H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Απάντηση: Re: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Όντως... Νομίζω τα Rega το γράφουν στο manual τους... :music-smiley-005:
Και παλαιοτερα η Linn νομιζω

Αυτο γινεται ουτως η αλλως ,εφ οσον παιζει ο δισκος.Νομιζω οτι τεθηκε το ζητημα του περαιτερου καθαρισμου του δισκου και πανω σ αυτο το ζητημα μιλαμε, γιατι αν ειμαστε ικανοποιημενοι με τον καθαρισμο μεσω παιξιματος ,τοτε δεν υπαρχει λογος να το συζητουμε

Αυτο γινεται ουτως η αλλως ,εφ οσον παιζει ο δισκος.Νομιζω οτι τεθηκε το ζητημα του περαιτερου καθαρισμου του δισκου και πανω σ αυτο το ζητημα μιλαμε, γιατι αν ειμαστε ικανοποιημενοι με τον καθαρισμο μεσω παιξιματος ,τοτε δεν υπαρχει λογος να το συζητουμε

Δεν γινεται ομως οταν δεν παιζει ο δισκος.

Αν εχεις δισκους που εχεις πολυ καιρο να ακουσεις,και εδω μιλαμε για πραγματι πολυ καιρο,η "φυλαξη" τους σε αχρηστια ειναι οι ιδανικοτερες συνθηκες για τα βακτηρια να δημιουργηθουν.

Εχω δισκους που ειχα χρονια να ακουσω.Ο τελευταιος,eastern wind/chris de burgh,την πρωτη φορα που τον ακουσα πριν μερες μετα απο χρονια,ακουγοταν μια χαρα.Την δευτερη η την τριτη φορα,ξαφνικα ακουγοταν σαν δισκος 78 στροφων.Κοιταζοντας τον με φακο,ειδα μια ασπριλλα απλωμενη μεσα στα αυλακια,σαν αλευρι εμοιαζε.Τοσο σε μερικα σημεια που φαινοταν και με γυμνο ματι.
Με την βουρτσα που χρησιμοποιω συνηθω;,η ασπριλλα εφυγε,αλλα οχι ο θορυβος.Το rolling cleaner επισης απετυχε,οπως και η συνηθισμενη φορμουλα ισοπροπυλικης αλκοολης/απιωνισμενου νερου.
Εγινε αγνωριστος,σχεδον σαν καινουργιος με την μεθοδο αυτη με το χλωριο.Οπως τον ηξερα και οπως τον αφησα την τελευταια φορα.

Eπειδη για το θεμα αυτο εχουν γραφτει παρα πολλα διεθνως [εως και καποιες ηλιθιοτητες] ,εχω τις επιφυλαξεις μου.Φυσικα μια δοκιμη σ αυτα που λες θα δειξει
Η μονη λυση που βρισκω ειναι αυτη που ανεφερε και ο supersonic δηλ η απο κοινου αγορα πλυντηριου.Το ειχαμε συζητησει εδω και καιρο ,αλλα μειναμε στα λογια,αφου ουσιαστικα τα ατομα που θα συμμετειχαν λιγο- πολυ ειχαν βρεθει και ηταν συμφωνοι

Eπειδη για το θεμα αυτο εχουν γραφτει παρα πολλα διεθνως [εως και καποιες ηλιθιοτητες] ,εχω τις επιφυλαξεις μου.Φυσικα μια δοκιμη σ αυτα που λες θα δειξει
Η μονη λυση που βρισκω ειναι αυτη που ανεφερε και ο supersonic δηλ η απο κοινου αγορα πλυντηριου

ΑΜΗΝ

Ολοι εχουν ενα δισκο που τον εχουν ξεγραμμενο.Ας δοκιμασει καποιος..............
Πραγματικα προσπαθω τοσες ωρες,να καταλαβω προς τι τοση αρνηση,χωρις να το δοκιμασει καποιος......

Καμια αποστροφη προς τα πλυντηρια Πετρο,αλλα,αυτο που λεω,ειναι οτι,(αποψη μου βεβαια),μερικοι πολυ βρωμικοι δισκοι,ξεπερνουν τα ορια των δυνατοτητων ακομη και του πλυντηριου.Αυτους τους δισκους και μονο μια φορα καθαριζουμε με χλωριο,μεχρι την επομενη εικοσαετια που πιθανον να χρειαστουν ξανα....... :smile:

Last edited:
Παρτε ενα πλυντυριακι και μην σπαταλατε χρονο σε διαφορες δοκιμες....
Τοσα λεφτα δινουμε για το χομπι μας το πλυντηριο σας πειραξε? Κατ' εμε ειναι καλες λυσεις αλλα τελειως προσωρινες και χασιμο χρονου...

