έγραψες αυτο το ποστ.

Λοιπόν είναι ετσι όπως το λες. Το Σινεμα ουσιαστικά διαφέρει απο το HC μόνο σε ένα πράγμα....οτι αισθάνεσαι τους άλλους γύρω σου.

Αυτό το κατατάσσω στα - και όχι στα + όμως. Όχι γιατί είμαι μονόχνοτος αλλά επειδή όταν ο στόχος είναι να "χαθώ" μέσα στην ταινια, οι άνθρωποι γύρω δεν βοηθάνε καθόλου. Τώρα σε κάποιους μπορεί να αρεσει αυτό οκ....κατά τα άλλα το σινεμά είναι πλέον σε όλα κατώτερο από ένα HC της προκοπής.-

Re: Απάντηση: Re: H άνοδος της τηλεόρασης, o θάνατος του λαικού κινηματογράφου

Που ειναι ο Χατζηγεωργιου να σ'αρχισει στα γνωστα ...
"ο λογος αποσταση/αναλυση ειναι καλυτερος στο σπιτι μου ... απ'οτι στο σινεμα"
και να πλακωσουμε οι υπολοιποι ...
"ναι αλλα υπαρχουν αντικειμενα τριγυρω, μεσα σε μια κινηματογραφικη αιθουσα,
που δινουν πολυ ικανοποιητικοτερη αντιληψη του βαθους πεδιου"
και να συμπληρωνει ο Χατζ ...
"βλακειες, οταν σβηνουν τα φωτα στην αιθουσα δεν υπαρχουν σημεια αναφορας"

..... :rolleyes:

Mε αυτα και με τα αλλα .... στον σινεμα ΔΕΝ παω για βαθος πεδιου.
Παω για να εκκλησιασθω, για το τελετουργικο της υποθεσης. Παω για την μοκετα,
παω για να ανεβω τα σκαλακια μεχρι το αβατο (θεση F7, η καλυτερη !!!), παω για
να δω τα πιτσιρικια με τις τεραστιες γουρλοματαρες τους να χλαπακιαζουν junkfood
σαν να μην υπαρχει αυριο (ολη η ζωη μπροστα τους), παω για το ψηλοταβανο της
υποθεσης λιγο πρν σβησουν τα φωτα ....

Οταν ξεκινησει το εργο ... ξερω οτι δεν ειμαι μονος αλλα .... νιωθω ανενοχλητος
να βυθιστω σε κατι προσωπικο, πρωτογνωρο αλλα ταυτοχρονα μοιραζομενο και
κοινωνουμενο.

Ο Θοδωρας δεν μπορει να με αντιληφθει .... το ξερω .... οι λιθοσφαιρικες πλακες
που γραφει ο Λυμπεροπουλος ειναι πολυ πιο βαθιες απ'οσο νομιζουμε/πιστευουμε.

Μα πως να σε αντιληφθώ.....αφού κάθομαι στην f7 και εχω μοκέτα στο σπιτι πιο χοντρή απο οτι στα ster........τα αλλα που λες ειναι στα - και δεν θα επρεπε να σε απασχολουν. Το σινεμά είναι μέσο distribution ταινιών, το καλό HC είναι άπλα ανώτερο μέσο. Αν θελω να κοινωνικοποιηθώ πάω σε μπαρ και αν θελω να βλεπω χαρούμενα παιδακια στο λουνα παρκ.

....κοίτα να δεις που για να συμφωνήσουμε θα πρέπει να παραδεχτούμε το εξής:

ότι εγώ είμαι ρεαλιστής ενώ εσύ ρομαντικός. :flipout:

Last edited:
Το σινεμά είναι αυτό που είναι, το HC είναι αυτό που είναι. Συγκρίνω άμεσα τα δυο. Αν η βιωματικές διαδρομές μας είναι διαφορετικές, δεν παίζουν ρόλο, ούτε μας βοηθούν να το συγκρίνουμε αντικειμενικά.

Αν διαβάσεις το προηγούμενο ποστ θα δεις ότι έβαλα την λέξη αντικειμενικά μέσα. Αυτό που γράφεις είναι ο ορισμός της υποκειμενικότητας.
:HTEHETH63:

Πανω που θα απαντούσα στον Μάνο και στον Ανδρέα οτι διαφωνώ.....έγραψες αυτο το ποστ.