Δεν "τσιγκουνευομαι" για το χομπυ πιστεψε με :smile: Μακαρι να το εκανα........

Ειναι και το πλυντηριο στο προγραμμα..............

Αλλα αυτο που ειδα με τα ματια μου και ακουσα με τα αυτια μου,ειναι αλλη περιπτωση.

Εαν και εφοσον ενας δισκος χρειαζεται αυτου του ειδους τον καθαρισμο,ο χρονος που ξοδευεις για να σωσεις (οχι απλα να καθαρισεις) ενα βινυλιο δεν ειναι τιποτα

Last edited:
Λοιπον,η φορμουλα αποτελειται απο 1 μερος νερο(οχι κατ'αναγκη απιωνισμενο) , 20% χλωριο(ναι,και μαλιστα καθαρο,bleach),και λιγες σταγονες υγρο πιατων.

Εννοείς την παλιά χλωρίνη που χρησιμοποιούσε η μάνα για να καθαρίσει τα λευκά ρούχα;(Ας πούμε την παλαιά κλινεξ στο πρασινομπλέ μπουκάλι);

Επειδή έχω πλύνει πάνω από 300 δίσκους με απλή σαπουνάδα από υγρό πιάτων και ξέβγαλμα με απλό νερό βρύσης, με καλά έως θεαματικά αποτελέσματα πιστεύω ότι θα δουλέψει η μέθοδος!

Last edited:
Μην το πάρετε για διαφήμιση
Ναι αυτην.

Εχεις το paypal account μου για την προμηθεια μου; :laugh:

To εψαξα λιγο με τον φιλο που μου εδωσε την φορμουλα,και το βινυλιο κινδυνευει μονον αν η αναλογια του χλωριου φτασει το 80%.(+20% νερο)

Last edited:
θα το δοκιμάσω την άλλη φορά που θα πλύνω. Το πρόβλημα είναι μην μου χαλάσει το σύστημα που έχω φτιάξει για να καλύπτω την ετικέτα το χλώριο

Ειναι ευκολο να αποφυγεις να παει το χλωριο στην ετικετα.
Πιο ευκολα για μενα τουλαχιστον στην αρχη ηταν να παει το νερο στην ετικετα κατα το ξεπλυμα,αλλα το συνηθισα μετα απο 1-2 φορες,μεχρι να βρω τον τροπο να γυρναω τον δισκο με την σωστη κλιση κατω απο την βρυση :smile:

Re: Απάντηση: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Ναι αυτην.

Εχεις το paypal account μου για την προμηθεια μου; :laugh:

To εψαξα λιγο με τον φιλο που μου εδωσε την φορμουλα,και το βινυλιο κινδυνευει μονον αν η αναλογια του χλωριου φτασει το 80%.(+20% νερο)

πάντως από την δική μου σκοπιά, εμπειρία αλλά και ενασχόληση με τα "κοινά" δηλαδή το φόρουμ αισθάνομαι, το ξαναλέω, την ανάγκη να προειδοποιήσω τον κόσμο για ενδεχόμενους κινδύνους.
Περίπου θα έλεγα, don't try this at home.
Χλωρίνη και βινύλιο είναι εχθροί.
Κάτι να πάει στραβά, η ζημιά έγινε.
Ακόμα και αν δεν έχει στεγνώσει καλά το διάλυμα σε μικροσκοπικό επίπεδο φαντάζεστε την ακίδα να τρέχει στο αυλάκι με τα υπολείματα να εκτοξεύονται προς το cantilever και το πηνίο ...
και επαναλαμβάνω, το ερώτησε και άλλος, δεν γνωρίζω ποιός είναι ο προτείνων την θαυμαστή μέθοδο.
Και φυσικά δεν υπάρχει καμμιά περίπτωση επιβολής άποψης ή "δύναμης" προς θεού.... Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα εδώ...
Το ίδιο ισχύει και για την άλλη περίπτωση που κάποιος είχε προτείνει να απλώσουμε ατλακόλ στα βινύλια.
Ό,τι ακούμε και βλέπουμε στο διαδίκτυο απέχει πολύ από τις δοκιμασμένες και τεκμηριωμένες μεθόδους.

Απάντηση: Re: Απάντηση: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

Το ίδιο ισχύει και για την άλλη περίπτωση που κάποιος είχε προτείνει να απλώσουμε ατλακόλ στα βινύλια.
Ό,τι ακούμε και βλέπουμε στο διαδίκτυο απέχει πολύ από τις δοκιμασμένες και τεκμηριωμένες μεθόδους.

Την δεκαετια το 80 η Nagaoka και αλλοι κατασκευαστες αξεσουαρ,πωλουσαν κατι παρομοιο.Πολλοι χρησιμοποιουν "ατλακολ" η κατι αναλογο,με θεαματικα αποτελεσματα.

Οταν καποιος δοκιμαζει κατι,δεν σημαινει αυτοματως οτι το διαβαζει στο διαδυκτιο.Να ρωτησω αν καποιος που χρησιμοποιει "δοκιμασμενα και τεκμηριωμενα" υγρα καθαρισμου βινυλιων,γνωριζει την φορμουλα του υγρου που αγοραζει;

Απάντηση: Re: Απάντηση: H απολυτη μεθοδος καθαρισμου βινυλιων;;;;;;;;;;;;

πάντως από την δική μου σκοπιά, εμπειρία αλλά και ενασχόληση με τα "κοινά" δηλαδή το φόρουμ αισθάνομαι, το ξαναλέω, την ανάγκη να προειδοποιήσω τον κόσμο για ενδεχόμενους κινδύνους.
Περίπου θα έλεγα, don't try this at home.
Χλωρίνη και βινύλιο είναι εχθροί.
Κάτι να πάει στραβά, η ζημιά έγινε.
Ακόμα και αν δεν έχει στεγνώσει καλά το διάλυμα σε μικροσκοπικό επίπεδο φαντάζεστε την ακίδα να τρέχει στο αυλάκι με τα υπολείματα να εκτοξεύονται προς το cantilever και το πηνίο ...
και επαναλαμβάνω, το ερώτησε και άλλος, δεν γνωρίζω ποιός είναι ο προτείνων την θαυμαστή μέθοδο.
Και φυσικά δεν υπάρχει καμμιά περίπτωση επιβολής άποψης ή "δύναμης" προς θεού.... Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα εδώ...

Χαιρομαι που το λες αυτο.

Να απαντησω ομως και σε καποια αλλα σημεια του ποστ σου.
Μια κεφαλη ΜΜ δεν ειναι σε καμια περιπτωση και με κανενα τροπο εκτεθημενη ωστε να πειραχτουν με οποιο δηποτε τροπο τα πηνια η το στελεχος.

Οσον αφορα τις MC,ακομη και ανοικτες τυπου Glider,ισχυει το ιδιο.Φτανει να δει καποιος τι μαζευεται γυρω απο τα πηνια και την αναρτιση,και θα διερωτηθει πως και παιζει μουσικη μια τοσο βρωμικη κεφαλη.Παιζει,απλα διοτι η βρωμια αυτη δεν την επηρεαζει ποσως.
Η βρωμια δεν μπορει να περασει σε σημεια που θα επηρεασουν την λειτουργια μιας MC.Ακομη και οι κλειστου τυπου MC,απο μεσα οταν τις δεις ειναι πολυ βρωμικες,οσο και μια ανοικτη.

Απαντω στο ποστ σου,διοτι με τον τροπο που το θετεις,νιωθω οτι καποιος ισως θεωρησει τα σχολια μου ως ανευθυνα και χωρις ενδιαφερον μηπως οι δισκοι η η κεφαλη καποιου φιλου εδω παθουν καποια ζημια.

Ελπιζω να μην εδωσα τετοια εντυπωση σε κανεναν.

Τελος,αν καποιος ανησυχει,ασφαλως και δεν πρεπει να δοκιμαζει οτι δοκιμαζουν αλλοι.

Aυτο,ισχυει για οτι δηποτε συζηταμε εδω.

Last edited:
Δίσκοι πολύ βρόμικοι πάντα υπάρχουν σπίτι, μιας και αγοράζω και από παζάρια :-)
Για πολύ χώμα σίγουρα το Knosti είναι μια πρώτη λύση για πρώτη πλύση.
Θεωρώ ότι ακόμα και το φτηνό Knosti βελτιώνει τη διαδικασία σε σχέση με οδοντόβουρτσα.
Συν το ότι έχει και το ραφάκι για να στεγνώνεις τους δίσκους.
Η δική μου εμπειρία λέει ότι ακόμα και στο ραφάκι της Knosti, που βάζεις όρθιο το δίκο για να στεγνώσει, τελικά κατά το στέγνωμα του δίσκου μένει μια γραμμή με άλατα ή βρομιά κατακόρυφη από το κέντρο του δίσκου προς τα κάτω.
Το πλυντήριο από την εμπειρία μου έχει πολλά προτερήματα. Και θα βελτίωνε τα παραπάνω, ακόμα και το Knosti έχει ένα δυο τρικ.