Λοιπόν είναι ετσι όπως το λες. Το Σινεμα ουσιαστικά διαφέρει απο το HC μόνο σε ένα πράγμα....οτι αισθάνεσαι τους άλλους γύρω σου.

Αυτό το κατατάσσω στα - και όχι στα + όμως. Όχι γιατί είμαι μονόχνοτος αλλά επειδή όταν ο στόχος είναι να "χαθώ" μέσα στην ταινια, οι άνθρωποι γύρω δεν βοηθάνε καθόλου. Τώρα σε κάποιους μπορεί να αρεσει αυτό οκ....κατά τα άλλα το σινεμά είναι πλέον σε όλα κατώτερο από ένα HC της προκοπής.-

Δεν εγραψα αισθανεσαι τους αλλους,εγραψα αισθανεσαι μαζι με τους αλλους,στα διαλειμματα (αν δεν πας σε multiplex),δημιουργουνται πηγαδακια ανταλλαγης αποψεων,στα φεστιβαλ ακομα καλυτερα..αφουγκραζεσαι τις αντιδρασεις του κοινου πριν,μετα και κατα την διαρκεια,κλπ κλπ
καταλαβαινω παντως τι λες γιατι και γω το κανω ιδιως σε ταινιες που δεν θελω να χασω ρουπι,δεν θελω καποιος να μ αρχισει στα ασχετα..
προσωπικα ειμαι μαλλον μονοχνωτος..γενικα μιλωντας οχι επι του συγκεκριμενου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H άνοδος της τηλεόρασης, o θάνατος του λαικού κινηματογρά

. Το σινεμά είναι μέσο distribution ταινιών, το καλό HC είναι άπλα ανώτερο μέσο. :flipout:

Σαν να λέμε ότι ο καφές είναι ανώτερος από το τσάι, ή η μπύρα ανώτερη από το ουίσκι.
Ε Ναι υπάρχουν κοινά σημεία.
Και τα δύο είναι ποτά.
Ε Ναι υπάρχουν κοινά σημεία
Και στα δύο βλέπεις ταινίες.
Ε και;

Βάλτε χοντρές μοκέτες , μεγάλες οθόνες, πολλά ηχεία, πολυθρόνες με ποτηροθηκες, αγοράστε τεραστια ψηλοταβανα σπίτια τρέξτε ,τρέξτε , τρέξτε όσο θέλετε την προσπάθεια επιτυχημένης προσομοιώσεις ενός πραγματικού cinema...
Όσο το home βρίσκεται από μπροστά απλά δεν...

Απάντηση: Re: H άνοδος της τηλεόρασης, o θάνατος του λαικού κινηματογράφου

Αν διαβάσεις το προηγούμενο ποστ θα δεις ότι έβαλα την λέξη αντικειμενικά μέσα. Αυτό που γράφεις είναι ο ορισμός της υποκειμενικότητας.
:HTEHETH63:

Mην φοβασαι, επι του αντικειμενικου, υπαρχουν Γιαννηδες Χατζηγεωργιου που σε βαζουν κατω και δεν παιρνεις ανασα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: H άνοδος της τηλεόρασης, o θάνατος του λαικού κινηματ

Σαν να λέμε ότι ο καφές είναι ανώτερος από το τσάι, ή η μπύρα ανώτερη από το ουίσκι.
Ε Ναι υπάρχουν κοινά σημεία.
Και τα δύο είναι ποτά.
Ε Ναι υπάρχουν κοινά σημεία
Και στα δύο βλέπεις ταινίες.
Ε και;

Βάλτε χοντρές μοκέτες , μεγάλες οθόνες, πολλά ηχεία, πολυθρόνες με ποτηροθηκες, αγοράστε τεράστια ψηλοτάβανα σπίτια τρέξτε ,τρέξτε , τρέξτε όσο θέλετε την προσπάθεια επιτυχημένης προσομοιώσεις ενός πραγματικού cinema...
Όσο το home βρίσκεται από μπροστά απλά δεν...

Διαφωνώ. Θα έπρεπε να γράψεις πχ.....μπύρα στο σπιτι ή μπύρα στο bar .....αυτή είναι αντίστοιχη σύγκριση.