Η απολυτη κατα την αποψη μου μεθοδος καθαρισμου ειναι το πλυντηριο υπερηχων,που θα βγαλει ολη την υπαρχουσα βρωμια .Το προβλημα ειναι το ξεπλυμα απο τα υγρα του,και στη συνεχεια να μπει σε 1-2 μπανια απιονοσμενου νερου ωστε να φυγουν τα υπολειματα των υγρων καθαρισμου και εν συνεχεια το στεγνωμα του δισκου.
Αν δεν κανω λαθος εχω δει μια τετοια εφαρμογη στο διαδικτυο,αλλα εχω τις αμφιβολιες μου ,ως προς την απομακρυνση των υγρων καθαρισμου και το στεγνωμα.Λυσεις προαφανως θα υπαρξουν μετα απο δοκιμες ,αλλα μαλλον θα εχουν πολυ υψηλο κοστος

• Like
Reactions: Michalis Vantsis
Χαιρομαι που το λες αυτο.

Να απαντησω ομως και σε καποια αλλα σημεια του ποστ σου.
Μια κεφαλη ΜΜ δεν ειναι σε καμια περιπτωση και με κανενα τροπο εκτεθημενη ωστε να πειραχτουν με οποιο δηποτε τροπο τα πηνια η το στελεχος.

Οσον αφορα τις MC,ακομη και ανοικτες τυπου Glider,ισχυει το ιδιο.Φτανει να δει καποιος τι μαζευεται γυρω απο τα πηνια και την αναρτιση,και θα διερωτηθει πως και παιζει μουσικη μια τοσο βρωμικη κεφαλη.Παιζει,απλα διοτι η βρωμια αυτη δεν την επηρεαζει ποσως.
Η βρωμια δεν μπορει να περασει σε σημεια που θα επηρεασουν την λειτουργια μιας MC.Ακομη και οι κλειστου τυπου MC,απο μεσα οταν τις δεις ειναι πολυ βρωμικες,οσο και μια ανοικτη.

Απαντω στο ποστ σου,διοτι με τον τροπο που το θετεις,νιωθω οτι καποιος ισως θεωρησει τα σχολια μου ως ανευθυνα και χωρις ενδιαφερον μηπως οι δισκοι η η κεφαλη καποιου φιλου εδω παθουν καποια ζημια.

Ελπιζω να μην εδωσα τετοια εντυπωση σε κανεναν.

Τελος,αν καποιος ανησυχει,ασφαλως και δεν πρεπει να δοκιμαζει οτι δοκιμαζουν αλλοι.

Aυτο,ισχυει για οτι δηποτε συζηταμε εδω.

κατά καιρούς έχουμε διαβάσει απίστευτα πράγματα για τον καθαρισμό δίσκων.
Εκτός από τα εξωτικά πχ υπερήχους, τα ακίνδυνα πχ αλκοόλες ή ελαφρά απορυπαντικά και απιονισμένα νερά, τα μηχανικά πχ βουρτσάκια ή ρολεράκια πρόσφατα διαβάσαμε για WD40, ξυλόκολλες και τώρα για χλωρίνη (υποχλωριώδες νάτριο). Η χλωρίνη καταστρέφει το βινύλιο (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για πολυβινυλοχλωρίδιο, δηλαδή ένωση του χλωρίου), πιθανότατα όχι άμεσα, αλλά σε λανθασμένη έκθεση σ αυτό.
Επίσης η χλωρίνη σε συνδυασμό με τα άλατα του νερού (στην περίπτωση που δεν είναι πλήρως απιονισμένο το νερό ή δεν είναι καν) θα δημιουργήσει ένα σωρό παραπροβλήματα όπως δημιουργία αλάτων, με συνέπεια εκεί που πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα να δημιουργούμε άλλο.
Πιθανότατα η μέθοδος να δουλεύει.
Ακόμα και στην περίπτωση αυτή εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια και επιλογή του κάθε χρήση να υποκύψει σε όλη αυτή τη διαδικασία χάριν της μουσικής απόλαυσης.
Σίγουρα η μουσική απόλαυση κάποτε ήταν χόμπυ για οικονομικά εύρωστους, πλην όμως σήμερα έχει επεκταθεί στις μάζες και δεν υπάρχει πλέον η ίδια πολυτέλεια χρόνου.
Επίσης είναι και θέμα του πόσο βρώμικοι είναι οι δίσκοι.
Εγώ επαναλαμβάνω, έχω δίσκους που είναι σχεδόν όπως τους έκανε η μάνα τους.
Ήταν πάντα σε ναυλον βγαίναν ακούγονταν και πάλι μέσα. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις αμέλειας που έμεναν πάνω σε ανοικτό πλατώ.
Εχω παροπλίσει το βινύλιο, είναι για μένα κάτι σαν το θωρηκτό Αβέρωφ, υπάρχει δηλαδή και είναι επισκέψιμο - και ενίοτε διατίθεται για κοσμικές εκδηλώσεις....-
Φυσικά δεν το πετάω, αλλά αν βρεθεί πλυντήριο ίσως πλύνω 10, άντε 50 από τους 500 μου δίσκους.
Και θα πλύνω αυτούς που υπήρχαν από τα χρόνια της εφηβείας μου που μάλιστα παίζονταν κάτω από σχεδόν άθλιες συνθήκες.

Τέλος, γιατί γίνεται (ξανά) η τοποθέτηση αυτή:
καλώς (ή κακώς για κάποιους) ο χώρος αυτός έχει αποκτήσει ένα καλό όνομα και αποτελεί μια εγγύηση για κάποιον που δεν ξέρει. Όταν καθημερινά μπαίνει κόσμος και μετά το πρώτο μήνυμα ρωτάει. πείτε μου έναν ενισχυτή στα 400 ευρώ ή μια 42άρα στα 500...σημαίνει ότι λίγο πολύ, ό,τι του πούμε μπορεί και να το κάνει.
Συνεπώς σε κάθε πρόταση πρέπει να υπάρχει και ο αντίλογος.
Σε κάθε WD40 πρέπει να υπάρχει και ένα "αυτά είναι κομπογιαννίτικα" και σε κάθε ισχυρό καθαριστικό όπως χλωρίνη η "προσοχή στη χρήση" (ακόμα και για να καθαρίσουμε το μπάνιο...)
Στα πλαίσια αυτά γίνονται οι τοποθετήσεις...και ποτέ, (άσχετα με το τι μπορεί να πιστεύει κανείς) δεν επιβάλλονται απόψεις, ούτε τιμωρούνται απόψεις ή πρόσωπα.
:ernaehrung004:

...
Επίσης είναι και θέμα του πόσο βρώμικοι είναι οι δίσκοι.
Εγώ επαναλαμβάνω, έχω δίσκους που είναι σχεδόν όπως τους έκανε η μάνα τους.
Ήταν πάντα σε ναυλον βγαίναν ακούγονταν και πάλι μέσα. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις αμέλειας που έμεναν πάνω σε ανοικτό πλατώ.
Εχω παροπλίσει το βινύλιο, είναι για μένα κάτι σαν το θωρηκτό Αβέρωφ, υπάρχει δηλαδή και είναι επισκέψιμο - και ενίοτε διατίθεται για κοσμικές εκδηλώσεις....-
Φυσικά δεν το πετάω, αλλά αν βρεθεί πλυντήριο ίσως πλύνω 10, άντε 50 από τους 500 μου δίσκους.
Και θα πλύνω αυτούς που υπήρχαν από τα χρόνια της εφηβείας μου που μάλιστα παίζονταν κάτω από σχεδόν άθλιες συνθήκες.
...

Και εγώ δεν είμαι υπέρ του πλυσίματος σε όλους ανεξερέτους τους δίσκους, και οι συμβουλή της REGA σίγουρα έχει εφαρμογή σε προσεγμένους δίσκους.

Ξέρω ότι ορισμένοι διαφωνούν και προτείνουν πλύση πριν την πρώτη χρήση. Και η αλήθεια είναι ότι έχω τυχει και εγώ καινούριο δίσκο με υπολείμματα από το κοπτικό και λεύκα κομματάκια χαρτιού.

Απλά η συγκεκριμένη μέθοδος, απέχει κατά πολύ από τη δική μου άποψη περί ‛απόλυτης’ μεθόδου.

Άλλωστε θεωρώ ότι απόλυτη μέθοδος δεν υπάρχει
Και αυτό δε θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη.

Πολλά από όσα συζητούμε εδώ θα δείτε ότι τα έχουμε συζητήσει και στο σχετικό sticky.