Η μια κάνει 1ε ή άλλη 5ε (οπότε αγοράζεις καλύτερη μπύρα στα ίδια λεφτά στο σπιτι) , στην μια περίπτωση πρέπει να ντυθώ και να πάω μέχρι εκεί, στην άλλη ανοίγω απλά το ψυγείο.....και αν πιω παραπάνω....ο καναπές είναι δίπλα.

το αν εσύ χώρισες πρόσφατα και θες να γνωρίσεις πχ μια κοπέλα δεν είναι αντικειμενικό αλλά υποκειμενικό και δεν κάνει το ποτό ούτε φθηνότερο ούτε καλύτερο.....

αν και πάλι δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα γιατί παρόλο που το μπαρ ειναι μέσο διανομής ποτού ο κόσμος συνηθίζεται να πηγαίνει για να γνωρίσει και κόσμο.....στο σινεμά όμως υποτίθεται οτι αν κάποιος μιλάει όλοι κάνουν "σσσσσσ" όποτε δεν βλέπω την λογική του Μανου.

Κανε μια λίστα από τα + και τα - και των δυο για να δεις τι εννοώ.
(προφανώς σχόλια τύπου...πχ. μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια κτλ δεν έχουν θέση σε μια αντικειμενική σύγκριση των δυο μέσων)

πχ.....το σινεμά είναι μακριά (-), το HC είναι στο σπιτι μου (+) .......

Το αν εσύ ή κάποιος άλλος πχ θες συγκεκριμένα να αλλάξεις ΚΑΙ παραστάσεις πηγαίνοντας σινεμά να δεις μια ταινια που σου αρεσει επειδή είσαι σπίτι-δουλειά-σπίτι ολη την υπολοίπη εβδομάδα.......ειναι υποκειμενικός λόγος και δεν μετράει γιατί η μακρινή απόσταση αντικειμενικά δεν παύει να είναι στα - ..... παρόλο που εσύ μπορεί να θες να κανείς και βόλτα και να μην σε πειράζει.

Δεν εγραψα αισθανεσαι τους αλλους,εγραψα αισθανεσαι μαζι με τους αλλους,στα διαλειμματα (αν δεν πας σε multiplex),δημιουργουνται πηγαδακια ανταλλαγης αποψεων,στα φεστιβαλ ακομα καλυτερα..αφουγκραζεσαι τις αντιδρασεις του κοινου πριν,μετα και κατα την διαρκεια,κλπ κλπ
καταλαβαινω παντως τι λες γιατι και γω το κανω ιδιως σε ταινιες που δεν θελω να χασω ρουπι,δεν θελω καποιος να μ αρχισει στα ασχετα..
προσωπικα ειμαι μαλλον μονοχνωτος..γενικα μιλωντας οχι επι του συγκεκριμενου.

Ευχαριστώ για την διευκρίνηση....my bad...από τον υπερβάλλοντα ζήλο να πεισω τον Μάνο το διάβασα χωρις προσοχή και βιάστηκα να απαντήσω.

Σπασ@ρχιδης mode on: στις μικρες αιθουσες εδω δεν έχει διάλειμμα. Το να αφουγκράζομαι τις αντιδράσεις του κοινού (δηλαδή το να ακούω γέλια, αααα, ουυυυυ και κλαψ-κλαψ λιγμ ή να φυσαει καποιος την μυτη του απο συγκίνηση είναι distraction οπότε σίγουρα στα (-)

....αν θες να δεις πως φάνηκε σε καθε καρυδιάς καρύδι αυτο που είδες μπαίνεις στο imdb.

:flipout: sorry FInix......δεν ξέρω τι με έπιασε....δεν μπορώ να σταματήσω το debate μέρες τώρα...ο Μανος φταίει....με τις εκκλησίες τους ναους και την αγια κοινωνία.

Δεν πάτε για καμιά ταινία σε κανα θερινό και μετά για μπύριτσα/ ουίσκι σε κανα μπαρ να τα πείτε, πιείτε και να ενισχύσετε και την τοπική αγορά..

Και μετά πίνετε και βλέπετε ταινία και στο σπίτι σας με παντόφλες